Oğretmelere hizmet ici eğitim, yetiştirme, okuma yazma ve uyum kursları cercevesinde ek ders gorev ucretleri verilmekteydi. 28/6/2002 tarihli Resmi Gazete ile yururluğe giren yeni duzenlemeye ile bunlara ilave olarak ?oğretmenlik uygulaması gorevi? adı altında farklı bir ek ders gorevi ve ucreti daha getirilmiştir. Ayrıntı icin tıklayın. Oğretmelere hizmet ici eğitim, yetiştirme, okuma yazma ve uyum kursları cercevesinde ek ders gorev ucretleri verilmekteydi. 28/6/2002 tarihli Resmi Gazete ile yururluğe giren yeni duzenlemeye ile bunlara ilave olarak ?oğretmenlik uygulaması gorevi? adı altında farklı bir ek ders gorevi ve ucreti daha getirilmiştir. Ayrıntı icin tıklayın.
Oğretmenlerin ders ve ek ders saatlerine ilişkin gorevler ?Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen ve Yoneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Esaslar? a gore duzenlenmektedir.

Buna gore oğretmenlere esasların 7. maddesi ile hizmet ici eğitim faaliyetleri icin, 8. maddesi ile de Ders Yılı icindeki veya yarıyıl ve yaz tatillerindeki yetiştirme, okuma-yazma ve kursları icin ek ders gorevi verilebilmekteydi.

Ancak Milli Eğitim Bakanlığı 28/6/2002 tarihinde Resmi Gazetede yururluğe giren yeni duzenleme ile esaslarda değişiklik yaptı. Buna gore; oğretmen yetiştiren yuksek oğretim kurumlarındaki oğrencilerin oğretmenlik meslek bilgisi derslerinden Okul Deneyimi I, Okul Deneyimi II ve Oğretmenlik Uygulaması derslerini Bakanlığa bağlı resmî ve ozel eğitim-oğretim kurumlarında yapmaları amacıyla; millî eğitim muduru, millî eğitim mudur yardımcısı, şube muduru, okul yoneticileri ile oğretmenlere "oğretmenlik uygulaması gorevi? verilebileceği yonunde yeni bir duzenleme yapılarak, bu duzenleme Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen ve Yoneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Esaslara Ek Madde 2 olarak eklenmiştir.

Yeni Getirilen Ek Madde 2'nin Tam Metni
Ek Madde 2 ?a) Millî Eğitim Bakanlığı ve Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı arasında imzalanan Oğretmen Adaylarının Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim-Oğretim Kurumlarında Yapacakları Oğretmenlik Uygulamasına İlişkin Koordinasyon ve İşbirliği Protokolu ile bu Protokol doğrultusunda hazırlanan Oğretmen Adaylarının Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim-Oğretim Kurumlarında Yapacakları Oğretmenlik Uygulamasına İlişkin Yonerge uyarınca, oğretmen yetiştiren yuksek oğretim kurumlarındaki oğrencilerin oğretmenlik meslek bilgisi derslerinden Okul Deneyimi I, Okul Deneyimi II ve Oğretmenlik Uygulaması derslerini Bakanlığa bağlı resmî ve ozel eğitim-oğretim kurumlarında yapmaları amacıyla; millî eğitim muduru, millî eğitim mudur yardımcısı, şube muduru, okul yoneticileri ile oğretmenlere "oğretmenlik uygulaması gorevi? verilebilir.

b) Okul Deneyimi I, Okul Deneyimi II ve Oğretmenlik Uygulaması derslerinin yurutulmesinde gorev alacak millî eğitim mudurluğu uygulama koordinatoru, uygulama okulu muduru ve uygulama okulu koordinatorunun, oğretmen adaylarının oğretmenlik uygulaması ve okul deneyimi uygulamasına yonelik iletişim, koordinasyon, rehberlik ve danışmanlık gibi gorevlerinden;

1) Millî eğitim mudurluğu uygulama koordinatorunun haftada 4 saati,
2) Uygulama okulu mudurunun haftada 2 saati,
3) Uygulama okulu koordinatorunun haftada 2 saati,
ek ders gorevi sayılır ve ek ders ucreti odenir.

Uygulama oğretmenlerine ise Okul Deneyimi I ve Okul Deneyimi II derslerinin her birinden haftada 4'er saat, Oğretmenlik Uygulaması dersinden haftada 6 saat ek ders gorevi verilebilir. Ancak, uygulama oğretmenlerine bu kapsamda verilecek ek ders saati sayısının toplamı haftada 10 saati gecemez.

c) Her bir universite icin il veya ilcede ayrı bir millî eğitim mudurluğu uygulama koordinatoru, uygulamanın yapıldığı okullarda ise mudur yardımcılarından biri uygulama okulu koordinatoru olarak gorevlendirilir. Uygulamaların hangi okullarda yapılacağı, gorev verilen yonetici ve oğretmenlerin il, ilce, okul ve branş bazında sayıları; Oğretmen Adaylarının Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim-Oğretim Kurumlarında Yapacakları Oğretmenlik Uygulamasına İlişkin Yonerge hukumlerine gore her oğretim yılı icin yeniden belirlenir. Uygulama sonucları Maliye Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığınca her oğretim yılı sonunda değerlendirilir.

Bu madde kapsamında odenecek ek ders ucretleri, ilgili universitelerce 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 176 ncı maddesi uyarınca odenir.