Butce imkanları veya dış burslarla veya kendi imkanlarıyla yurt dışına gonderilme, yurt dışına gonderilen devlet memurlarının aylıkları ve ozluk hakları ve 399 sayılı KHK'ya tabi olanların yurt dışına gidebilme hususuna ilişkin bilgiler bu bolumde bulunmaktadır. Butce imkanları veya dış burslarla veya kendi imkanlarıyla yurt dışına gonderilme, yurt dışına gonderilen devlet memurlarının aylıkları ve ozluk hakları ve 399 sayılı KHK'ya tabi olanların yurt dışına gidebilme hususuna ilişkin bilgiler bu bolumde bulunmaktadır.
Devlet memurlarının niteliklerini arttırmak ve yeni nitelikler kazandırmak icin, yurtdışına gonderilmesi mumkun bulunmaktadır. Burada bu hususlarla ilgili olan butun hususlar ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.

Devlet memurları aşağıda sayılan amaclarla yurtdışına gonderilmektedirler.
1-Mesleklerine ait hizmetlerde yetistirilmek,
2-Eğitilmek,
3-Bilgileri artırılmak,
4-Staj yaptırılmak,
5-Oğrenim veya ihtisas yaptırılmak uzere yurt dışına gonderilebileceklerdir.
Bu amacları gercekleştirmek icin Devlet memurları yabancı ulkelerin;
1- Hizmetle ilgili kurum veya kuruluşlarına,
2- Yetiştirme eğitim merkezlerine; araştırma enstitusu veya kuruluşlarına,
3- Universite, yuksek okul, enstitu ve diğer oğretim kuruluşlarına,
4- Milli ve Milletlerarası resmi ve ozel kuruluşlarına gonderilebilirler.

Devlet memurlarının yabancı ulkelerde bulunan hangi kurum ve kuruluşa gonderilebileceğini belirttikten sonra bu surecin nasıl gercekleştiğini acıklayalım. Yukarıda belirtilen amacları gercekleştirmek icin Devlet memurları genel olarak iki şekilde gonderilmektedir.

1. Butce İmkanlarıyla Devlet Memurlarının Yurtdışına Gonderilmeleri
Kamu kurumları butce imkanlarıyla gelecek mali yıl icerisinde yurtdışına gondermek istedikleri Devlet memurlarının;
a) Sayısını,
b) Hangi sınıfta bulunduğunu,
c) Yaptırılacak eğitim veya oğretimin konusu ve suresini,
d) Gonderilecek ulkenin eğitim veya oğretim kuruluşunun adını,
En gec Haziran ayının sonmuna kadar Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığına bildirmek zorundadırlar.

Kurumlar Devlet Personel Başkanlığına gonderdikleri talep yazılarına Kalkınma Planı hedeflerine uygun olarak kurumlarınIn fonksiyonlarını, insangucu gereksinmelerini belirleyen planlarını, dış kaynaklı burslardan yararlanma durumlarını ve benzeri diger hususları belirten bilgileri de eklemek suretiyle Devlet Personel Başkanlığına gonderirler. Ancak uygulamada belirttiğimiz hususlara dikkat edildiği soylenemez. Zaten istisnaları olmakla birlikte kurumlarda insan gucu planlaması da yapılmamaktadır.

Kurumların yurtdışı kontenjan talepleri Devlet Personel Başkanlığınca incelenerek karara bağlanmaktadır. Bu şekilde uygun gorulen yurtdışı kontenjan talepleri Bakanlar Kurulunun onayına sunulmak uzere Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu bakanlıkca Başbakanlığa gonderilmektedir. Bakanlar Kurulunun onayı ile Kurumlara kontenjan tahsisi gercekleştirilmektedir.

Kurumlar kendilerine tahsis edilen kontenjanları gerekli bilgilerle birlikte istemde bulunulan yılın Ağustos ayında kurumlarında bulunan memurlara Genelgelerle duyururlar. Bu duyuru uzerine; butce imkanlarıyla tahsis edilen kontenjanlardan yararlanmak isteyenler Eylul ayının ilk yarısında bağlı bulundukları birim yoneticilerine dilekce ile başvururlar. Yoneticiler bunları butce imkanlarından tahsis edilen kontenjanlar icin en gec Eylul ayı sonunda calıştıkları kurumun yetkili makamlarına ulaştırırlar.

Her mali yıl icin Bakanlar Kurulu kararı ile tahsis olunan kontenjanların ait olduğu mali yıl itibariyle kullanılması gerekmektedir. Yani 2001 yılı icin tahsis edilen bir kontenjan 2002 mali yılında kullanılamaz.

2. Dış Kaynaklı Burslarla Devlet Memurlarının Yurtdışına Gonderilmeleri
Devlet memurlarının dış kaynaklı burslara dayanılarak yurt dışına gonderilmeleri, butce imkanlarıyla yurtdışına gonderilmelerinden farklı olarak gercekleştirilmektedir. Bakanlar Kurulu Kararı ile kontenjan tahsis edilmesine gerek yoktur. Dış kaynaklı burslara dayanılarak memurların yurtdışına gonderilmesinde atamaya yetkili amirin onayı yeterli olmaktadır.

Dış kaynaklı bursların sektorel ve projelere gore dağılımı Devlet Planlama Teşkilatınca belirlenmekte olup, kurumlara tahsis işlemi ise Devlet Personel Başkanlığınca yapılmaktadır. Kurumlar dış kaynaklı bursların tahsisinden sonra, tahsisi yapılan bursları tahsisisin yapılmasını izleyen en kısa zamanda, Kurum birimlerindeki ilgili butun memurlara Genelgelerle duyururlar.

Duzenlemeler, mevzuatta bu şekilde yapılmasına rağmen, uygulamada buna riayet edilmemektedir. Uygulamada yabancı kuruluşlar bursu ilgili Kuruma tahsis etmekte, ilgili kurumda atamaya yetkili amirin onayı ile (DPT ve DPB'nin onayı olmaksızın) personelini yurt dışına gondermektedir.

3.Yabancı Memleketlere Gonderilecek Devlet Memurlarında Aranacak Şartlar

Yabancı memleketlere gonderileceklerde aşağıdaki şartlar aranmaktadır;

1-Kontenjanlarda belirtilen meslek dallarında oğrenimini bitirmiş ve bu meslekte adaylıktan sonra en az 2 yıl calışmış olmak gerekmektedir. Adaylık suresi 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 54. Maddesinde belirtilmiştir. Buna gore aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık suresi bir yıldan az iki yıldan cok olamaz ve bu sure icinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz.
2- Son iki sicil doneminde olumlu sicil almış olmak gerekmektedir.
3- Askerlikle ilişkisi bulunmamak.
4- Oğrenim ve ihtisas yapacak Devlet memurları icin 40, diğer Devlet memurları icin 50 yaşını tamamlamamış olmak.
5-Daha once ayni seviyede eğitim ve oğrenim gormuş olmamak, gerekmektedir. Yani daha once aynı seviyede fakat farklı konularda eğitim gormuş olanlarda yurtdışına gonderilemezler. Ancak, ilgili personelin daha once gorduğu eğitim ve oğretim duzeyinin uzerinde eğitim ve oğretim gormek icin yurtdışına gonderilmesi mumkundur. Şunu da belirtmek gerekir ki butce imkanlarına veya dış kaynaklı burslara dayanarak yurtdışına gidenlerin şahsen ozel burs sağlaması halinde ve kurumunca da bu burstan yararlanması icin kendisine izin verilmesi halinde aynı eğitim ve oğretim seviyesinde ikinci defa yurtdışına gonderilmesi mumkundur. Cunku mevzuat butce imkanlarıyla ve dış kaynaklı burslarla gidilmesi halini duzenlemiş olup, bu şekilde gidenler icin bir kısıtlama getirmiştir. Bu şekilde ozel burs sağlayanların kurumlarınca kendilerine aylıksız izin verilmesi halinde yurtdışına gonderilmesi mumkun bulunmaktadır.
6- Dış kaynaklı burslarla gonderilecekler icin bursu veren memleket veya kuruluşun aradığı şartlara sahip bulunmak gerekmektedir.

4. Devlet Memurlarının Kendi İmkanlarıyla Yurtdışına Gitmeleri
Burada Devlet memurlarının kendi imkanlarıyla yurtdışına gidip gidemeyeceklerinin acıklanması yerinde olacaktır. Devlet memurlarının yurtdışına kendi imkanlarıyla yapmak istedikleri eğitim hususuna 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun hicbir maddesinde yer verilmemiştir.

Devlet memurlarının mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak uzere dış memleketlere gonderilmesi hususunu duzenleyen 657 sayılı Kanunun 78 inci maddesinde ; Mesleklerine ait ogrenimini bitirerek Devlet memurluğuna alınmış ve asli memur olarak atanmış olanlardan mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak uzere dış memleketlere:
1- Kurumlarınca acılacak secme veya yarışma sınavlarında başarı gosterenlere,
2-Dış burslara dayanılarak gonderilenlere,
İki yıla kadar ayrılma musaadesi verilebilir.
Gerekirse bu sure en cok bir kat uzatılabilir. Hukmune yer verilmiş olup, 79 uncu maddesinde de; 78 inci maddede yazılı olanlar kadrolarında bırakılırlar. Kadro karşılığı sozleşme ile istihdam edilenlerin sozleşmeleri devam eder ve (Şahsen ozel burs saglayan ve bu burstan istifade etmesi icin kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi uygun gorulenler haric) aylık ve diğer her turlu odemeleri ile sozleşme ucretlerinin Kanuni kesintilerinden sonra kalan net tutarının % 60' ını Kurumlarından alırlar.

Bunların kademe ilerlemesi; emeklilik ve diğer butun hakları ve yukumlulukleri devam eder. İzin bitiminde yol suresi haric 15 gun icinde gorevlerine donerler. Bunlardan kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi uygun gorulenlerin bu sureleri keseneklerinin ve karşılıklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gonderilmesini kabul etmeleri şartıyla emeklilik yonunden eski derecelerinde değerlendirilir.

Kurumlarınca gonderilenlere, gittikleri ulkelerde surekli gorevle bulunan ve dokuzuncu derecenin birinci kademesinden aylık alan meslek memurlarına odenmekte olan yurtdışı aylığının 2/3'u odenir. Burslu gidenlerin aldıkları burs miktarları bu miktarın altinda ise aradaki fark kurumlarınca kendilerine ayrıca odenir. Bu suretle yapılacak fark odeme, her turlu vergiden mustesnadır.

Surelerinin bitiminde gorevlerine başlamıyanlar cekilmiş sayılırlar. Bu suretle cekilmiş sayılanlar aylık ve yol giderleri de dahil olmak uzere kendilerine kurumlarca yapılmış bulunan butun masrafları iki kat olarak odemeye mecburdurlar.

Gorevlerine başlayıp da yukumlu bulundukları mecburi hizmetini bitirmeden ayrılanlar veya bir ceza sebebi ile memurluktan cıkarılmış olanlar mecburi hizmetlerinin eksik kalan kısmı ile orantılı miktarı iki kat olarak odemek zorundadırlar. Hukumlerine yer verilmiştir.

Diğer yandan 657 sayılı kanunun 108 inci maddesinde; Yetistirilmek uzere (bursla gidenler dahil) yurt dışına Devlet tarafından gonderilen ogrenci ve memurlarla, yurt icine ve yurt dışına surekli gorevle atanan memurların eşlerine memuriyetleri suresince her defasında bir yıldan az olmamak uzere en cok dort yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Bunların donuşlerinde, bu Kanunun 72 nci maddesi cercevesinde, gorev yerlerine bağlı olmaksızın atamaları yapılır.

Aylıksız izin suresinin bitiminden once mazeretini gerektiren sebebin kalkması halinde, memur derhal gorevine donmek zorundadır. Mazeret sebebinin kalkması halinde veya aylıksız izin suresinin bitiminde gorevine donmeyenler, memuriyetten cekilmiş sayılırlar.

Yukarda yer verdiğimiz maddelerin tamamı değerlendirildiğinde, memurların kendi imkanlarıyla eğitim yapmak icin yurtdışına gidebilmelerine imkan sağlayan herhangi bir hukumden bahsedilmemiştir. Bu nedenle Devlet memurlarının kendi imkanlarıyla yurdışına eğitim icin gitmeleri mumkun değildir. Ayrıca bu şekilde gitmek isteyenler icin 657 sayılı Kanunun 108 inci maddesi cercevesinde aylıksız izin verilmeside mumkun değildir.

5. Yurtdışına Gonderilecek Devlet Memurlarının Secilmeleri

Yurtdışına gonderilecek Devlet memurlarından gerekli koşulları taşıyan, butce olanakları veya dış burslarla yabancı ulkelere gonderilecek Devlet memurları, kurumlarınca teşkil edilecek sınav kurullarınca yarışma sınavı veya (ogrenim, hizmetteki durumu, hizmetle ilgili belge ve nitelikleri gozonunde bulundurularak yapılacak) secme suretiyle saptanır.

Hangi hallerde sınav, hangi hallerde secmeye başvurulacağı sınav kurulunca kararlaştırılır.

Butce olanaklarıyla yetiştirilmek, eğitilmek, bilgileri artırılmak, staj, oğrenim veya ihtisas yaptırılmak uzere yabancı ulkelere gonderilecekler, yapacakları eğitim calışması icin gerekli yabancı dilden Milli Eğitim Bakanlığının gostereceği yerde sınava tabi tutulurlar. Sınav başarı derecesinin, yapılacak eğitim calışmasına yetecek olcude olması şarttır.

Ayrıca lisassustu eğitim icin yurtdışına gonderilecek personel icin ilgili mevzuatları gereği aranan şartlara ilave olarak Butce uygulama talimatları ile getirilen esas ve usullere de uyulması gerekmektedir. Buna gore lisansustu eğitim icin yurtdışına gonderilecek personelin, ingizce ile oğretim yapan universitelere gidebilmesi icin TOEFL(Test Of English As A Foreign Language) sınavından en az 520 puan, bilgisayar temelli yeni sınav sistemine gore en az 190 puan, 14.03.1998 tarihinden once sınava girenlerin en az 500 puan almaları gerekmektedir. İngilterede bulunan universitelere gidebilmek icin ELTS sınavından en az 5.5 puan almaları gerekmektedir.

Fransızca dili ile oğretim yapan universitelere gidebilmek icin, izleyecekleri yuksek programlarını takip edebilecek duzeyde Fransızca bildiğine ilişkin DALF (Diplome Approfondi De Langue Francaise) diplaması veya Fransız Kultur Merkezince yapılacak sınav sonucunda belge almaları gerekmektedir.

Almanca dili ile oğretim yapan universitelere gidebilmek icin, izleyecekleri yuksek programlarını takip edebilecek duzeyde Almanca bildiğine ilişkin ileri duzeyde Almanca sertifikası ZOP veya Alman Kultur Merkezince yapılacak sınav sonucunda başırılı olarak KDS (Kleines Deutsches Sprachdaliplom) Almanca diplomalarını almaları gerekmektedir.

Diğer yabancı diller icin izleyecekleri yuksek lisans eğitim programlarını takip edebilecek duzeyde yabancı dil bilgisine sahip olduklarını belgelemeleri gerekmektedir.

Bilgilerini arttırmak, eğitim veya staj yapmak uzere yurtdışına gonderilecek personelin yabancı dil bilgi seviyesi tespit sınavının yapılması yonetmelik gereği Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmak zorundadır. Ancak uygulama bu şekilde olmamaktadır. Uygulamada kurumlar seviye tespit sınavlarını OSYM ye, Devlet Memurları Yabancı Diller Eğitim Merkezi Mudurluğune, Hacettepe Yabancı Dil Okuluna ve TOMER'e( Turkce Oğretim Merkezi) yaptırmaktadırlar. Kurumların Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) sonuclarınıda esas aldıkları olmaktadır.

Yuksek lisans icin yurtdışına gondermelerde yukarda belirttiğimiz sınavların gecerlilik suresi sınav tarihinden itibaren iki yıldır. Bu sure sonunda yeniden belgelendirme yapılması zorunludur.

Bilgilerini arttırmak ve staj yapmak icin yurtdışına gidenlerin yabancı dil sınavından aldığı puanların gecerlilik suresi ise bir yıldır. Yani sınavdan başarı olan, ancak o yılın kontenjanlarından faydalanamayanların tekrar eden başvurularında yeniden sınava tabi tutulmaları ve başarılı olmaları gerekmektedir.

6. Akseptansların Temin Edilmesi

Butce olanakları ile yabancı ulkelere gonderilmesi kararlaştırılmış olanlardan;
1- Yuksek oğrenim veya ihtisas yapmak uzere gonderileceklerin akseptanslarının sağlanması işlemi Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili kurum,
2- Oğrenim veya ihtisas dışında, yabancı ulkelerin hizmetle ilgili kurumlarına veya yetiştirme eğitim merkezlerine gonderileceklerin gerekli kabul işlemlerinin sağlanması memurun bağlı olduğu kurum ve Dışişleri Bakanlılğı, tarafından yurutulur.
3- Dış burslarla gonderileceklerin bursu veren ulke veya kuruluşca kabul işlemlerinin yapılması, bu ulke veya kuruluşun Turkiye'deki temsilciliği ve memurun bağlı olduğu kurum aracılığı ile yerine getirilir.

Eğitim goreceği yer kesinleşmeyen hicbir Devlet memuru yurtdışına gonderilemez.

Akseptans temininde finansman mektubunun onemli bir yeri bulunmaktadır. Eğitimin yapılacağı kurumca bu finansman mektubu incelenmekte ve buna gore akseptans verilip verilmeyeceği kararlaştırılmaktadır. Yurtdışında eğitim gorulecek universitelerden akseptans alınabilmesi icin adayın eğitim masrafları, sağlık sigortası primleri ve maaşının Turk hukumeti tarafından karşılanacağının ve kurumun eğitim aşamasında universiteden beklediği yukumlulukleri yerine getireceğinin garanti edilmesi gerekmektedir.

7. Yurt Dışına Gondermede Sure
657 sayılı Kanunun 78'inci maddesine gore Devlet memurlarının ne kadar sure ile yukarda belirttiğimiz amaclarla yurtdışına gonderileceği belirtilmiştir. Buna gore; "Mesleklerine ait oğrenimi bitirerek Devlet memurluğuna alınmış ve asli memur olarak atanmış olanlardan mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak uzere dış memleketlere:
a)Kurumlarınca acılacak secme veya yarışma sınavlarında başarı gosterenlere,
b)Dış burslara dayanılarak gonderilenlere,
İki yıla kadar ayrılma musaadesi verilebilir. Gerekirse bu sure en cok bir kat uzatılabilir." hukmunu getirmiştir.
Anılan Kanunun değişik 80'inci maddesine gore hazırlanarak yururluğe konulan Yetiştirilmek Amacıyla Yurtdışına Gonderilecek Devlet Memurları Hakkında Yonetmelik'in 11'inci maddesinde, "Yetiştirilmek amacıyla dış memleketlere gonderilecek Devlet Memurlarına 2 yıla kadar ayrılma izni verilebilir. Her memur kendi programını zamanında tamamlamak zorundadır. Gerekirse bu sure en cok bir katına kadar uzatılabilir.

Sure uzatımı 1416 sayılı Kanunun belirttiği şartlara uyularak kurumlarınca yapılır." hukmu yer almaktadır.

Ayrıca, 1416 sayılı Kanuna dayanılarak cıkarılan Turk oğrencilerin Yabancı Ulkelerde Oğrenimleri Hakkında Yonetmelik'in "Bir Ust Oğrenim İzni" başlıklı 30'uncu maddesi ise, "Resmi-burslu oğrencilerden yurtdışına gonderiliş amaclarının uzerinde bir oğrenim yapmak isteyenlerden oğrenimleri sırasında sure uzatımı almamış olanlara, adına oğrenim yaptığı kurumun goruşu alınmak suretiyle Bakanlıkca izin verilebilir." hukmu yer almaktadır.

Butce olanakları ve dış kaynaklı burslarla yurt dışına gonderilenlerin gonderildikleri programın kurumlarınca kabul edilmesi ve ceşitli nedenlerle zamanında bitirilememesi halinde sure uzatımı mumkun bulunmakta olup, bu cercevede kurumlara tahsis edilen kontenjanlarında onemi bulunmaktadır. Kanun ve yonetmeliklerde yer verilen hukumler cercevesinde programın bitirilmesi amacıyla sure uzatımının mumkun bulunmaktadır.

8. Yurtdışına Gonderilen Devlet Memurlarının Hak, Yukumluluk Ve Aylıkları
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 79 uncu maddesinde yetiştirimek amacıyla yurt dışına gonderilen devlet memurlarının kadrolarında bırakılacağı belirtilmiştir.

Yetiştirilmek amacıyla yurt dışına gonderilen devlet memurlarına iki başlık altında odeme yapılır.
1)Kadro karşılığı sozleşme ile istihdam edilenlerin sozleşmeleri devam eder ve (Şahsen ozel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi icin kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi uygun gorulenler haric) aylık ve diğer her turlu odemeleri ile sozleşme ucretlerinin Kanuni kesintilerinden sonra kalan net tutarının % 60' ını Kurumlarından alırlar. Bu husus kadro maaşı alan memurlar icinde gecerlidir. Orneğin net olarak 500 milyon lira maaş alan bir memur yetiştirilmek amacıyla kurumlarınca yurt dışına gonderildiğinde 300 milyon lira aylık almaya devam eder.
Bunların kademe ilerlemesi; emeklilik ve diğer butun hakları ve yukumlulukleri devam eder. İzin bitiminde yol suresi haric 15 gun icinde gorevlerine donerler. Bunlardan kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi uygun gorulenlerin bu sureleri keseneklerinin ve karşılıklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gonderilmesini kabul etmeleri şartıyla emeklilik yonunden eski derecelerinde değerlendirilir.
2)Kurumlarınca yetiştirilmek amacıyla yurt dışına gonderilenlere 1. Başlık altında belirtilen odemenin yanında, gittikleri ulkelerde surekli gorevle bulunan ve dokuzuncu derecenin birinci kademesinden aylık alan meslek memurlarına odenmekte olan yurtdışı aylığının 2/3'u odenir. Aşağıda yetiştirilmek amacıyla yurt dışına gonderilenlere ulkelere gore verilecek ucretlere yer verilmiştir.
ABD 2.351 ABD Doları
İngiltere 1.669 İngiliz Sterlini
Almanya(Berlin) 4.001 Alman Markı
Almanya(Berlin Dışı) 3.812 Alman Markı
Fransa(Paris) 13.948 Fransız Frangı
Fransa(Paris dışı) 12.785 Fransız Frangı
İtalya 3.773.577 İtalyan Lireti
Kanada 3.144 Kanada Doları
Japonya 472.913 Japon Yeni
Avusturya(Viyana) 31.910 Avusturya Şilini
Avusturya(Viyana dışı) 30.580 Avusturya Şilini
Avustralya 3.229 Avustralya Doları
Hollanda 4.294 Hollanda Florini
Meksika 1.975 ABD Doları
İspanya 334.962 İspanyol Pesatası
Suriye 1.975 ABD Doları
Fas 1.975 ABD Doları
İsrail 2.276 ABD Doları
Cin(Hong Kong) 2.521 ABD Doları
Cin(Sanghai) 2.276 ABD Doları
Cin(Pekin) 2.050 ABD Doları
Norvec 18.325 Norvec Kronu

Burslu gidenlerin aldıkları burs miktarları bu miktarın altinda ise aradaki fark kurumlarınca kendilerine ayrıca odenir. Bu suretle yapılacak fark odeme, her turlu vergiden mustesnadır.

Surelerinin bitiminde gorevlerine başlamıyanlar cekilmiş sayılırlar. Bu suretle cekilmiş sayılanlar aylık ve yol giderleri de dahil olmak uzere kendilerine kurumlarca yapılmış bulunan butun masrafları iki kat olarak odemeye mecburdurlar.

Gorevlerine başlayıp da yukumlu bulundukları mecburi hizmetini bitirmeden ayrılanlar veya bir ceza sebebi ile memurluktan cıkarılmış olanlar mecburi hizmetlerinin eksik kalan kısmı ile orantılı miktarı iki kat olarak odemek zorundadırlar. Hukumlerine yer verilmiştir.

Diğer yandan 657 sayılı kanunun 108 inci maddesinde; Yetistirilmek uzere (bursla gidenler dahil) yurt dışına Devlet tarafından gonderilen ogrenci ve memurlarla, yurt icine ve yurt dışına surekli gorevle atanan memurların eşlerine memuriyetleri suresince her defasında bir yıldan az olmamak uzere en cok dort yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Bunların donuşlerinde, bu Kanunun 72 nci maddesi cercevesinde, gorev yerlerine bağlı olmaksızın atamaları yapılır.

Aylıksız izin suresinin bitiminden once mazeretini gerektiren sebebin kalkması halinde, memur derhal gorevine donmek zorundadır. Mazeret sebebinin kalkması halinde veya aylıksız izin suresinin bitiminde gorevine donmeyenler, memuriyetten cekilmiş sayılırlar.

9. 399 Sayılı KHK Hukumlerine Tabi Sozleşmeli Personelin Durumu
399 sayılı KHK hukumlerine tabi II sayılı cetvelde yer alan sozleşmeli personelin yetiştirilmek amacıyla yurtdışına gonderilmesi durumunun incelenmesinin yerinde olacağını duşunmekteyiz.

Bu konuyla ilgili olarak Devlet Personel Başkanlığının goruşune aşağıda yer verilmiştir.

399 sayılı KHK nın 58 inci maddesinde ; Sozleşmeli personele ilişkin olarak bu Kanun Hukmunde Kararnamede hukum bulunmayan hallerde, Devlet PersonelBaşkanlığının goruşu alınmak kaydıyla 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili hukumlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.

657 sayılı kanunun yukarda acıkladığımız 78-79 uncu maddelerinde Devlet memurlarının yurtdışına gonderilme şartları ve yapılacak odemeler belirtilmiştir. Bu cercevede 79 uncu madde de ongorulen odemeler memurlar ile kadro karşılığı sozleşmeli statude gorev yapan personel icin ongorulmuş olduğundan, kadro ile herhangi bir ilişkisi olmayan, Kamu İktisadi Teşebbuslerinde II sayılı cetvel kapsamında sozleşmeli calışan personele bu madde uyarınca aylık odenmesine kanunen imkan bulunmamakla birlikte, sozleşmeli personele yuksek lisans yapmak uzere 657 sayılı Kanunun 79 uncu maddesine gore herhangi bir odeme yapılmamak kaydıyla, aynı kanunun 78 inci maddesine gore soz konusu program suresince ucretsiz izin verilebileceği yonundedir.

Biz bu goruşe katılmıyoruz. Cunku, 399 sayılı KHK nın 58 inci maddesinde bu KHK da hukum bulunmayan hallerde 657 sayılı Kanunun ilgili hukumlerinin sozleşmeli personele Devlet Personel Başkanlığının goruşu alınmak kaydıyla uygulanacağı belirtilmiştir. 399 sayılı KHK nın hicbir maddesinde yurtdışına eğitim amacıyla gonderilme duzenlenmemiştir. Bu nedenle 657 sayılı kanunun 78-79 uncu maddelerinin uygulanması doğaldır. Ancak Devlet Personel Başkanlığının 78 inci maddenin sozleşmeli personel hakkında uygulanmasını 79 uncu maddeninse uygulanmasının soz konusu olmayacağını belirtmesi bizce bir celişkidir. Ancak, celişkili olmasına rağmen resmi goruş budur ve buna gore işlem yapılması 399 sayılı KHK nın 58 inci maddesi gereğince zorunludur. Konunun yargıya intikal etmesi halinde, Devlet Personel Başkanlığının goruşunden farklı bir sonuc cıkabilir.