Eğitim sisteminin temellerine inerek eğitim sistemini cağdaş bir yapıya ulaştıracak olan Ritimli Gorsel Eğitim Sistemi MSTB Platformunun oncelikli projesi olarak topluma anlatılıyor. Mevcut sisteme gore cok başarılı olan proje unutmaya meydan okuyor. Mersin Universitesi Eğitim Fakultesince de araştırılmaya değer bulunan proje Mersin İl Genel Meclisinde de tanıtıldı.

Ritimle Eğitim’i tanıttılar
Mersin Sivil Toplum Birliği (MSTB) Platformu, oğrencilerin dersleri daha iyi anlaması icin geliştirilen Ritimli Gorsel Eğitim Sistemi’nin yaygınlaştırılabilmesi amacıyla İl Genel Meclisi uyelerinden destek istedi.

Tayfun TUNA / Ozgur Haber

MSTB eğitim projesi kapsamındaki sunumlarına İl Genel Meclisi’nde de devam etti...

Mersin’de bircok sosyal projeyi hayata geciren MSTB Platformu, ilkoğretim ve liselerden sonra İl Genel Meclisi uyelerini de Ritimli Gorsel Eğitim Sistemi hakkında bilgilendirdi.

MSTB PLATFORMU’NDAN TAM DESTEK

İl Ozel İdaresi Toplantı Salonu’nda Ağustos ayı toplantısını gercekleştiren İl Genel Meclisi uyelerine bilgiler veren MSTB Platformu Genel Sekreteri Sertac Berber, toplum olarak yıllardır eğitim sisteminin bozuk olduğundan yakınıldığını savundu. Ancak ulke olarak eğitim sisteminin tam olarak duzelebilmesi icin henuz bir cozum yolu bulunamadığına işaret eden Berber, “Biz MSTB olarak Ritimli Gorsel Eğitim Sistemi’yle tanıştıktan sonra hazırlık sistemini incelemeye aldık. Ve platform olarak geleceğimiz olan genclerimizin eğitim sistemine buyuk yararlar ve faydalar sağlayacağı kanattini elde ettikten sonra konuya MSTB platformu eğitim sistemine katkı değerlendirme projesi olarak ele aldık. Bu buluş, oğrencilere konu anlatılırken aynı anda birden fazla uyarıcı etkeni birarada kullanarak oğrencilerin birden fazla duyu organının aktif hale gecmesi sonucunda daha etkin bicimde konunun oğrencilere anlatılmasını sağlayan Ritimli Gorsel Eğitim yontemi ile ilgilidir. Bu sistemin geleceğimiz olan genclerimize nasıl bir fayda ve verimlilik sağlayacağının tanıtımını, testlerini ve sunumunu yapmaya başladık. Japonlar 3 yaşındaki cocuklara carpım tablusu ezberleterek cok zeki bir millet olduklarını ilan ettiler. Bizde bu sistemle 2.5 yaşındaki bir cocuğumuza lise oğrencisinin bilmesi gerektiği konuları zorlanmadan oğreterek ne kadar zeki olduklarını dunyaya ilan edebiliriz” dedi. Berber, eğitim sistemiyle ilgili bugune kadar sunum yapılan kurumları ise şoyle sıraladı: “Mersin Valiliği, Mersin Universitesi Eğitim Fakultesi, Mersin İl Genel Meclisi Başkanlığı, Milli Eğitim Mudurluğu, Toros Rotary Kulubu, Mersin Sivil Toplum Birliği Platformu, İl Genel Meclis uyeleri, Ozel İcel Lisesi, Ataturk Lisesi, Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Mithatpaşa İlkogretim Okulu, Kuvayi Milliye İlkoğretim Okulu, TED Koleji, Cavuşlu İlkoğretim Okulu, İleri İlkoğretim Okulu, Kayatepe İlkoğretim Okulu, Perşembe Vakfı İlkoğretim Okulu, Seckinler Dershanesi, Kipa Aile Kulubu.”

RİTİMLE EĞİTİM FAYDA GETİRİR

Ritimli Gorsel Eğitim Sistemi Başkanı ve kimya muhendisi Mustafa Koca ise, sistemi 8- 16 yaş grubundaki oğrencilerde uyguladığını soyledi. Derslerin konusunu bilgisayarda slaytlandırdığını anlatan Koca, ders anlatımını da rap şarkıların sozleri gibi seslendirdiğini belirterek şoyle konuştu: “5-6 yıldır bu sistem uzerinde calışıyorum. Oğrencinin heyecan duymasını, adrenalin salgılamasını, beynin erken uyarılmasını, derse adaptasyonlarını sağlıyorum. Oğrencilerimin raplı uygulama sırasında topladıkları 6-7 dakikalık dikkat suresi icinde biz eğitim işini bitiriyoruz. Şiirsel anlatımın duz anlatıma gore daha verimli olduğunu duşunuyorum. Ders anlatırken cocuklara duygu yoğunluğunun aktarılması gerekir. Daha once bazı konuları şiirleştirmiştim. Daha sonra cocukların rap şarkılara ilgisini, duygularının yoğunluğunu fark ettim. Bu kez rapla ders işlemeyi kararlaştırdım ve bu projeyi hayata gecirdim, başarı elde ettim. Temel bilgiler uzun sureli olarak hafızaya daha iyi aktarılıyor. Duz anlatımda sağlanacak kalıcılık yuzde 10 iken, bu sistemde kalıcılığın yuzde 90'lara cıktığını gozlemledim. Bir diğer yararı da 40 dakikada anlatılan dersin birkac dakikada anlatılıyor olmasıdır. Bugun eğitim sistemi bozuk diyoruz. Eğitim sistemi yalnızca bizim ulkemizde bozuk değil, eğitim sistemi tum ulkelerde bozuk. Artık mevcut sistemlerin cok otesinde ve tum sistemlere gore daha başarılı bir sistemimiz var. Ancak bildiğiniz uzere yenilikler cok zor kabul edilir. Bu yeni sistemin duyurulması ve bilimselliğinin kabul edilmesi surec gerektirir. Surecin işleyişi ise kayıptır. Bu kayıp yalnızca bir bilgi toplumu yaratılmasının kaybı değil, aynı zamanda bu sistemle uretilecek urunlerin dunyaya servisinin gecikmesi de para kaybı demektir. İnternet uzerinden yalnızca ulkemizde yaratacağımız artı değer yılda milyarlarca Turk Lirası olacaktır. Aynı şekilde urunlerin internek uzerinden uluslararası duzeyde pazarlanmasıyla Mersin’e yılda milyarlarca dolar para girişi gercekleşecektir. Buna karşın yapılacak yatırım belki bir milyon doları bile bulmayacaktır. Konuyu iyi bilen Mersin Sivil Toplum Birliği Platformu, Ritimli Gorsel Eğitim Sistemi Projesi’ne oncelik vermiş ve başta Mersin Valiliği ve Mersin Universitesi olamak uzere cok sayıda kamu kuruluşuna taşımışlardır. Mersin Universitesi eğitim Fakultesi oğretim gorevlileri projeyi ciddiye almışlar ve uluslar arası platforma taşımak icin 2009-2010 Eğitim-Oğretim yılı calışma planlarına eklemişlerdir. Mersin’i marka kent yapmak, kentimize para girişini arttırmak, şehrimizin işsizlik problemini cozmek icin bana destek vermenizi istiyorum. Bir elimden MSTB Platformu tuttu, Mersin Universitesi Eğitim Fakultesi rehberliğimi yapıyor, diğer elimden de sizlerin tutmanızı istiyorum.”
Konuşmaların ardından Mustafa Koca tarafından İl Genel Meclisi uyelerine Ritimli Gorsel Eğitim Sistemi’ni anlatan CD’ler dağıtıldı.

MersinAjans.Com