Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından nufus kayıtlarına "olu" olarak kaydedilen topoğraf 43 yaşındaki Nureddin Gecim, yaşadığını kanıtlayıp kaybettiği işine geri donmek istiyor. Hatay'ın İskenderun ilcesinde yaşayan Nureddin Gecim "asrın felaketi" olarak nitelenen depremlerde dayısı ve yengesini kaybetti.
Dayısının olum belgesini hazırlatırken hastanedeki gorevliye kendi T.C. kimlik numarasını veren Gecim, kayıtlara "depremde oldu" olarak gecti.
Her şeyden habersiz dayısının cenazesini defnettikten sonra Ankara'da bir hastanede goz muayenesine giden Gecim, buradaki işlemleri sırasında nufus kayıtlarında "olu" olarak yer aldığını oğrendi.
Calıştığı inşaat firmasındaki işinden de cıkarılan Gecim, akrabasının manavında hem ekmeğini kazanıyor hem de yaşadığını kanıtlamak icin nufus mudurluğu ve savcılığa yaptığı başvurunun bir an once sonuclanmasını bekliyor.
Nufus kayıt orneği belgesinde 6 Şubat'ta olduğu belirtilen Gecim, hatanın duzeltilmesini ve ardından "harita oluşturma ve verileri gorselleştirmek icin bilimsel olcum yapma" işi olarak bilinen topoğrafcılığa devam etmeyi amaclıyor.
- "Depremden bu yana mağdur durumdayım"
Manavda calışarak gecimini sağlamaya calışan Gecim, AA muhabirine, depremde hem yakınlarını hem de kendini kaybettiğini anlattı.
Depremde olmediğini kanıtlamak icin cabaladığını aktaran Gecim, "Depremde dayımı, yengemi kaybettik. Onların cenazelerini hastaneye goturduk. Olu muayenesi yapıldıktan sonra cenazeyi bana teslim ettiler. Teslim alırken de ismimi ve TC'mi istediler ben de verdim. Daha sonra kayıtlara baktığımızda dayım yaşıyor, ben olu gorunuyorum. Memur arkadaş bir hata yapmış." diye konuştu.
Gecim, olu olduğunu Ankara'da hastanedeki goz muayenesi işlemleri dolayısıyla oğrendiğini ve şok olduğunu belirtti.
Araştırma yaptığında yanlışlığı fark ettiğini anlatan Gecim, şoyle konuştu:
"Calıştığım şirketi, olu gorunduğum icin Sosyal Guvenlik Kurumu aramış ve 'olu adama SGK primi yatırıyorsunuz, ceza yersiniz' dedikleri icin onlar da beni işten cıkarttılar. Depremden bu yana mağdur durumdayım. Hicbir yerde calışamıyorum. Burada dayım manav işiyle uğraşıyor, ona yardım ediyorum."
Nufus mudurluğune konuyla ilgili gerekli dilekceleri verdiğini belirten Gecim, şu anda bankaları kullanamadığını, hicbir iş başvurusu yapamadığını soyledi.
Yaşadığını kanıtladığında doğum gunu kutlaması yapmak istediğini dile getiren Gecim, "Tekrar işimde calışmak istiyorum. Sigortasız bir şekilde yaşıyorum, gelir kaynağımız yok. Bankaları da kullanamıyoruz. Mağduriyetimin giderilmesini istiyorum." ifadesini kullandı.