Tazminat kamu yonetiminin en onemli sorunlarından birisi. Yurt dışında yapılan eğitim sonrasında memurlar, 15 yıllık mecburi hizmetin tamamlanması halinde askerler, 35'inci madde gereğince başka bir universitede doktora yapan akademik personel hep belirli bir sure gorev yapmak zorunda bırakılmaktadır. Bu genel olarak kamu kurumlarının, yetiştirdiği personelden daha sonra yararlanmak icin başvuru yontemlerden biridir. Buna bugun bir ornek daha eklendi. Emniyet Teşkilatında gorevlendirilmek uzere Polis Akademisine bağlı Enstitu, Fakulte ve Yuksek Okullar ve FYO'da okutulan oğrencilerden, sağlık sebepleri haric, kendi istekleriyle veya herhangi bir sebeple ilişiği kesilenlere ve bunlardan mezun olup olmadığına bakılmaksızın mecburi hizmetle yukumlu olduğu sure icinde ayrılanlara, yukumluluk surelerinin eksik kısmı ile orantılı olarak odenmesi zorunlu koşulan tazminat miktarlarına ilişkin esaslar belirlendi. Esasları gormek icin tıklayın. Emniyette Gorevlendirilmek Uzere Okutulan Oğrencilerden Alınacak Tazminat
Tazminat kamu yonetiminin en onemli sorunlarından birisi. Yurt dışında yapılan eğitim sonrasında memurlar, 15 yıllık mecburi hizmetin tamamlanması halinde askerler, 35'inci madde gereğince başka bir universitede doktora yapan akademik personel hep belirli bir sure gorev yapmak zorunda bırakılmaktadır. Bu genel olarak kamu kurumlarının, yetiştirdiği personelden daha sonra yararlanmak icin başvuru yontemlerden biridir. Buna bugun bir ornek daha eklendi. Emniyet Teşkilatında gorevlendirilmek uzere Polis Akademisine bağlı Enstitu, Fakulte ve Yuksek Okullar ve FYO'da okutulan oğrencilerden, sağlık sebepleri haric, kendi istekleriyle veya herhangi bir sebeple ilişiği kesilenlere ve bunlardan mezun olup olmadığına bakılmaksızın mecburi hizmetle yukumlu olduğu sure icinde ayrılanlara, yukumluluk surelerinin eksik kısmı ile orantılı olarak odenmesi zorunlu koşulan tazminat miktarlarına ilişkin esaslar belirlendi. Esasları gormek icin tıklayın.
Tazminat miktarının hesaplanmasında esas alınacak kalemler yonetmeliğin beşinci maddesinde, tazminatın ne kadar odeneceği ise yonetmeliğin altıncı maddesinde acıklanmıştır. Yonetmelik, anlaşılır bir tarzda kaleme alındığı icin ayrıca başka bir acıklama yapma gereği sitemizce duyulmamıştır.
Aşağıdaki yonetmelik 30.09.2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
İcişleri Bakanlığından:
Emniyet Genel Mudurluğu Adına Polis Akademisi ve Diğer Fakulte ve Yuksek Okullarda Okuyan Oğrencilerden Alınacak Tazminata Dair Yonetmelik
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar
Amac
Madde 1 ? Bu Yonetmeliğin amacı; Emniyet Teşkilatında gorevlendirilmek uzere Polis Akademisine bağlı Enstitu, Fakulte ve Yuksek Okullar ve FYO'da okutulan oğrencilerden, Emniyet Genel Mudurluğu Sağlık Komisyonunca belirlenen sağlık sebepleri haric, kendi istekleriyle veya herhangi bir sebeple ilişiği kesilenlere ve bunlardan mezun olup olmadığına bakılmaksızın mecburi hizmetle yukumlu olduğu sure icinde ayrılanlara, yukumluluk surelerinin eksik kısmı ile orantılı olarak kendilerine Devletce yapılan oğretim masraflarının tazmin ettirilmesi esaslarını duzenlemektedir.
Kapsam

Madde 2 ? Bu Yonetmelik hukumleri Polis Akademisi Başkanlığına bağlı Enstitu, Fakulte, Yuksek Okullar ile FYO'da okutulan oğrencilerin, oğrenciliğe girişte tanzim edilecek taahhut senedinin hazırlanmasını, her ne sebeple olursa olsun (Emniyet Genel Mudurluğu Sağlık Komisyonunca belirlenen sağlık sebepleri haric) okuldan ve mecburi hizmetle yukumlu olduğu suresi dolmadan sağlık sebebi haric, başka herhangi bir sebeple gorevden ayrılmaları, istifa etmeleri ve ilişkilerinin kesilmesini gerektiren bir suc işlemeleri halinde oğrenciye velisine ve kefillerine odettirilecek tazminatı kapsar.
Hukuki Dayanak
Madde 3 ? Bu Yonetmelik, 25/4/2001 tarihli ve 4652 sayılı Polis Yuksek Oğretim Kanununun 15 inci ve 30 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 ? Bu Yonetmelikte gecen deyimlerden;

Genel Mudurluk : Emniyet Genel Mudurluğunu,
Akademi: Emniyet Teşkilatının memur, amir ve yonetici ihtiyacını karşılamak uzere onlisans, lisans ve lisansustu eğitim-oğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapan, bunyesinde Fakulte, Enstitu, Polis Meslek Yuksek Okulları bulunan bilimsel ozerkliğe sahip yuksek oğretim kurumunu,
Enstitu: Akademi Başkanlığına bağlı olarak ilgili bilim dallarında lisans ustu eğitim-oğretim, bilimsel araştırma, inceleme ve yayın faaliyetlerinde bulunan ve oğretim elemanı yetiştiren ve bir yuksek oğretim kurumu olan Guvenlik Bilimleri Enstitusunu,
Fakulte: Lisans duzeyinde eğitim-oğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan, kendisine birimler bağlanabilen ve bir yuksek oğretim kurumu olan Guvenlik Bilimleri Fakultesini,
FYO : Emniyet Genel Mudurluğu adına okutulan oğrencilerin eğitim gordukleri diğer fakulte ve dort yıllık yuksek okulları,

FYO Oğrencisi: Emniyet Genel Mudurluğu adına diğer fakulte ve yuksek okullarda okutulan oğrencileri,
Eğitim Kurumu: Polis Akademisine bağlı Guvenlik Bilimleri Enstitusu, Guvenlik Bilimleri Fakultesi, Polis Meslek Yuksek Okulları ile FYO'yu
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Maliyete Esas Giderler, Tazminatın Hesaplanması,Taahhutname ve Kefalet Senedi Miktarının Belirlenmesi
Tazminata Esas Alınacak Giderler
Madde 5 ? Polis Akademisine bağlı Enstitu, Fakulte ve Yuksek Okullar ile FYO'da okuyacak oğrenciler icin EK-1'de yer alan taahhutname ve kefalet senedi duzenlenir.
a) Enstitu oğrencileri icin;
1) Enstituye kayıt yaptıran oğrencilerden Emniyet Genel Mudurluğu personeli olanlar icin, taahhutname ve kefalet senedine gore alınacak tazminatın belirlenmesinde (bu oğrenciler yuksek lisans ve doktora eğitimleri sırasında zorunlu derslere devam suresince kurumlarınca izinli sayılacaklarından) izinli sayılacakları sure boyunca kendilerine Emniyet Genel Mudurluğunce odenen maaşın 1/4'u esas alınır.
2) Enstitude okuyan oğrenciler, eğitim ve oğretim icin gerekli butun giderleri kendileri karşılar. Ancak, Genel Mudurluğun eğitim ve oğretim masraflarının tamamını veya bir kısmını oğrenci adına odemeyi uygun bulması halinde, yukarıdaki miktara bu eğitim ve oğretim giderleri de ilave edilir.
b) Polis Akademisine bağlı Fakulte, Yuksek Okul ve FYO oğrencileri icin;
Polis Akademisine bağlı Fakulte, Yuksek Okul ve FYO oğrencileri icin kefalet ve yuklenme senedine gore alınacak tazminatın belirlenmesinde ise aşağıda başlıklar altında yapılan harcamalar esas alınır;
1) İaşe giderleri; oğrencilere yıl icerisinde sabah-oğle-akşam yemekleri icin yapılan toplam harcamanın oğrenci sayısına bolumunden elde edilen kısmı,
2) Giyim-kuşam ve diğer istihkaklar; kılık-kıyafet ve istihkak yonetmelikleri gereğince oğrenciye istihkak olarak verilen tum malzemelerin toplam bedelinin oğrenci sayısına bolumunden elde edilen kısmı,
3) Oğrenci harclıkları ve FYO harcları; oğrencilere yıl icerisinde verilen toplam harclık miktarı ile FYO oğrencileri icin odenen okul harcları,
4) Oğrenci taşıma gideri; oğrencilerin yıl icerisinde, hafta sonu ve diğer tum izinleri ile her turlu sosyal, sportif ve uygulamalı faaliyetleri icin yapılan toplam harcamanın ilgili oğrenciye pay olarak duşen kısmı,
5) Oğrenci ilac ve tedavi giderleri; oğrencilerin okulda bulunduğu sure icerisinde kendilerine yapılan tum ilac ve tedavi bedeli,
6) Uygulamalı eğitim ve sınav giderleri; atış giderleri, ek ders ve sınav ucretleri toplamının oğrenci sayısına bolunmesi sonucu bulunacak kısmı,
7) Aydınlatma, su, temizlik ve ısıtma giderleri; tesislerin tum aydınlatma, su, temizlik ve ısıtma giderlerinin oğrenci ve personel toplam sayısına bolumunden elde edilen kısmı,
8) Bakım ve onarım giderleri; tesislerde kullanılan tum malzeme, makine ve techizatın bakım ve onarımı ile tesislerin boya-badana giderlerinin oğrenci ve personel toplam sayısına bolumunden elde edilen kısmı,
tazminata dahil edilir.
Tazminatın Hesaplanması
Madde 6 ? Her yıl sonunda, genel butceden 5 inci maddede belirtilen harcamaların miktarı bir merkezde toplanır. Yapılan yıllık harcama toplamının bir oğrenciye duşen kısmı hesaplanarak, bu kalemlere ait o yılın harcama miktarı belirlenir ve onay icin Polis Akademisi Başkanlığına sunulur. Onaylanan bu miktar o yıla ait "tazminat miktarı" olarak oğrencilere duyurulur.
Tazminat miktarı; tazminatı hesaplanacak oğrencinin gecmiş yıllara ait tazminat miktarlarının toplanarak 4 (dort) ile carpılması ile bulunur. Oğrencinin eğitime ilk başladığı yıla ait tazminat miktarı, oğrencinin eğitime devam ettiği gun sayısının tum yıla oranlanmasıyla; oğrencinin eğitim kurumundan ayrıldığı yıla ait tazminat miktarı ise ayrıldığı tarihe kadar 5 inci maddede belirtilen kalemlerden yapılan harcamalardan kendi payına duşen miktarın hesaplanması ile bulunur.
Taahhutname ve Kefalet Senedi Miktarının Belirlenmesi
Madde 7 ? Kefalet miktarının belirlenmesi; her yıl 5 inci maddedeki giderler hesaplanarak cıkan tazminat miktarı, her yıl icin %10 oranında artış yapılmak suretiyle, eğitimin azami suresi de dikkate alınarak 4 (dort) katı hesap edilir. Akademi Başkanlığınca belirlenen miktar uzerinden hazırlanan taahhutname ve kefalet senedi, eğitim kurumlarına yeni alınacak oğrenci, velisi ve kefillerince imzalanıp notere tasdik ettirilir.
UCUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Tazminatın Odenmesi
Madde 8 ? Polis Akademisine bağlı Enstitu, Fakulte, Yuksek Okullar ile FYO olarak okutulan oğrencilerden, mezun olup olmadığına bakılmaksızın, kendi isteğiyle veya herhangi bir sebeple eğitim kurumundan ayrılanlar ile bunlardan mecburi hizmetle yukumlu oldukları sure icerisinde, Emniyet Genel Mudurluğu Sağlık Komisyonunca belirlenen sağlık sebepleri haric, ilişiği kesilenlere, oğrenimleri suresince Devlet tarafından yapılan masrafların 4 (dort) katı, 5 inci maddedeki giderleri kapsayacak bicimde hesaplaması yapılarak; oğrencilere, velilerine ve kefillerine tazminat olarak odettirilir.
Tahakkuk Oncesi İşlemler
Madde 9 ? Oğrencinin ilişiğinin kesilmesi ve tazminat hesabının yapılması ile ilgili yonetim kurulu kararının ardından tazminat hesabı yapılarak, tahakkuk ettirilmek uzere Saymanlığa bildirilir.
Yururluk
Madde 10 ? Maliye Bakanlığı ve Sayıştayın goruşu alınarak hazırlanan bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
Madde 11 ? Bu Yonetmelik hukumlerini İcişleri Bakanı yurutur.

E K- 1

TAAHHUT SENEDİ
4652 sayılı Polis Yuksek Oğretim Kanununun 15 inci maddesi gereğince Polis Akademisinde :
1- Eğitim suresinde veya mecburi hizmetle yukumlu olduğum sure icinde;
a) İstifa ettiğim veya ilişiğimin kesilmesini gerektiren bir suc işlediğim ya da sağlık sebebi haric, başka herhangi bir nedenle okuldan, meslekten veya memuriyetten ayrıldığım taktirde;
b) Şahsıma atfı mumkun bir kusurdan dolayı eğitime devam edemediğim taktirde;
eğitimde bulunduğum muddet zarfında Devletce ihtiyar olunan her turlu masrafın 4(dort) katını kanuni faizi ile birlikte ayrıca bir hukme gerek kalmaksızın hazine emrine odemeyi kabul ve taahhut ederim.
2- Tahakkuk ettirilecek kanuni faizin başlangıc tarihinin şahsım icin Devletce ihtiyar olunan masrafların sarf tarihi olacağını;
3- Devlete karşı mecburi hizmet taahhudumu halen yururlukte bulunan veya yururluğe konulacak olan kanun, tuzuk ve yonetmelik hukumlerinin yuklediği veya yukleyeceği mukellefiyetlere uygun olarak yerine getireceğimi;
4- İş bu taahhutnamede yazılı tum hususlar hakkında cıkabilecek ihtilafların cozumu icin .........................................Mahkemele rinin ve İcra Dairelerinin salahiyetli olacağını kabul ve taahhut ederim.

Oğrencinin Adı-Soyadı
Adresi

KEFALETNAME
Polis Akademisi'ne bağlı................................(Enstitu, Fakulte, Yuksek Okul veya FYO) oğrencisi olarak kabul olunan ............... ................... ................ ........................... tarafından yukarıda yazılı taahhut senedi hukumlerine uyulmadığı taktirde kendisi icin tahakkuk ettirilecek tazminat ve faizlerin (???????????. TL) tamamını ayrıca bir hukme gerek kalmaksızın talep vukuunda odemeyi muşterek borclu ve muteselsil kefil sıfatıyla taahhut ederim.
Muşterek Borclu ve Muteselsil Kefil
Adı-Soyadı ve Adresi
Muşterek Borclu ve Muteselsil Kefil
Adı-Soyadı ve Adresi