ORTAYA İLGİNC VE KARMAKARIŞIK TARAFSIZ BİR SUBJEKTİF DEĞERLENDİRME...
"bak arkadaşım bu konuya objektif olarak dışardan baktığım zaman salihi haklı buluyorum cunku BENCE v.s......"
Bu ve bunun gibi binlerce 'objektif' yapılmış ''yorum''... Acıkcası yapılan yorum ne olursa olsun kim yaparsa yapsın bana objektif olacağı akılcı gelmiyor. Bakın dikkat ederseniz inandırıcı demedim. Soyleyen kişi guvenilirlik seviyesi 0.9 olan biri olabilir. Soylediği ya da yorum yaptığı konuya bircok insan katılabilir hatta evrensel bir ahlak ilkesinden yola cıkarak yapmış olduğu bir yorum olabilir.
Objektif yorum demek hem ali yi hem veli yi eleştirmek değildir. Objektif yorum demek yeri geldiğinde ali yi yeri geldiğinde veli yi eleştirmek te değildir. Objektif yorum demek her iki tarafa eşit mesafeden bakmak olabilir ama yorumu gercekleştirdikten sonra eşit mesafede kalmak değildir. Objektif yorum demek seninle aynı ideolojik catı altında olmasına rağmen, kankardeşin olmasına rağmen onu olumsuz yonde eleştirmek değildir.. Objektif yorum demek hicbirşeydir.. Objektif yorum demek, Objektifliği subjektif yorumlamaktır. Objektif yorumun bir tanımı var fakat bu tanım , tanım olarak objektif icerik olarak subjektif bir tanımdır.
Objektif nedir? Konuya birde burdan bakarsak o zaman bu yazdığım "objektif yazımı" belki daha iyi anlarsınız.
Objektif kelimesini bir ortamda kullanmak demek, orneklemi somut olcutler ile olcup daha sonra yine somut olcutlere gore değerlendirmesini yapmaktır. Tabi bu değerlendirmenin unsurlarıda somut sıralamalarla ya da derecelendirmelerle belirlenmelidir. Dikkat ederseniz bu değerlendirmenin daha once belirlenmiş olmasına karşın unsurlarını belirlerken yine bir kendi pencerenden bakış vardır. Cunku ben bağıl değerlendirme kullanırım ama başkası mutlak değerlendirme kullanır. O bile "bence" subjektifliktir...
Yani diyeceğim şu ki onemli olan insan olmak . Cok karıştığını biliyorum ama umarım siz ne demek istediğimi anlamışsınızdır...
Objektiflik plastiğin plastik olması demirin demir kırmızının kırmızı. Hayır hayır bir dk. o da değil.. Sizde hemen kabullendiniz be kardeşim.
Mesela şu an karşımda pc nin ekranının kenarları siyah, ben plastik olduğunu biliyorum fakat gri veya gumuş renginde olsaydı bir başkası ona bakarak hayır bu demirdir diyebilirdi. Evet yanlış bir değerlendirme ama yanlış bile olsa bu,, ""plastiğe plastiktir demek objektif bir değerlendirmedir"" onermesini curutuyor..
VARSA OBJEKTİF OLDUĞUNU KANITLADIĞINIZ BİR DUŞUNCE, PAYLAŞIRSANIZ SEVİNİRİM........
(yazıda celişkiler olabilir, paragrafları kıyaslarken lutfen konunun ana
temasından hareket edin, sadece cumle ve kelimelere takılmayın) saygılarımla........