2547 sayılı Kanunun 31, 32, 33 ve 50/d maddelerine gore istihdam edilen Oğretim Gorevlileri, Okutmanlar, Araştırma Gorevlileri, Uzmanlar, Ceviriciler ve Eğitim-Oğretim Planlamacılarının sozleşme suresi sonunda gorevlerine son verilmesi cok sık karşılaşılan bir konudur. Sitemizin, Danıştay kararları cercevesinde bu konuya ilişkin olarak hazırladığı dosyaya bakmak icin tıklayın 2547 sayılı Kanunun 31, 32, 33 ve 50/d maddelerine gore istihdam edilen Oğretim Gorevlileri, Okutmanlar, Araştırma Gorevlileri, Uzmanlar, Ceviriciler ve Eğitim-Oğretim Planlamacılarının sozleşme suresi sonunda gorevlerine son verilmesi cok sık karşılaşılan bir konudur. Sitemizin, Danıştay kararları cercevesinde bu konuya ilişkin olarak hazırladığı dosyaya bakmak icin tıklayın.
Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunun 1993/65 Esas No'lu ve 1993/208 No'lu kararı ile Danıştay Sekizinci Dairesinin 1994/2879 Esas No'lu ve 1995/697 No'lu kararı ve yine Sekizinci Dairenin 1994/2851 Esas No'lu ve 1995/365 No'lu kararları cercevesinde bu konuda yaşanan problemlere belirli bir standart goruş getirilmiştir.

Verilen kararlarda iki temel husus goze carpmaktadır.
1- 2547 sayılı Kanunun 50/d maddesine gore; ?Lisans ustu oğretim yapan oğrenciler, kendilerine tahsis edilebilecek burslardan yararlanabilecekleri gibi, her defasında bir yıl icin olmak uzere oğretim yardımcılığı kadrolarından birine de atanabilirler.?

Madde de yer alan Oğretim yardımcılığı kadrolarının ne olduğu, Kanunun tanımlar başlıklı 3. maddesinin (p) bendinde ?Oğretim Yardımcıları: Yuksekoğretim kurumlarında, belirli sureler icin gorevlendirilen, araştırma gorevlileri, uzmanlar, ceviriciler ve eğitimoğretim planlamacılarıdır.? şeklinde belirtilmiştir.

Danıştay Sekizinci Dairesi vermiş olduğu kararlarda 50/d maddesine gore yapılan atamalarda burs verilmeyen doktora oğrencilerinin mali yonden desteklenmesinin amaclandığını belirtmiş ve doktoranın bitimi ile de bu amacın gercekleştiğinin altını cizmiştir.

Bu nedenlerden dolayı 50/d maddesine gore araştırma gorevliliği, uzman, cevirici ve eğitimoğretim planlamacısı kadrolarına atananların gorevleri doktora ile bitmekte ve bu kişilerin gorevlerine son verilmesinde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.

2- Danıştay vermiş olduğu kararlarda 2547 sayılı Kanunun 31, 32 ve 33. maddelerine gore Oğretim Gorevliliği, Okutmanlık, Araştırma Gorevliliği, Uzmanlık, Ceviricilik ve Eğitim-Oğretim Planlamacılığı kadrolarına yapılan atamalarda ise hukuki durumun Kanunun 50/d maddesine gore yapılan atamalardan farklı olduğunu belirtmiştir.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu her ne kadar sadece Oğretim Gorevlilerine ilişkin bir karar vermiş olsa da, Okutmanlık, Araştırma Gorevliliği, Uzmanlık, Ceviricilik ve Eğitim-Oğretim Planlamacılığı kadrolarına yapılacak atamalar ile oğretim gorevliliğine yapılan atamalarda bir benzerlik olduğu icin verilen karar bu kadrolar icinde gecerlidir.

Buna gore İdari Dava Daireleri Kurulu, atamalarda idareye taktir yetkisi tanındığını, gorev suresinin ne kadar uzatılacağı konusunda idareye tanınmış olan taktir yetkisini ortadan kaldıracak şekilde bir mahkeme kararı verilmesinin uygun olmayacağını belirtmiştir.

Danıştay Sekizinci Dairesi de verdiği kararda bu şekilde yapılacak atamalarda hizmetin yurutulmesinin amac edinildiğini ve bu şekilde yapılmış olan bir atamada kamu hizmetinin surekliliği nedeniyle gorev suresinin uzatılmamasının ciddi, inandırıcı ve hizmetle ilgili maddelere dayandırılması gerektiğini vurgulamıştır.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ve Danıştay Sekizinci Dairesinin kararları; idarenin taktir yetkisini ortadan kaldıracak şekilde bir karar verilemeyeceğini, ancak kişinin gorev suresinin uzatılmamasının ciddi, inandırıcı ve hizmetle ilgili maddelere dayandırılması gerektiğini gostermektedir.

Bu nedenle Oğretim Gorevliliği, Okutmanlık, Araştırma Gorevliliği, Uzmanlık, Ceviricilik ve Eğitim-Oğretim Planlamacılığı kadrolarına 2547 sayılı Kanunun 31, 32 ve 33. maddelere gore yapılmış olan atamalarda gorev suresinin uzatılmaması yonundeki uygulamaların ciddi, inandırıcı olması ve hizmetle ilgili maddelere dayandırılması gerekmektedir. Aksi halde kişiler idare mahkemelerinde haklarını arayabilirler. İdarenin gerekcelerinin bu cercevede olup olmadığının değerlendirmesini idare mahkemesi ve temyiz olması halinde Danıştay karar verecektir.

Ancak 2547 sayılı Kanunun 50/d maddesine gore yapılacak atamalarda doktoranın bitmesi ile amac gercekleştiği icin gorev suresinin uzatılmaması icin bir gerekceye ihtiyac yoktur.

Bu dosyada belirtilmiş olan Kanun maddelerine Mevzuat bolumumuzde yer alan 2547 sayılı Kanundan bakılabilir.