Yuksek İhtisas Universitesi tarafından Sağlık Yonetimi Bolumune alınacak oğretim elemanı kadrolarının tamamına farklı alanlardan ozel şart verildi. 25 Kasım 2019 tarihli Resmi Gazete'de Yuksek İhtisas Universitesi Sağlık Bilimleri Fakultesi Sağlık Yonetimi Bolumune 1 Profesor, 1 Docent ve 2 Araştırma Gorevlisi olmak uzere toplam 4 oğretim elemanı kadrosu ilan edildi.
Soz konusu kadrolarda istenen ozel şartlara bakıldığında; kadroların Sağlık Yonetimi Bolumunde ilan edilmesine rağmen hicbirisinde bu bolum mezunlarına başvuru imkanı verilmediği gorulmektedir.
1- Profesor kadrosu icin; "Doktorasını iktisat alanında yapmış olmak, Yuksekoğretimde kalite guvencesi, Uluslararasılaşma, Lisansustu eğitim ve Yuksekoğretim yonetimi konularında yayınları ve deneyimi olmak."
2- Docent kadrosu icin; "Yonetim ve Strateji alanında docentliğini almış olmak ve ahlaki liderlik, yıldırma (mobbing) ile yonetsel etik konularında calışmaları olmak."
3- Araştırma Gorevlisi kadrosu icin; "Siyasal Bilgiler Fakultesi Calışma ekonomisi ve Endustri ilişkileri mezunu olmak, İşletme Yonetimi bolumunde tezli yuksek lisans yapıyor olmak"
4- Araştırma Gorevlisi kadrosu icin; "İktisat alanında tezli yuksek lisans yapmış olmak, davranışsal iktisat konusunda calışmaları olmak."
Diğer taraftan, Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı tarafından bu yıl başında belirlenen ve kamuoyuyla paylaşılan "SAĞLIK, SAĞLIKLA İLGİLİ VEYA İLİŞKİLİ PROGRAMLARDA EĞİTİM VE OĞRETİME BAŞLANMASI VE SURDURULMESİ İCİN ASGARİ KOŞULLAR GENEL İLKELER"de Sağlık Yonetimi bolumunde istihdam edilebilecek oğretim elemanı alanlarına bakıldığında;
"Oğretim uyelerinin en az 1'inin sağlık yonetimi alanından olması zorunludur. Diğer oğretim uyeleri aşağıdaki alanlardan sağlanabilir.
Sağlık Yonetimi,
İşletme,
Yonetim Bilimleri,
Bilişim veya Hukuk,
Tıp,
Hemşirelik,
Diş Hekimliği,
Eczacılık veya Diğer sağlık alanları" yer almaktadır.
Yukarıda yapılan acıklamalar cercevesinde, Yuksek İhtisas Universitesi tarafından Sağlık Yonetimi alanında ilan edilen kadrolarından Yonetim ve Strateji (İşletme Bilim alanının altında yer alıyor) alanında ilan edilen Docent kadrosu haric olmak uzere diğer tum kadrolar Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen asgari olcutlere aykırılık teşkil etmektedir.
Dolayısıyla, ilgili vakıf universitesi tarafından soz konusu kadroların gerek Yuksekoğretim Kurulunun asgari olcutlerine gerekse ilgili Sağlık Yonetimi mezunlarına başvuru şansı verilmesi amacıyla butunuyle yeniden gozden gecirilerek duzeltilmelidir!