Yeni eğitim doneminde "Okuldaki Ciftlik" projesiyle okul bahcelerinde tarım ve hayvancılık yapılacak. Pilot olarak belirlenecek okullarda oğrenciler meyve ağacı dikecek, sebze yetiştirecek, horoz ve tavukların olduğu kumesler ile kuş yuvaları kuracak. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortak calışmasıyla yeni eğitim-oğretim doneminde 'Okuldaki Ciftlik' projesi hayata gecirilecek. "Mucize gormek istiyorsan bir tohum ek" sloganı ile başlatılacak projede cocukların tarım, orman, doğa ve doğal yaşam konularında farkındalıklarının oluşması, bilinclenmeleri, aidiyet duygularının gelişmesi hedefleniyor.
İKLİME GORE AĞACLANDIRMA
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilecek olan ve 5 yıl sureyle yapılması planlanan projenin 7 bolgedeki 405 ilkoğretim okuluna ulaşması hedefleniyor. Bu kapsamda okullara ait uygun alanlarda meyve bahceleri kurulacak, oğrencilere fidan dikimi ve bakımı konularında eğitimler verilmesinin yanı sıra Orman Genel Mudurluğu ile yapılacak iş birliği ile her okula, okulun bulunduğu iklime uygun bir şekilde ağaclandırılma yapılacak.
HER COCUK ADINA BİR FİDAN
Yapılacak ağaclandırmalarda her fidan cocukların adıyla isimlendirilecek. Hali hazırda okul bahcelerinde bulunan yetişkin ağaclara da oğrenciler tarafından el becerileriyle boyanacak kuş yuvaları yerleştirilecek. Geniş tarım arazilerinin yanı sıra kentlerde de taze sebze ve meyve yetiştirilmesinin mumkun olduğu miniklere anlatılarak Turkiye Yuzyılı'nda hayata gecirilen "Kent Tarımı" projesine de katkı verilecek. Tarımda tasarruf icin damla sulama sistemleri kullanılacak. Okullarda sera ve kumeslerin kurulmasının yanı sıra tarım kulupleri de kurulacak.
ZİRAATCİLER DERS VERECEK
İl Tarım ve Orman Mudurlukleri tarafından gorevlendirilecek ziraat muhendisleri ve veteriner hekimler tarafından oğrencilere haftada bir gun uygulama alanlarında kuramsal ve uygulamalı eğitimler verilecek. Okul bahcelerine yerleştirilecek kumeslerde 9 tavuk ve 1 horoz olacak. Elde edilen yumurta ve bahce urunlerini yetiştiren oğrenciler tadacak, kalan urunler ise okullarda duzenlenecek kermeslerde satılarak Okul Aile Birliklerine katkı sağlanacak.
Ali Kurşat Buyukada