10/9/2002 tarihinde 30.000 oğretmenin ataması yapıldı. Tum adaylara gorev yerlerinde başarılar diliyoruz. Memurlar.net olarak oğretmen adaylarımızın karşılabilecekleri sorunlar ve atamalar sonrasındaki prosedure ilişkin olarak sık sorulan soru ve cevaplardan oluşan bir dosya hazırladık. Ayrıntı icin tıklayın. 10/9/2002 tarihinde 30.000 oğretmenin ataması yapıldı. Tum adaylara gorev yerlerinde başarılar diliyoruz. Memurlar.net olarak oğretmen adaylarımızın karşılabilecekleri sorunlar ve atamalar sonrasındaki prosedure ilişkin olarak sık sorulan soru ve cevaplardan oluşan bir dosya hazırladık. Ayrıntı icin tıklayın.
Burada yer almasını istediğiniz sorular icin [email protected] adresini, kendi aranızda haberleşmek icin Forum bolumumuzde yer alan ?2002 Oğretmen atamaları? kategorisini kullanabilirsiniz.
1-Atamalarda harcırah alabilecek miyiz?
Bu yıl harcırah odemelerinde onceki yıllardan farklı bir duzenleme vardır. Bu yıl 2002 Yılı Butce Kanununun "Kamu harcamalarında etkinliği artırıcı onlemler"başlıklı 6.maddesinin (g) bendinde ilk kez yapılacak atamalarda harcırah odenmeyeceği hukme bağlanmıştır. Bu yılki Butce kanunu ile getirilmiş olan bu duzenlemeler Anayasanın 161. maddesine aykırıdır. Ancak bu duzenleme iptal olmadıkca mevcut uygulamada bir değişiklik olmayacak ve bu yıl ilk atamalarda kimse harcırah alamayacaktır.
Konuya ilişkin ayrıntılı bilgi icin sitemizin sol menusunde bulunan Harcırah kategorisine bakılabilirr.
2-En gec kac gun icin de goreve başlamak gerekmektedir?
Aslında daha oncede acıkladığımız uzere MEB bu atamaları yapmaya yetkili değildir. Ancak MEB kamu gucunu kullanarak bu atamaları usulsuz bir şekilde gercekleştirmiştir. Eğer KPSS Yonetmeliğine uygun davranılmış olsaydı, OSYM işlemleri yapacak ve yapılan bu işleme yerleştirme denecekti. Ancak şu an işlemleri MEB yurutmekte ve MEB başvurular oncesinde adaylardan ilgili evraklarını aldığı icin de yapılan işlem atamadır. Bu temel nuanstan dolayı yapılan atamalarda aşağıda belirtilen surede goreve başlamayanların atamaları iptal edilecek ve bunlar bir yıl boyunca memur olamayacaklardır. Yine bu temel nuanstan dolayı oğretmenlik kadrolarına atanan adaylardan birileri eğer KPSS-B kadrolarına da OSYM tarafından yerleştirilirse, oğretmenlik kadrosunu bırakıp KPSS-B kadrosuna gecemeyecektir.
Bu acıklamalara gore mevcut mevzuat cercevesinde yapılan işlem bir atama olduğundan gore başlamaya ilişkin duzenlemeler aşağıdaki şekildedir.
?657 sayılı Kanunun 62 ve 63. maddelerine gore;
a) Aynı yerdeki gorevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gununu,
b) Başka yerdeki gorevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gun icerisinde o yere hareket ederek belli yol suresini,
izleyen iş gunu icinde işe başlamak zorundadırlar.
Bu sureler icerisinde işe başlamalanların atamaları 63. maddenin birinci fıkrasına gore iptal edilir ve bunlar 1 yıl sureyle devlet memuru olamazlar. ?
3-Atamalarda bundan sonraki prosedur nedir?
MEB yaptığı atamalarda il emrine atama yapılmaktadır. Adayların il'demi yoksa ilce'demi (veya ilceye bağlı ucra bir koy'demi) gorev alacağı il'de yapılacak yeni duzenlemeden sonra belirlenecektir.
Buna gore her ilde şu an Gorev Yeri Belirleme Kurulu oluşturulmuştur. Bu Kurul İl Milli Eğitim Mudurunun başkanlığında; İlgili Milli Eğitim Mudur yardımcısı veya Şube muduru, ilkoğretim mufettileri başkan yardımcısı, ilk ve orta oğretim kurumlarından birer mudur, il merkezlerindeki oğrenci sayısı en fazla olan ilkoğretim ve ortaoğretim kurumlarından oğretmenler kurulunca bir yıllığına secilecek birer oğretmenden oluşur. Birden fazla merkez ilcesi bulunan buyukşehirlerde iki ayrı Gorev belirleme komisyonu kurulabilir.
Buna gore İl Milli Eğitim Mudurlukleri adayları il'e bağlı ilceye veya ihtiyac olması halinde il'e veya ilce'ye bağlı koy'e atayabilmektedir.
Eş durumundan dolayı aynı il'e atanmış olan adaylar daha sonra sıkıntı yaşamamak icin şimdiden İl Milli Eğitim Mudurluklerinde atama işlemlerini sıkı bir şekilde takip etmeliler. Aksi taktirde eşlerden birinin bir ilceye, diğerinin başka bir ilceye veya bu ilceye bağlı bir koye ataması yapılabilir. Diğer taraftan bu şekilde faklı ilcelere atama yapılırsa yapılan bu işlemler hukuki olarak yanlış değildir. Cunku bu konuda İl Milli Eğitim Mudurluğunun taktir yetkisi vardır.
4-Aday oğretmenlik durumu nedir?
657 sayılı Kanunun 55. maddesine gore ?Aday olarak atanan memurların once butun memurların ortak vasıfları ile ilgili temel eğitime, bilahare sınıfları ile ilgili hazırlayıcı eğitime ve staja tabi tutulmaları ve Devlet memuru olarak atanabilmeleri icin başarılı olmaları şarttır.?
Diğer taraftan Kanunun 56. maddesi gereğince ?Adaylık suresi icinde temel ve hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin her birinde başarısız olanlarla adaylık suresi icinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları, goreve devamsızlıkları tespit edilenlerin sicil amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişikleri kesilir.? hukmu yer almaktadır. 657 sayılı Kanunda yer alan bu hukum idareye buyuk bir taktir hakkı vermekte, bu taktir hakkı bazı yetkililerce kotuye kullanılabilmektedir. Madde de yer alan ?adaylık suresi icinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları? ifadesi cok muğlak bir kavram olup, kotu niyetli idarelerce bu maddeye dayanılarak bazan adayın gorevine son verilebilmektedir. Bu nedenle tum oğretmen adaylarının goreve başladıkları ilk bir yıl (bazen adaylık 2 yıl surebilmektedir. Bu durumda iki yıl) davranışlarına azami dikkat etmeleri gerekmektedir.
5-Yuksek Lisans yapanların Ek ders ucretlerinde artış var mıdır?
657 sayılı Kanunun 176. maddesine gore ?Alanlarında master derecesini almış olan oğretmenlerin? ek ders ucretleri % 25 zamlı odenmektedir. Buna gore Kimya Oğretmeni bir aday eğer alanında (yani kimya dalında) master yapmış ise ek ders ucreti % 25 zamlı alacaktır.
6-Hazırlık sınıfı okuyanlar bir kademe daha alırlar mı?
Yuksekoğrenim sırasında hazırlık sınıfı okuyanlara ek bir kademe verilmemektedir. Hazırlık sınıfı okuyanlara ek bir kademe verilmesi uygulaması sadece 657 sayılı Kanunun 36. maddesinin 6/b fıkrası gereğince orta oğrenim gorenler icin mumkundur.
7-Bu yılki Oğretim yılına hazırlık odeneği ne kadardır?
2000-2001 yılında 75 milyon, 2001-2002 oğretim yılında 115 milyon lira olan bu odeneğin 2002-2003 yılında ne kadar olacağına dair Bakanlar kurulu henuz bir karar almamıştır. Bu karar alındığında sitemizden duyuracağız.