Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından guclendirilmesi icin calışmalar yapılan Kariyer Merkezlerinde istihdam edilen oğretim gorevlisi alımları, alana uygun alım yapılmıyor! Bilindiği uzere, yeni hukumet sistemi ile birlikte Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak kurulan ofislerden birisi de İnsan Kaynakları Ofisidir. Soz konusu ofisin kurulması ile birlikte Universitelerde kurulan ancak istenilen verimlilikte calışmayan kariyer merkezlerinin onemi her gecen gun artmaktadır.
Bu kapsamda, Cumhurbaşkanlığı tarafından 13 Aralık 2018 tarihinde ilan edilen 2 inci 100 Gunluk Eylem Planında İnsan Kaynakları Ofisinin hedefleri arasında; "TUM UNİVERSİTELERDE KARİYER MERKEZLERİNİN KURULMASI VE VERİLECEK HİZMETLERİN STANDART PROSEDURLERİNİN YAYIMLANMASI" yer almıştır.
Gelinen bir yıllık surecte kariyer merkezi bulunmayan universiteler bir yandan kariyer merkezlerini suratle kurarken, var olanlar ise oğretim gorevlisi istihdamı ile merkezin etkinliğini arttırmaya gayret gostermektedir.
Ancak, son gunlerde kariyer merkezinde istihdam edilmek uzere ilan edilen oğretim gorevlisi kadrolarında aranan şartların merkezde verilecek hizmetlerle ortuşmediği gorulmektedir.
Orneğin, Şırnak Universitesi tarafından Kariyer Ofisinde gorevlendirilmek uzere 2 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete'de ilan edilen Oğretim Gorevlisi kadrosunda; "Felsefe ve Toplumsal Duşunce veya Felsefi Danışmanlık alanların birinde Yuksek Lisans yapmış olmak" şartı aranmıştır.
Bir başka ornekte ise; Cumhuriyet Universitesince Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezinde calıştırılmak uzere ilan edilen Oğretim Gorevlisi kadrosunda; "Cevre Muhendisliği lisans mezunu olup, İş Sağlığı ve Guvenliği Anabilim Dalında yuksek lisans yapmış, "B Sınıfı İş Sağlığı ve Guvenliği Sertifikası"na sahip olup, Yuksekoğretim Kurumlarında ders vermiş olmak." şartları istenmiştir.
Ulkemizde genelde kariyer rehberliği hizmetleri psikoloji, rehberlik ve psikolojik danışmanlık gibi lisans ve yuksek lisans programlarından mezun olmuş kişilerce yurutulmektedir. Ancak, soz konusu iki ilanda aranan mezuniyet şartlarına bakıldığında, bu alanlara yer verilmediği gibi sadece "Cevre Muhendisliği, Felsefe" gibi farklı yetkinlikten mezun olmuş kişilere başvuru şansı verildiği gorulmektedir.
Dolayısıyla, kariyer merkezlerinin nitelikli bir yapıya kavuşması ve beklenen hizmetleri yerine getirmesi gercekten isteniliyorsa; bu ilanlara mudahale edilerek kariyer ofislerinde istihdam edilecek oğretim gorevlilerinin alanlarının standartlaştırılması gerekmektedir.
ŞIRNAK UNİVERSİTESİ
SİVAS CUMHURİYET UNİVERSİTESİ