Orman Genel Mudurluğu'nun personel alımı ile ilgili, sozlu ve uygulama sınavında gozlemci olarak yer alan Orman Muhendisleri Odası'ndan surece dair bilgi aldık. Orman Genel Mudurluğu'nun personel alımı ile ilgili, sozlu ve uygulama sınavında gozlemci olarak yer alan Orman Muhendisleri Odası'ndan surece dair bilgi aldık.
Orman Muhendisleri Odası Başkanı Hasan Turkyılmaz, Orman Genel Mudurluğu'nun bu alımında kesinlikle hak edenin kazanacağını dile getirdi. Kimseye haksızlık yapılmayacak ama haksızlığa uğradığını duşunen bize muracaat etsin, hakkını sonuna kadar arayalım dedi.
İşte Orman Muhendisleri Odası Başkanı Hasan Turkyılmaz'a sorduğumuz sorular ve cevapları
Orman Genel Mudurluğunun bir personel alımı var. 1200 orman muhendisi, 2700 orman muhafaza memuru alımı. Bu alımlarda Bakan beyin bir demeci olmuştu. Hicbir şekilde hic kimseye bir kayırmacılık olmayacak şeklinde. Orman Muhendisleri Odası olarak surecin icindesiniz. Şimdi Orman Muhendisi Alımına yonelik surecle ilgili bize bilgi verebilir misiniz.
Oncelikle hoş geldiniz diyorum. Memurlar.net gibi Turkiye'deki tum kamu burokrasisinin takip ettiği, meslektaşlarımızın da yoğunlukla takip ettiği bir Dijital Medya organının bu soruyu sorması bence cok buyuk bir onem araz ediyor. Başta Orman Muhendisleri Odası olarak tum meslektaşlarım adına sizlere teşekkur ediyorum. Hoş geldiniz diyorum. 1150 Orman Muhendisi, 2700 orman muhafaza memuru arkadaşımızın Orman Genel Mudurluğu uhdesine katılması orman teşkilatının en buyuk ihtiyacı idi.
Bunun yanında 1146 kişi de diğer branşlarda arkadaşlarımız bunların da 10 tanesi Orman Endustri Muhendisi, 40 tanesi diğer muhendis arkadaşımız alındı. Diğerleri de bilgisayar işletmeni ve şofor olarak alındı. Şimdi bu surec ile ilgili olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak uzere Sayın Bakanımıza orman teşkilatının ihtiyacı olan bu insan kaynağının alımı ile alakalı gostermiş olduğu bu katkıdan dolayı tum meslek camiamız adına teşekkur ediyorum.
Turkiye'de Tarım ve Orman Bakanlığımız, Orman Genel Mudurumuz ve Bakanımızın onderliğinde bir ornek davranış sergileniyor. Bu alımla alakalı sureci ifade etmeden OGM'ye 2018 yılı kadrosundan 2019 yılı icerisinde sozlu ve uygulamalı sınav yapılarak alınan 46 muhendis olayını yaşadık. Orman Bu uygulama sınavlarına odamızdan da giden gorevli arkadaşlarımız vardı. Uygulamalı sınav sonucları onumuze geldiğinde ilan edilene kadar sabırla bekledik. Hak edenin hak ettiğini almasını ehliyet ve liyakat ilkesine gore davranılması en buyuk arzumuz idi. İlan edildiğinde baktık ve gorduk ki birebir uygulama sınav sonucları Turkiye'de kazananlar olarak ilan edildi. Genel Mudurumuz ve Bakanımızla yaptığımız goruşmede Uygulama sınav sonuclarına bir kişinin dahi mudahale etmediğini, sınav sonuclarında kim kazanmış ise onların yerleştirildiklerini oğrendik. Bu 46 arkadaşımız Orman Genel Mudurluğumuzun değişik birimlerinde gorev yapıyorlar, alımlarında hicbir şekilde torpil, tavassut, kayırmacılık olmadı. Atanan arkadaşlarımız bunu biliyor, katılan arkadaşlarımız da bunu biliyor. Biz de bunun en yakın şahidiyiz. Uygulamadan dolayı Bakanlığın bu yeni alımla ilgili taahhutlerini doğru olduğuna ve beyanlarını gercekci olduğuna inanıyorum.
Surec nasıl işleyecek, once Orman Genel Mudurluğu Personel Alım Yonetmeliği ile ilgili mer'i mevzuat var. Yani kamu gorevlerine ilk defa atanarak alınacak muhendisler sozlu ve uygulamalı sınav sonucunda devlet gorevine alınabilir hukmu var. Şimdi değişik yansımalar geliyor bizlere. Mer' i mevzuat boyle olduğu muddetce siz bunu arzu etseniz de etmeseniz de mevzuata aykırı uygulama yapamazsınız. İlerleyen zamanlarda kanun değişir, yonetmelik değişir doğrudan atama modeli getirilir. Eğer bu alım surecinde mevzuat değişikliğine yonelinse idi bu 5000 kadronun alınmaması gibi bir risk vardı. O yuzden mevcut yonetmelik gereği alımlar yapılıyor. Bunun altını bir kez cizelim. Uygulamada bir torpil, tavassut, adam kayırmacılık ya da haksızlık olup olmayacağı kamu oyunun cok tartıştığı bir konu. Teşkilatımızın 46 muhendis alımındaki tecrubesi var. Bizde izleyen sureci once takip ediyoruz. Sayın Bakanımızla, Sayın Genel Mudurumuzle ve yetkili komisyonlarla defalarca goruştuk. 26 Aralık'a kadar Orman Genel Mudurluğumuzun Behicbey Fidanlığında oluşturulan 4 komisyonun marifetiyle gunde 100'er kişilik katılımın sozlu ve uygulamalı sınavlara alınıyorlar. Biz bu sureci adım adım takip ediyoruz ve Bakanlığın acıklaması da cok net. Orman Muhendisleri Odası ve Yetkili Sendika Toc Bir-Sen'in de bu yapılan uygulama sınavlarına gozlemci olarak katılma hakkı sunuldu. Biz de gorevli olan yetkili birimlerimizle uygulama sınav parkurlarını hem sınav oncesinde hem de fiili sınav surecinde takip ediyoruz. Şu ana kadar yapılan uygulamalarda birbiriyle zıt duşen tezat duşen haksızlığa donuk bir uygulamaya şahit olmadık.
Bu uygulamaya yonelik kac komisyon var kac kişi gorevlendirdiniz?
Orman Genel Mudur Yardımcılarımız başkanlığında 4 tane komisyon kuruldu. Beşer kişiden oluşan diğer personellerin de takviye edildiği komisyonlar kurdu. Her komisyon gunluk 25 arkadaşımızın sınavını yapıyor. Bakan Bey burada bir adım daha attı. Spekule edilebilecek sozlu sınavdaki puanı peşinen herkese 20 puan verilir şeklinde acıklama yaptı.
"UYGULAMA SINAVINDAKİ SORULAR HERKES TARAFINDAN BİLİNİYOR"
Uygulama sınavında da; bir damga yapımı, iki ağacların boylanması, uc fidan dikimi, dort yangınla mucadele adı altında konularının tum Turkiye de meslektaşlarımızla paylaşılan ve cevaplarının da mevzuatta cok acık belli olan bir uygulama yapılıyor. Orman Muhendisleri Odası, 13 şubemiz ve Genel Merkezdeki 15 yetkili kuruldaki arkadaşlarımızla beraber bu uygulama komisyonundaki 4 komisyonu değişik zamanlarda haberli, habersiz olacak şekillerde takip ediyoruz, katılıyoruz, gozlemci olarak arkadaşlarımızın yanında yer alıyoruz. Uygulama sınavına giren arkadaşlarımız buna şahittirler.
Uygulama sınavına giren arkadaşlara yonelik bir eğitiminiz var mı?
Bu cok onemli bir konu. Orman Genel Mudurluğumuzun idari ekiplerinin desteğiyle beraber Orman Muhendisleri Odası olarak 28 Orman Bolge Mudurluğumuzde bu arkadaşlarımızın talep etmesi halinde uygulama sınavına donuk eğitimler verildi. Orman Muhendisleri Odası olarak da bu eğitimlere sonuna kadar destek verdik ve katılım sağladık 13 Şubemizin yonetim kurullarıyla ve Genel Merkez ekiplerimizle beraber katıldık. 28 Orman Bolge Mudurluğumuz tum ekipleriyle beraber meslektaşlarımıza katkı verdiler. Dolayısıyla hicbir arkadaşımız kendisi arzu ettiği halde bu eğitimi almama durumuyla baş başa kalmadı. Yani uygulamada sorulacak sorular belli konular belli, gizli saklı hicbir şey yok. Hangi sorudan uygulama yapılacağını herkes biliyor ve bilmesi de gerekiyor. Cevapları da belli. Kısaca iyi hazırlanan ve calışan cevapları tam verebiliyor. Herkesin tam cevap vermesi demek KPSS'de yuksek puan alanın lehine bir sonuc doğuruyor. Sonuc itibariyle uygulama sorularında cevaplarında belli. İyi hazırlanan one cıkacak.
Peki size şuana kadar ulaşan olumsuz bir durum var mı?
"HAKSIZLIĞA UĞRAYAN BİZE GELSİN"
Oncelikle şu cumlenin altına cizmek isterim. Şu ana kadar bize uygulama sınavına giren hicbir arkadaşımızın bana haksızlık yapıldı ya da benim hakkım verilmedi veya benim hakkım gasp edildi, başkasına torpil gecildi şeklinde bir muracatı ya da bilgi aktarımı olmamıştır. Şu cumleyi sizler aracılığınla tum Turkiye'ye ilan etmek isterim ki Bakanlığımız ve Genel Mudurluğumuz gercekten adil bir noktada duruyor. Goruşmelerimiz, konuşmalarımız, onların beyanatları bunu gosteriyor ama buna rağmen bir meslektaşım bana haksızlık yapıldı diyorsa bize muracaat etsin, biz 17400 civarında meslektaşın uye olduğu bir meslek orgutuyuz. O arkadaşımıza yapılan haksızlıkta onun yanındayız. Hakkını alıncaya kadar onun yanında seferber oluruz. Yanında yer alırız. Kısaca bana haksızlık yapıldı diyen varsa biz onun hakkını koruması ve alması İcin seferber oluruz.
Peki uygulama sınavı ne kadar surecek?
Komisyonlar Ekim ayında surece başladı. 26 Aralık 2019 tarihi itibariyle uygulama sınavları bitecek. Orman Muhafaza memurlarımızın ki daha once bitecek. 26 Aralıktan sonra Orman Genel Mudurluğumuz cok kısa bir zamanda, yaptığımız goruşmeler neticesinde Ocak ayını gecmeyecek belki ocak ayının ortasına kadar olan bir zaman icerisinde sonucları ilan etmeyi planlıyor. Resmi acıklamayı Genel Mudurluğumuz yapacak ama on goruşmelerimiz, on mutalaamız cok gecikmeden bu alımlar gercekleşecek ki arkadaşlarımız yerlerine gidip adaptasyonlarını tamamlayıp 2020 yılı icerisine gerek orman idaremizin ihtiyacını giderme gerekse de milletimize hizmet etmek icin surec başlamış olsun.
Verdiğiniz bilgiler icin cok teşekkur ediyoruz.
Ben de sizlere teşekkur ediyorum. Boyle onemli ve kritik zamanda ve onemli bir konuda bizleri ziyaret ettiniz ve meslektaşlarımız adına siyasi irade ve burokratik iradenin bu noktadaki duruşu ve bizim bu bakışımızla alakalı mutalaamıza muracaat ettiniz. O nedenle başta bizi ve sizi takip eden ve takip edecek olan tum meslektaşlarımız adına saygı ve hurmetlerimi sunuyorum. Unutmasınlar Orman Muhendisleri Odası 17400 meslektaşın ortak hisseli tapulu malıdır. Oda ve Yonetim olarak onların hizmetindeyiz.