Oğretmenlerin yerleştirme işlemlerine ilişkin ilk bilgiler 13/8/2002 tarihli Resmi Gazete'de ve sitemizde yayınlandı. Ancak, Kamu Gorevlerine İlk Defa Atanacaklar İcin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yonetmeliğin 23. maddesinde ?Adaylar, OSYM tarafından (B) grubu kadrolara; KPSS puanları, tercihleri, kadro sayıları ve koşulları goz onunde tutulmak suretiyle yerleştirilir.? hukmu yer almasına rağmen, MEB oğretmen yerleştirmelerini kendisi yapmaya calışmaktadır. Memurlar.net olarak, Turkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve ilgili Yonetmelikte bir değişiklik yapılmadan bu şekilde bir işlem yapılmasının hukuksuz olacağını ve telafisi imkansız zararların doğabileceğini tum yetkililere hatırlatmayı bir gorev biliyoruz. Oğretmenlerin yerleştirme işlemlerine ilişkin ilk bilgiler 13/8/2002 tarihli Resmi Gazete'de ve sitemizde yayınlandı. Ancak, Kamu Gorevlerine İlk Defa Atanacaklar İcin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yonetmeliğin 23. maddesinde ?Adaylar, OSYM tarafından (B) grubu kadrolara; KPSS puanları, tercihleri, kadro sayıları ve koşulları goz onunde tutulmak suretiyle yerleştirilir.? hukmu yer almasına rağmen, MEB oğretmen yerleştirmelerini kendisi yapmaya calışmaktadır. Memurlar.net olarak, Turkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve ilgili Yonetmelikte bir değişiklik yapılmadan bu şekilde bir işlem yapılmasının hukuksuz olacağını ve telafisi imkansız zararların doğabileceğini tum yetkililere hatırlatmayı bir gorev biliyoruz.
Bilindiği uzere Kamu Gorevlerine İlk Defa Atanacaklar İcin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yonetmelik ile İlk Defa Devlet Kamu Hizmeti ve Gorevlerine Devlet Memuru Olarak Atanacaklar İcin Mecburi Yeterlik ve Yarışma Sınavları Genel Yonetmeliği yururlukten kaldırıldığı icin şu anki kamu personel atamaları yeni yonetmeliğe, yani Kamu Gorevlerine İlk Defa Atanacaklar İcin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yonetmeliğine dayanılarak yapılmaktadır.
Daha once yapılan yerleştirme işlemleri Devlet Personel Başkanlığı tarafından yapılmaktaydı. Ancak yururlukten kaldırılan bir onceki yonetmeliğe 12/7/2000 tarih ve 2000/1037 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile eklenen Gecici madde 3 ile (Yon. Bolumumuzde bulunmaktadır.) oğretmen yerleştirme işlemlerinin Milli eğitim Bakanlığı tarafından yapılması sağlanmıştı. Diğer taraftan, biraz once de vurguladığımız uzere bu Yonetmelik yururlukten kaldırılmış olpu, şu anki işlemler Kamu Gorevlerine İlk Defa Atanacaklar İcin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yonetmeliğe gore yurutulmektedir.
Bu Yonetmeliğin ?Yerleştirme? başlıklı 23. maddesinin ilk fıkrasında ?Adaylar, OSYM tarafından (B) grubu kadrolara; KPSS puanları, tercihleri, kadro sayıları ve koşulları goz onunde tutulmak suretiyle yerleştirilir. Yerleştirme işlemlerinde, diğer koşullar saklı kalmak kaydıyla, yerleştirmenin yapıldığı tarihte aynı adaya ait gecerlilik suresi bitmeyen sınavlardan alınan en yuksek KPSS puanı dikkate alınır ve aynı puanı alan adaylar arasından diploma tarihi itibariyle once mezun olmuş olana, bunun aynı olması halinde yaşı buyuk olana, her ikisinin de aynı olması durumunda ise sınav sonucu yeni acıklanan adaya oncelik tanınır.? denmekte, ikinci fıkrasında ise ?OSYM gerek gorduğu takdirde yerleştirme işlemlerinde, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Mudurluğu Olcme ve Değerlendirme Yonetimi Başkanlığı ile işbirliği yapar? denmektedir.
Ozetleyecek olursak, yerleştirme işlemleri OSYM tarafından yapılacak ancak, OSYM yerleştirme yaparken Olcme ve Değerlendirme Yonetimi Başkanlığından yararlanabilecektir.
Bu hukumlerde de belirtildiği uzere tum yerleştirme işlemleri OSYM tarafından yapılmalıdır. Aksi taktirde, bir bakanlık ?Milli Eğitim Bakanlığı niicin kendisi yerleştirmeleri yapıyor da ben yapamıyorum? deme hakkına sahip olacaktır. Bu da her Bakanlığın zamanla yerleştirme işlemlerini kendisinin yapması bir sonucu doğuracak olup, sistem tekrar eski haline donebilecektir.
Bu nedenle, telafisi imkansız bir zarara yol acmadan once mutlaka ilgili Yonetmelikte, (bir onceki Yonetmelikte yapıldığı gibi) Bakanlar Kurulu Kararı bir değişiklik yapılarak Milli Eğitim Bakanlığının oğretmen yerleştirmelerini yapabileceği hukum altına alınmalıdır.
Memurlar.NET