Eğitim İş, yeni eğitim-oğretim yılında okula başlama maliyetlerini araştırdı. Ortaya cıkan tablo dudak ucuklattı. Araştırmaya gore, 2023-2024 yılı okula başlama maliyetleri ortalama yuzde 126 oranında yukseldi. Gectiğimiz yıl 7 bin TL olan eğitime başlama maliyeti bu yıl 17 bin TL oldu. Yeni eğitim oğretim yılının başlamasına sayılı gunler kala, okula hazırlık yapan aileler kırtasiye malzemeleri, ek kaynak kitapları, okul kıyafeti, servis hizmeti gibi eğitim ihtiyaclarını karşılamak icin buyuk bir ekonomik yukle karşı karşıya.
Sozcu'den Halil Ataş'ın haberine gore; Maaş ve ucretlere yonelik iyileştirmelerin gercek enflasyon oranlarının altında kaldığını, okul maliyetlerinin ise piyasa koşullarına gore yukseldiğini belirten Eğitim İş Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy, "TUİK enflasyonu yuzde 47.8, kırtasiye enflasyonu yuzde 126. Bu durum ekonomik kriz ve yoksulluk ile mucadele icerisindeki velileri caresiz durumda bırakmıştır" dedi.
"EĞİTİME BAŞLAMA MALİYETİ 17 BİN TL'YE YUKSELDİ"

Eğitim-İş Bursa Şubesi olarak yeni eğitim oğretim yılına hazırlık surecinde okula başlama maliyetlerinin gecen yıla oranla değişimi uzerinden araştırma yaptıklarını dile getiren Toy şunları soyledi:
"Araştırmaya gore, ortalama okula başlama maliyetlerinde yuzde 126 oranında artış olduğu tespit edildi. Okul oncesinde gectiğimiz yıl eğitime başlama maliyeti 7 bin 626 TL iken bu yıl 17 bin 234 TL'ye yukseldi.
İlkokulda ise gectiğimiz yıl okula başlama maliyeti 12 bin 500 TL iken bu yıl 28 bin 295 TL'ye ulaşmış durumda.
Ortaokulda 13 bin 304 TL olan okula başlama maliyeti bu yıl 30 bin 6 TL'ye, lisede ise gecen yıl 13 bin 717 TL olan okula başlama maliyeti bu yıl 31 bin TL'ye ulaşmış durumda."
"OKUL FORMALARI UC KAT ARTTI"

Yaptıkları araştırmanın sonuclarını aktaran Eğitim İş Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy, "Kırtasiyeler, internet alışveriş platformları ve mağazalardan topladığımız fiyatlara gore kırtasiye urunlerindeki artış oranı yuzde 92 ile yuzde 318 oranları arasında değişim gostermekte. Okul forması fiyatı 3 kat, ayakkabı fiyatları ise 2 kat artış gosterdi" dedi.

Oğrencilerin servis ucretlerinde henuz guncel fiyatların belirlenmediğini belirten Toy, gecen şubat ayında servislere yapılan ara zam sonrası akaryakıttaki yuklu artışlar nedeniyle en az bu oranda zam olacağını duşunduklerini belirtti.
OKUL KAYIT UCRETLERİNDE GİZLİ TARİFELER

Cocuklarına nitelikli bir eğitim olanağı sağlamak icin adres bolgesi dışındaki okulların kapısını calan velilerin, 20 bin TL ile 60 bin TL arasında değişen, bağış adı altında kayıt ucretleri ile karşı karşıya kalmakta olduğunu da ifade eden Toy şoyle devam etti:
"Tum cocuklara nitelikli eğitim olanağı sunmakla sorumlu olan Milli Eğitim Bakanlığı, az sayıdaki nitelikli eğitim ortamına sahip okulun boş kalan kontenjanlarını ticaret urunu gibi satmaktadır. Parası olanın nitelikli eğitimi devletten satın aldığı bir gerceklikte Anayasamızdaki eğitimin parasız olduğu temel kuralı da tamamen boşa cıkarılmıştır.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın gectiğimiz yıl kamuoyuna her okula ihtiyacı kadar odenek gonderileceğini duyurmasına rağmen gonderilen odenekler okulların ihtiyac duyduğunun cok altında kalmıştır. Guvenlik, temizlik, bakım-onarım, personel gibi ihtiyaclarını karşılayamayan okul idareleri boş kalan kontenjanları bağış adı altındaki kayıt ucretleri ile satışa cıkarmıştır.

Okula başlama maliyeti, kayıt ucretleri ve diğer maliyetler yoksulluğun daha fazla yaygınlaştığı bu ekonomik kriz ortamı, cocukların okuldan uzaklaşması ya da acık oğretim programlarına gecişlere neden olarak orgun eğitimi olumsuz etkileyecektir."
"EĞİTİME BAŞLAMA DESTEĞİ VERİLMELİ"

Eğitim İş Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy son olarak şunları soyledi:
"Temel bir insan hakkı olan eğitim hakkının guvence altına alınması icin Milli Eğitim Bakanlığı'nca gerici vakıf ve derneklere aktarılan milyarlarca TL'lik tutarın, aylık geliri yoksulluk sınırının altında kalan milyonlarca yoksul aileye eğitime başlama desteği olarak aktarılması gerekmektedir.
Bu koşullar altında okula başlayan ve aylık geliri yoksulluk sınırının altında kalan ailelerin her bir oğrencisi icin en az 30 bin TL eğitime başlama desteği verilmesi gerekmektedir. Ekonomik krizin faturasını cocuklarımız odememelidir."