Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsvec'in NATO uyeliğine ilişkin yaptığı acıklamalarından, bunun, yakın gelecekte onun perspektifinden de duşunulebilir bir karar olduğuna dair olumlu bir mesaj aldığını soyledi. Scholz, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile ortak basın toplantısında, "Finlandiya'nın coktan uye olmasından memnuniyet duyuyorum ve İsvec'i de yakında NATO uyesi yapabileceğimizi umuyorum. Turkiye Cumhurbaşkanı'nın acıklamalarından, bunun yakın gelecekte onun perspektifinden de duşunulebilir bir karar olduğuna dair olumlu bir mesaj alıyorum." dedi.
Scholz, İsvec'in NATO'ya guzel uyum sağlayacağını belirterek, "İsvec demokratik bir ulkedir, cok etkin bir ulusal savunmaya sahiptir ve bunu NATO'ya sorunsuz bir şekilde uyum sağlayacak şekilde organize etmiştir. İsvec, NATO uyeliği icin tum gereklilikleri yerine getirmektedir." ifadelerini kullandı.
Alman Başbakan, Avrupa Birliği'nin son zirvesinde AB Komisyonundan, ilişkilerin durumu ve AB ile Turkiye arasındaki işbirliğini yeniden nasıl geliştirip ilerletebileceği konusunda uye ulkelere rapor sunmasını istendiğini hatırlattı.
Bu arada Scholz, Avustralya ile ham madde icin tedarik zincirleri oluşturma konusunda anlaşmaya vardıklarını ifade etti.
Anthony Albanese de Avrupa hava sahasının korunmasına destek olmak amacıyla Almanya'daki Rammstein askeri ussune erken uyarı ucağı Awacs ve 100 asker gondereceklerini belirtti.
Albanese, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin, "Avrupa'daki bir kara savaşının tum dunyayı etkilediğini, ekonomimizi etkilediğini goruyoruz. Bu nedenle demokratik dunyanın, bir araya gelmesi ve kurallara dayalı duzeni savunmak icin tepki vermesi onemlidir." dedi.
Albanese, Almanya'ya 100 adet Boxer zırhlı personel taşıyıcı vereceklerini de bildirdi.