Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin sozleşmeli oğretmen alımına ilişkin başvuruları 6-10 Ocak 2020'de alacak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) oğretmen adaylarını yakından ilgilendiren bir acıklama yaptı.
Şubat 2020'de yapılacak 20 bin sozleşmeli alımına ilişkin takvim acıklandı.
Buna gore başvurular 6-10 Ocak 2020 tarihleri arasında alınacak.
SOZLEŞMELİ OĞRETMENLİĞE BAŞVURU VE ATAMA DUYURUSU (OCAK 2020)
Bakanlığımıza bağlı orgun ve yaygın eğitim kurumlarının oğretmen ihtiyacının karşılanması amacıyla Sozleşmeli Oğretmen İstihdamına İlişkin Yonetmelik kapsamında sozleşmeli oğretmen atamak uzere başvuru alınacaktır. Başvurular Ek 1'de (Atama Yapılacak Alanlar ile Başvuruya Esas Olacak Taban Puan ve Kontenjan Listesi) belirtilen alanlarda kabul edilecektir.
1. Başvuru Şartları
1.1. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları taşımak,
1.2. Turk vatandaşı olmak (Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti vatandaşları icin Turk vatandaşı olma şartı aranmayacaktır.),
1.3. Mezun olunan yuksekoğretim programı, Bakanlığın oğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararına gore atama yapılacak alana uygun olmak,
1.4. Oğretmenliğe kaynak teşkil eden yuksekoğretim programlarından mezun olanların ihtiyacı karşılamadığı alanlara atanacaklar haric olmak uzere, Ortaoğretim Alan Oğretmenliği Tezsiz Yuksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programı/Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programından birinin başarıyla tamamlamış olmak,
1.5. Yurt dışındaki yuksekoğretim kurumlarından mezun olanların, Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığınca yuksek oğrenimlerinin ve/veya pedagojik formasyon belgelerinin yurt icindeki yuksekoğretim kurumlarına veya programlarına denkliği kabul edilmiş olmak,
1.6. 2018 veya 2019 yılında yapılan Kamu Personel Secme Sınavında atanacağı alan icin puan turleri (KPSSP10 ve KPSSP121- KPSSP120) itibarıyla 50 ve uzerinde puan almış olmak,
1.7. Devlet memurluğundan veya oğretmenlik mesleğinden cıkarılmayı gerektiren bir ceza almamış olmak,
1.8. 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında sozleşmeli oğretmen olarak atanan; ancak ataması iptal edilenler ile sozleşmeli oğretmen olarak calışmakta iken sozleşmeleri feshedilenler bakımından, başvuru tarihinin son gunu itibarıyla bir yıl bekleme suresini tamamlamış olmak.
2. Başvuru
2.1. Sozleşmeli oğretmenlik icin yapılacak sozlu sınava davet edilmek uzere yapılacak başvuru elektronik ortamda https://ilkatama.meb.gov.tr adresinden alınacaktır. Bu başvuruda adaylar, Ek 2 Sozlu Sınav Merkezleri listesinde belirtilen 17 (on yedi) sınav merkezinin tamamını tercih edecektir. Başvuru takvimi Ek 4'te belirtilmiştir.
2.2. Başvuru onayları, il/ilce milli eğitim mudurluklerince yapılacaktır.
2.3. Mezuniyetleri birden fazla alana kaynak teşkil eden adaylar, sadece bir alana başvuruda bulunabilecektir.
2.4. KPSS puanları ile ilgili olarak;
2.4.1. Adaylar, Turkce, İlkoğretim Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Turk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi, İngilizce, Rehberlik, Okul Oncesi Oğretmenliği, Sınıf Oğretmenliği alanları bakımından KPSSP121 puan turunden, Almanca, Arapca, Fransızca ve Rusca alanlarına KPSSP120 puan turunden, diğer alanlar bakımından ise KPSSP10 puan turunden 50 ve uzerinde puan almış olmaları kaydıyla başvurabilecektir. Bu kapsamda başvurular gecerli olan KPSS puan ustunluğu esasına gore değerlendirilecektir. Birden fazla sınava (2018 ve 2019) katılan adayların, yuksek olan KPSS puanı başvuru formuna otomatik olarak yansıtılacaktır.
2.4.2. Beden Eğitimi ve İ.H.L. Meslek Dersleri alanlarında ilk defa 2019 Yılında Oğretmenlik Alan Bilgisi Testi (OABT) sınavı yapıldığından bu alanlarda başvuruda bulunacak adayların 2018 KPSSP10 puanı ile 2019 KPSSP121 puan turlerinin her ikisi de gecerli sayılacak ve belirtilen puan turlerinden yuksek olan KPSS puanı başvuru formuna otomatik olarak yansıtılacaktır.
2.4.3. Beden Eğitimi ve İ.H.L. Meslek Dersleri alanlarında başvuruda bulunacak adaylardan 2018 KPSSP10 puanı bulunup 2019 KPSSP121 puanı bulunmayanlar 2018 KPSSP10 puanı ile başvuruda bulunabileceklerdir.
2.5. Adaylar, elektronik ortamda yaptıkları başvuruları ve bu başvurulara ilişkin "Elektronik Başvuru Formunun" cıktısını, şahsen ya da noter aracılığıyla vekalet verecekleri kişiler vasıtasıyla il/ilce milli eğitim mudurluklerine onaylatacaktır.
2.6. Başvurularda aslı ibraz edilen belgelerin birer orneği il/ilce milli eğitim mudurluklerince onaylanarak teslim alınıp asılları adaylara geri verilecektir.
2.7. Atama surecinin zamanında sonuclandırılması bakımından başvurular, başvurunun yapıldığı gun ya da -başvurunun son gunune rastlayan gun haric- bir sonraki gun mesai saatleri icinde onaylatılacaktır.
2.8. Elektronik Başvuru Formunda beyan edilen bilgilerden adaylar sorumlu olacaktır.
2.9. Adaylardan başvuru ekranında karşılaşılan uyarının yanlış olduğunu iddia edenler, bu durumu belirten bir dilekce ile il milli eğitim mudurluklerine başvuruda bulunacak; bu iddialar il milli eğitim mudurluklerince Personel Genel Mudurluğune (Oğretmen Atama Daire Başkanlığı) belgegecer ya da e-posta yoluyla bildirilecektir.
2.10. Adayların başvurularının il/ilce milli eğitim mudurluklerince onaylanmasından sonra yapacakları bilgi ve beyan duzeltme talepleri dikkate alınmayacaktır.
2.11. Elektronik Başvuru Formu haricinde veya suresi dışında yapılan, il/ilce milli eğitim mudurluklerince onaylanmamış olan, atama alanı ve mezun olduğu yuksekoğretim programı yanlış girilerek yapılan başvurular ile başvuru şartlarını taşımadığı halde gerceğe aykırı belgeyle ya da beyanda bulunarak, evrakta tahrifat yaparak, gercek durumunu gizleyerek yapılan başvurular ve buna bağlı gercekleştirilmiş tum işlemler gecersiz sayılacaktır.
2.12. Bu duyuruda yapılan acıklamalara ek olarak başvuru suresi icinde oluşabilecek durumlar ile uygulamaya yonelik acıklamalar Bakanlığın http://personel.meb.gov.tr internet adresinde başvuru suresi icinde duyurulacaktır. Oğretmen adaylarının hak kaybına uğramamaları bakımından bu acıklamaları takip etmeleri gerekmektedir.
2.13. Başvuru tarihi itibarıyla askerlik icin sevke tabi olanlar ile halen askerlik hizmetini yapmakta olan oğretmen adayları başvuruda bulunabilecektir. Bu adaylardan askerlik hizmetini yapmakta iken oğretmenliğe atananlar, halen askerde olduklarını ve muhtemel terhis tarihlerini gosterir bir belgeyi en kısa sure icinde dilekce ekinde atandıkları il milli eğitim mudurluklerine gonderecekler ve terhis tarihini takip eden bir ay icinde goreve başlatılacaklardır.
3. Başvuruda İstenecek Belgeler
3.1. Lisans diploması veya gecici mezuniyet belgesinin aslı veya onaylı orneği ya da e-devlet uzerinden aldıkları diploma belgesi,
3.2. Orta Oğretim Alan Oğretmenliği Tezsiz Yuksek Lisans, Pedagojik Formasyon Programı/Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikası, İlkoğretim Sınıf Oğretmenliği ya da İngilizce Oğretmenliği Sertifikası programlarından birini tamamladığına ilişkin belge veya bu belgenin onaylı orneği,
3.3. Yurt dışındaki yuksek oğretim kurumlarından mezun olanların, Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığınca verilen yuksek oğreniminin ve pedagojik formasyon belgesinin yurt icindeki yuksekoğretim kurumlarına veya programlarına denklik belgesi,
3.4. Talim ve Terbiye Kurulu kararı gereğince Felsefe bolumu mezunlarından 16 kredi sosyoloji, 16 kredi psikoloji; sosyoloji bolumu mezunlarından 8 kredi mantık, 16 kredi felsefe, 16 kredi psikoloji aldığına dair belgenin aslı veya onaylı orneği (Bu belge pedagojik formasyon belgesi yerine kullanılamaz.),
istenecektir.
3.5. Adaylardan başvuruda sağlık, askerlik ve adli sicil durumlarına ilişkin belge istenmeyecek, Elektronik Başvuru Formunda beyan alınacaktır.
4. Oğretmenliğe Atamaya Kaynak Programlar
4.1. Yuksekoğretim kurumlarından mezun olanların hangi alan oğretmenliğine atanabilecekleri, Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı kararı ve eki Cizelgeyle belirlenmiştir. Başvuru yapacak adaylar, http://ttkb.meb.gov.tr internet adresinden oğrenimlerine gore hangi alana atanabileceklerini gorebilecektir.
4.2. Yurt dışındaki yuksekoğretim kurumlarından mezun olanların yuksek oğreniminin ve/veya pedagojik formasyon belgesinin yurt icindeki yuksekoğretim kurumlarına veya programlarına denkliğinin Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığınca kabul edilmiş olması gerekmektedir.
4.3. Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Turk- Kazak Universitesi ile Kırgızistan-Turkiye Manas Universitesi mezunlarından denklik belgesi istenmeyecektir.
4.4. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 23.01.2012 tarihli ve 581 sayılı goruşu doğrultusunda, Kırgızistan-Turkiye Manas Universitesi Turkoloji Bolumu, Kafkas Universitesi Fen- Edebiyat Fakultesi Cağdaş Turk Lehceleri Bolumu ile Azerbaycan Turkcesi ve Edebiyatı Anabilim Dalı mezunları, diğer şartları taşımaları kaydıyla Turk Dili ve Edebiyatı alanına başvuru yapabilecektir.
4.5. Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığının 15/02/2012 tarihli ve 2012.5 sayılı kararı doğrultusunda, Turkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti hukukuna gore kurulmuş olan universitelerden mezun olanlar hakkında aşağıdaki şekilde işlem yapılacaktır:
4.6. Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyetindeki universitelerden 2011-2012 oğretim yılı bahar yarıyılından once mezun olanlar, Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığına başvurarak denklik ya da yuksekoğrenimlerinin gecerli olduğuna dair belge alacaktır. Adaylar alacakları bu belgelerden biriyle oğretmenlik başvurusunda bulunabilecek; belge ibraz edemeyen adaylar ise başvuruda bulunamayacaktır.
4.7. 2011-2012 oğretim yılı bahar yarıyılından itibaren mezun olanlardan denklik belgesi istenmeyecek; ancak, mezuniyet belgelerinin arka yuzune mezun oldukları yuksekoğretim kurumuna OSYM tarafından yerleştirildiklerinin Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti Milli Eğitim ve Kultur Bakanlığı tarafından onaylanmış olması gerekecektir.
4.8. İbraz edilen denklik belgelerinde "Oğretmen atamalarında gecersizdir." şerhi bulunanların başvuruları kabul edilmeyecektir.
4.9. İş Eğitimi (İş ve Teknik Eğitimi, Ev Ekonomisi, Ticaret)" alan oğretmenliğine, Talim ve Terbiye Kurulunun 12/07/2004 tarihli ve 119 sayılı kararı eki cizelgede kaynak gosterilen yuksekoğretim programlarından 2009-2010 oğretim yılı itibarıyla kayıtlı yada bu programlardan mezun durumda olanlar, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 29/11/2017 tarih ve E.20405695 sayılı goruşu cercevesinde "Teknoloji ve Tasarım" alanına başvuru yapabilecektir. Diğer taraftan, 2009-2010 oğretim yılı itibarıyla Resim-İş Oğretmenliği programına kayıtlı veya mezun olanlar da "Teknoloji ve Tasarım" alanına başvuru yapabilecektir.
4.10. Talim ve Terbiye Kurulunun 07/07/2009 tarihli ve 80 sayılı kararında Denizcilik (Gemi Yonetimi ve Kaptanlığı) alanına kaynaklık eden Balıkcılık Teknolojisi Muhendisliğinden Mart 2014 tarihinden once mezun olanlar ile bu tarihten once adı gecen bolumde kayıtlı olup daha sonra mezun olanlar, Denizcilik/Gemi Yonetimi alanına birinci oncelikli olarak başvuruda bulunabilecektir.
4.11. Talim ve Terbiye Kurulunun 07/07/2009 tarihli ve 80 sayılı kararında Denizcilik (Gemi Makineleri) alanına kaynaklık eden Motor Oğretmenliği, Otomotiv Oğretmenliği/Eğitimi ve Otomotiv Teknolojisi Eğitimi Bolumunden Mart 2014 tarihinden once mezun olanlar ile bu tarihte adı gecen bolumlerde oğrenim gormekte olup daha sonra mezun olanlar, Denizcilik/Gemi Makineleri alanına birinci oncelikli olarak başvuruda bulunabilecektir.
4.12. Yargı kararı gereği Selcuk Universitesi Mesleki Eğitim Fakultesi Anaokulu Oğretmenliği Bolumu mezunu oğretmen adaylarının Okul Oncesi Oğretmenliği veya Cocuk Gelişimi ve Eğitimi alanına atanma yonundeki başvuruları kabul edilecektir.
5. Pedagojik Formasyon
5.1. Adayların;
5.1.1. Ortaoğretim alan oğretmenliği tezsiz yuksek lisans diploması ya da belgesi,
5.1.2. En az 21 kredilik Pedagojik Formasyon Sertifikası (1993-1994 oğretim yılı ve daha oncesinde duzenlenen 18 ve ustu kredilik belgeler de kabul edilecektir),
5.1.3. İlkoğretim Sınıf Oğretmenliği Sertifikası (33 kredilik),
5.1.4. İngilizce Oğretmenliği Sertifikası,
5.1.5. Lisans mezunu olmadan once meslek yuksekokullarında oğrenim gorenlerin bu surede aldıkları Pedagojik Formasyon Belgesinden, herhangi birine sahip olmaları gerekmektedir.
5.2. Herhangi bir oğretmenlik alanında alınan pedagojik formasyon eğitimi, diğer alanlar icin de gecerli sayılacaktır.
5.3. Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti ile yurt dışındaki universitelerden alınan pedagojik formasyon belgeleri, T.C. Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığınca denkliği kabul edilmediği surece gecerli olmayacaktır. Ancak, T.C. Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığının izniyle Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyetindeki yuksek oğretim kurumlarında acılan pedagojik formasyon eğitimini başarıyla tamamlayanlardan ayrıca denklik belgesi istenmeyecektir.
5.4. Oğretmenlik başvurularının son gunu itibarıyla pedagojik formasyon eğitimini başarı ile tamamlayan; ancak, formasyon belgesi duzenlenemeyenler, eğitimde başarılı olduklarına ilişkin ilgili universiteden alacakları belge ile başvuru yapabilecektir. Bu durumda olanlar, elektronik başvuru formunda yer alan pedagojik formasyon bilgileri bolumune, aldıkları bu belgenin tarih ve sayısını girecektir.
6. Onay İşlemleri
6.1. İl milli eğitim mudurluklerinde, atamalardan sorumlu il milli eğitim mudur yardımcısı veya şube mudurunun başkanlığında, ilce milli eğitim mudurluklerinde ise atamalardan sorumlu şube mudurunun başkanlığında "Başvuru Onay Komisyonu" oluşturulacaktır.
6.2. Başvuru ve onay işlemlerine yonelik hususlarda gerekli onlemler, il/ilce milli eğitim mudurluklerince alınacaktır.
6.3. Elektronik Başvuru Formunda, adayın mezuniyet belgesinin tarihi ile universiteye kayıt tarihinin girilmesi zorunludur. Girilen bilgiler arasında farklılık bulunması durumunda, kaydetme işlemi sırasında uyarı mesajı gelecektir. Bu durumda aday giriş ekranı ile onay ekranındaki bilgilerin uygunluğu sağlanacaktır.
6.4. Onay modulunde, adayın secmiş olduğu yuksekoğretim programı icin gerekli olan belgeler ile acıklamaları iceren uyarı alanları bulunmaktadır. Bu alanların işaretlenmesi zorunludur. Bu işlem Bakanlığın onay yetkili kullanıcısı tarafından uyarıların okunduğu anlamını taşımakta olup evrak incelemesi sırasında işaretlenmiş olan uyarılara dikkat edilmesi gerekmektedir.
6.5. Adayın Elektronik Başvuru Formunda secmiş olduğu yuksekoğretim programı, eğitim fakultesi dışındaki bir program ise; onay ekranına "Pedagojik Formasyon Belgesi var mı?" sorusu gelecektir. Belgesini ibraz eden adaylar icin bu alanın işaretlenerek belge tarih ve sayısının girilmesi zorunludur. Lisans diplomalarında "Pedagojik Formasyon Gormuştur." ifadesi bulunan adayların, oğrenimleri suresince kac kredilik pedagojik formasyon dersi aldıklarını gosterir belgeyi mezun oldukları fakultelerden almaları ve bu belgenin tarih ve sayısını girmeleri gerekmektedir.
6.6. Pedagojik formasyon eğitimini başarı ile tamamlayan ancak formasyon belgesi duzenlenemeyenler, başarılı olduklarına ilişkin ilgili universiteden alacakları yazının tarih ve sayısını elektronik başvuru formunda yer alan pedagojik formasyon bilgileri bolumune girecektir. Pedagojik formasyon belgesi goreve başlama esnasında ibraz edilmek zorundadır. Pedagojik formasyon belgesini ibraz edemeyenlerin ataması iptal edilecektir.
6.7. Pedagojik formasyon belgesinde belge sayısının olmaması durumunda ekranda sayı alanına "0" (sıfır) girilecektir.
6.8. Elektronik Başvuru Formunda, adayların fotoğraflarının Başvuru Formuna yansıtılması gerekmektedir. Bu adayların fotoğraflarının, tarayıcı aracılığıyla 5 KB'yi gecmemek uzere taranarak onay işlemi surecinde Forma aktarılması sağlanacaktır.
6.9. Onaylama işlemi sonuclandıktan sonra Elektronik Başvuru Formunun uc adet cıktısı alınarak nushalarıyla birlikte adaya veya vekalet verilen kişiye imzalatılacaktır. Onaylanan Başvuru Formunun iki nushası belge asılları ile birlikte adaya geri verilecek, diğer nushasına bu belgelerin birer fotokopisi iliştirilmek suretiyle iki yıl sureyle muhafaza edilecektir.
6.10. Onaylanmış Başvuru Formunu yanlış doldurduğunu sonradan beyan ederek yanlışlığın duzeltilmesini başvuru suresi icinde yazılı olarak isteyen adayların belgeleri yeniden incelenecek; isteklerinin uygunluğu halinde başvuruları reddedilerek yeniden başvuruda bulunmaları sağlanacak ve uygun başvurular onaylanacaktır.
6.11. Başvuru onay surecine ilişkin iş ve işlemlerden, il/ilce milli eğitim mudurleri dahil olmak uzere başvuru onay komisyonunda gorevli il milli eğitim mudur yardımcısı veya il/ilce şube muduru ile gorevli personel birlikte sorumlu olacaktır.
6.12. Adayların başvuru onaylama işlemleri; Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı oğretmenlik alanları, atama ve ders okutma esaslarının gecici maddeleri de dahil olmak uzere ilgili maddeleri ve eki Cizelge ile bu Cizelgede mezun olunan yuksekoğretim programları/fakultelere gore belirlenen oncelik durumları dikkate alınarak yapılacaktır.
6.13. Onay işlemi sırasında gecerliliği konusunda tereddut edilen belgeler, tarayıcıdan gecirilerek Personel Genel Mudurluğu Oğretmen Atama Daire Başkanlığına e-posta ekinde gonderilecek ve yapılacak değerlendirme sonucuna gore işlem yapılacaktır.
6.14. Başvurularda e-devlet uzerinden aldıkları Mezun Belgesini başvuru onay birimlerine teslim eden adayların bu belgeleri e-devlet uzerinde https://www.turkiye.gov.tr/ belge-doğrulama adresinden diplomalarını doğrulatmak kaydıyla kabul edilecektir.
7. Sozlu Sınav
7.1. Sozleşmeli oğretmenlik icin sozlu sınava girmek uzere yaptıkları başvuruları onaylananlardan KPSSP10-KPSSP121 ile KPSSP120 sonucunda her alan icin en yuksek puan alandan başlamak uzere alanlar bakımından belirlenen kontenjan sayısının uc katı aday (Son sıradaki adayla aynı puana sahip olan adaylar dahil) yerleştirildikleri sınav merkezinde sozlu sınava alınacaktır. Sozlu sınava alınacak adaylar http://www.meb.gov.tr adresinden duyurulacaktır.
7.2. Sozlu sınava alınacak adaylar Ek 3'te yer alan Sozleşmeli "Oğretmen Sozlu Sınav Aday Değerlendirme Formu" uzerinden sozlu sınav komisyonunca değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
7.3. Sozlu sınavda adaylar: eğitim bilimleri ve genel kultur; bir konuyu kavrayıp ozetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gucu; iletişim becerileri, ozguveni ve ikna kabiliyeti; bilimsel ve teknolojik gelişmelere acıklığı; topluluk onunde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri yonuyle değerlendirilecektir.
7.4. Sozlu sınav komisyonunun sekretarya işlemleri, sınav merkezlerinin bulunduğu il milli eğitim mudurluklerince yurutulecektir.
7.5. Sozlu sınava katılanların sınav puanları Sozlu Sınav Sonuc Ekranına işlenecek; sozlu sınav sonucunda 60 ve uzerinde puan alanlar başarılı sayılarak sozleşmeli oğretmenliğe atanmak uzere tercih yapma hakkını elde edecektir.
7.6. Sozlu sınav sonucları http://www.meb.gov.tr adresinden duyurulacaktır.
8. İtiraz
8.1. Sozlu sınav sonuclarına, sınav merkezi olan il milli eğitim mudurluğu aracılığıyla sınava girdiği sozlu sınav komisyonuna itiraz edilebilecektir.
8.2. İtirazlar, sozlu sınav komisyonu tarafından değerlendirilecek ve ilgililere bildirilecektir.
9. Tercihler
9.1. Sozlu sınavda 60 ve uzerinde puan alan adaylar, en fazla 40 (kırk) eğitim kurumunu elektronik ortamda tercih edebilecektir.
9.2. Tercihler, aynı il ve/veya farklı illerde bulunan eğitim kurumları arasından istenilen oncelikte yapılabilecektir.
9.3. Tercihler herhangi bir il veya ilce milli eğitim mudurluğune onaylatılacaktır.
9.4. Adaylar il veya ilce milli eğitim mudurluğunce başvuruları onaylanmadıkca tercih değişikliği yapabilecektir.
9.5. Adaylar tercih dışı secenek olarak;
9.5.1. "Tercihlerim dışındaki eğitim kurumlarına atanmak istemiyorum."
9.5.2. "Tercihlerim dışındaki eğitim kurumlarına atanmak istiyorum." seceneklerinden birini mutlaka işaretleyecektir.
9.6. Tercihlerine atanamayan adaylardan "9.5.2." seceneğini işaretleyenler, ilan edilen kontenjanlardan boş kalan eğitim kurumlarına bilgisayar kurasıyla atanmak uzere değerlendirmeye alınacaktır.
9.7. Talim ve Terbiye Kurulu kararı gereğince, bilişim teknolojileri alanına atanmak uzere başvuruda bulunan adaylardan; bilgisayar ve oğretim teknolojileri oğretmenliği, matematik-bilgisayar bolumu, istatistik ve bilgisayar bilimleri, bilgisayar teknolojisi bolumu/bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri bolumu, bilgi teknolojileri bolumu mezunları ile yonetim bilişim sistemleri bolum mezunları mesleki ve teknik ortaoğretim kurumları dışındaki eğitim kurumlarını tercih edecektir.
10. Atamalar
10.1. Sozlu sınavda başarılı olanların atamaları, tercihleri de dikkate alınarak sozlu sınav puanı ustunluğune gore elektronik ortamda gercekleştirilecektir.
10.2. Sozlu sınav puanının eşitliği halinde KPSS puan ustunluğu dikkate alınır; eşitliğin devamı durumunda diploma tarihi itibariyle once mezun olmuş olana, bunun aynı olması halinde yaşı buyuk olana, eşitliğin bozulmaması durumunda ise sınav sonucu yeni acıklanan adaya oncelik tanınır.
11. Atamaların Duyurulması ve Tebligat ile Goreve Başlama
11.1. Bilgisayar ortamında gercekleştirilen atama sonucları, Bakanlığın http://personel.meb.gov.tr internet adresinden duyurulacaktır.
11.2. Atama kararnameleri, il milli eğitim mudurluklerine elektronik ortamda gonderilecektir. Ataması yapılanların başvuruda belirttikleri elektronik posta adreslerine 7201 sayılı Tebligat Kanununa gore elektronik ortamda tebligat yapılacaktır. Elektronik posta adresinin hatalı veya eksik olması ya da aktif olmaması durumunda oluşacak hukuki sonuclardan adaylar sorumlu olacaktır.
11.3. Sozleşmeli oğretmen olarak ataması yapılanlardan goreve başlama işlemi esnasında aşağıdaki belgeler istenecektir:
11.3.1. Bu duyuruda başvuru esnasında isteneceği belirtilen belgeler,
11.3.2. Son altı ay icinde cekilmiş vesikalık fotoğraf (6 adet),
11.3.3. Mal bildirimi (il milli eğitim mudurluklerinden temin edilecektir),
11.3.4. Elektronik Başvuru Formunun onaylı orneği,
11.3.5. Başvuru esnasında Pedagojik Formasyon Belgesi yerine resmi yazı ibraz edenlerden Pedagojik Formasyon Belgesi.
11.3.6. Sağlık durumu yonunden oğretmenlik gorevini yapmasına engel bir durumu olmadığına dair tam teşekkullu bir hastaneden alınacak sağlık kurulu raporu,
11.3.7. Guncel tarihli Adli Sicil Kaydını gosterir belge, istenecektir.
11.4. Ataması yapılanlar, bu bolumun "11.3." maddesinde belirtilen belgeler ile birlikte atandıkları il milli eğitim mudurluklerine başvurarak goreve başlama talebinde bulunacaktır. İstenilen belgeleri tam olarak ibraz edenler, sozleşme yapılarak goreve başlatılacak; belgelerinde eksiklik gorulenler ya da belgeleri eksik olanlar goreve başlatılmayacaktır.
11.5. Elektronik Başvuru Formundaki beyanları ile ibraz ettikleri belgeler il milli mudurluklerince değerlendirilecek, goreve başlatılmasına engel hali bulunmayanlar goreve başlatılacak; goreve başlatılmasında tereddude duşulenler ise değerlendirilmek uzere Personel Genel Mudurluğu Oğretmen Atama Daire Başkanlığına bildirilecektir.
11.6. Sabıka sorgulama belgesinde "Adli sicil kaydı vardır" ibaresi bulunanlara ait sabıka sorgulama belgesi ile buna ilişkin mahkeme kararı temin edilerek Personel Genel Mudurluğu Oğretmen Atama Daire Başkanlığına gonderilecektir. Bu adaylar hakkında Bakanlığın vereceği karar doğrultusunda işlem yapılacaktır.
11.7. Goreve başlama esnasında istenilen sağlık durumu yonunden oğretmenlik gorevini yapmasına engel bir durumu olmadığına dair tam teşekkullu bir hastaneden alınacak sağlık kurulu raporunda yer alan ifadeler doğrultusunda goreve başlatılmasında tereddut oluşanlar icin Personel Genel Mudurluğu Oğretmen Atama Daire Başkanlığından goruş istenilecektir.
11.8. Atamaları kendilerine tebliğ edilenler, tebliğ tarihini izleyen 15 gun icinde goreve başlamak uzere atandıkları il milli eğitim mudurluklerine istenilen belgelerle birlikte başvuruda bulunacaktır.
12. Goreve başlamayanlar hakkında yapılacak işlemler
12.1. Belge ile ispatı mumkun zorlayıcı sebepler olmaksızın suresi icerisinde goreve başlayamayanlar ile belge ile ispatı mumkun zorlayıcı sebeplerle goreve başlamama hali iki ayı aştığı takdirde bu kişilerin atamaları iptal edilecektir.
12.2. Ataması iptal edilenler, bir yıl sureyle sozleşmeli oğretmenlik pozisyonlarına atanmak uzere başvuruda bulunamayacaktır.
12.3. Atama şartlarını taşımadıklarının anlaşılması nedeniyle atamaları iptal edilenler ile suresi icinde goreve başlamayanların yerine sozlu sınav sonuclarının kesinleştiği tarihten itibaren altı aylık sure icinde puan ustunluğune gore atama yapılabilecektir.
13. Atama Sureci
Sozleşmeli oğretmenliğe atama sureci Ek-4'te yer alan takvime uygun olarak gercekleştirilecektir. Takvimde değişiklik olması halinde http://meb.gov.tr ile http://personel.meb.gov.tr adreslerinden ilan edilecektir.
Personel Genel Mudurluğu
SOZLEŞMELİ OĞRETMEN ALIMI SOZLU SINAV ADAY DEĞERLENDİRME FORMU
EK- 3
ADI-SOYADI: TC NO:
I- EĞİTİM BİLİMLERİ VE GENEL KULTUR BİLGİSİ
No
Yeterlik
Verilen
Toplamı
1
EĞİTİM BİLİMLERİ
0-10
2
GENEL KULTUR BİLGİSİ
0-10
II- BİR KONUYU KAVRAYIP OZETLEME, İFADE YETENEĞİ VE MUHAKEME GUCU
No
Yeterlik
Verilen
Toplamı
1
Konu ile ilgili, anlaşılır, tatmin edici ozellikte ve konuşma bolumleri arasında tutarlılık ve butunluk olacak şekilde acıklama yapabilir.
0-4
2
Verilen durumla ilgili karşılaştırma ve değerlendirme yaparak ikna edici soylemde bulunabilir.
0-4
3
Konu hakkında goruşlerini destekleyici kanıtlar sunabilir.
0-4
4
Konu hakkında acıklama yaparken, kendinden emin anlaşılır bir tavırla duşuncelerini ifade eder.
0-4
5
Cumleleri duzgun ve acık olup uzun cumle iceren acıklamalarda bile vurgu ve tonlamaya dikkat ederek dil bilgisi kurallarına
uyar.
0-4
III- İLETİŞİM BECERİLERİ, OZGUVENİ VE İKNA KABİLİYETİ
No
Yeterlik
Verilen
Toplamı
1
Turkceyi, dilin kurallarına uygun, doğru, verimli ve etkili bir bicimde kullanır.
0-4
2
Sesi net, acık, anlaşılır ve kendine guveni tamdır. Sesini ortamdaki herkesin duyacağı şekilde ayarlar.
0-4
3
Konuşurken, el ve kol hareketlerine, jest ve mimiklerine, ses tonuna hakim olabilmektedir.
0-4
4
Konuşmasını tekduzelikten uzak, vurgu ve duraklara dikkat ederek yapar.
0-4
5
Konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmasa bile karşısındakileri etkileyecek ve ikna edecek tarzda konuşmalar yapabilmektedir.
0-4
IV- BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK GELİŞMELERE ACIKLIĞI
No
Yeterlik
Verilen
Toplamı
1
Konu cercevesinde teknolojik ve bilimsel gelişmeleri yakından takip ettiğini hissettirir, teknolojik gelişmeleri uygun ve ayrıntılı bicimde acıklayabilir.
0-4
2
Bilim ve teknolojinin eğitimle ilişkisi hususunda getirdiği oneriler ve yorumlar konuyla tutarlılık arz eder.
0-4
3
Bilim ve teknolojinin eğitimle ilgili olumlu ve olumsuz yonlerini konuyla ilişkilendirerek ifade eder.
0-4
4
Dunyadaki bilim ve teknolojinin eğitime getirebileceği yeniliklere ilişkin konu cercevesinde değerlendirmeler yapabilir,
ornekler verir.
0-4
5
Milli Eğitim Bakanlığınca uygulanan eğitim teknolojisi ile ilgili proje ve calışmalardan (FATİH, EBA vb. projelerden) yeterince haberdardır.
0-4
V- TOPLULUK ONUNDE TEMSİL YETENEĞİ VE EĞİTİMCİLİK NİTELİKLERİ
No
Yeterlik
Verilen
Toplamı
1
Temsil edeceği kurum/mesleğe uygun davranışlar sergiler. Tavır ve davranışlarında dengeli ve uyumludur.
0-4
2
Duşuncelerini, yadırganacağı veya reddedileceği hissine kapılmadan, heyecanlanmadan rahatca ifade edebilmektedir.
0-4
3
Baskıcı ve ısrarcı davranmadan; iddialı, kendinden emin ve ictenlikle konuşabilmektedir.
0-4
4
Konuyu kendine ozgu fikirlerle acıklayabilmekte, yorum yapabilmektedir.
0-4
5
Zamanı etkili ve verimli bicimde kullanır.
0-4
ACIKLAMA
TOPLAM PUAN
KOMİSYON UYESİ ADI-SOYADI/ İMZA
13
İşlem
Tarih
On Başvuru Alınması
Sozlu Sınav Merkezlerinin İlanı
Sozlu Sınav Merkezi Tercihlerinin Alınması
06-10/01/2020
Adayların Sozlu Sınava Alınacakları Sınav Merkezlerinin İlanı