Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı, 2022 Aralık sonunda ilan edilen kadrolara başvurarak başarılı olan ancak atama surecleri 9 Şubat 2023'ten sonra olan adaylarla ilgili uygulamada birlikteliği sağlamalı. Bilindiği uzere, 9 Şubat 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 7437 sayılı Kanunun 4 uncu maddesiyle 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununa eklenen gecici 84 uncu maddesinde; "Bu maddenin yururluğe girdiği tarihte; 50 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında istihdam edilenlerden tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık eğitimi yapmakta olanlar ve bu eğitimlerini tamamlamış olanlar haric ; tezli yuksek lisans veya doktora/sanatta yeterlik eğitimine devam eden veya bu eğitimlerini tamamlamış araştırma gorevlilerinin, bu maddenin yururluğe girdiği tarihten itibaren altı ay icinde talep etmeleri ve 7/4/2021 tarihli ve 7315 sayılı Guvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanununun 3 uncu maddesindeki şartları taşımaları kaydıyla, kadrolarının bulunduğu universite tarafından 33 uncu maddenin (a) fıkrası kapsamında atamaları yapılır" hukmu cercevesinde 9 Şubat 2023 tarihi itibarıyla 50/d statusunde gorev yapmakta olan araştırma gorevlilerinin 33/a kadrolarına gecişlerine imkan sağlanmıştı.
Diğer taraftan, ilgili yasal duzenlemeden evvel araştırma gorevlisi kadrolarına atanmaya hak kazanmakla birlikte arşiv araştırması veya naklen atanma gibi mevzuattan kaynaklı zorunlu sureclerden dolayı goreve başlama surecleri 9 Şubat 2023 tarihinden sonra olan kişilerin 33/a statusune gecişleriyle ilgili talepler icin Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığına farklı universitelerden goruş sorulmuştur.
Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı tarafından verilen goruşlerde ozetle; İlgili Kanunun yayım tarihinden itibaren once kişinin sınavda başarılı olması ve "haklı beklentisinin" korunması gerektiği değerlendirilerek 50-d statusunden 33-a statusune gecişi uygun olarak değerlendirilmiştir.

Ancak, soz konusu goruş yalnızca bir universiteye verilmiş, diğer yuksekoğretim kurumlarında benzer durumda olan araştırma gorevlilerinin 33-a statusune gecişleriyle ilgili herhangi bir adım atılamamıştır. Birebir aynı durumda olan kişilerin aynı haklı
beklentiden istifade edememeleri mağduriyete sebebiyet vermektedir.
Bu cercevede, Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı tarafından ilgili goruşun tum devlet yuksekoğretim kurumlarına bildirilmesi, araştırma gorevlilerinin haklı beklentilerinin gercek anlamda sağlanmasına katkı verecektir.