YOK ile Turkiye Ayakkabı Sektoru Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı arasında "Ayakkabı Teknolojisi Muhendisliği Lisansustu Programı İşbirliği Protokolu" imzalandı- Protokol kapsamında Marmara Universitesi, İTU ve Gazi Universitesinde oğrenim gorecek yuksek lisans oğrencilerine aylık net asgari ucretin 1,5 katı, doktora oğrencilerine 2 katı burs odenecek Yuksekoğretim Kurulu (YOK) ile Turkiye Ayakkabı Sektoru Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) arasında YOK Endustri İşbirliği Projesi kapsamında, "Ayakkabı Teknolojisi Muhendisliği Lisansustu Programı İşbirliği Protokolu" imzalandı.
YOK'te duzenlenen imza torenine, YOK Başkanı Prof. Dr. Erol Ozvar, TASEV Başkanı Yılmaz Polat, Gazi Universitesi Rektoru Prof. Dr. Musa Yıldız, Marmara Universitesi Rektoru Prof. Dr. Mustafa Kurt, İstanbul Teknik Universitesi (İTU) Rektoru Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve sektor temsilcileri katıldı.
Protokole Polat ile imza atan Ozvar, Turkiye'nin uluslararası rekabet gucune ve istihdam politikalarına faydası olacak her turlu işbirliğine katkı sağlamak icin buyuk bir gayret icinde olduklarını belirtti.
Ozvar, daha once maden, petrol, tekstil, harita ve enerji gibi alanlarda Turkiye icin cok kıymetli işbirliklerini hayata gecirdiklerini hatırlatarak, "Ulkemizin iktisadi kalkınmasında oncu sektorlerle işbirliklerini hayata gecirmeye ve ulkemizin sektorel bazda uluslararası rekabet gucunu artıracak adımlar atmaya devam ediyoruz." diye konuştu.
Ayakkabı sanayisinde son 20 yıllık surecte ihracat rakamlarının 5 kattan fazla artarak 1,2 milyar dolar seviyesinin uzerine cıktığına işaret eden Ozvar, Turkiye'nin dunya ayakkabı ihracatında ilk 20 ulke arasına girdiğini belirtti.
Ayakkabı sektorunun dunya ile rekabet edebilme gucunun artırılması kadar, yerli uretimi ve ureticiyi korumaya ve desteklemeye yonelik politikaların da onemli olduğunu dile getiren Ozvar, ayakkabı sektorunun 800 milyon dolar civarında cari fazla verdiğini ve yuz binlerce kişinin bu sektorde istihdam edildiğini soyledi.
Ozvar, ayakkabı uretiminde yetişmiş insan kaynağına duyulan ihtiyacın cok hızlı arttığını ve bu alanda ihtisaslaşmış muhendislere olan talebin yaygınlaştığını belirterek, "Dunyadaki buyukluğu 150 milyar dolardan fazla olan ayakkabı sektorunde ulkemizin payının cok daha yuksek olması gerektiğini duşunuyoruz. Bu tur girişim ve işbirliklerinin ulkemizin sektordeki payının cok daha yuksek bir seviyeye ulaşmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz." diye konuştu.
- "350 bin civarında istihdam kapasitemiz var"
TASEV Başkanı Yılmaz Polat da ayakkabı sektorunun, emek yoğun bir calışma alanı olduğunu vurguladı.

Ayakkabı uretim sektorunde istihdam kapasitesinin cok yuksek olduğunu belirten Polat, "350 bin civarında istihdam kapasitemiz var. Tabii her sektorde olduğu gibi yetişmiş personel ihtiyacımız var. Sektorumuz dışa donuk. Yabancı dil konuşabilen, muhendislik eğitimi almış, yonetici olabilecek, sektoru yonlendirecek kişilere ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.
Ayakkabı uretiminin rekabete cok acık bir sektor olduğunu kaydeden Polat, "Ozellikle Uzak Doğu ile buyuk rekabet icindeyiz. Avrupa piyasasına cok yakınız. Dinamik bir nufusumuz var. İşi bilen tecrubeli ustalarımız ve işcilerimiz var, bunları yonlendirecek nitelikli personeli bu vesileyle yetiştirebilirsek, onumuzun cok daha acık olacağını tahmin ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
- Muhendislik lisans programlarından mezun olanlar başvurabilecek
Protokol kapsamında, Marmara Universitesi, İstanbul Teknik Universitesi ve Gazi Universitesi'nde Ayakkabı Teknolojisi Muhendisliği Lisansustu Eğitim Programları acılacak.
Ayakkabı Teknolojisi Muhendisliği Lisansustu Eğitim Programına, başta Tekstil Muhendisliği, Kimya Muhendisliği, Metalurji ve Malzeme Muhendisliği, Malzeme Bilimi ve Muhendisliği, Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Muhendisliği, Endustriyel Tasarım Muhendisliği, Makine Muhendisliği, Deri Muhendisliği, Mekatronik Muhendisliği, Yazılım Muhendisliği, Bilgisayar Muhendisliği, Yapay Zeka Muhendisliği ve Yapay Zeka ve Veri Muhendisliği olmak uzere muhendislik lisans programlarından mezun olanlar başvurabilecek. Programlara onumuzdeki akademik yıldan itibaren oğrenci alınmasına başlanacak.

- Burs verilecek
İmzalanan protokolle TASEV tarafından, Ayakkabı Teknolojisi Muhendisliği Lisansustu Programı'nda oğrenim gorecek yuksek lisans oğrencilerine aylık net asgari ucretin 1,5 katı, doktora oğrencilerine ise 2 katı burs odenecek.
TASEV, protokol kapsamında burs alan oğrencilere mezuniyetleri sonrasında, talepleri halinde, istihdam konusunda ozel sektor nezdinde yol gosterici ve yardımcı olacak.
Ayrıca bu protokolle ayakkabı sektorunde urun inovasyonu yapabilecek muhendislik eğitimi almış iş gucunun yetiştirilmesi, bu iş gucunu yetiştirecek oğretim elemanlarının universitelere kazandırılması ile sektordeki yerli ve milli tasarımla uretim sureclerinin guclendirilmesi amaclanıyor.