Karabuk Universitesi, 05 Kasım 2019 tarihli Resmi Gazete'de 14 Araştırma Gorevlisi ve 4 Oğretim Gorevlisi olmak uzere toplam 18 oğretim gorevlisi kadrosunu ilan etti. Soz konusu kadrolardan aşağıdaki tabloda yer alanları incelediğimizde; araştırma gorevlisi kadrosuna mevzuata aykırı şekilde "CALIŞMA ALANI" yazıldığı ve kadroların ilan edildiği bolum mezunları yerine başka alanlara oncelik verilerek ilgili bolumlerin başvurusunun engellendiği gorulmektedir.
Tabloda yer verilen acıklamalar cercevesinde, Karabuk Universitesi tarafından ilan edilen 5 araştırma gorevlisi kadrosunun ilan şartlarının yeniden gozden gecirilerek, ""Balkanlarda Madencilik Uzerine Calışıyor olmak" şartının iptal edilmesi ve diğer kadrolarda ilgili bolum mezunlarına fırsat verilmesi gerekmektedir.
BİRİM
BOLUM
ANABİLİM DALI
UNVAN
İLAN ŞARTI
ACIKLAMA
Edebiyat Fakultesi
Sanat Tarihi
Turk ve İslam Sanatları
Arş. Gor
MİMARLIK FAKULTESİ veya Sanat Tarihi Lisans Mezunu olmak ve MİMARLIK TARİHİ alanında tezli yuksek lisans yapıyor olmak
Karabuk Universitesinde Mimarlık Fakultesi bulunmaktadır. Dolayısıyla Edebiyat Fakultesi Sanat Tarihi Bolumune araştırma gorevlisi alımında Sanat Tarihi Bolumu mezunlarına oncelik verilmesi uygun olacaktır. İlanın bu haliyle Sanat Tarihi alanında lisansustu eğitim gorenlerin başvuru imkanları bulunmamaktadır.
Edebiyat Fakultesi
Tarih
Yenicağ Tarihi
Arş. Gor
Tarih Bolumu Lisans Mezunu olup Yenicağ Tarihi alanında tezli Yuksek Lisans yapıyor olmak ve BALKANLARDA MADENCİLİK UZERİNE CALIŞIYOR OLMAK
"Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarında Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmelik"in 6 ncı maddesinin 5 inci fıkrasında; "Yuksekoğretim kurumları, bu Yonetmeliğe tabi oğretim elemanı kadro ilanlarında lisans veya lisansustu mezuniyet alanları ile ilan edilen alana ait bilimsel, nesnel ve denetlenebilir koşullar dışında belirli bir adayı tanımlayan ozel şartlar koyamazlar" hukmu bulunmaktadır.
Bu bağlamda, Tarih Bolumu Yenicağ Tarihi alanına alınacak Araştırma Gorevlisi kadrosuna ilave olarak "Balkanlarda Madencilik Uzerine Calışıyor olmak" şartının eklenmesi ilgili yonetmeliğe aykırıdır.
Soz konusu calışma alanı tamamen bir adayı tarif eder nitelikte olup, diğer Yenicağ Tarihi alanında lisansustu eğitim goren kişilerin başvurusunu engeller mahiyettedir.
Dolayısıyla, bu kadronun ozel şartında duzenleme yapılması mevzuatın gereğidir.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakultesi
Siyaset Bilimi ve Kamu Yonetimi
Kentleşme ve Cevre Sorunları
Arş. Gor
ULUSLARARASI İLİŞKİLER BOLUMU LİSANS MEZUNU OLUP, Kamu Yonetimi bolumunde tezli yuksek lisans yapıyor olmak
Kadronun ilan edildiği birim Siyaset Bilimi ve Kamu Yonetimi Bolumudur. Ancak, ne hikmetse bu bolumden mezun olmuş adaylar yerine oncelik Uluslararası İlişkiler mezunlarına verilmiştir. Ayrıca, başvuracak aday/ların yuksek lisans alanının Kamu Yonetimi olması istenmiştir.
İlan bu haliyle akademik rekabeti engeller mahiyettedir.
Safranbolu Turizm Fakultesi
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Arş. Gor
GIDA MUHENDİSLİĞİ BOLUMU LİSANS MEZUNU OLUP Gastronomi ve Mutfak Sanatları anabilim dalında tezli yuksek lisans yapıyor olmak
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bolumune başvuracak adayların lisans mezuniyetinin Gıda Muhendisliği olması istenmiştir. Oysaki bu alanda ulkemizde lisans mezunu oldukca fazladır.
Dolayısıyla, ilanda duzeltme yapılarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları mezunlarına da başvuru hakkı tanınmalıdır.
Sağlık Bilimleri Fakultesi
Cocuk Gelişimi
Cocuk Gelişimi
Arş. Gor
OKUL ONCESİ OĞRETMENLİĞİ BOLUMU LİSANS MEZUNU OLUP Cocuk Gelişimi alanında tezli yuksek lisans yapıyor olmak
Cocuk Gelişimi Bolumunde ilan edilen araştırma gorevlisi kadrosuna bu bolum mezunlarının başvurma hakkı verilmemiştir.
Yukarıdaki benzer durumda olan kadrolar da olduğu gibi, ilanda duzeltme yapılarak cocuk gelişimi lisans mezunlarının bu kadroya başvurmasına imkan verilmelidir.