Profesor, Docent, Yardımcı Docent, Araştırma Gorevlisi, Oğretim Gorevlisi, Okutmanlar ve Diğer oğretim yardımcılarının atanmaları ve calışma usulleri ile ilgili bilgilere ulaşmak icin tıklayınız. Profesor, Docnet, Yardımcı Docent, Araştırma Gorevlisi, Oğretim Gorevlisi, Okutmanlar ve Diğer oğretim yardımcılarının atanmaları ve calışma usulleri ile ilgili bilgilere ulaşmak icin tıklayınız.
1-Profesorler
En yuksek duzeydeki akademik unvana sahip kişi olan Profesorlerin profesorluk kadrosuna atanmaları 2547 sayılı kanunun 26.maddesine gore yapılmaktadır. Buna gore;
Profesorluğe yukseltilmede şu şartların olması gerekmektedir;
a) Docentlik unvanını aldıktan sonra en az beş yıl, acık bulunan profesorluk kadrosu ile ilgili bilim alanında calışmış olmak,
b) İlgili bilim alanında uygulamaya yonelik calışmalar ve uluslar arası duzeyde orijinal yayınlar yapmış olmak, yayınlardan birisi başlıca araştırma eseri olması gerekmektedir.
c) Bir profesorluk kadrosuna atanmış olmak, gerekmektedir.
a)Profesorluk kadrosuna atama, usulu şu şekilde olmaktadır;
Acık profesorluk kadrosuna yukarıdaki şartları haiz docentlerle, başka universitelerde en az 2 yıl hizmet etmiş profesorler atanabilirler.
Universitelerde veya yuksek teknoloji enstitulerinde profesorluk kadroları boşaldığında, rektorler boşalan kadroları ve o kadro ile ilgili olarak adaylarda aranacak nitelikleri, kadronun devamlı veya kısmi statude olduğunu da belirterek ilan ederler.
Profesorluk kadrosuna başvuran adayların durumlarını ve bilimsel niteliklerini tespit etmek icin universite veya yuksek teknoloji enstitusu yonetim kurulunca en az ucu başka universitelerden veya yuksek teknoloji enstitulerinden olmak uzere ilan edilen kadronun bilim alanıyla ilgili en az beş profesor secilir. Bu profesorler her aday icin ayrı ayrı olmak uzere birer rapor yazarlar ve kadroya atanacak birden fazla aday varsa tercihlerini bildirirler. Universite veya yuksek teknoloji enstitusu yonetim kurulunun bu raporları gozonunde tutarak alacağı karar uzerine, rektor atamayı yapar.
Profesorlerin başlangıc derecesi 1 dir. Profesorler, profesor kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren birinci derecenin, ilk kademe aylığını alırlar.
Profesorler girişte 1320 gosterge ile başlarlar. Ancak, profesorluğun kazanılmış hak aylıkları başlangıc derecesinin ileri kademesine gelenlerin aylıkları bu kademeler uzerinden odenir.
Profesorler bulundukları kademelerde en az bir yıl calışmış olmak ve olumlu sicil almak kaydıyla rektorun onayı ile 1 kademe ilerlemesi yaparlar.
b)Yabancı Ulkelerde Alınan Profesorluk Unvanı
Doktora veya tıpta uzmanlık unvanını kazandıktan veya sanat dallarında belirli sure calıştıktan sonra yabancı ulkelerde profesorluk unvanını veya yetkisini almış olanlardan en az iki yıl bu unvan ve yetki ile yabancı ulkelerde oğretim ve araştırma kurumlarında calışmış olanların bu unvanlarının Turkiye'de gecerli sayılması Universitelerarası Kurul kararıyla olur. Bunun icin başvuran adayın calıştığı yabancı ulkelerdeki yuksekoğretim kurumunun, Turk yuksekoğretim kurumu duzeyinde olduğunun Universitelerarası Kurulca belirlenmesi gerekir.
c)Profesor, Universitede Devamlı veya Kısmi Statude Gorev Yapanlar Olarak İkiye Ayrılırlar
i)Universitede devamlı statude gorev yapanlar
Bu profesor, butun mesailerini universite ile ilgili calışmalara hasrederler. Bunlar, ozel kanunlarla belirlenen gorevler ve telif hakları haric olmak uzere, yuksekoğretim kurumlarından başka yerlerde ucretli veya ucretsiz, resmi veya ozel başkaca herhangi bir iş goremezler, ek gorev alamazlar,serbest meslek icra edemezler.
Universitelerde devamlı statude beş yıl calışan docentlerin, devamlı statude profesorluğe atanmaları halinde kısmi statuye gecmeleri icin yeniden beş yıl devamlı statude calışma şartı aranmaz. Universite yonetim kurulunun işbirliğine karar verdiği kamu kuruluşlarında, kamu yararına hizmet amacını guden kuruluşların işletmelerinde veya diğer ozel kuruluşlardaki calışmaları universitede surdurulmuş sayılır.
Bu Kurumlardan alınan her turlu ucretler doner sermayeden pay alan profesor ve docentin bağlı bulunduğu birimin doner sermayesine gelir kaydedilir. Devamlı statude bulunan oğretim uyeleri en az Devlet memurları icin kabul edilmiş olan haftalık calışma suresi kadar bir sure eğitim-oğretim, bilimsel araştırma, uygulama ve yonetim gorevleriyle universite organlarınca verilen diğer gorevleri yapmakla yukumludurler.
ii) Universitede kısmi statude gorev yapanlar;
Her defasında iki yıl icin atanan bu profesor, haftada en az yirmi saat universitede bulunmak, eğitimoğretim, uygulama ve araştırmaları bolum başkanının gosterdiği;
1-Tazminat, yan odeme, herhangi bir ek ucret ve doner sermaye gelirlerinden ucret ve odenek alamazlar.
2-Rektor, dekan,enstitu ve yuksekokul muduru ve bolum başkanı olamazlar, bunların yardımcılıklarına secilemezler.
Ancak Devlet memurlarının tabi olduğu mesai saatlerine ve suresine tabi olmak şartıyla enstitu mudurluğune, bolum, anabilim dalı ve anasanat dalı başkanlıklarına secilebilirler.
3- Bilgi ve gorgulerini artırmak ve bilimsel araştırma yapmak uzere,kontenjanla yurt dışında calışmalara katıldıklarında, masrafları, Devlet butcesinden, doner sermayeden ve universitenin diğer gelir kaynaklarından odenmez.
Kısmi statude gorev yapanların durumları iki yılda bir incelenir ve gorevlerine devamlarına ihtiyac olup olmadığına karar verilir. Goreve devamlarında yarar gorulenlerin gorevleri universite yonetim kurulunun goruşu ve rektorun kararıyla yenilenebilir.
Kısmi statude bulunanlardan devamlı statuye gecmek isteyenlerin muracaatı o anabilim dalında boş kadro bulunmak şartıyla universitenin olumlu goruşu uzerine doğrudan Yuksekoğretim Kurulu Kararı ile yapılır.
Oğretim uyelerinin haftalık ders yuku en az on saattir. Oğretim Uyelerinin yaptıkları ve yaptırdıkları uygulama, yonettikleri seminer ve doktora calışmalarının ne olcude ders yukunden sayılacağı Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenir.
2-DOCENTLER
Docentlik sınavını başararak akademik unvana sahip kişi olan Docentlerin atanmaları 2547 sayılı kanunun 25.maddesi cercevesinde yapılmaktadır.Docent kadroları 1-3 derece arasında bulunmaktadır.
a)Docent kadrosuna atanma
Bir universite biriminde acık bulunan docentlik kadrosu, rektorlukce, isteklilerin başvurması icin kadroların devamlı veya kısmi statuleri belirtilerek ilan edilir. Muracaat eden adayların durumlarını incelemek uzere rektor tarafından varsa biri ilgili birim yoneticisi, en az biri de o universite dışından olmak uzere uc profesor tespit edilir. Bu profesorler, adaylar hakkında ayrı ayrı mutalaalarını rektore bildirirler. Rektor, bu mutalaalara dayanarak, universite yonetim kurulunun goruşunu de aldıktan sonra atamayı yapar.
Docentliğin başlangıc derecesi 3.derece olup atandıkları tarihten itibaren 3.derecenin 1.kademe gostergesi olan 1020 katsayısının karşılığı olan aylığı alırlar.Ancak kazanılmış hak aylıkları başlangıc derecelerinin ileri kademelerine gelenlerin aylıkları bu kademeler uzerinden odenmektedir.
Docentlerin kademe ilerlemesi ve derece yukselmesi şu şekilde olmaktadır.Docentler bulundukları kademede en az bir yıl calışmak ve olumlu sicil almak kaydıyla ve aynı derecede ilerlenecek bir kademe bulunması halinde rektorun onayı ile kademe ilerlemesi yaparlar.Derece yukselmesi ise;İleri derecede boş kadro bulunması, kendi derecesi icinde en az uc yıl bulunmuş olunması ve bu derecenin 3. kademe aylığını 1 yıl fiilen alan ve olumlu sicili bulunanlar rektorun onayı ile derece yukselmesi yaparlar.
b) Docentler, Universitede Devamlı Veya Kısmi Statude Gorev Yapanlar Olarak İkiye Ayrılırlar.
i) Universitede Devamlı Statude Gorev Yapanlar
Bunlar, butun mesailerini universite ile ilgili calışmalara hasrederler.
Bunlar, ozel kanunlarla belirlenen gorevler ve telif hakları haric olmak uzere, yuksekoğretim kurumlarından başka yerlerde ucretli veya ucretsiz, resmi veya ozel başkaca herhangi bir iş goremezler, ek gorev alamazlar,serbest meslek icra edemezler.
Universitelerde devamlı statude beş yıl calışan docentlerin, devamlı statude profesorluğe atanmaları halinde kısmi statuye gecmeleri icin yeniden beş yıl devamlı statude calışma şartı aranmaz.
Universite yonetim kurulunun işbirliğine karar verdiği kamu kuruluşlarında, kamu yararına hizmet amacını guden kuruluşların işletmelerinde veya diğer ozel kuruluşlardaki calışmaları universitede surdurulmuş sayılır.
Bu Kurumlardan alınan her turlu ucretler doner sermayeden pay alan docentin bağlı bulunduğu birimin doner sermayesine gelir kaydedilir.
Devamlı statude bulunan oğretim uyeleri en az Devlet memurları icin kabul edilmiş olan haftalık calışma suresi kadar bir sure eğitim-oğretim, bilimsel araştırma, uygulama ve yonetim gorevleriyle universite organlarınca verilen diğer gorevleri yapmakla yukumludurler.
ii) Universitede Kısmi Statude Gorev Yapanlar
Her defasında iki yıl icin atananlar, haftada en az yirmi saat universitede bulunmak, eğitimoğretim, uygulama ve araştırmaları bolum başkanının gosterdiği
a- Tazminat, yan odeme,herhangi bir ek ucret ve doner sermaye gelirlerinden ucret ve odenek alamazlar.
b- Rektor, dekan,enstitu ve yuksekokul muduru ve bolum başkanı olamazlar, bunların yardımcılıklarına secilemezler.
Ancak Devlet memurlarının tabi olduğu mesai saatlerine ve suresine tabi olmak şartıyla enstitu mudurluğune, bolum, anabilim dalı ve anasanat dalı başkanlıklarına secilebilirler.
c- Bilgi ve gorgulerini artırmak ve bilimsel araştırma yapmak uzere,kontenjanla yurt dışında calışmalara katıldıklarında, masrafları, Devlet butcesinden, doner sermayeden ve universitenin diğer gelir kaynaklarından odenmez.
Kısmi statude gorev yapanların durumları iki yılda bir incelenir ve gorevlerine devamlarına ihtiyac olup olmadığına karar verilir. Gorev devamlarında yarar gorulenlerin gorevleri universite yonetim kurulunun goruşu ve rektorun kararıyla yenilenebilir.
Kısmi statude bulunanlardan devamlı statuye gecmek isteyenlerin muracaatı o anabilim dalında boş kadro bulunmak şartıyla universitenin olumlu goruşu uzerine doğrudan Yuksekoğretim Kurulu Kararı ile yapılır.
Oğretim uyelerinin haftalık ders yuku en az on saattir. Oğretim Uyelerinin yaptıkları ve yaptırdıkları uygulama, yonettikleri seminer ve doktora calışmalarının ne olcude ders yukunden sayılacağı Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenir
iii) Docentliğe Atamada Aranılması Gereken Şartlar;
Docent kadrosuna atanmak icin sadece Docentlik unvanını almış olmak, yeterlidir.
1-Docentlik sınavı
Docentlik sınavı, Universitelerarası Kurulca yılda bir kere acılır.
2-Docentlik Sınavına Katılabilmek İcin Gerekli Şartlar
a) Bir lisans diplomasi aldıktan sonra, doktora veya tıpta uzmanlık unvanını veya Universitelerarası Kurulun onerisi uzerine Yuksekoğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak,
b) Orijinal bilimsel araştırma ve yayınlar yapmış olmak,
c) Universitelerarası Kurulca merkezi sistemle hazırlanacak bir yabancı dil imtihanını başarmış olmak, gerekmektedir.
Yukarıdaki (3) uncu bent gereğince yapılacak yabancı dil sınavının, adayın bilim dalı ile ilgili olması şartı aranmaz. Bilim alanı bir yabancı dille ilgili olanlar bu sınavı başka bir yabancı dilde vermek zorundadırlar.
Yukarda belirtilen şartları haiz adaylar, Universitelerarası Kurulun tespit edeceği tarihe kadar, Universitelerarası Kurula gerekli belge ve yayınlar ile birlikte başlıca bilim dalı ile uzmanlık ve araştırma konularını da bildirerek başvururlar. Universitelerarası Kurul bilim konularını da dikkate alarak Oğretim Uyeliğine Yukseltilme ve Atama Yonetmeliğine gore uc veya beş kişilik bir juri tespit eder. Bu juri eserleri inceleyip, adayı sozlu veya gerektiğinde ayrıca pratik ve uygulamalı sınava tabi tutar ve bir raporla, başarılı olanlara, ilgili konuyu ve bilim dalını kapsayan bilim alanının docentlik yetkisini verir.
c) Yabancı Ulkelerde Alınan Docentlik Unvanı:
Doktora veya tıpta uzmanlık unvanını kazandıktan veya sanat dallarında belirli sure calıştıktan sonra yabancı ulkelerde docentlik unvanını veya yetkisini almış olanlardan, en az iki yıl bu unvan ve yetki ile yabancı ulkelerdeki oğretim ve araştırma kurumlarında calışmış olanların bu unvanlarının Turkiye'de gecerli sayılması Universitelerarası Kurul kararıyla olur. Bunun icin başvuran adayın calıştığı yabancı ulkelerdeki yuksekoğretim kurumunun,Turk yuksekoğretim kurumu duzeyinde olduğunun Universitelerarası Kurulca belirlenmesi gerekir.
Doktora calışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta uzmanlık veya belli sanat dallarında yeterlik belge ve yetkisini kazanmış, ilk kademedeki akademik unvana sahip kişi olan Yardımcı docentler, yardımcı docent kadrosuna atanmaları 2547 sayılı kanunun 23.maddesi cercevesinde yapılmaktadır.Yardımcı docent kadroları 3-5 dereceler arasında bulunmaktadır.Bunlar, atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren beşinci derecenin, ilk kademe aylığını alırlar.
3-YARDIMCI DOCENTLER
a)Yardımcı Docentliğe Atama:
Bir universite biriminde acık bulunan yardımcı docentlik, isteklilerin başvurması icin rektorlukce ilan edilir. Fakultelerde ve fakultelere bağlı kuruluşlarda dekan, rektorluğe bağlı enstitu ve yuksekokullarda mudurler; biri o birimin yoneticisi, biri de o universite dışından olmak uzere uc profesor veya docent tespit ederek bunlardan adayların her biri hakkında yazılı mutalaa isterler. Dekan veya ilgili mudur kendi yonetim kurullarının goruşunu de aldıktan sonra onerilerini rektore sunar. Atama, rektor tarafından yapılır.
Yardımcı docentler bir universitede her seferinde ikişer veya ucer yıllık sureler icin en cok 12 yıla kadar atanabilirler. Her atama suresi sonunda gorev kendiliğinden sona erer.
b)Yardımcı docentliğe atanmada aranacak şartlar:
1-Doktora veya tıpta uzmanlık unvanını veya Universitelerarası Kurulun onerisi uzerine Yuksekoğretim Kurulunca tespit edilecek belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak,
2-Fakulte, enstitu veya yuksekokul yonetim kurullarınca, biri o dilin oğretim uyesi olmak uzere secilecek uc kişilik bir juri tarafından; sınava girenin kendi bilim alanında Turkceden yabancı dile, yabancı dilden Turkceye 150 -200 kelimelik bir ceviriyi kapsayan yabancı dil sınavını başarmak.
Yardımcı docentler universite ve bağlı birimlerinde sadece devamlı statude calıştırılırlar.
Devamlı statude bulunan oğretim uyeleri en az Devlet memurları icin kabul edilmiş olan haftalık calışma suresi kadar bir sure eğitim-oğretim, bilimsel araştırma, uygulama ve yonetim gorevleriyle universite organlarınca verilen diğer gorevleri yapmakla yukumludurler.
Yardımcı docentlerin haftalık ders yuku en az on saattir. Yardımcı docentlerin yaptıkları ve yaptırdıkları uygulama, yonettikleri seminer ve doktora calışmalarının ne olcude ders yukunden sayılacağı Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenir.Yardımcı docentlerin bağlı bulundukları fakulte ve yuksek okulda haftalık ders yukunu dolduramadıkları takdirde kendi universitelerinin diğer birimlerinde veya o şehirdeki yuksek oğretim kurumlarında ders yukunu doldurmak uzere rektor tarafından gorevlendirilebilirler. Bunlara ders yuku icindeki calışmaları karşılığında ek ders ucreti odenmez.
Haftalık ders yuku uzerinde ders verenlere ek ders ucreti odenir.
Oğretim uyeleri,ihtiyacı olan universitenin isteği ve kendi arzusu uzerine ve ilgili yonetim kurullarının goruşu,rektorun onerisi ile Yuksekoğretim Kurulu tarafından, istekte bulunan universitenin birimlerinde en az bir eğitim-oğretim yılı icin gorevlendirilebilirler.
Bu şekilde gorevlendirilenlerin kadroları beş yıl sure ile saklı tutulur. Acık bulunan bir oğretim uyeliği kadrosuna yapılacak atamada adayların niteliklerinde eşitlik olduğu durumlarda gelişmekte olan bolgelerdeki yuksekoğretim kurumlarında toplam en az beş yıl bu şekilde veya kadrolu olarak hizmet yapan oğretim uyelerine oncelik verilir.
Şimdi de universitelerarası kurul hakkında bilgi vermenin yararlı olacağını duşunmekteyiz.
4- OĞRETİM GOREVLİLERİ
Oğretim gorevlileri, ders vermek ve uygulama yaptırmakla yukumlu oğretim elemanlarıdır. Oğretim gorevlilerinin kadroları 1-7 dereceler arasındadır.Oğretim gorevlilerinin başlangıc dereceleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hukumleri uyarınca, oğretim niteliği ve suresine gore tespit edilecek kazanılmış hak aylık derece ve kademelerine iki derece eklenmek suretiyle belirlenmektedir.
Oğretim gorevlileri; universitelerde ve bağlı birimlerinde bu Kanun uyarınca atanmış oğretim uyesi bulunmayan dersler veya herhangi bir dersin ozel bilgi ve uzmanlık isteyen konularının eğitimoğretim ve uygulamaları icin, kendi uzmanlık alanlarındaki calışma ve eserleri ile tanınmış kişiler, sureli veya ders saati ucreti ile gorevlendirilebilirler. Oğretim gorevlileri, ilgili yonetim kurullarının goruşleri alınarak fakultelerde dekanların, rektorluğe bağlı bolumlerde bolum başkanlarının onerileri uzerine ve rektorun onayı ile oğretim uyesi, oğretim uye yardımcısı ve oğretim gorevlisi kadrolarına atanabilirler veya kadro şartı aranmaksızın ders saati ucreti veya sozleşmeli olarak istihdam edilebilirler. Oğretim uyesi kadrolarına oğretim gorevlileri en cok iki yıl sure ile atanabilirler; bu sure sonunda işgal ettikleri kadroya başvuran oğretim uyesi bulunmadığı ve gorevlerine devamda yarar gorulduğu takdirde ayni usulle yeniden atanabilirler. Atanma suresi sonunda gorevleri kendiliğinden sona erer. Bunların yeniden atanmaları mumkundur. Bu takdirde ilk atama usulu uygulanır. Konservatuvarlar ile meslek yuksekokullarına gerektiğinde surekli olarak oğretim gorevlisi atanabilir.
5-OKUTMANLAR
Okutmanlar, ilgili kurumların goruşu alınarak fakultelerde ve fakulteye bağlı birimlerde dekanların, rektorluğe bağlı enstitu veya yuksekokullarda mudurun onerisi ve rektorun onayı ile sureli veya surekli olarak atanırlar; atanma suresi sonunda gorevleri kendiliğinden sona erer. Bunların yeniden atanmaları mumkundur. Bu takdirde ilk atama usulu uygulanır.
6- OĞRETİM YARDIMCILARI
(Araştırma gorevlileri, uzman, cevirici ve eğitimoğretim planlamacıları)
1-Araştırma gorevlileri;
yuksekoğretim kurumlarında yapılan araştırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olan ve yetkili organlarca verilen ilgili diğer gorevleri yapan oğretim yardımcılarıdır. Bunlar ilgili anabilim veya anasanat dalı başkanlarının onerisi, Bolum Başkanı, Dekan, enstitu, yuksekokul veya konservatuvar mudurunun olumlu goruşu uzerine rektorun onayı ile araştırma gorevlisi kadrolarına en cok uc yıl sure ile atanırlar; atanma suresi sonunda gorevleri kendiliğinden sona erer.
Lisans ustu eğitimoğretim icin yurt dışına gonderilecek araştırma gorevlileri ile ilk defa bu amacla bu goreve atanacaklarda aranacak nitelikler ve diğer hususlar Yuksekoğretim Kurulunca tespit edilir.
Lisansustu eğitimoğretim icin yurtdışına gonderilecek araştırma gorevlileri hakkında yukarıdaki atama suresi ile ilgili hukum uygulanmaz. Bu gibilerin oğrenim ucretleri ve yollukları dahil her ceşit sosyal ve diğer giderleri bağlı bulundukları universitelerin personel giderleri icerisinde acılacak ozel tertipden odenir. Lisansustu eğitimoğretim icin yurt dışına gonderilen araştırma gorevlileri kadrolarında bırakılırlar ve (Burslu gidenlerin bir yılı aşan sureleri ile şahsen ozel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi icin kurumlarınca kendilerine aylıksız izin verilmesi uygun gorulenler haric) aylık ve diğer her turlu odemelerin kanuni kesintilerin sonra kalan net tutarının % 6O'ını kurumlarından alırlar. Bunlardan kurumlarınca gonderilenlere,1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gonderilecek Talebe Hakkında Kanun hukumlerine gore ayni ulkede bulunan oğrencilere verilen tahsisat tutarında ayrıca odeme yapılır. Burslu gidenlerin aldıkları burs miktarları bu miktarın altında ise aradaki fark kurumlarınca kendilerine ayrıca odenir.Bunların okul ucretleri ile eğitim ve oğretime başlayabilmeleri icin zorunlu olan kurs ucretleri karşılanır. Kitap ve kırtasiye bedelleri ile diğer eğitim ve oğretim giderlerini karşılamak icin her yıl Mart ve Eylul aylarında iki eşit taksitte odenmek uzere birer aylıkları tutarında ek odenek verilir.
2- Uzmanlar;
oğretimle doğrudan doğruya veya dolaylı olarak ilgili olan, ozel bilgi veya uzmanlığa ihtiyac gosteren bir işle laboratuvarlarda, kitaplıklarda, atolyelerde ve diğer uygulama alanlarında gorevlendirilen oğretim yardımcılarıdır.
3-Ceviriciler;
sozlu veya yazılı ceviri işlerinde calıştırılan oğretim yardımcılarıdır.
4-Eğitim-oğretim planlamacıları;
yuksekoğretim kurumlarında eğitimoğretimin planlanmasıyla gorevli oğretim yardımcılarıdır.
Uzman, cevirici ve eğitimoğretim planlamacılarının atanmaları veya sozleşme ile gorevlendirilmeleri; ilgili yonetim kurullarının goruşleri alınarak fakultelerde ve fakulteye bağlı birimlerde dekanın, rektorluğe bağlı enstitu veya yuksekokullarda mudurlerin, rektorluğe bağlı bolumlerde bolum başkanlarının onerisi ve rektorun onayı ile en cok iki yıl icin yapılır. Atama suresi sonunda gorevleri kendiliğinden sona erer. Bunların yeniden atanmaları mumkundur. Bu takdirde ilk atama usulu uygulanır. Ucuncu defa atanmadan sonra surekli olarak atanabilirler.