Aile, Calışma ve Sosyal Hizmetler İl Mudurluklerine işci alımı icin başvuran adaylar, KPSS'nin aranmadığı kadrolarda, noter kurasında ismi yer almasına rağmen, lise mezuniyetine ilave olarak ust oğrenim mezuniyetleri de olduğundan, sınava girecek nihai listeden cıkarılmıştır.
Kasım ayındaki ilanla, Aile, Calışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı taşra teşkilatı il mudurlukleri ve sosyal hizmet kuruluşlarında calıştırılmak uzere, 1000 işci alım ilanı yayımlanmıştı.
İlan gereğince lise duzeyindeki kadrolar icin once noter onunde kura cekilecekti, sonra da noter kurasında cıkan 4 katı aday sozluye alınacaktı.
İlan metninde "Cocuk Bakıcısı" unvanı icin "Ortaoğretim duzeyinde ilgili alan mezunu olmak (*) veya herhangi bir "ortaoğretim" programından mezun olanlar icin cocuk bakımı konusunda sertifika sahibi olmak şartları aranır." şartı aranmıştır.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşci Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esasları Hakkında Yonetmelik'in 9. maddesinin 3. fıkrasında şu hukum yer almaktadır:
"(3) Kamu kurum ve kuruluşlarının talebi halinde, kuraya tabi işgucu taleplerine, eğitim duzeyi kısıtlaması yapılmaksızın talep koşullarını taşıyanların tamamı başvurabilir."
Bu hukme gore, kamu kurumu isterse eğitim duzeyi kısıtlaması yapmayabilmektedir.
Ancak, Cocuk bakıcısı alımında, ilan gereğince "Ortaoğretim duzeyinde ilgili alan mezunu olmak" şartı arandığı icin hem liselerin Cocuk Gelişimi bolumu hem de acıkoğretim halkla ilişkiler bolumunden mezun alan adaylar, noter kurasında asıl aday listesinde yer almasına rağmen, sınava girecek nihai listede yer alamamıştır.
Burada, KPSS'de uygulanan bir yontemin takip edildiği anlaşılmaktadır. KPSS'de adaylar en ust duzey oğrenimden sınava girmek zorunda olup, hem lise hem de universite mezunu olan bir adayın KPSS'ye lise duzeyinde girmesine izin verilmemektedir. Oyle goruluyorki, İŞKUR da benzer bir uygulamayı, KPSS puanının olmadığı noter kurasında da uygulamıştır.

Yapılan işlemin hakkaniyete uygun olmadığını duşunenler, Aile, Calışma ve Sosyal Hizmetler İl Mudurluğune itiraz ettikten sonra, itiraz dilekcesi, itiraz verilen cevap ve yeni bir dilekce ile https://ebasvuru.ombudsman.gov.tr/ adresinden Kamu Denetciliği Kurumuna başvurmalı ve bu konuda bir tavsiye kararı almalıdır.