Milli Eğitim Bakanı Selcuk: Bizim 2035'lere kadar hangi branşta ne kadar oğretmene ihtiyacımız var calışmasını tamamlamış bulunuyoruz. Buna gore de yuksek oğretimle bağlantısını da kontenjan sınırlaması biciminde de ele alıyoruz.' Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, "Bizim 2035'lere kadar hangi branşta ne kadar oğretmene ihtiyacımız var calışmasını tamamlamış bulunuyoruz. Buna gore de yuksek oğretimle bağlantısını da kontenjan sınırlaması biciminde de ele alıyoruz." dedi.
Lutfu Kırdar Kongre ve Kultur Merkezi'nde 2023 Eğitim Vizyonu ile "Birlikte Bir Yıl" toplantısında Selcuk, 2023 Eğitim Vizyonu'na ilişkin yaptığı sunumda, gecen sene bir vizyon belgesi acıkladıktan sonra bunun akabinde bir hesap verebilirlik soz konusu olsun diye bugun bu toplantıyı duzenlediklerini soyledi.
Bu toplantının en temel taşının oğretmen eğitimi olduğunu vurgulayan Bakan Selcuk, "Guclu bir gelecekten soz ettiğimizde guclu oğretmenlere ihtiyacımız var. Bununla ilgili toplumdaki butunsel algı, bizim bu anlayışımızı guclendiriyor." dedi.
Cocukların ve ulkenin geleceği icin bir tasarım yapmayı ama cok daha otesinde bunu hayata gecirmeyi istediklerini ifade eden bunu en temel işlevler ve surecler uzerinden yani okullar arasındaki imkan ve oğrenme farklarının kapatılması uzerine, oğretmenler ve okul yoneticileriyle birlikte yapacaklarını belirtti.
Mesleki gelişim konusunda bir takım acılımlar oluşturduklarını, mesleki gelişimi hayata gecirirken yeni bir bakış acısıyla, kendi tecrubelerinden, oğretmenlerin onerilerinden yola cıkarak yeni bir cerceve oluşturduklarını dile getiren Bakan Selcuk, sozlerine şoyle devam etti:
"Cocuklar icin ne istiyorsak, onun aynısını oğretmen icin de istiyoruz. Oğretmenlerimizle yeni bir eğitim yaklaşımıyla bu faaliyetleri yaparken sadece biraz zamana ihtiyacımız var. İmkanlar el verdiğince bu eğitimlerin sıradanlaştığını, yaygınlaştığını goreceksiniz. Oğretmenlerimizin nasıl donuştuğune hep birlikte tanık olacağız.
YOK ile birlikte işbirliği icinde oğretmen yetiştirmede kendi ulkemizin damarından gelen bir yaklaşım var. Bu damara uygun bir şekilde, uygulama ağırlıklı daha cok hayatın kendisini dikkate alan, akademik bilgiyi, cocuğa şefkat gostermeyi, yetiştirmeyi kapsayan bir yaklaşımı gundeme getirmek istiyoruz. Oğretmen yetiştirmeyi butunsel olarak ele alıyoruz. Bizim 2035'lere kadar hangi branşta ne kadar oğretmene ihtiyacımız var calışmasını tamamlamış bulunuyoruz. Buna gore de yuksek oğretimle bağlantısını da kontenjan sınırlaması biciminde de ele alıyoruz. Uygulamanın daha cok yuksek olduğu eğitim sisteminin sahadaki karşılığını yansıtan bu modelle de eğitim fakultesini yeniden şekillendirmekle ilgili bir calışma başlatıyoruz bazı fakultelerde."
- "Bu ulkenin cocukları, bizim deneme tahtamız değil"
Bakan Selcuk, 2023 vizyonunun hangi ay, hangi sene, neyin, nasıl, ne zaman, hangi sırayla yapılacağını gosterdiğini aktardı.

"Toplumdaki beklentinin cok cok farkındayız ama bir şeyin daha farkındayız. Eğer alt yapısı kurulmadan, eğer gereken calışmalar yonetilmeden kararlar alırsak, cozumler uretirsek, şimdiki cozumlerimiz gelecekteki problemlerimiz olur. O sebeple alt yapı kurmadan, pilot calışmasını yapmadan asla bir calışma yapmıyoruz.
Toplumdaki talebin ne olduğunu cok onemsiyoruz ama neyi cok daha fazla onemsiyoruz? Bu ulkenin cocuklarını. Bu ulkenin cocukları, bizim deneme tahtamız değil. Dolayısıyla gereken hazırlığı yapmadan, gereken alt yapıyı calışmadan, nasıl akademik hayatta basamak basamak ilerliyorsak, nasıl bir takım projeleri yuruturken adım adım yapılandırıyorsak, aynı yapılandırma ne icin de gecerli? Elbette Milli Eğitim Bakanlığı'nın sisteminin donuşturulmesiyle."
- 900 ilceye oğretmen destek noktası
İlce duzeyinde 900'den fazla oğretmen destek noktası kurulacağını belirten Bakan Selcuk, "İl ve ilce duzeyinde destek noktaları vasıtasıyla Turkiye'nin oğretmen eğitiminin, okullarındaki, sınıflarındaki her turlu iş ve işlemin nasıl geliştirileceğine dair ortak bir fikir, duşunce ve eylem alanı oluşturuyoruz. Destek noktaları vasıtasıyla surdurulebilir ve surekli eğitimi hedefliyoruz." dedi.
Kimi zaman "Oncelikler bunlar mı?" şeklinde bir algının oluştuğunu ifade eden Bakan Selcuk, "Evet oncelikler bunlar. Oncelik demek, bir işin once yapılması anlamına gelmiyor. Oncelik demek, zaman, finansman, zemin isteyen işlerin uzun soluklu olduğunu, eğitimin bir maraton meselesi olduğunu, eğitimin 100 metre koşusu olmadığını, eğitimin buyuk bir Transatlantiği donuşturme meselesi olduğunu ve bunun sadece bizim meselemiz olmadığını, butun dunyanın meselesi olduğunu kabul etmek ve kucuk bir takım surprizlerle, birlikte butunsel ve estetik bir anlayış icinde ele almayı cok onemsiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Selcuk, sozleşmeli oğretmenlerle ilgili soz verdikleri gibi sureyi kısaltma noktasında bir cabalarının olduğunu, bunun da TBMM onayıyla hayata gectiğini, ayrıca oğretmenlik meslek kanunu tasarısını da paydaşlardan goruşler alarak Cumhurbaşkanlığı makamına sunduklarını, bununla ilgili calışmaların devam ettiğini hatırlattı.
Okul profilini değerlendirme sistemine değinen Bakan Selcuk, "Biz, bir okulun belirli parametreler uzerinden nerede, ne durumda, nasıl olduğunun fotoğrafını cekmek durumundayız. Bunun pilotu bitti, uygulamaya geciyor. Turkiye'deki her bir okulun hangi parametrede, hangi bileşende ne eksiği var, nerede ne problemi var, geliştirilmesi icin nasıl bir destek lazım, bu desteği kim verecek, bu mobil olarak nasıl izlenecek, finansmanla bağlantısı nasıl kurulacak, okullara verilen butcelerin bir matris uzerinden nasıl yapılacak, bunların calışmalarının tamamı bitti." dedi.
Dunya capında bir yapay zeka alt yapısı kurduklarını, pilotlarının da bittiğini bu alanda calışmalara devam ettiklerini belirten Selcuk, 81 ilde olcme değerlendirme merkezi kurduklarını anlattı.
Cocukların dinleme, konuşma, okuma, yazma becerilerini ayrı ayrı ele alma ihtiyacı olduğunu, son 6 aydır cocukların dort beceriye dayalı olarak olcumlemesini yapabildiklerini aktaran Selcuk, "Turkce'de ilk kez, bu tur bir bu yaş seviyesinde, bu oğretim kademesinde dort dil becerisini olcerek Turkce'yi oğretmeyi onemli bir hale getirmiş olduk. Araclarını da geliştirmiş olduk." diye konuştu.
Coğrafi bilgi sistemine ilişkin bilgi veren Selcuk, bu sistem sayesinde butun okulları uydudan izleyebildiklerini, fiziki koşullarını takip edebildiklerini, okulların ihtiyacını veriye dayalı belirlediklerini soyledi.

- "Paradigmal bir donuşume ihtiyac var"
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, bugun 2040'larda iş dunyasına atılacak cocukların ilkokulda olduğunu belirterek, "Onlar bize diyecekler ki, bu kadar buyuk bir değişimin yaşandığı dunyada ki dunya tarihinde 3 buyuk kırılma varsa 4'uncu kırılmanın geldiği bir doneme giriyoruz. İşlerin en az dortte ucunu robotların yaptığı, otomasyonun artık sıradanlaştığı bir doneme doğru gidiyoruz." dedi.
Cocukların "Siz bizi neye hazırladınız?" diye soracağını anlatan Selcuk, bunun cevabını verebilmek icin bugunden paradigmal bir donuşume ihtiyac duyulduğunu soyledi.
Selcuk, paradigmal donuşumler icin oncelikle mekanizmanın kurulmasının onemine işaret ederek, "Mekanizma kurulmadan asla kultur yeşermez, kultur yeşermeden asla zihniyet donuşmez. " diye konuştu.
Altyapının henuz hazır olmaması nedeniyle bu sene butun sistemin değişmediğini anlatan Selcuk, hazırlanması icin cok uzun olmayan bir surece ihtiyac duyulduğunu ifade etti.
Bakan Selcuk, her zaman her yerde ozgurce oğrenmenin soz konusu olduğu, hayatla butunleşmiş, tasarımın cok onemli olduğu bir eğitimi hedeflediklerini vurgulayarak, şoyle konuştu:
"Bunu yapabiliriz. Butun sistem sınava adam hazırlamaktan insan yetiştirmeye doğru yonelen bir evrilme icinde. Bunun icin okullar arasındaki başarı, imkan ve oğrenme farkının azalması gerekiyor ki sınavın baskısı azalsın. Dolayısıyla bizim şu anda hayata gecirdiğimiz şey butun bu farkları azaltan ve bu farklar sonucunda insan yetiştirmeyi cok cok one cıkardığımız bir husus. 'Bilgi kuramı' dersi de bunlarla ilgili. Bunun altyapısı da calışıldı, tamamlandı. Pilot calışmalarla beraber hayat gecirilecek."
Cocukların, derslerin ceşitlerinin azaltılması ve okulların ders cizelgelerinin yeniden yapılandırılmasıyla duşunmeye, tasarlamaya fırsat bulacağını anlatan Bakan Selcuk, bu anlamda da en kritik fikirlerden birinin, tasarım ve beceri atolyesi olduğunu kaydetti.
Selcuk, başlangıcta kendisine hedef olarak bir yıl icerisinde 250 tasarım ve beceri atolyesi konduğunu belirterek, bunu az bulduğunu ve şu anda 5 binin uzerinde bitmiş atolyenin bulunduğuna dikkati cekti.
- "Bir değişim calışması icindeyiz"
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, Ankara'da, Adıyaman'da, Ağrı'da, Turkiye'nin bircok yerinde binlerce atolye kurulacağını anlattı.
Cocukların her şeyden az az değil, belli şeylerden daha derin iceriklerle karşılaşması gerektiğini ifade eden Selcuk, "İlkokul, orta okul ve lisede sistem donuşumu yuruyor. Butun paydaşlarımızla, 100'un uzerinde paydaşımızla biz orta oğretimde, ilkokulda, orta okulda bir değişim calışması icindeyiz." dedi.
Selcuk, dunyada da eğitimde değişim donuşum calışmalarının surduğunu soyledi.
Bu donuşumle oğrencilerin alan derslerinde derinleşme imkanı bulabileceğini ifade eden Selcuk, "Kendilerini keşfetmeye zamanları olacak. Sosyal, duygusal becerilere de yer vereceğiz. E-okul'a da sosyal, duygusal becerilerle ilgili bir modul ekledik. Cocuklarımızın da bu becerilerini dikkate alan bir sistemden soz ediyoruz. Cocukların yetenek ve meraklarına uygun, kişiselleştirilmiş ders cizelgesi yapabilmesiyle ilgili de altyapıyı tamamladık, pilotları bekliyoruz." diye konuştu.
Selcuk, ozel eğitim konusunda cocukların ihtiyaclarının karşılanmasını da cok onemsediklerini vurgulayarak, ozel gereksinimli cocukların eğitim haklarını genişletmek icin engellerin ortadan kaldırıldığını soyledi.
Sanat ve sporu da onemsediklerini, bu konuda altyapı kurmak icin calışmalar yurutulduğunu anlatan Selcuk, spor salonlarının ve yuzme havuzlarının ortak kullanıma acıldığını soyledi.
Ara tatil uygulamasının sadece takvim değişikliği olarak gorulmemesi gerektiğini vurgulayan Selcuk, şoyle devam etti:
"Eğitimde verimlilik icin ara tatilden soz ediyoruz. Yazın tatil ne kadar uzunsa araştırmalar diyor ki yaz unutması o kadar artar diyor. Hicbir ulkede 3 aylık tatil yok. İmkanı zayıf cocuklar icin yaz tatili oğrenmenin daha da duştuğu bir donem. İmkanı cok yuksek olan cocuklar icin yazın başka fırsatlar da edinebildikleri, başka adaletsizliklerin de ortaya cıktığı bir durum var. Cocuklarımız icin ara tatildeki binlerce etkinlik onerimiz ve altyapı kurmamız sonucunda yapılan faaliyetler oldukca fazla."
Okul secimini kolaylaştıracak bir tercih robotu uygulamasının hayata gecirildiğini ifade eden Selcuk, yapay zeka uygulaması sayesinde oğrencilerin sınav sonuclarını girerek tercihlerine yardımcı olunduğunu soyledi.
Selcuk, sektor temsilcileriyle yapılan goruşmeler neticesinde mufredat oluşturulduğunu ifade ederek, meslek lisesi konusunda calışmaların devam ettiğini belirtti.
Bakan Selcuk, konuşmasının ardından salonda bulunan katılımcılarla ozcekim yaptı.