Sağlık Bakanlığınca yayımlanan Sozleşmeli Sağlık Personelinin branşlara gore gorev tanımları.
UZMAN TABİP'İN GOREVLERİ
Hastaları uzmanlıkları cercevesinde muayene ve tedavi etmek ve poliklinik yapmak.
Uzmanlık dalları bulunmayan kurumlarda, hastaları da muayene ve tedavi etmek, ilk tedaviden sonra ilgili dal uzmanının gormesi gereken vakaları, gereği yapılmak uzere bildirmek.
Hasta muşahade ve tabelalarının duzenli ve usulune uygun olarak yazmak.
Her ne zaman olursa olsun onemli ve acil vakalar nedeniyle kurumca kendisine yapılan davete gelmek ve gereken muayene ve tedaviyi yapmak.
Hasta hakkında konsultasyon icin gelen davetleri kabul etmek ve goruşlerini bildirmek.
Poliklinik ve servisinde ihbarı mecbur bir bulaşıcı hastalık gorulduğunde, ihbar vesikasıyla durumu bildirmek.
Orijinal calışmalara esas teşkil edebilecek nadir vakalarda, hastane bilimsel konseyine sunulmak uzere belge ve bilgi vermek.
Servis istatistiklerinin duzenlemek, zamanında vermek ve servis protokol defterinin tutulmasını sağlamak.
Ameliyatın sonunda yaptığı ameliyatı ameliyat kayıt defterine kaydetmek.
Poliklinik ve servislerde gecen onemli fenni ve idari vakaları bildirmek.
İhtiyac duyulan alet, ilac ve sıhhi malzeme icin istek belgesi duzenlemek, eczane veya depodan alınmasını sağlamak.
Demirbaş eşyanın bakımı, muhafazası ile tuketim maddelerinin yerinde ve ekonomik kullanımını sağlamak.
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ile aile planlaması kursu gormuş diğer tabipler aile planlaması uygulamaları yapmak ve kendi birimleri icinde bu calışmaları duzenlemek.
Laboratuvara gelen butun tetkik ve tahlilleri, serolojik ve biyolojik teamul ve testleri yapmak.
Olen hastalardan luzum gorulenlere otopsi yapmak, ameliyat veya otopsi ile alınan organ ve parcalarını muhafaza etmek ve gerekli preparatları hazırlamak, muayene ve tetkik neticelerini raporla ait olduğu servise bildirmek, koleksiyon ve muze yapmak.
Bazı laboratuvar uzmanları noksan bulunan kurumlarda, kendi uzmanlık dallarına yakın şubelerin de basit muayene ve tahlillerini yapmak.
Gonderilen hastaların radyolojik tetkiklerini yapmak, tetkik neticesini kanaatiyle birlikte ilgili uzmana gondermek.
Laboratuvar icin alınan cekilmemiş filmleri deftere kaydetmek, cekilen filmlerin olculeri ve sayıları ile hangi hasta icin cekildiğini, protokol numarası, ismi ve tarihi ile yazılmasını, bozuk cıkanların usulune gore imhasını yapmak veya yaptırmak.
Işın tedavisi icin radyoterapi endikasyonunu koymak. Tedavi planı hazırlanmasında bilgileri radyasyon fizikcisine vermek. Fizikcinin bulunmadığı hallerde planı ve fizikcinin diğer gorevlerini yapmak.
Radyoterapinin devam ettiği surece, hastalığın seyrini yakından izlemek ve kontrol etmek. Gerektiğinde hastayı gonderen uzmanla hasta hakkında goruşmeler yapmak.
Laboratuvarlarında bulunan tedavi cihazlarının calışmalarını sık sık kontrol ile gerektiğinde kalibrasyonlarını yaptırmak.
Bir gun onceden verilecek ameliyat listelerine gore vakaların niteliklerini ve ameliyat surelerini goz onune alarak gunluk ameliyathane calışma listelerini duzenlemek. Ameliyat olacak hastaların ameliyata hazırlanması icin gerekli incelemeler ile konsultasyonların yapılmasını ve bu hastaların premedikasyonunu sağlamak.
Hastanın sağlık durumuna gore, anestezi altında ameliyat yapılıp yapılmayacağı hususunda karar vermek. Operatorle goruşerek ameliyatın ozelliğinin ve hastanın genel durumunu goz onunde bulundurmak suretiyle hastaya ameliyat masasında en uygun pozisyonu vermek.
Anestezi tekniğini tespit ederek gerekli anestetiği hastaya uygulamak veya kontrolu altında uygulatmak. Anestezi ve ameliyat altında iken hastanın durumunu, normal şartlarda seyrini temin icin butun kontrolleri yapmak veya kendi sorumluluğu altında yaptırmak. Anestezi şekli ve seyrini ameliyat kağıdına kaydetmek.
Ameliyat sonu hastanın normal hayati fonksiyonlarını kazanıncaya kadar gerekli gorduğu butun tedbir ve tedavileri uygulamak. Bu hususta operatorle ve luzum gorduğu diğer uzmanlarla konsultasyon yapmak.
Ameliyathane ve sterilizasyon işlerinde ameliyathane sorumlusuna yardımcı olmak. Narkoz ve ameliyat sonrası bakım birimindeki her turlu cihaz, alet, ilac ve sıhhi malzemeyi sağlamak, bakım, muhafaza ve kullanılmasını kontrol etmek.
Halk sağlığı eğitimi ile h izmet ici eğitim programını planlamak, uygulamak ilgili seminer ve konferanslara katılmak.
Kullandığı malzeme ve cihazlar veya mesleğin icrası ile alÂkalı olarak alım, satım, bakım, onarım, bilirkişilik işleri ile kurul, komisyon oluşturulması ve benzeri gorevleri yapmak,
Uzmanlık dalının gerektirdiği butun koruyucu ve tedavi edici hizmetleri bilimsel, teknik ve etik esaslara gore vermek.
Mevzuatca belirlenen diğer gorevleri yapmak.
TABİP'İN GOREVLERİ
Hizmetleri planlamak, uygulamak ve denetlemek.
Hizmet goturulecek bolge ve toplumu tanımak.
Bolgesinin sağlık olcutlerini değerlendirmek ve buna gore sorunları ve oncelikleri saptamak.
Ureme sağlığı ve aile planlaması hizmetleri ile ilgili gerekli uygulamaları yurutmek.
Yeni doğan ve bebeklik donemi bakım hizmetlerini ve 16 yaş grubu cocukların takip hizmetlerini yurutmek.
Okul sağlığı hizmetlerini yurutmek.
Cevre sağlığı ve gıda kontrol hizmetlerini yurutmek.
Bulaşıcı hastalıklarla savaş programlarını yurutmek.
İshal ve ishalli hastalıkların tanı, tedavi ve takip hizmetlerini yurutmek.
Halkın sağlık eğitimi ve diğer eğitim etkinliklerinin planlanması, yonlendirilmesi ve yurutulmesinde gorev almak.
Bağışıklama hizmetlerini yurutmek icin plan ve programları hazırlamak, bunları uygulamak ve uygulatmak.
Kayıtları duzenli olarak kontrol etmek ve eksikliklerin giderilmesini sağlamak.
Personele yonelik hizmet ici eğitim programlarını yurutmek.
Koruyucu ve tedavi edici hizmetlerde yer almak.
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı bulunan merkezlerde eğitim almış ve sertifikalandırılmış olmak şartıyla ilgili mevzuatta belirtilen sureye uyulmak kaydıyla gebelik sonlandırma hizmetlerini vermek.
Okul, kreş, cocuk bakımevi, ıslahevi gibi cocukların bir arada bulunduğu kurumlarda ve cocuk işcilerin yoğun olarak calıştırıldığı işkollarında, risk faktorlerinin saptanmasına ve tedbirlerin alınmasına yonelik olarak, ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmak.
Kadın, ana ve cocuk sağlığı ve aile planlaması poliklinik hizmetleri ile plan program ve projeler uretilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesinde uzman tabiplerle işbirliği icinde calışmak.
Acil sağlık hizmetlerini yurutmek.
Kronik hastalıkları ve risk gruplarını bilmek, gerekli tanı ve tedavi hizmetlerini yurutmek.
Tedavi hizmetleri ve rehabilitasyon hizmetleri ile ilgili gerekli uygulamaları yapmak.
Laboratuvar hizmetlerini yurutmek.
Zorunlu olan ilacların ihtiyaclarını tespit etmek ve tuketimini kontrol etmek.
Hasta sevk sistemi işlemlerini yapmak ve sonuclarını izlemek.
Adli tabiplik hizmetlerini yurutmek.
Sağlık kurulu ile ilgili işlemleri yurutmek.
Belediye hekimi olmayan yerlerde belediye hekiminin gorevlerini yapmak.
Planlanan mesai sonrası calışmalara katılmak.
Tıbbi alet, malzeme ve cihazların hizmete hazır bulundurulması, usulune uygun kullanılması ve korunmasını takip ve kontrol etmek.
Toplum kalkınması hizmetlerinde gorev almak.
Halk eğitimi materyali ihtiyacını belirlemek ve kullanılmasını sağlamak.
Nufus tespiti calışmalarında gorev almak.
İstasyona doğrudan yapılan cağrıları merkezin değerlendirmesine sunarak, verilecek talimata gore davranmak.
Mevzuatca belirlenen diğer gorevleri yapmak .
DİŞ TABİBİ'NİN GOREVLERİ
Hizmetleri planlamak, uygulamak ve denetlemek.
Bolgesinin sağlık olcutlerini değerlendirmek ve buna gore sorunları ve oncelikleri saptamak.
Okul sağlığı hizmetlerini yurutmek.
Halkın sağlık eğitimi ve diğer eğitim etkinliklerinin planlanması, yonlendirilmesi ve yurutulmesinde gorev almak .
Branşı ile ilgili gelişmeleri izlemek, eğitimini almak.
Diş polikliniği, diş tedavi ve protez hizmetlerine ait fenni ve idari işleri yapmak.
Yatan hastaların dişlerini tedavi ettikleri gibi haricten muracaat edecek diş hastalarını da polikliniklerde muayene ve tedavi etmek.
Mudahale ettikleri ve yatmasına luzum gordukleri vakaları baştabibin bilgisi altında cerrahi servislerinden birine yatırmak, muşahadesini alarak tedavi etmek ve izlemek.
Bilimsel calışmalarda diğer tıbbi birimler ile işbirliği yapmak.
Halk eğitimi materyali ihtiyacını belirlemek ve kullanılmasını sağlamak.
Diş polikliniği ve bağlı birimler ile ilgili gerekli kayıtların tutulmasını ve bu kayıtlardan istatistiki verilerin toplanmasını sağlamak.
Kullandığı malzeme ve cihazlar veya mesleğin icrası ile alÂkalı olarak alım, satım, bakım, onarım, bilirkişilik işleri ile kurul, komisyon oluşturulması ve benzeri gorevleri yapmak.
ECZACI'NIN GOREVLERİ
Yıllık hizmet plan ve programını hazırlamak.
Eczane acılış, nakil, devir ve adres değişikliği başvuru dosyalarını incelemek ve uygun şartlara sahip olanlara ruhsatname duzenlemek. Ayrıca mesul mudurluk başvurularını kabul etmek ve mesul mudur belgesi duzenlemek.
Ecza depoları ile ilgili depo acış, nakil, mesul mudur tayini dosyalarını kabul etmek, incelemek ve uygun bulunanların dosyalarını ruhsatname ve mesul mudurluk belgesi duzenlemek uzere Bakanlığa gondermek.
Eczane, ecza deposu, kozmetik uretim yerlerinin periyodik denetimlerini yapmak, tespit edilen eksikliklerin en kısa zamanda tamamlanması icin gerekli yazılı uyarıları yapmak ve takip etmek
Sağlık Bakanlığı Mufettişlerince ilac uretim yerlerinde yapılan denetimler sonucu tespit edilen eksikliklerin tamamlanması icin firma yetkililerine tebliğde bulunmak ve tamamlanması icin takip etmek.
Piyasa kontrolu amacıyla satış aşamasında ilac ve kozmetik numunesi alarak analiz icin Bakanlığa gondermek.
Eczanelerce karşılanan uyuşturucu (kırmızı), psikotrop (yeşil) kan urunu (mor) ve hemofili (turuncu) recetelerin yonetmelik ve yasalara uygunluğunu denetlemek, recetelerin işlendiği cizelgeleri kontrol edilerek Bakanlığa gondermek, uygun olmayan recetelerle ilgili doktor ve eczacıları uyarmak.
Kozmetik uretim yerleri izin belgeleri ve sorumlu teknik eleman icin muracaat dosyalarını kabul etmek, incelemek ve uretim mahallerini kontrol ederek uygun dosyaları Bakanlığa gondermek.
Hemofili hastalarınca kullanılan hemofili recete karnelerinin temini icin gerekli başvuru belgelerini kontrol ederek Bakanlığa gondermek, karnelerin hastalara teslimini sağlamak.
İlac firmalarınca ecza deposu ve Sağlık Kuruluşlarına satılan uyuşturucu ve psikotrop ve kontrole tabi ilacların dağıtım cizelgelerinin ilgili depo ve kuruluşlarda faturalarının kontrollerini yapmak uygun ve uygunsuz bulunanları tespit ederek Bakanlığa bildirmek.
Tedavi icin yurtdışından getirtilecek ilacların recetelerinin Bakanlıkca onaylanması icin gerekli yazışmaları yapmak.
Sağlık kuruluşları ve serbest hekimlere verilecek kırmızı, yeşil ve mor recetelerin dağıtım kayıtlarını tutmak ve Bakanlığa bilgi vermek.
İlac surşarj etiketlerinin temini, dağıtımını yapmak, satış kayıtlarını tutmak.
İstatistiki bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesi konusunda ilgili şubelere yardımcı olmak.
Serbest hekimlerce acılan ecza dolaplarına belge duzenlemek, calışmasını denetlemek, Bakanlığa bilgi vermek.
Yetkisiz kişilerce ilac uretimi ve satışını engellemek icin gerekli denetimi yapmak, şikayetleri değerlendirmek, adli işlemlerin takibini yapmak.
Eczanelerden gelen miyadı gecmiş uyuşturucu ve psikotrop ilacların uygun şartlarda ve heyet huzurunda imha işlemini yapmak.
Medikal gaz uretim yerlerinin denetimi ve mesul mudur tayin işlemlerini takip eder, dosyalarını Bakanlığa gonderir.
Aktar ve baharatcılarla ilgili satış izin belgesini duzenler, genelgelere uygun olarak satış yapmalarını denetler.
Eczacı Odası tarafından duzenlenen eczane nobet listelerini denetler, onaylar ve bu konudaki şikayetleri takip eder.
Bakanlıktan gonderilen tamimlerin ilgili kişi ve kuruluşlara (eczane ecza deposu vs.) hızlı ve zamanında ulaşmasını sağlamak.
İlac bağımlılığı ile mucadele konusunda Ruh Sağlığı Şube Mudurluğuyle birlikte calışma yapmak.
Tıbbi malzeme uretim yerlerinin dosyalarını inceler yerinde denetim yapmak, numune almak analiz icin Bakanlığa gondermek.
Şikayet dilekcelerini incelemek, soruşturmaları yurutmek.
TEB Yuksek Heyet Divanı tarafından verilen eczacılar hakkındaki cezai mueyyidelerin uygulanmasını sağlamak.
Servislerde yatan hastaların gunluk ihtiyaclarını karşılamak.
Servislere sarf malzemesi dağıtımını yapmak.
Alınan ve eczaneden cıkışını yapılan ilacların defter kayıtlarını tutmak.
Hastanenin ilac sarfiyatını takip etmek, alım icin istekte bulunmak.
İlac ve tıbbi malzemenin uygun koşullarda saklanmasını sağlamak.
Satın alınan ilac ve tıbbi malzemenin muayene ve satın alma komisyonlarında gorev almak.
Hastane personeline ait, eczanelerden alınan recetelerin kontrollerini yapmak tıbbi, farmakolojik ve Butce Uygulama Talimatı esaslarına uygunluk yonunden değerlendirmek.
Hastane eczanelerinde bulunmayan ilaclara ait recetelerin serbest eczanelerden karşılanabilmesi icin gerekli onay işlemini yapmak.
Eczaneden karşılanan hemofili ve kan urunu recetelerinin aylık bildirimi icin form duzenlemek, Sağlık Mudurluğune bildirmek.
Uyuşturucu ilaclarla ilgili gerekli defter kaydını tutmak.
Eczaneye verilen her turlu ilac ve malzemenin Ayniyat Talimatnamesi hukumlerine gore talepname ve ihrac pusulası karşılığında hastane ambarından temin etmek.
Majıstral ilacların eczane laboratuarında Turk Kodeksine ve eczacılık sanat ve fennine uygun olarak yapımını sağlamak.
Eczanede bulunması gereken belirli ilacların daima mevcut olmasına dikkat etmek ve miyad takibi yapmak.
Eczanede ve depoda mevcut tum ilac ve malzemenin yıllık kayıtlarını cıkarmak, devrini gostermek, senelik ilac ve ihtiyac listesi cıkarmak.
DİYETİSYEN'İN GOREVLERİ
Yemeklerin besin değerlerinin yeterli ve besin maddelerinin dengeli olmasını sağlamak.
Mutfak ve yemekhane hizmetlerinin duzenli ve verimli bir şeklide yurutulmesini sağlamak ve kontrol etmek.
Yemek listelerini duzenlemek.
Hazırlanmış veya ciğ yiyeceklerin saklanmasını sağlamak ve denetlemek.
Hazırlanan yiyeceklerin hastalara ve personelin sofrasına kadar kaliteli ve gerekenlerin sıcak bir şekilde getirilmesini sağlamak.
Beslenme ile ilgili fiyatları, maliyet kontrollerini ve istatistikleri yapmak ve gerekli kayıtları tutmak.
Halk sağlığı eğitimi ile h izmet ici eğitim programını planlamak, uygulamak ilgili seminer ve konferanslara katılmak.
Kullandığı malzeme ve cihazlar veya mesleğin icrası ile alÂkalı olarak alım, satım, bakım, onarım, bilirkişilik işleri ile kurul, komisyon oluşturulması ve benzeri gorevleri yapmak,
Kazaları onleyici tedbirler almak ve ilk yardım araclarının bulunmasını sağlamak.
Tabibin onerdiği esaslara gore hastaya rejim yemeği tertip etmek. Hasta ile mulakat yaparak istek ve alışkanlıkları goz onunde bulundurarak gıda ve yemek ceşidi planlamasını yapmak.
Mutfağının calışmalarını ve diyet hazırlama hususlarını duzene koymak ve kontrol etmek.
Hastaların yemeklerini yiyip yemediklerini kontrol etmek.
Yemek artıkların miktarını saptayarak her gun tuketmiş olduğu besinler hakkında gerekirse tabibe bilgi vermek.
Kurumdan ayrılan hastalara onerilen yemek rejimi şeklini evlerinde uygulamaları icin fikir vermek, ornek listeler hazırlayarak hastayı rejimi hususunda eğitmek.
Ceşitli hastalıklarda verilmesi gerekli rejimler konusunda tabiplerle birlikte araştırma yapmak.
Hastalara verilecek olan enteral ve total parenteral beslenme desteği planlamak, uygulamak ve izleme sureclerinde gorev almak.
Toplumun beslenme duzeyi ve beslenme sorunları ile ilgili hizmetlerin geliştirilmesi icin değerlendirmeler yapmak, plan program ve projeler uretmek ve bunların uygulanması ve kurum ici ve dışı işbirliği imkanlarının yaratılabilmesi icin calışmalar yapmak,
PSİKOLOG'UN GOREVLERİ
Tabip ile koordine ve işbirliği icerisinde calışarak hastalığın tedavisine iştirak etmek,
Hasta ile ve luzûm gorulduğunde yakınları ile goruşme yapmak,
Hastaların gunluk yaşantılarını takip etmek ve bulguları ilgili tabibe bildirmek,
Yatarak ve ayakta tedavi goren hastaların muayene ve kontrollerine iştirak etmek,
Tabibin teşhis koymasına yardımcı olmak amacıyla, zeka, kişilik gibi luzumlu olan testler ile mulakat, psikoanalitik gibi mesleki usûl ve teknikleri uygulamak, Teşhis ve tedavide hastanın tabip ile işbirliği kurmasına yardımcı olmak,
Uygulanan mesleki usûl ve teknikler ile testlerin yorumunu yapmak,
Tabip tarafından; yapılacak değerlendirmeler ışığında lÂzım gelen tedavi ve teknikleri tespit ederek tedaviyi hasta ile işbirliği icerisinde ve meslek etiğine uygun bir şekilde gercekleştirmek,
Psikolojik yardım, psikolojik danışmanlık, psikolojik rehberlik, şahsî ve grup psikoterapisi hizmetleri vermek, psikoteknik değerlendirmelerde bulunmak,
İlmi araştırma yapmak ve ilmi calışmalara ve eğitim toplantılarına iştirak etmek,
Hastane personeline ihtiyacı olan eğitimi ve psikolojik yardımı vermek,
Hasta personel ilişkileri konusunda gerekli koordinasyonu sağlamak,
Gerektiğinde hizmet goturulecek bolgedeki toplumun psikolojik ve sosyal ihtiyaclarını ve sağlık kriterlerini değerlendirmek sûretiyle problemleri ve oncelikleri tespit etmek,
Gorevin, mesleğin ve hizmetin gerektirdiği veya mevzuatın ongorduğu form veya rapor doldurmak, yazışma yapmak, kayıt tutmak ve istatistiki bilgi toplamak gibi diğer calışmaları yapmak,
Kullandığı malzeme ve cihazlar veya mesleğin icrası ile alÂkalı olarak alım, satım, bakım, onarım işleri ile kurul, komisyon oluşturulması, bilirkişilik ve benzeri gorevleri yapmak,
Mevzuat ile verilen diğer gorevleri yapmak,
FİZYOTERAPİST'İN GOREVLERİ
Uzman tabip tarafından gorulerek tedavi endikasyonu saptanmış hastalara fizik tedavi vasıtalarını, tıbbi egzersizleri uygulamak, masajları hastaların ortez ve protez eğitimlerini, adale testi gunluk yaşayış faaliyetleri testi ve uygulamalarını, branşla ilgili diğer olcum ve testleri yapmak.
Hastaların tedavileri yonunden ekibin diğer uyeleri ile işbirliği icinde calışmak. Gerektiğinde hastaların tedavisinin gidişi hakkında tabibe bilgi vermek.
Hasta konseylerine iştirak etmek. Hastaların kazalardan korunmaları icin gerekli guvenlik onlemlerini almak veya aldırmak.
Kullandıkları cihaz ve malzemelerin iyi kullanımı ve bakımını sağlamak.
Kullandığı malzeme ve cihazlar veya mesleğin icrası ile alÂkalı olarak alım, satım, bakım, onarım, bilirkişilik işleri ile kurul, komisyon oluşturulması ve benzeri gorevleri yapmak.
Branşı ile ilgili gelişmeleri izlemek ve eğitimini almak.
Fizyoterapi unitesinde gerekli kayıtların tutulmasını ve bu kayıtlardan istatistiki verilerin toplanmasını sağlamak.
Hizmet ici eğitim programlarına katılmak.
VETERİNER'İN GOREVLERİ
Hayvan sağlığının korunması ile ilgili olarak, hayvanları muayene ve tedavi etmek. Hayvanlar uzerinde muktedir olabildiği her turlu ameliyatı yapmak.
Hayvanların vasıfları ve sağlık durumları hakkında rapor vermek.
Kara ve deniz hayvanlarından elde edilen gıdai, sınai maddelerle mamullerini, hayvan yemi olarak kullanılan maddelerin muayene ve ihtisas sahibi ise tahlil etmek.
Eczanesi bulunmayan yerlerde hayvan hastalıklarında kullanılan her nevi aşı, serum, mustahzar ve biyolojik maddeleri muhtevi bir ecza dolabı tesis eylemek ve bu ilacları satabilmek.
Ulke hayvancılığının ıslah ve gelişmesini engelleyici hareketleri onleyici tedbirleri almak.
Bulaşıcı hayvan hastalıklarını gorur veya işitirse en kısa bir zamanda keyfiyetten resmi makamları haberdar etmek ve onleyici tedbirleri almak.
Zootekni sahasında haiz olduğu bilimsel salahiyetini kullanmak.
Zoonoz hastalıkların kontrolune ilişkin kontrol programları hazırlamak, yurutmek ve takibini yapmak, bu hususta gerek sağlık personeli gerekse halka yonelik eğitim materyalleri hazırlamak ve eğitimleri gercekleştirmek.
Bulaşıcı hastalıkların saha ve epidemiyolojik calışmalarına ilişkin faaliyetlere katılmak.
Başta hayvansal gıdalar olmak uzere guvenli gıda temini konusunda calışmalar yapmak, bu alanda verilen izin ve denetim işlemlerini, gıda işletmelerine ve halka yonelik eğitim hizmetlerini yurutmek.
Hayvansal gıdalardaki veteriner ilac, hormon vb. kalıntıların izlenmesi ve en aza indirilmesi hususunda calışmalar yapmak.
Cevre Sağlığı Hizmetleri kapsamında temiz icme ve kullanma suyu teminine ilişkin faaliyetlerde yer almak, halk ve cevre sağlığı icin tehlike oluşturma riski olan, sınai ve ticari kuruluşlarla ilgili gerekli tedbirlerin alınmasına ilişkin calışmalara katılmak, insan sağlığını tehdit eden başta zoonoz hastalıklar olmak uzere bulaşıcı hastalıkların onlenmesine ilişkin alınacak cevre sağlığı tedbirlerinin alınmasını sağlamak.
Herhangi bir afet durumunda halk sağlığını ve cevre sağlığını tehdit eden olumsuzluklara tedbirlerinin alınmasına yonelik faaliyetlere katılmak.
Halk sağlığını tehdit eden vektor ve diğer zararlılarla mucadele programları geliştirmek, uygulamak, bu alanda kullanılan madde ve araclarla ilgili calışmalar yapmak.
Başta zoonoz karakterli hastalıklar olmak uzere, bulaşıcı hastalıklara ilişkin laboratuar tetkiklerini, gıda ve suların kimyasal, mikrobiyolojik vb. analizlerini yapmak ve alanı ile ilgili virolojik, bakteriyolojik, biyokimyasal, parazitolojik, farmakolojik, toksikolojik vb. laboratuvar calışmaları gercekleştirmek.
Eğitim ve araştırma birimlerinde kullanılacak deney hayvanlarını yetiştirilmesi ve deneylere uygun olarak hazırlanması konularında danışmanlık yapmak.
Başta zoonoz karakterli hastalıklarda kullanılanlar olmak uzere, aşı, serum vb. biyolojik urunlerle ilgili calışmaları yapmak.
BİYOLOG'UN GOREVLERİ
Gerektiğinde tabip ile birlikte hasta vizitine katılmak,
Tabip tarafından talep edilen tahlilleri yapmak ve tabibe bildirmek
Muayene materyalini ve numuneleri almak, kabulunu yapmak, uygun mahalde muhafaza etmek, kaydını tutmak,
Muayene materyalini ve numuneleri tahlil icin hazırlamak, tahlil etmek ve neticelendirmek, tahlil neticelerini okumak, değerlendirmek veya değerlendirmeye sunmak,
Yapılan tahlillerin tutanak ve raporlarını hazırlamak, muayene materyali ve numune verenleri sorgulamak, bilgilendirmek,
Gorev, meslek ve hizmetin gerektirdiği eğitim ve plÂnlama yapmak,
Kullanılan malzeme ve cihazların muhafaza, bakım, temizlik, sipariş ve giriş cıkış kayıt işlemlerini yapmak,
Muayene ve tahlil materyali ile numunelerin alınması, kabul edilmesi, uygun ortamda muhafazası ve kayıtlarının tutulması işlemlerini yapmak
Yapılan işlemler ve kullanılan alet ve cihazlar ile ilgili olarak gorevin, mesleğin ve hizmetin gerektirdiği veya mevzuatın ongorduğu form veya rapor doldurmak, yazışma yapmak, kayıt tutmak, istatistiki bilgi toplamak gibi diğer calışmaları yapmak,
Mevzuat ile verilen diğer gorevleri yapmak
COCUK GELİŞİMCİSİ'NİN GOREVLERİ
Kurumun imkanları ve mevzuat cercevesinde amirin yapacağı işbolumune tabi olarak gorev alanının gerektirdiği tum hizmetleri vermek.
İl genelinde, birinci basamak sağlık kuruluşlarında sunulan cocuk gelişimi hizmetlerinin geliştirilmesi ile ilgili değerlendirmeler yapmak, plan, program ve projeler hazırlamak ve bunların uygulanması ve kurum ici ve dışı işbirliği imkanlarının yaratılabilmesi icin amirin sorumluluğunda ustleri ile işbirliği icinde calışmalar yapmak.
Gorev alanı ile ilgili olarak, danışmanlık, halk sağlığı eğitimi ve diğer eğitim etkinliklerinin planlanması ve yurutulmesinde gorev almak.
Surdurulen cocuk gelişim programlarına yonelik verileri toplamak, toplanan verileri değerlendirmek uzere ilgili sağlık personeli ile işbirliği yapmak ve periyodik raporlar hazırlayarak amire sunmak.
Sunduğu hizmetlerle ilgili kayıt tutmak.
Sahaya yonelik calışmalarının planlanması, yonlendirilmesi ve yurutulmesinde gorev almak.
SOSYAL CALIŞMACI'NIN GOREVLERİ
Hastaların kişisel ve ailevi sorunlarının cozumlenmesinde aile ve yakın cevresi ile işbirliği yapmak, haberleşme ve halkla ilişkiler hizmetlerini yurutmek.
Hasta sahibi ve ziyaretcilerin muşkullerinin cozumlenmesinde, aranan hastaların kolayca bulunmasında gerekli gorulen her turlu tedbirleri almak ve aldırmak.
Hastaların gerektiğinde sosyo-ekonomik durumlarının tetkikini yaparak hastane harcamalarına katılıp katılmayacağını araştırmak ve değerlendirmek. Aldığı sonucu forma doldurarak hasta evraklarına eklemek. Maddi yetersizliği olanlara diğer dış kurumlardan surekli veya gecici destek sağlanmasına yardımcı olmak.
Uzun sure yatacak hastaların boş zamanlarını değerlendirici faaliyetler duzenlemek, moral gucunun artırılmasını sağlamak.
Sosyal hizmetler ve sağlıkla ilgili kurumlar arasında işbirliğini sağlayarak kurumun gelirini artıracak program ve cabalara katılmak ve teşhis, tedavi hizmetleri bakımından diğer yataklı kurumla koordinasyon ve yardımlaşma sağlamak.
Kurum icinde bulunan gonullu kişilerin calışmalarını duzenlemek, teşvik etmek.
Oncelikle kurum personelinin ve yatan hastaların cocukları icin kreş ve gunduz bakımevi acılmasına yardımcı olmak.
Bolgelerin sağlık olcutlerini değerlendirmek ve buna gore sorunları ve oncelikleri saptamak.
Toplumda sağlık sorunu yaratan cevresel, sosyal, kulturel, demografik ve ekonomik koşulları saptamak.
Toplumda saptanan sorunların cozumlenmesine katkıda bulunacak kaynakları araştırmak, harekete gecirmek, verimliliği artırmak ve yeni kaynak oluşumunu sağlayıcı calışmalar yapmak.
Başvuran birey ve ailelerin sosyal ve ekonomik sorun ve ihtiyaclarını değerlendirmek, cozumlenmesine yardımcı olmak ve sonuclarını izlemek.
Halk sağlığı eğitimi, s ağlık eğitimi hizmetlerinde gorev almak.
Gorevi ile ilgili kayıt ve formları tutmak.
Hizmetlerin verilmesinde ve surdurulen sosyal hizmet programlarına yonelik verileri toplamak, toplanan verileri değerlendirmek uzere sağlık personeli ile işbirliği yapmak ve periyodik raporlar hazırlamak.
Sosyal hizmetlerin geliştirilmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunmak, plan, program ve projeler uretmek ve bunların uygulanması icin kurum ici ve dışı işbirliği imkanlarının yaratılabilmesi icin calışmalar yapmak.
ODYOLOG'UN GOREVLERİ
Uzman hekim sorumluluğunda endikasyonu belirlenmiş hastalara işitme ile ilgili testleri uygulamak.
Hastalara kekemelik, konuşma bozukluğu veya afoni ile ilgili konuşma terapisini uygulamak.
Laboratuvardaki her turlu arac ve cihazları işletmeye ve kullanmaya hazır bulundurmak, işletmek ve kullanmak.
Kayıtları ve istatistikleri tutmak.
Hastalara işitme cihazı adaptasyon eğitimi vermek.
Branşı ile ilgili gelişmeleri izlemek, eğitimini almak.
HEMŞİRE'NİN GOREVLERİ
Tabip tarafından tavsiye edilen tedavi tedbirlerini uygulamak.
Acil hallerde icabeden pansumanları re'sen tatbik edebilecekleri gibi tabibin tavsiyesi uzerine sağlık kurumlarında veya dışarıda hastalara deri altına, adale icine ve damar icine şırınga yapmak.
Dispanserler ve sağlık kurumlarınca gorevlendirildikleri koruyucu hekimlik işlerinde halka sıhhi tedbirleri, sağlık korunma carelerini ve muracaat etmeleri lazım gelen sağlık kurumlarını bildirmek.
Bulaşıcı hastalıklarla savaş tedbirlerini almak ve tatbik etmek.
Kurumun hasta odalarını ve hastaların genel temizliğini yaptırmak.
Hastaların hal ve hatırlarını sormak, derecelerini almak, nabız ve teneffuslerini saymak, derece kağıtlarına teneffuslerini cizmek.
Kuruma yatırılan hastanın tum ihtiyaclarını goz onunde bulundurmak suretiyle ruhsal, duygusal ve genel alışkanlıklarını değerlendirmek. Moral gucunu artırıcı gerekli ortamı ve guveni sağlamak. Hastaları tabiplerce yapılacak muayene ve tedaviye hazırlamak.
Hastaların tedavisi icin gerekli butun kayıt, bakım ve tedavi uygulamalarını tabiplerin tariflerine gore yapmak. Hastaların ilaclarını, icten ve dıştan olduğuna gore bizzat icirmek ve tatbik etmek, enjeksiyonları yapmak ve bunları hemşire notuna miktar ve zaman belirterek kaydedip imzalamak.
Sık sık kontrolu icap eden hastalarla ameliyatlı hastaları belirli zamanlarda yoklamak ve bunlara ait ilacları vermek, yemeklerinin de usulune uygun verilmesini sağlamak. Kendilerine bırakılan pansuman ve tedavileri bizzat yapmak. Nobeti devrederken bu gibi hastalar hakkında yapılacak işleri yeni nobetci hemşireye vermek.
Hastalara sağlık eğitimi konusunda bilgi vermek.
Uzmanlarca analizine luzum gorulen materyali hastalardan almak ve laboratuara gondermek.
Serviste yemek dağıtımını, hastaların yemek yemeklerini gozetlemek, kendisi yemek yiyemeyecek durumda olan hastaların bizzat yemeğini yedirmek. Banyo yapacakları yardımcı hizmetli ile banyoya gondermek, gidemeyenlerin yataklarında temizliğini yaptırmak.
Servis acil dolabında bulunan ilacları tabibinin direktifi ile ve onun sorumluluğu altında hastalara uygulamak. Sarfiyatını ozel sarf defterine kaydetmek. Ertesi gunu bu ilacları eczaneden alarak yerine koymak.
Kendilerine teslim edilen demirbaş eşya ile alet, ilac ve sair malzemeyi iyi bir şekilde saklamak ve bunları yerine gore kullanmak ve tabip tarafından istendiği zaman hazır bulundurmak, bunların dikkatsizlik ve israf suretiyle boşa gitmelerini onlemek.
Servislerin genel hizmetlerinin ve temizliklerinin yolunda gitmesini kontrol etmek ve sağlamak, gordukleri noksanları gidermek ve gidertmek.
Ameliyathane teknisyeninin bulunmadığı yerlerde onun gorev ve yetkilerini kullanmak. Ayrıca gorevlisi bulunmadığı hallerde sterilizator ve otoklavların bakımı ve işletilmesini sağlamak.
Uzmanların gozlemciliği altında gerekli tahlilleri ve muayeneleri yapmak ve neticelerini deftere kaydetmek. Tahlil raporlarını uzmana imzalattıktan sonra ait olduğu servislere gondermek.
Laboratuarlara ait alet ve cihazları kullandıktan sonra temiz ve her zaman kullanıma hazır bulundurmak.
Hastaların sosyal ve ruhsal durumları ve beslenmeleri ile ilgili olarak fizyoterapist, sosyal hizmet, diyet uzmanları ve psikologlarla işbirliği yapmak.
Annelere, doğumdan evvel ve sonraki bakımları ile cocukların bakımları hakkında bilgi vermek.
Bolgenin sağlık olcutlerini değerlendirmek ve buna gore sorunları ve oncelikleri saptamak.
Bolgelerin tespit, takip ve bağışıklama hizmetleri ile kayıt bildirimlerini yapmak.
Evlilik oncesi ve evlilikte aile plÂnlaması hizmetleri ile ilgili danışmanlık hizmetlerini yurutmek, gerekli uygulamaları yapmak, sertifikası varsa RİA uygulamak.
İshalli hastalıklar konusundaki programlarda gorev almak.
Sağlıklı beslenme ve beslenme bozuklukları konusundaki programlara katılmak.
Koruyucu ruh sağlığı hizmetlerini yurutmek.
İş ve işci sağlığı hizmetlerinde gorev almak.
Okul sağlığı hizmetlerinde gorev almak.
Bağışıklama hizmetlerini yurutmek.
Acil mudahale hizmetleriyle ilgili uygulamaları yapmak.
Tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinde gorev almak.
Poliklinik hizmetlerinin yurutulmesine yardımcı olmak.
Yaşlı sağlığı hizmetlerini yurutmek veya bu hizmetlere katılmak.
Kronik hastalıklar kontrol programı kapsamında kayıt, tarama ve tedavi hizmetlerini yapmak.
Kurumun gerektirdiği nobet calışmalarını yapmak.
Tıbbi alet, malzeme ve cihazların hizmete hazır bulundurulması, usulune uygun kullanılması ve korunmasını takip ve kontrol etmek.
Halk eğitimi materyalleri ihtiyacını belirlemek, temin edilmesini ve kullanılmasını sağlamak.
EBE'NİN GOREVLERİ
Muracaat eden kadınların fenni olarak doğuma hazırlanmaları icin yetkileri dahilinde her turlu tedbirleri almak ve hazırlıkları yapmak.
Meslek ve sanatlarının gerektirdiği şekilde ana ve cocuğu muayene etmek. Ozellikle cocuk kalp seslerini yakından izlemek, muşahedelerine yazmak. Gerekli gordukleri hallerde, her turlu jenital muayeneleri de yapmak, muşahedelerini bir not halinde de yazarak tespit etmek ve doğumun seyrini dikkatle ve surekli bir şekilde izlemek.
Normal doğumları yaptırmak.
Doğum guclukleri veya arızaları mevcut olan veya durumunu kesin olarak tespit edemedikleri vakaları uzman tabibe derhal haber vermek.
Doğan cocukların cinsiyetini, boy olcusunu, kafa caplarını, goğus cevresini, beden ağırlığını, yapısında mevcut butun arızaları ve anormallikleri, kalıtsal belirtileri, plasenta ve kordonun niteliklerini tespit ve kaydetmek.
İkiz veya daha fazla sayıda doğan cocukların doğum sıralarını, ne kadar ara ile doğduklarını, olu doğanların; doğumdan sonra bir muddet daha teneffus edip etmediklerini dikkat ve titizlikle tetkik etmek ve kaydetmek.
Doğan cocukların birbirlerine karıştırılmamasına son derece dikkat etmek ve bu amacla her doğan cocuğun bileğine anasının ad ve soyadını, cinsiyetini doğum tarih ve saatini belirten bir kart bağlamak. Bu etiketi cocuk hastaneden cıkıncaya kadar bileğinde kalmasını sağlamak. Ayrıca bu hususta kurum idaresince konulmuş usuller varsa onları da uygulamak.
Doğan cocukların gobeğinin fenni usullere uygun olarak kesmek, bağlamak ve sarmak, cocuklar icin gereken tedbirleri almak.
Doğum odalarının doğum ve mudahaleler icin gerekli alet ve malzemenin her zaman temiz ve kullanmaya elverişli bir şekilde bulundurulmasını sağlamak.
Bolgenin sağlık olcutlerini değerlendirmek ve buna gore sorunları ve oncelikleri saptamak.
Evlilik oncesi ve evlilikte aile plÂnlaması hizmetleri ile ilgili danışmanlık hizmetlerini yurutmek, gerekli uygulamaları yapmak, sertifikası varsa RİA uygulamak.
1549 yaş evli kadınları saptayıp mevzuatta ongorulen aralıklarla izlemlerini yapmak.
Doğum oncesi bakım ve izlemi yapmak, gebelik tanısını koymak, takibini yapmak, riskli gebelikleri erken donemde tespit etmek ve gerekli birimlere sevk etmek.
Doğum sırasında gerekli bakım ve izlemi yapmak, doğumu uygun şekilde yaptırmak, gerekiyorsa epizyotomi yapmak, riskli durumları değerlendirmek ve sevkine karar vermek.
Doğum sonrası bakım ve izlemi yapmak.
06 yaş grubu cocukların bakım ve izlemini yapmak.
Bulaşıcı hastalık kontrol programlarında gorev almak.
İshal ve ishalli hastalıklar konusunda risk altındaki grupları saptayarak gerekenleri yapmak.
Beslenme bozukluğuna bağlı hastalıkları ve etkileyen faktorleri bilmek ve gerekenleri yapmak.
Yaşlı sağlığı hizmetlerine katılmak.
Bireysel ve grup eğitimlerine katılmak.
Ev ziyaretleri yaparak gebe ve bebekleri tespit etmek, duzenli aralıklarla ziyaret etmek ve izlemek.
Gebe, bebek ve cocuklara ait kayıt ve formları doldurmak.
Bağışıklama hizmetlerinde gorev almak.
Enjeksiyon ve pansuman hizmetlerini yurutmek.
Halk eğitimi materyalleri ihtiyacını belirlemek, temin edilmesini ve kullanılmasını sağlamak.
Bu gorevleri dışında aile planlaması kursu gormuşlerse, ailelere doğum kontrolu ile ilgili her turlu bilgiyi vermekle yukumludurler.
Ebeler, bu asli gorevleri yanında hemşirelerin gordukleri hizmetleri de gormek.
TIBBİ TEKNOLOG, SAĞLIK TEKNİKERİ VE SAĞLIK MEMURU'NUN GOREVLERİ
1- Sağlık İstatistik Bolumu:
Kurumlarda istatistik ve tıbbi dokumantasyon bolumuyle, arşiv ve hasta kabul bolumunun ve kendisine bağlı olan birimlerdeki hizmetlerin duzenli, koordine ve istatistik hizmetlerine uygun bir şekilde yurutulmesini sağlamak.
Bunlarla ilgili her turlu evrakın dosyalanması ve muhafazası icin gerekli tedbirleri almak. Bu birimlerdeki personele gore gerekli iş bolumunu yapmak.
Gerekli arac ve gereclerin sağlanması konusunda ilgililere teklifte bulunmak.
İstatistiki formları duzenli bir şekilde doldurulmasını sağlamak, incelemek ve hata tespit edildiğinde duzeltilmesini sağlamak.
Formların ilgili kurumlara zamanında gonderilmesini takip etmek.
Kurumda yapılması mumkun olan istatistiki değerlendirmeler icin gerekli tablo ve grafikleri hazırlamak.
Kurum capında yapılacak değerlendirme calışmalarına katılmak ve temel kavramlara uygun olarak istatistiki rapor duzenlemek.
Sağlık istatistik konusunda, ilgili hizmetlerde calışan diğer personele eğitim vermek.
2- Laboratuvar Bolumu:
Şef, uzman veya tabibin talimatına gore ve nezareti altında;
Laboratuvara gelen muayene materyalini tahlile hazırlamak.
Acil tetkikleri ayırmak ve once yapılmasını sağlamak.
Muhafazası gereken tahlil materyalini usulune gore muhafaza etmek.
Basit laboratuvar tahlillerini yapmak.
Gerekli gorulen hastaların tahlil materyalini bizzat hasta yatağında iken almak.
Standart solusyon, kultur vasatları, boyalar ve antikoagulanları formullerine gore hazırlamak.
Malzeme ve cihazların devamlı kontrol ve sayımını yaparak ihtiyacları zamanında amirine bildirmek, kayıtlarını ve istatistikleri tutmak.
Laboratuvarda bulunan her turlu aracları kullanılmaya ve işletmeye hazır bulundurmak, kullanmak, işletmek ve gerekli bakımını sağlamak.
Laboratuvar hayvanlarının bakımı ile kafeslerinin temizliği ve etiketlerinin konulmasına sağlamak.
Laboratuvarda imhası gereken artık malzemenin, gazların bertaraf edilmesine nezaret etmek ve laboratuvarların cevreye zararlı olmasını onlemek icin gereken tedbirleri almak. Devamlı temiz ve duzenli olmasını sağlamak.
Sağlık eğitimi konusunda, eğitime yardımcı olmak ve diğer personele eğitim vermek.
Bilumum aşıları, deri ici, deri altı, adale ici ve damar ici enjeksiyonları ve bu yollardan ilacları tatbik etmek.
Gerektiğinde ilk yardım yapmak.
3- Rontgen Bolumu:
Şef, uzman veya tabibin talimatına gore ve nezareti altında;
Uzman tarafından yapılması gereken ozel bilgi ve tekniği icap ettiren grafiler, tum skopiler, skopi ile ilişkili grafiler dışında kalan her turlu radyografileri yapmak.
Filmlerin banyolarının yapılmasını ve raporları ile beraber ilgili servis ve polikliniklere imza karşılığında teslim edilmesini sağlamak.
Grafisi yapılacak hastaların hazırlanmaları hususunda gerekli bilgiyi vermek.
Rontgen teşhis laboratuvarında her turlu arac ve cihazları işletmeye ve kullanmaya hazır bulundurmak, işletmek ve kullanmak.
Laboratuvarın; istatistiklerini hazırlamak, kayıtlarını tutmak ve arşivin duzenli olarak calışmasını sağlamak.
Laboratuvar ve butun cihazların bakım, temizlik ve duzenini sağlamak.
Sağlık eğitimi konusunda eğitime yardımcı olmak. Laboratuvarda calışan diğer yardımcı hizmetler sınıfı personelinin eğitimlerini yapmak.
Laboratuvarda imhası gereken artık malzemenin, gazların bertaraf edilmesine nezaret etmek ve laboratuvarda rontgen şualarının cevreye zararlı olmasını onlemek icin gereken tedbirleri almak.
Bilumum aşıları, deri ici, deri altı, adale ici ve damar ici enjeksiyonları ve bu yollardan ilacları tatbik etmek.
4- Radyoterapi Bolumu:
Radyoterapi uzmanının direktifi ve radyasyon fizikcisinin (yoksa uzmanın) olcu ve hesaplarına gore, iyonizan ışınlı tedaviyi uygulamak.
Poliklinik ve protokol defterini duzenli olarak tutmak, servis ve laboratuvarın tıbbi istatistiklerini hazırlamak.
Cihazların bakım, muhafaza ve calışmasını sağlamak, gorduğu arızaları en kısa zamanda şef veya uzmana haber vermek.
İmhası gereken artık malzemenin bertaraf edilmesine nezaret eder ve cevreye zararlı olmasını onlemek icin gereken tedbirleri almak. Devamlı temiz ve duzenli olmasını sağlamak.
Sağlık eğitimi konusunda, eğitime yardımcı olmak ve diğer personele eğitim vermek.
5- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bolumu:
Fizik tedaviye ve rehabilitasyona muhtac hastalara uzmanın veya fizyoterapistin uygun gorduğu tedavileri uygulamak.
Tedavi esnasında hastalara gozlemcilik eder ve guvenliklerini sağlaamak. Aletleri kullanırken şifayı geciktirecek olayları ve hastaların incinmelerini onleyecek gerekli tedbirleri almak.
Alet ve cihazların bakımını, malzeme, camaşır ve eşyalarını iyi bir şekilde kullanılmasını sağlamak, laboratuvarın temizlik ve duzenini sağlamak.
Kayıtları ve istatistiklere esas olacak bilgileri hazırlamak.
6- Diş Protez Bolumu:
Diş tabipleri ve ağız, diş ve cene ile ilgili uzman tabiplerin hastadan almış oldukları olculere ve onların direktiflerine gore laboratuvarda ceşitli protezleri hazırlamak, tamir etmek.
Laboratuvardaki her turlu arac ve cihazları işletmeye ve kullanmaya hazır bulundurmak, işletmek ve kullanmak.
Gereğinde diş tabibine veya uzmana yardım etmek.
Laboratuvarda imhası gereken artık malzemenin bertaraf edilmesine nezaret etmek ve laboratuvarların cevreye zararlı olmasını onlemek icin gereken tedbirleri almak. Devamlı temiz ve duzenli olmasını sağlamak.
7- Ortopedi ve Protez Bolumu:
Uzman tabiplerin hastadan almış oldukları olculere ve onların direktiflerine gore laboratuvarda ceşitli protezleri hazırlamak.
Gereğince uzmana yardım etmek.
Laboratuvarda imhası gereken artık malzemenin bertaraf edilmesine nezaret etmek ve laboratuvarların cevreye zararlı olmasını onlemek icin gereken tedbirleri almak. Devamlı temiz ve duzenli olmasını sağlamak.
8- Anestezi Bolumu:
Anestezi teknisyeni; anestezi uzmanı veya bunun bulunmadığı hallerde ameliyathane sorumlu uzmanının sorumluluğu altında, bunların ve ameliyatı yapan uzmanın direktiflerine gore ameliyatın ve narkozun salimen ve rahat bir şekilde sonuclanması icin gerekenleri yapmak.
Anestezi cihazının bakımından, temizlenmesinden, sterilizasyonundan ve daima kullanılabilir halde bulundurmak.
Anestezi cihazını ve ameliyat masasını her ameliyattan once kontrol etmek. Ameliyata hazır duruma getirmek. Oksijen, azot protoksit bombalarının dolu olup olmadığına bakmak.
Anestezi cihazındaki arızaları, anestezik maddelerle, anestezide kullanılan butun yardımcı ilac malzeme ihtiyacını anestezi uzmanına vaktinde haber vermek. Anestezi uzmanı bulunmayan yerlerde anestezi teknisyeni, ameliyat olacak hastaları en az bir gun once gormek. Dosyaları incelemek.
Anestezi ve ameliyat yonunden noksan olan tetkikleri tamamlattırmak.
Herhangi bir zorlukla karşılaşırsa uzmana haber vermek.
İmhası gereken artık malzemenin bertaraf edilmesine nezaret etmek ve cevreye zararlı olmasını onlemek icin gereken tedbirleri almak. Devamlı temiz ve duzenli olmasını sağlamak.
9- Ana Cocuk Sağlığı Bolumu:
Kurumun imkanları ve mevzuat cercevesinde, amirin yapacağı işbolumune tabi olarak, gorev dalının gerektirdiği tum hizmetleri vermek, eğitim calışmalarında aktif olarak gorev almak.
Gorev alanı ile ilgili hizmetlerin geliştirilmesi icin plan program ve projeler uretilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesinde diğer personelle işbirliği yapmak.
Gorev alanı ile ilgili olarak, danışmanlık, halk sağlığı eğitimi ve diğer eğitim faaliyetlerinin planlanması, yonlendirmesi ve yurutulmesinde gorev almak.
Eğitimlerde kullanılacak eğitim aracları ile materyallerini, diğer sağlık personeli ile işbirliği yaparak hazırlamak, bu malzemelerin her zaman kullanıma hazır bulunmasını sağlamak ve malzemelerle ilgili ihtiyacları belirleyerek ustlerine iletmek.
Kurumdaki kayıtların tutulmasını, veri hazırlanmasını, değerlendirilmesini ve ilgili birimlere ulaştırılmasını, veri hazırlama ve kontrol işlemcisi ile işbirliği yaparak koordine etmek.
Surdurulen eğitim programlarına yonelik verileri toplamak, değerlendirmek ve periyodik olarak ustlerine sunmak,
Surdurulen eğitimlerle ilgili kurs belgelerini duzenleyerek kayıtlarını tutmak.
10- Cevre Sağlığı Bolumu:
Su hijyeni ile ilgili işler,
Gıda hijyeni ile ilgili işler,
Hava hijyeni ile ilgili işler,
İşyeri ve konutların sağlık yonunden denetimi,
Kemirici ve haşarat denetim işleri,
Mezarlıklar denetimi ve olu taşınması ile ilgili işler,
Bulaşıcı hastalıklarla ilgili işler,
Cevre sağlığı, bulaşıcı ve salgın hastalıklarla ve sosyal hastalıklardan korunma konusunda halkla işbirliği ve eğitim işleri,
Gorevleri ile ilgili bolgelerin krokilerini hazırlamak, yaptığı gorevle ilgili arşiv işleri,
Mevzuatca belirlenen diğer gorevleri,
yapmak.
11- Toplum Sağlığı Bolumu:
Bulaşıcı hastalıklarla mucadele etmek, bunlarla ilgili gerekli onlemleri almak, halkı ve gerekli kurumları bilgilendirmek.
Hastalık bulaştıran boceklerle mucadele etmek, bunlarla ilgili gerekli onlemleri almak, halkı ve gerekli kurumları bilgilendirmek.
Ebe olmadığı yerlerde (doğum yaptırmak haric) tabip tavsiyesi doğrultusunda ebenin gorevlerini yerine getirmek.
Yaptığı gorevle ilgili istatistik, yazı, rapor, fiş işlemleri ve arşiv işlerini duzenlemek.
Sağlık eğitimi konusunda, eğitime yardımcı olmak ve eğitim vermek.
12- Acil Yardım Bolumu:
Komuta merkezince verilen gorevleri yerine getirmek.
İstasyona doğrudan yapılan cağrıları merkezin değerlendirmesine sunarak, verilecek talimata gore davranmak.
Hizmet icin gerekli butun arac, gerec ve taşıtları kullanıma hazır bulundurmak ve gerekli bakım, onarım ihtiyacını anında merkeze bildirmek.
Yaptığı gorevle ilgili istatistik, yazı, rapor, fiş işlemleri ve arşiv işlerini duzenlemek.
Sağlık eğitimi konusunda, eğitime yardımcı olmak ve eğitim vermek.
AMBULANS VE ACİL BAKIM TEKNİKERİ'NİN GOREVLERİ
Acil Yardım ve Hasta nakil Ambulanslarında sağlık personeli ve surucu olarak Komuta Kontrol Merkezlerinde Cağrı Karşılana personeli olarak calışırlar.
Acil Yardım ve Hasta nakil Ambulanslarını kullanabilecek belgeye sahip olmalıdırlar.
Calıştığı bolge hakkında değerlendirme yapabilecek coğrafik ve sosyal bilgiye sahip olmalıdır.
Kendisinin, ekibinin, hastanın ve cevredekilerin guvenliğini sağlar.
Telsiz ve telefon vb. gibi araclar ile haberleşme yapabilmelidir.
Bilgisayarı kullanıcı duzeyinde kullanabilmelidir.
Tum ambulans ekipmanlarını hizmete hazır bulundurulması, usulune uygun kullanılması ve korunması ve bakımını takip ve kontrol edebilmelidir.
Travma stabilizasyonu yaparak hastanın nakle hazır hale gelmesini sağlayabilmelidir.
Uygun taşıma teknikleri kullanabilmelidir.
Komuta Kontrol Merkezi ve Ambulanslarda kullanılan tum formları eksiksiz doldurabilmeli ve ongorulduğu gibi rapor hazırlayabilmelidir.
Temel Yaşam Desteği uygulamaları yapabilmelidir.
Oksijen, airway uygulayabilmelidir, aspirasyon yapabilmelidir.
Hekim gozetiminde ve talimatı ile ileri yaşam desteği uygulamaları yapabilmelidir.
Ambulansın ilgili bolumlerinin ve tum ambulans tıbbi ekipmanlarının dezenfeksiyonu ve sterilizasyonunu yapabilmelidir.
Kırık, cıkık ve burkulmalarda stabilizasyon, kesik, yara, kanamalarda kanama kontrolu yapabilmelidir.
Temel yaşam desteği uygulaması sırasında yarı otomatik ve tam otomatik defibrilator kullanabilmelidir.
Gorev sırasında hizmetin gerektirdiği kılık ve kıyafeti giyer.
Gorev esnasında her turlu tıbbi mudahalede ambulans hekimine yardımcı olur ve verdiği gorevlerini yapar.
ACİL TIBBİ TEKNİSYENİ'NİN GOREVLERİ
Hastane acil servislerinde, Acil Yardım ve Hasta Nakil Ambulanslarında sağlık personeli olarak ve bu konuda gerekli sertifikalı eğitimleri aldıkları taktirde Komuta Kontrol Merkezlerinde Cağrı Karşılama personeli olarak calışırlar.
Calıştığı bolge hakkında değerlendirme yapabilecek coğrafik ve sosyal bilgiye sahip olmalıdır.
Kendisinin, ekibinin, hastanın ve cevredekilerin guvenliğini sağlamak.
Telsiz ve telefon vb. gibi araclar ile haberleşme yapabilmek.
Bilgisayarı kullanıcı duzeyinde kullanabilmek.
Tum ambulans ekipmanlarını hizmete hazır bulundurulması, usulune uygun kullanılması ve korunması ve bakımını takip ve kontrol edebilmek.
Travma stabilizasyonu yaparak hastanın nakle hazır hale gelmesini sağlayabilmelidir.
Uygun taşıma teknikleri kullanabilmelidir.
Komuta Kontrol Merkezi ve Ambulanslarda kullanılan tum formları eksiksiz doldurabilmeli ve ongorulduğu gibi rapor hazırlayabilmelidir.
Yetkili merkezlerden alınan Sertifika ile belgelemesi halinde hekim gozetiminde ve talimatı ile temel yaşam desteği uygulamaları yapabilmelidir.
Ambulansın ilgili bolumlerinin ve tum ambulans tıbbi ekipmanlarının dezenfeksiyonu ve sterilizasyonunu yapabilmel