Oğretim elemanlarının kamu kurum ve kuruluşlarında, vakıflarda, yurt ici ve yurt dışında gorevlendirilmeleri, 2547 sayılı Kanuna gore Kurumlarası Yardımlaşma ve Oğretim Uyesi İhtiyacının Karşılanması gibi konulardaki ayrıntılı bilgiler icin tıklayınız. Oğretim elemanlarının kamu kurum ve kuruluşlarında, vakıflarda, yurt ici ve yurt dışında gorevlendirilmeleri, 2547 sayılı Kanuna gore Kurumlarası Yardımlaşma ve Oğretim Uyesi İhtiyacının Karşılanması gibi konulardaki ayrıntılı bilgiler icin tıklayınız.
1- KAMU KURULUŞLARI VE VAKIFLARDA GOREVLENDİRME
Oğretim elemanları; ilgili kurumlar ile kendisinin isteği, Universite Yonetim Kurulunun uygun gormesi ve rektorun onayı ile ihtiyac duyulan konularda, ozluk işlemleri kendi kurumlarınca yurutulmek kaydıyla, Bakanlıklarda, Silahlı Kuvvetler ile Turkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu, Adli Tıp Kurumu, Turkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Turk Silahlı Kuvvetlerini Guclendirme Vakfı kamu kuruluşlar ve kamu yararına calışan kuruluşlar veya gercek kişiler tarafından kurulan vakıflar ile kanunla kurulmuş sosyal guvenlik kurumları ile kamuya yararlı dernekler ve bunların iştiraklerinde, araştırma-geliştirme kurumları ve diğer kamu kuruluşlarında gecici olarak gorevlendirilebilirler. Bu şekilde gorevlendirilenler (Adli Tıp Kurumu ile vakıflarca kurulmuş hastahaneler, sağlık merkezleri, sağlık ocakları ve gezici sağlık aracları haric) doner sermayeden yararlanamazlar. Ancak ilgili bulunduğu Yuksekoğretim kurumlarındaki aylık ve diğer odemeler ile oteki hakları devam eder.
Yuksekoğretim Kurulunun isteği ve ilgili kamu kuruluşunun onayı ile yuksekoğretim kurumları veya birimleri, ilgili adli mercilerin talebi ile adli tıp mevzuatı cercevesinde adli tıp olaylarında ve diğer adli konularda resmi bilirkişi olarak gorevlendirilebilirler.
Bu şekilde gorevlendirilen oğretim elemanları kendi kurumlarından alacakları aylık ve odeneklerin yanısıra, gorevlendirildikleri kurumda yuruttukleri gorev icin birinci derecenin dorduncu kademesinde bulunan bir genel mudurun aylık ve ek gosterge rakamlarının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunan tutarı gecmemek uzere ilgili bakan tarafından tespit edilecek miktarı net olarak ikinci gorev aylığı şeklinde ayrıca alırlar. Bunlar gorevlendirildikleri kurumlarca kendilerine bu suretle yapılan odemeleri doner sermayelere yatırmak zorunda değildirler. Bunlara gorev yapacakları kurumca bu odeme dışında başkaca bir odeme yapılmaz.
2- YURT İCİNDE VE YURT DIŞINDA GOREVLENDİRME
Oğretim elemanlarının kurumlarından yolluk almaksızın yurt icinde ve dışında kongre, konferans,seminer ve benzeri bilimsel toplantılarla,bilim ve meslekleri ile ilgili diğer toplantılara katılmalarına,araştırma ve inceleme gezileri yapmalarına,araştırma ve incelemenin gerektirdiği yerde bulunmalarına, bir haftaya kadar dekan, enstitu ve yuksek okul mudurleri, onbeş gune kadar rektorler izin verebilirler.Bu şekilde onbeş gunu aşan veya yolluk verilmesini gerektiren veya araştırma ve incelemenin gerektirdiği masrafların universite ile buna bağlı birimlerin butcesinden veya doner sermaye gelirlerinden odenmesi icabeden durumlarda, ilgili yonetim kurulunun kararı ve rektorun onayı gereklidir.
Oğretim elemanları birinci fıkrada ve bu 2547 sayılı Kanunun 33 uncu maddesinde sayılan yurt dışına gonderilme halleri dışında mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek,bilgilerini artırmak veya staj yapmak icin Yuksekoğretim Kurulunun teklifi uzerine Bakanlar Kurulunca universiteler itibariyle bir yılı gecmeyecek şekilde her yıl belirlenecek kontenjan ve sureler dahilinde yurt dışına gonderilebilecekleri gibi ayni amaclarla diş burslara dayanılarak da gonderilebilirler. Belirlenen kontenjanların universiteye bağlı birimler arasında dağıtımı universite yonetim kurulunun kararı ve rektorun onayı, gonderilme ise ilgili yonetim kurulunun kararı ve rektorun onayı ile olur. Zorunlu hallerde yurt dışında kalma suresi ilgili yonetim kurulunun kararı ve rektorun onayı ile yarısına kadar uzatılabilir. Bunlar hak ve yukumlulukleri bakımından 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa gore ayni amacla yurt dışına gonderilenlerin tabi oldukları hukumlere tabi olurlar. Ancak,bunlara yapılacak odemenin miktarı Devlet memurlarına yapılacak odemeyi gecmemek uzere universite yonetim kurulunca daha duşuk olarak tespit edilebilir. Oğretim elemanlarından kendilerine yurt dışı kuruluşlarınca burs veya ucret sağlananlar, gorev yapacakları surece Yuksekoğretim Kurulunun belirleyeceği esaslara gore universite yonetim kurulunun kararı ile aylıklı veya aylıksız izinli de sayılabilirler.
Gerek birinci fıkraya gore gecici gorev yolluğu verilmek suretiyle yurt icinde ve yurt dışında bir yere gonderilenler olsun,gerekse ikinci fıkraya gore gidiş-donuş yol yevmiyesi ile gideri odenmek suretiyle yurt dışına gonderilenler olsun,bunlara verilecek yolluk,emsali Devlet memuruna verilen yolluğun ayni olmak uzere genel hukumler cercevesinde tespit edilir. Gecici gorev yolluğu Yuksekoğretim Kurumu hesabına gonderilenlere kurum butcesinden universite dışındaki kurum hesabına gonderilenlere ise ilgili kurumun butcesinden odenir.
Turk Cumhuriyetleri ve Akraba Topluluklarındaki Yuksek Oğretim Kurumlarından resmi davet alan oğretim elemanlarına 3 yılı aşmamak ve butun ozluk hakları saklı kalmak uzere universite yonetim kurulunun kararı ve Milli Eğitim Bakanlığının onayı ile aylıklı izin verilebilir.
3- KURUMLARARASI YARDIMLAŞMA
Yuksekoğretim kurumlarında gorevli oğretim uyeleri ile ders vermekle gorevli oğretim yardımcıları bağlı bulundukları fakulte veya yuksekokulda haftalık ders yukunu dolduramadıkları takdirde, kendi universitelerinin diğer birimlerinde veya o şehirdeki yuksekoğretim kurumlarında ders yukunu doldurmak uzere rektor tarafından gorevlendirilebilirler. Ders yuku icindeki calışmalar karşılığında ek ders ucreti odenmez. Haftalık ders yukunun ustunde başka bir yuksekoğretim kurumunda gorevlendirilen oğretim elemanlarına gorev aldıkları kurum butcesinden ek ders ucreti odenir.
4- OĞRETİM UYESİ İHTİYACININ KARŞILANMASI
Yuksekoğretim Kurulunca; bu kanun kapsamındaki Devlet yuksekoğretim kurumlarının, ceşitli bilim ve sanat dallarındaki oğretim uyesi ihtiyacları ve bu oğretim uyesi ihtiyaclarının hangi yuksekoğretim kurumlarından karşılanacağı, oğretim uyesi mevcutları dikkate alınarak tespit edilir ve ihtiyaclar karşılanmak uzere ilgili universitelere bildirilir. Bu universitelerin rektorleri Yuksekoğretim Kurulunca ihtiyac listelerinin kendilerine intikal ettirilmesi tarihinden itibaren en cok iki hafta icinde ihtiyacları karşılamak uzere hangi oğretim uyelerini gorevlendirdiklerini Yuksekoğretim Kuruluna bildirirler. Bu gorevlendirmeler bir yari yıldan az, dort yarı yıldan fazla olmamak uzere kadroları kendi universitelerinde kalmak kaydıyla yapılır.
Bu şekilde veya 2547 sayılı Kanunun 40. maddesinin (b) fıkrası hukumlerine gore yapılan gorevlendirmelerde, gorevlendirme kararında gorev sureleri belirtilir. Bunlara ozluk hakları kurumlarında devam etmek kaydıyla gorev yapacağı kurumun bulunduğu yer ve ozelliklerine gore o kurum kadrolarında calışanların yararlandıkları odenek ve diğer haklar ve 6245 sayılı Harcırah Kanununa gore gecici gorev yolluğu, gorev yapacağı universite butcesinden odenir.
Bu şekilde veya 2547 sayılı Kanunun 40. maddesinin (b) fıkrasında belirtildiği şekilde gorevlendirildikleri kendilerine tebliğ edilenlerden kanuni suresi icinde goreve başlamayanlar istifa etmiş sayılır. Bu şekilde istifa etmiş sayılanlar, bu hizmeti yerine getirmedikce herhangi bir yuksekoğretim kurumunda yeniden gorevlendirilemezler ve diğer kamu kuruluşlarında calıştırılamazlar.