Almanya ’daki Berlin Teknik Universitesi ’nde bilgisayar guvenlik araştırmacısı olarak calışan Ravi Borgaonkar, zararlı bir kod taşıyan internet sitesi veya cep telefonu uygulamalarının bağlantılarının tıklanmasının, Android işletim sistemini kullanan Samsung, HTC, Motorola ve Sony Ericsson elektronik şirketlerinin urettiği cep telefonlarının hafıza kartının silinmesine yol acan bir saldırıyı başlatacağını duyurdu.
Borgaonkar dun kendi blogunda yazdığı yazıda, gorulduğu kadarıyla sadece Galaxy S III ile diğer Samsung telefonlarını hedef alan başka zararlı bir kodun da cep telefonlarındaki, telefon numaraları, muzik ve fotoğraf dosyaları da dahil olmak uzere kayıtlı verilerin yok olmasına neden olacağını belirtti.
Google‘u Haziran ayında uyarması uzerine guvenlik acığını ortadan kaldıran bir uygulamanın derhal uretildiğini kaydeden Borgaonkar, ancak akıllı telefon kullanıcılarının, guvenlik acığı ve nasıl duzeltilebileceği konusunda Google tarafından uyarılmamaları nedeniyle risk altında olduğunu vurguladı.
Zararlı kodun telefonların doğrudan internet tarayıcısını kullanarak telefon araması yapmasına imkan veren işlevlerinden yararlandığını anlatan Borgaonkar, SIM kartı adıyla da bilinen telefonların hafıza kartlarının, bu acığı bilen kotu niyetli kişilerce rahatlıkla silinebileceği uyarısında bulundu.
Borgaonkar, Android işletim sistemindeki acığın kotu niyetli bir kişinin kucuk bir tıklamasıyla, SIM kartının daimi olarak silinmesine yol acarak cep telefonu kullanıcısını yeni bir SIM kartı almak zorunda bırakabileceğinin altını cizdi.
Google şirketi konu hakkında yorumda bulunmayı reddetti.
Piyasaya 2008 yılında giriş yapan Android işletim sistemi, şu an akıllı telefon pazarına hakim olmuş durumda.
Araştırma firması International Data Group (IDC) verilerine gore, 2012 yılının ilk 6 ayında Android işletim sistemini kullanan 198 milyon akıllı telefon satışı yapıldı. IDC ’ye gore 2011 yılında satılan Android işletim sistemi kullanan telefon sayısı ise 243 milyon oldu.
Kaynak: Android ’de Guvenlik Acığı Uyarısı