Brent petrolun varili, uluslararası piyasalarda 85,19 dolardan işlem goruyor. Dun gunu 85,14 dolar seviyesinde tamamlayan Brent petrolun varil fiyatı, bugun saat 09.24 itibarıyla kapanışa gore yuzde 0,06 artışla 85,19 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas turu (WTI) ham petrolun varili 81,66 dolardan alıcı buldu.
Fiyatlardaki kısmi yukselişte, Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol uretim kesintisi kararının ardından piyasalarda zemin kazanan arz endişeleri etkili oldu.
Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın dun Enerji Bakanlığı kaynaklarına dayandırarak verdiği habere gore, Suudi Arabistan, temmuzda başladığı, ağustosta uzattığı gunluk 1 milyon varil kesinti uygulamasının suresini eylul ayını kapsayacak şekilde uzattı.
Soz konusu kararla ulkenin toplam gunluk uretiminin eylulde 9 milyon varile gerileyeceği, kesintinin eylulden sonra artırılarak devam ettirilebileceği belirtildi.
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak da aynı gun ulkesinin petrol ihracatını gonullu olarak azaltmaya devam edeceğini, bu doğrultuda eylulde petrol arzında gunluk 300 bin varillik kesintiye gidileceğini duyurdu.
Rusya ağustosta da petrol ihracatını gunluk 500 bin varil duzeyinde azaltmıştı.
OPEC+ grubunun bugun yapacağı toplantı oncesinde gelen uretim kesintisi acıklamalarının ardından piyasalar Ortak Bakanlar İzleme Komitesi toplantısına odaklanırken, uye ulkelerin toplam uretim planında herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.
Grup, gecen yıl ekimde gunluk 2 milyon varillik uretim kesintisi yapacağını duyurmuş, mayıs itibarıyla da gunluk yaklaşık 1,6 milyon varil ilave kesinti yapma kararı almıştı.
Ote yandan, dunya genelinde acıklanan makroekonomik verilerden gelen karışık sinyaller ve merkez bankalarının para politikalarına ilişkin soru işaretlerinin devam etmesi piyasalardaki talep endişelerini guclendirerek fiyatlardaki yukselişi sınırlıyor.

Brent petrolde teknik olarak 85,47 ile 85,99 dolar aralığının direnc, 84,95 ile 84,43 dolar aralığının ise destek bolgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.