Ah şu akıllı telefonlar Yenisini alıyorsun bir yenisi uretiliyor.Teknoloji surekli ve hızlı bir değişim icinde.Ozellikle linux tabanlı akıllı telefonlar.Her gun bir yeni ozellik ekleniyor.Bir telefon almaya karar verdiniz.Oncesinde bi yazımı okuyun derim.Sizlere akıllı telefon araştırma deneyimlerimi ve şu ana kadar yaşadığım gereklilikleri aktarmaya calışacağım.
Akıllı telefon alırken dikkat etmemiz gerekn cok onemli kriterler mevcut.Bu donanım ve yazılım bunun yanında extra ozellikler acısından uzun bir liste.Bu sebeple arkanıza yaslanın ve pur dikkat bu yazıyı okuyun.İşte akıllı telefon alırken bilmeniz gerekenler.
Ben bir ornek uzerinden gitmek istiyorum.Mesela HTC ONE.
- EKRAN OZELLİKLERİ:
htcone68,2 mm genişlik,137,4 mm yukseklik ve 9,33 mm kalınlığa sahip.Gorunum olarak gayet hoş bir telefon.4,7 inc ekranı var.Full HD 1080 p. ve 468 PPI.Peki bunlar ne anlama geliyor.Televizyonlarda olduğu gibi telefon ekranları da inc kavramı ile ifade ediliyor.Genelde akıllı telefonlar 4.7 ile 5.5 inc arasında değişiyor.HTC ONE 4.7 inc.Yani 1080-1920 cozunurluğe sahip.PPI dediğimiz kavram da inc başına duşen pixel kaydı oluyor.Peki bu inc dediğimiz boyut ne oluyor?1 inc 2.24 cm dir.Taslak olarak duşunecek olursak normal bir kitap boyutuna 7-7.5 inc diyebiliriz.
- GUC VE HIZ:
Guc deyince bakmamız gereken şey CPU yani Central Processing Unit.Kısacası telefonun beyin gucu.HTC One Qualcomm Snapdragon 600, dort cekirdekli, 1.7GHz işlemci tarafından desteklenmektedir.Snadragon 600 ve Snapdragon 801 dort işlemci cekirdeklerinde tek bir yongada buyuk bir faaliyet var.İşlemci dediğimiz şey aynı bilgisayarlardaki gibi hızda aşırı derecede buyuk bir etken.Şu an son uretilen modellerde 4 cekirdekli işlemci en iyisi.Ayrıca işlemci gucu ne kadar fazlaysa fiyat da o kadar fazladır diyebiliriz.Yani fiyatı belirleyen en buyuk etmen işlemcidir.
RAM da hız belirlemede buyuk bir etmendir.
RAM da hızını belirlemede onemlidir.HTC One 2GB.Androidi calıştırmak icin yeterli. 3GB daha iyi olurdu. 1GB RAM, size lag fark etttirmeye başlayabilir. 512MB ile bir telefon calışır, ancak oldukca yavaş .Ve hatta donmaya bile eğilimli olabilir.
- DEPOLAMA:
Depolama alanları onemli bir detay.32 GB iken bu 28 gb kullanılabilir.Veya 16 GB depolamaya sahip bir telefonun uygulamalar ve dosyalar icin kullanım alanı 12 gb olabilir.
- BATARYA/PİL OMRU:
HTC ONE da 2300mAh pil var.Burada rakamın diğer unsurlara oranı onemli.Orneğin; 1500mAh pil'e sahip bir telefon kucuk işlemciye,duşuk ekran cozunurluğune,kucuk bir ekrana sahipse 2300 mAh pil omrune sahip telefondan 2 kat daha uzun omurlu bataryaya sahip olabilir.Pil cok onemli bir unsurdur.Belki telefon'un pili duşukse sabah %100 olan batarya oğlen'e dayanamayabilir Genelde 1700-3400 mAh arasında değişir bu sayı.Pil'in en buyuk duşmanı internettir.Eğer mobil uzerinde cok fazla surf eden biriyseniz pil omrunun yuksek olmasına dikkat ediniz.
- KAMERA:
Kameradaki en buyuk yanlış algı fazla megapixel daha iyi bir gorunum algısıdır.Telefonun megapixel değerinin fazla olması cok buyuk bir onem değildir.Yani bu şu anlama geliyor.8 MP bir kamera ile ceklilen bir fotoğraf 4 megapixel kamera ile cekilen bir fotoğraftan daha duşuk bir kaliteye sahip olabilir.Burada megapixelden cok dikkat etmeniz gerekn vurgu Telefonda kullanılan lens,otomatik odaklanma ve hız kavramlarıdır.Telefonda kullanılan lens ne kadar iyiyse o kadar iyi bir kameraya sahipsinizdir.Bu konuda en iddialı telefon markaları iphone,nokia ve samsungdur.Hız ve odaklanmada ise nokia,sony ve htc dir.Nokia Lumia 1020 hatırlarsanız 41 megapixellik kamera ile kullanıcılarını şaşırtmıştı.Bakalım kamera alanında daha şaşırtıcı nelerle karşılaşacağız.
- AĞ/NETWORK:
Bilmek istediğimiz ilk şey cihazın GSM veya CDMA olup olmadığıdır.Bu telefonunuzu hangi ağlarla calıştırmasının gerekliliğini belirleyecek.ABDİJAPONYA VE KORE genelde CDMA kullanıyor.Eğer bu ulkelerde bulunmayacaksanız cihazınızın bu ozelliği desteklemesine gerek yok.GSM butun dunyada kullanılan veri sistemidir.HSPA+ (High Speed Packet Access) 3G kullanan mobil veri sistemidir.LTE (Long Term Evolution) ise 15-25 Mbps indirme hızına sahip 4G mobil veri sistemidir.Henuz Dunyanın her yerinde 4G mobil sistemi mevcut değil.
- DİĞER OZELLİKLER:
- Bluetooth:
Bu kablosuz kulaklık, otomobil, cep hoparlorler, oyun denetleyicileri, ve benzeri cihazlara bağlanmak icin onemli bir sağlayıcıdır.Bluetooth 3.0 bircok şey icin yeterli olacaktır, ancak bazı urunlerin calışması icin yeni Bluetooth sistemi 4.0 gerekebilir.
- GPS:
Arac-ici navigasyon ya da kesin bulunduğun yeri saptamak icin, istediğiniz uygulamaları kullanmabilmenizi sağlayacak GPS gerekiyor. Bu bilgiler genellikle yerel mağazalar, restoranlar, olayları ve benzeri bulmak,belirtmek icin kullanılır. Ayrıca, doğru hava tahminleri sağlamak icin kullanılabilir.
- Accelero meter/Gyro sensor: /İVME OLCER/
Bircok android telefon icin geliştirilmiş oyun uygulamalarında telefonu direksiyon gibi kullanabiliyorsunuz.Orneğin temple run da koşan oyuncuyu telefonu sağa ve sola oynatarak hareket ettiriyorsunuz.Burada kullanılan accelero meter sayesinde bu ozelliği kullanabiliyorsunuz.Bir nevi pusulada diyebiliriz.
KAYNAK: bugrahanisbakan.com