"Merkezi sınav puanı ile oğrenci alan okullar", "yerel yerleştirme ile oğrenci alan okullar" ve "pansiyonlu okullar" olmak uzere uc grupta yapılacak tercih sureci 19 Temmuz'a kadar surecek. Turkiye genelinde 2 bin 492 liseye merkezi sınav puanına gore oğrenci yerleştirilecek. Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Liselere Geciş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sonuclarının acıklanmasının ardından tercih başvuruları, yarından itibaren 19 Temmuz'a kadar yapılacak.
Adaylar, "merkezi sınav puanı ile oğrenci alan okullar", "yerel yerleştirme ile oğrenci alan okullar" ve "pansiyonlu okullar" olmak uzere uc grupta tercih yapacak.
Yarın başlayacak lise tercih sureci, 19 Temmuz'a kadar surecek.
Turkiye genelinde bu yıl 2 bin 492 liseye merkezi sınav puanına gore oğrenci alınacak. Sınavla oğrenci alan okullara toplam 206 bin 414 oğrenci yerleştirilecek. Anadolu liselerine 71 bin 22, fen liselerine 40 bin 470, sosyal bilimler liselerine 10 bin 740, Anadolu imam hatip liselerine 42 bin 356, mesleki ve teknik Anadolu liselerine 41 bin 826 kontenjan ayrıldı.
Merkezi sınav puanı ile yerleştirme, sınavla oğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına merkezi sınav puanı ustunluğune gore tercihler doğrultusunda yapılacak. Oğrenciler, sınavla oğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecek.
Merkezi sınavla oğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan ustunluğune gore tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak.
Sınavla oğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde yerleştirme, sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) ustunluğune, 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) ustunluğune, 8'inci sınıfta ozursuz devamsızlık yapılan gun sayısının azlığına, tercih onceliğine ve oğrencinin doğum tarihine gore yaşı kucuk olandan başlanarak yapılacak.
- Yerel yerleştirme nasıl yapılacak?
"Yerel yerleştirme" işlemleri, okulların turu, kontenjanı ve konumuna gore il, ilce milli eğitim mudurluklerince oluşturulan ortaoğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla oğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı ustunluğu ve okula ozursuz devamsızlık yapılan gun sayısının azlığı kriterlerine gore yapılacak.
Değerlendirmede, eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı ustunluğune bakılarak yerleştirme gercekleştirilecek.
- Tum oğrenciler yerel yerleştirme tercihi yapacak
Sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olan oğrenciler dahil tum oğrencilerin, yerel yerleştirme ile oğrenci alan okul tercihinde bulunmaları gerekiyor. Yerel yerleştirme ile oğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda oğrencilere merkezi sınavla oğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı acılmayacak.
Ozel ortaoğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile oğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış oğrenciler tercihte bulunamayacak.
- İlk ekran yerel yerleştirme icin acılacak
Oğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme ile oğrenci alan okullar ekranından tercih yapabilecek. Yerel yerleştirme tercihlerinde ilk 3 okulu kayıt alanından secmek kaydıyla oğrenciler en fazla 5 okul tercih edebilecek.
Tercihlerde aynı okul turunden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul secilebilecek.
Yerel yerleştirmeyle oğrenci alan okullar icin tercihlerini gercekleştiren oğrenciler, istemeleri halinde merkezi sınavla oğrenci alan okullar ekranından en fazla 10, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak uzere toplam 20 okul tercihinde bulunabilecek.
- Nakiller iki donem surecek
Gecen yıl olduğu gibi LGS yerleştirmelerine esas nakiller, bu yıl da iki donemde yapılacak. Her iki donemde de merkezi sınav puanı ile oğrenci alan okullar icin en fazla 3, yerel yerleştirmeyle oğrenci alan okullar icin en fazla 3, pansiyonlu okullar icin en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.
- Depremzede oğrencilere pozitif ayrımcılık
OHAL kapsamında 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremleri nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilcelerinde 2022-2023 oğretim yılında 5 Şubat 2023'te 8. sınıflarda kayıtlı olan oğrencilerin liselere yerleştirilmesinde "pozitif ayrımcılık" uygulanacak.
Bu illerdeki oğrenciler, yerel yerleştirme ile oğrenci alan okulları tercihleri sırasında 2022-2023 eğitim oğretim yılının birinci donemini tamamlamış oldukları illerde mevcut ortaoğretim kayıt alanlarına gore tercihte bulunabilecek.
Ayrıca bu illerin dışındaki illerde bulunan yerel yerleştirme ile oğrenci alan okulların tamamını ise "kayıt alanında" olarak tercih edebilecek.
Tercih donemlerinde yerel yerleştirme ile oğrenci alan okulları tercih etmiş ancak herhangi bir okula yerleşemeyen oğrencilerin, bulundukları il veya ilce oğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurmaları halinde yerel yerleştirme ile oğrenci alan okullarda kontenjan durumuna bakılmaksızın okul ve şube dengesi gozetilerek yerleştirme işlemleri tamamlanacak.
Tercih doneminde merkezi sınavla oğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapmış oğrenciler icin her 30 kontenjana 2 olacak şekilde ek kontenjan verilecek. Ek kontenjanlara yerleştirme işlemleri merkezi yerleştirme esasları cercevesinde puan ustunluğu ve tercih onceliğine gore yapılacak. Yerleştirmeye esas nakillerde ve sonraki tum nakil işlemlerinde ek kontenjan kullanılmayacak.
- Tercih robotları oğrencilere destek olacak
LGS yerleştirme surecinde tercih listelerinin elektronik ortamda yapabilmesi icin hazırlanan iki ayrı tercih robotu, birinci ve ikinci yerleştirmeye esas nakil sonuclarına gore guncellenerek surec bitene kadar erişime acık olacak.
- Sonuclar, 24 Temmuz'da acıklanacak
Ozel ortaoğretim kurumlarının kayıt işlemleri ile yetenek sınavıyla oğrenci alan okulların işlemleri ve kayıtları, 19 Temmuz'a kadar gercekleşecek.
Ozel oğretim kurumlarına kayıt işlemini tamamlayan oğrencilere tercih ekranı acılmayacak. Oğrenciler, tercih suresi icinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecek.
Yerleştirme sonucları ve boş kalan kontenjanlar, 24 Temmuz'da "meb.gov.tr" adresinde ilan edilecek.