Universite oğretim elemanlarının dışarıda kazanc getirici faaliyette bulunma yasağı ile ilgili olarak sitemize cok sayıda soru gelmektedir. Devamlı veya kısmi statude gorev yapabilen profesor ve docentler; sadece devamlı statude gorev yapan yardımcı docentler; oğretim gorevlisi, okutman, araştırma gorevlisi, uzman, cevirici ve eğitimoğretim planlamacılarının, 2547 sayılı Kanun karşısındaki konumları, calışma şekline gore farklılık gostermektedir. Ayrıca, bu sayılan unvanların 657 sayılı Kanun ve diğer ozel kanunlarda yer alan hukumler karşısındaki durumları da, konuya ilişkin olarak 2547 sayılı Kanunda hukum bulunup bulunmamasına gore değişiklik gostermektedir. Bu durumların tek tek ele alınması gerekmektedir. Bu cercevede hazırladığımız dosyaya bakmak icin tıklayın. Universite Oğretim Elemanlarının Dışarıda Kazanc Getirici Faaliyette Bulunabilme Durumu
Universite oğretim elemanlarının dışarıda kazanc getirici faaliyette bulunma yasağı ile ilgili olarak sitemize cok sayıda soru gelmektedir. Devamlı veya kısmi statude gorev yapabilen profesor ve docentler; sadece devamlı statude gorev yapan yardımcı docentler; oğretim gorevlisi, okutman, araştırma gorevlisi, uzman, cevirici ve eğitimoğretim planlamacılarının, 2547 sayılı Kanun karşısındaki konumları, calışma şekline gore farklılık gostermektedir. Ayrıca, bu sayılan unvanların 657 sayılı Kanun ve diğer ozel kanunlarda yer alan hukumler karşısındaki durumları da, konuya ilişkin olarak 2547 sayılı Kanunda hukum bulunup bulunmamasına gore değişiklik gostermektedir. Bu durumların tek tek ele alınması gerekmektedir. Bu cercevede hazırladığımız dosyaya bakmak icin tıklayın.
Aşağıdaki dosyamıza goz attıktan sonra kafanıza takılan sorular icin [email protected] e-mailini kullanabilirsiniz. Bu maile gelen sorulardan onemli olanlar bu dosyaya eklenecektir.
SORU: Universitedeki oğretim uyelerinin doner sermaye veya vakıflar veya bu kurumlar dışında danışmanlık yapıp yapamayacağı, danışmanlık ucretleri, danışmanlık işin dekanlıklardan veya rektorlukten izin alınması ve bu konularda ki en son mevzuata yonelik bir dosya yayınlarsanız bu herkesi memnun edecektir.
CEVAP: Aşağıda once Profesor ve Docentlerin durumu ele alınacak ardından yardımcı docentler ve diğer oğretim elemanlarının durumları ele alınacaktır.
1- PROFESOR VE DOCENTLERİN DURUMU:
2547 sayılı Kanunun Calışma esaslarını duzenleyen 36'ncı maddesinde Profesor ve Docentlerin durumu, devamlı veya kısmi statu olmak uzere iki kısma ayrılarak ele alınmıştır.
a- Devamlı statude gorev yapanlar;
Devamlı statude gorev almaya ilişkin olarak 2547 sayılı Kanunun 36'ncı maddesinde şu hukumler yer almaktadır.
"Madde 36: Bu profesor ve docentler butun mesailerini universite ile ilgili calışmalara hasrederler. Bunlar, ozel kanunlarla belirlenen gorevler ve telif hakları haric olmak uzere, yuksekoğretim kurumlarından başka yerlerde ucretli veya ucretsiz, resmi veya ozel başkaca herhangi bir iş goremezler, ek gorev alamazlar, serbest meslek icra edemezler. Universite yonetim kurulunun işbirliğine karar verdiği kamu kuruluşlarında, kamu yararına hizmet amacını guden kuruluşların işletmelerinde veya diğer ozel kuruluşlardaki calışmaları universitede surdurulmuş sayılır. (Değişik fıkra: 12/08/1986KHK260/4 md.) Bu Kurumlardan alınan her turlu ucretler doner sermayeden pay alan profesor ve docentin bağlı bulunduğu birimin doner sermayesine gelir kaydedilir."
Bu maddeye gore devamlı statude gorev yapan profesor ve docentler;
Butun mesailerini universite ile ilgili calışmalara hasredeler.
Ozel kanunlarla belirlenen gorevler (Orneğin bilirkişilik veya 1136 sayılı Kanunun 12. maddesi gereğince Hukuk alanında profesor ve docentlik yapanlar avukatlık yapabilirler) vb. ve telif hakları haric olmak uzere, yuksekoğretim kurumlarından başka yerlerde ucretli veya ucretsiz, resmi veya ozel başkaca bir iş goremezler, ek gorev alamazlar, serbest meslek icra edemezler.
Yuksekoğretim kurumları dışındaki ozel veya kamusal kurumlarda kendilerine odenecek ucretler doner sermayeye gelir kaydedilir.
Devamlı statude gorev yapan profesor ve docentler aşağıda yardımcı docentlerle ilgili yapılan ve altı madde halinde sıralanan acıklamalardan, (f) bendi haric diğer bentlerde belirtilenleri yapabilirler.
b- Kısmi statude gorev yapanlar;
Kısmi statude gorev almaya ilişkin olarak 2547 sayılı Kanunun 36'ncı maddesinde şu hukumler yer almaktadır.
"Her defasında iki yıl icin atanan bu profesor ve docentler haftada en az yirmi saat universitede bulunmak, eğitimoğretim, uygulama ve araştırmaları bolum başkanının gosterdiği yerde ve onun denetimi altında yapmakla yukumludurler. Bunlar;
a) Tazminat, yan odeme, herhangi bir ek ucret ve doner sermaye gelirlerinden ucret ve odenek alamazlar.
b) (Değişik alt bent: 12/08/1986KHK260/4 md.) Rektor, dekan, enstitu ve yuksekokul muduru ve bolum başkanı olamazlar, bunların yardımcılıklarına secilemezler. Ancak Devlet memurlarının tabi olduğu mesai saatlerine ve suresine tabi olmak şartıyla enstitu mudurluğune, bolum, anabilim dalı ve anasanat dalı başkanlıklarına secilebilirler.
c) Bilgi ve gorgulerini artırmak ve bilimsel araştırma yapmak uzere, kontenjanla yurt dışında calışmalara katıldıklarında, masrafları, Devlet butcesinden, doner sermayeden ve universitenin diğer gelir kaynaklarından odenmez.."
Bu maddeye gore kısmi statude gorev yapan profesor ve docentler;
En az yirmi saat universite bulunurlar.
Dışarda kazanc getirici faaliyetlerde bulunmaya ilişkin olarak 2547 sayılı Kanunun 36'ncı maddesinde her hangi bir sınırlamaya gidilmemiştir. Bu nedenle kısmi statude gorev yapan personelin dışarda kazanc getirici faaliyette bulunmasına ilişkin olarak herhangi bir sınırlama getirilemez.
2- YARDIMCI DOCENTLERİN DURUMU
2547 sayılı Kanununu 36'ncı maddesinde yardımcı docentler icin sadece devamlı statude istihdam şekli ongorulmuştur. Ayrıca maddenin (d) bendinde devamlı statude gorev yapan oğretim uyelerinin "en az Devlet memurları icin kabul edilmiş olan haftalık calışma suresi kadar bir sure eğitim-oğretim, bilimsel araştırma, uygulama ve yonetim gorevleriyle universite organlarınca verilen diğer gorevleri yapmakla yukumlu" olduğu hukum altına alınmıştır.
Diğer taraftan, yardımcı docentler icin maddede dışarda kazanc getirici faaliyette bulunulup bulunulamayacağına ilişkin olarak başkaca bir hususa yer verilmemiştir. Bu nedenle, devamlı statude gorev yapan yardımcı docentler hakkında; 2914 sayılı Kanunun 20'nci maddesinde yer alan; "Bu Kanunda hukum bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hukumleri uygulanır." hukmu gereğince 657 sayılı Kanun hukumlerinin uygulanması gerekmektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ticaret ve Diğer Kazanc Getirici Faaliyetlerde Bulunma Yasağını duzenleyen 28'inci maddesinde ise;"Memurlar Turk Ticaret Kanununa gore (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi muesseselerinde gorev alamaz, ticari mumessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Gorevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları gorevler haric).
Memurların uyesi oldukları yapı, kalkınma ve tuketim kooperatifleri ile kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yonetim ve denetim kurulları uyelikleri gorevleri ve ozel kanunlarda belirtilen gorevler bu yasaklamanın dışındadır.Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan cocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gun icinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yukumludurler." hukmu yer almaktadır.
Bu hukumler karşısında, yardımcı docentler, esnaf veya tacir sayılmalarını getirecek faaliyetler dışında;
a- Kollektif şirketlerde komanditer ortak olabilirler.
b- Uyesi oldukları yapı, kalkınma ve tuketim kooperatifleri ile kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yonetim ve denetim kurulları uyelikleri gorevlerinde bulunabilirler. (Bu ifadeden sadece, ticaret şirketleri arasında sayılan kooperatiflerin yonetim ve denetim kurulları uyelikleri gorevlerinde bulunabileceği, diğer şirketlerin yonetim ve denetim kurulu uyelik gorevlerinde bulunamayacağı sonucuna varılmaktadır.)
c- Anonim şirketlere ortak olabilirler. (Danıştay Birinci Dairesi, 19.6.1991 tarih ve E.1991/77, K.1991/105 sayılı kararında, bir anonim şirkette kurucu ortak olan oğretim uyelerinin sırf bu sıfatları nedeniyle 657 sayılı Kanunun 28 inci maddesindeki yasak kapsamında sayılamayacağına karar vermistir)
d- Limited şirketlere ortak olabilirler.
e- Herhangi bir ticaret ve sanayi muessesinde gorev alamaz. (Orneğin bir dershanede ders veremez [bu durumun bir istisnası icin aşağıda yer alan "4.Ogretmenlerin Ozel Dershanelerde Calışması" başlıklı bolume bakın) veya ozel bir hastanede calışamaz]
f- Ayrıca aşağıda "Ozel Kanunlar Karşısındaki Durumlar" başlıklı bolumde belirtilen işlerde bulunabilirler.
3- OĞRETİM YARDIMCILARI (ARAŞTIRMA GOREVLİLERİ, UZMAN, CEVİRİCİ VE EĞİTİMOĞRETİM PLANLAMACILARI)
2547 sayılı Kanunun 36'ncı maddesinin (c) bendinde "aylıklı oğretim yardımcılarının en az Devlet memurları icin kabul edilmiş olan haftalık calışma suresi kadar bir sure eğitim-oğretim, bilimsel araştırma, uygulama ve yonetim gorevleriyle universite organlarınca verilen diğer gorevleri yapmakla yukumlu" olduğu belirtilmiştir. Bu hukum dışında Kanunda başkaca bir hukme yer verilmemiştir. Bu halde; 2914 sayılı Kanunun 20'nci maddesinde yer alan; "Bu Kanunda hukum bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hukumleri uygulanır." hukmu gereğince 657 sayılı Kanun hukumlerinin uygulanması gerekmektedir. Buna ilişkin olarak yukarıda yardımcı docentlerle ilgili yapılan ve altı madde halinde sıralanan acıklamalara bakınız.
4- OĞRETİM GOREVLİSİ VE OKUTMAN
Oğretim gorevlileri 2547 sayılı Kanunun 31'inci, okutmanlar ise 32'inci maddesinde duzenlenmiştir. Kanunda yer verilen duzenlemelerde dışarda kazanc getirici faaliyetlerde bulunmayla ilgili olarak başkaca birhukme yer verilmemiştir. Bu halde; 2914 sayılı Kanunun 20'nci maddesinde yer alan; "Bu Kanunda hukum bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hukumleri uygulanır." hukmu gereğince 657 sayılı Kanun hukumlerinin uygulanması gerekmektedir. Buna ilişkin olarak yukarıda yardımcı docentlerle ilgili yapılan ve altı madde halinde sıralanan acıklamalara bakınız.
5- OZEL KANUNLAR KARŞISINDAKİ DURUMLAR
1. Sağlık Personeli
657 sayılı Kanuna gore ozel kanun niteliğinde bulunan 31.12.1980 tarih ve 2368 sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Calışma Esaslarına Dair Kanunun 4 uncu maddesinde; "Birinci madde kapsamına giren personelden, ozel kanunlarına gore meslek ve sanatlarını serbest olarak icra etme hak ve yetkisine sahip olanlar, istedikleri takdirde, birinci maddede ongorulen tazminat haklarından yararlanmamak şartı ile serbest olarak calışabilirler. Bunlara iş gucluğu, iş riski ve teminindeki gucluk zamları veya bu mahiyetteki zamlar odenmez." denilmektedir.
Serbest meslek kazancının tarifi 31.12.1960 tarih ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 65 inci maddesinde yapılmış olup, her turlu serbest meslek faaliyetlerinden doğan kazancların serbest meslek kazancı olduğu belirtilmiştir. Serbest meslek faaliyeti ise, sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması şeklinde tarif edilmiştir. Aynı Kanunun 66 nci maddesinde ise; "Serbest meslek faaliyetlerini mutat meslek halinde ifa edenler, serbest meslek erbabıdır. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten baska bir iş veya gorev ile devamlı olarak uğraşılması bu vasfı değiştirmez." hukmu ile de serbest meslek erbabı acıklanmıştır.
Bu maddeleri birlikte değerlendirdigimizde; 657 sayılı Kanuna tabi olarak calışan tabiplerin meslek ve sanatlarını serbest olarak yapmaları mumkundur. Ancak, tabiplerin herhangi bir kurum veya şahısın emri altında (or: ozel bir hastane) bağlılık ilişkisi icinde hizmet akdi ile calışmaları mumkun degildir. Tabipler icin sunu da belirtmek gerekir ki; işyeri hekimliği serbest calışma niteliginde olmadığından 657 sayılı Kanuna tabi olarak calışan tabiplerin işyeri hekimi olmaları mumkun degildir.
2. Veteriner Hekim
Her ne kadar serbest veterinerlik hizmeti de serbest meslek kapsamında bulunsa da, 657 sayılı Kanuna gore ozel kanun niteliginde olan 6343 sayılı Kanunun hicbir maddesinde memur statusunde olan serbest veteriner hekimlerin mesleklerini serbest olarak yerine getirebilecekleri konusunda hicbir hukum vaz edilmemistir. Bu nedenle memur statusunde olan veteriner hekimler, serbest muayenehane acamazlar.
3. Kimyager ve Kimya Muhendisi
6269 sayılı Kimyagerlik ve Kimya Muhendisligi Hakkında Kanun kapsamında bulunan devlet memurlarının serbest meslek faaliyetinde bulunup bulunamayacakları hususu da oldukca onemli bir konudur.Devlet Personel Baskanlığı, kimya muhendislerinin 6269 sayılı Kanunun 5 inci maddesi cercevesinde, mesai saatleri dışında mesleki sahalarında işverene tabi olmaksızın şahsi sorumlulukları altında kendi nam ve hesaplarına veya bir işverene tabi olarak ancak istisna veya vekalet akdine dayanarak calışmalarının mumkun olduğunu belirtmistir.
4.Ogretmenlerin Ozel Dershanelerde Calışması
Devlet memuru statusunde calışanların 625 sayılı Kanunun değisik 21 inci maddesi ile 3458 sayılı Kanunda belirtilenlerin, ozel dersanelerde mesai saatleri dışında ogretmen olarak gorev yapıp yapamayacağını acıklamak gerekirse;
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değisik 28 inci maddesinde; "Memurlar Turk Ticaret Kanununa gore (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi muesseselerinde gorev alamaz, ticari mumessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Gorevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları gorevler haric).
Memurların uyesi oldukları yapı, kalkınma ve tuketim kooperatifleri ile kanunla kurulmus yardım sandıklarının yonetim ve denetim kurulları uyelikleri gorevleri ve ozel kanunlarda belirtilen gorevler bu yasaklamanın dışındadır..." hukmu yer almaktadır.
Diğer taraftan, 8.6.1965 tarih ve 625 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanununun 11.7.1984 tarih ve 3035 sayılı Kanunla değisik 1 inci maddesinde "Bu Kanun, Turkiye Cumhuriyeti uyruklu gercek kişiler, ozel hukuk tuzel kişileri veya ozel hukuk hukumlerine gore yonetilen tuzel kişiler tarafından acılan okul oncesi egitim, ilkogretim, ortaogretim kurumları ve bu duzeyde haberleşme ile oğretim yapan kuruluşlar, ceşitli kurslar, dershaneler, oğrenci etud egitim merkezleri, bicki dikis yurtları ve benzeri kurumların kurum acma, ogretime başlama, eğitim, oğretim, yonetim, denetim ve gozetimi ile yabancılar tarafından acılmış bulunan ozel oğretim kurumlarının eğitim, oğretim, yonetim, denetim ve gozetimi konularındaki hukumleri kapsar" ifadesi yer almaktadir.
Bu meyanda, 8.6.1965 tarih ve 625 sayılı Ozel Ogretim Kanununun, Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi, Gecici Bir Maddenin Kaldırılması Bir Ek Madde Eklenmesi Hakkında 11.7.1984 tarih ve 3035 sayılı Kanunun 8 inci maddesine gore;
a- İhtiyac halinde resmi oğretim kuruluslarında gorevli oğretim elemanlarına asıl gorevlerini aksatmamak kaydıyla, aylığı karşılığı okutmakla yukumlu bulundugu haftalık ders saati sayısının yarısı kadar ilgili Bakanlıkların izni ile ucretli ders verilebileceği, oğretmenin toplam ders saati sayısının haftada 30 saati gecemeyecegi,
b- Oğretmenlik yapma nitelik ve sartlarını taşıyan diğer Devlet memurlarına da, haftada sekiz saati gecmemek uzere ek ders gorevi verilebileceği hukme bağlanmış,
bulunmaktadır.
Yine, 3458 sayılı Muhendislik ve Mimarlik Kanununun 9 uncu maddesinde, "Devlet daire ve muesseseler ile belediye hizmetlerinde bulunan yuksek muhendis, yuksek mimar, muhendis, mimar ve fen memurları calısma saatleri dışında bile olsa ucretli veya ucretsiz hususi surette sanatlarını icra edemezler. Ancak serbest meslek erbabı bulunmayan ve mahallin belediye veya Nafia idarelerinin muracaat ve en buyuk mulkiye amirinin muvafakati ile zaruret bulundugu tahakkuk eden idarelerinin muracaatı ve en buyuk mulkiye amirinin muvafakatı ile zaruret bulundugu tahakkuk eden yerlerde tasdik ve murakabesi kendilerine veya mensup olduklari mahalli idarelere ait olmayan memleketin umranile alÂkali hususi mesleki işler devamlı olmamak ve haricte bir yazıhane acmamak ve asil vazifelerinin calışma saatleri dışında yapmak sartıyla birinci fikrada yazılı memurlar iş kabul edebilirler.
Profesorluk, oğretmenlik ve docentlik birinci fikrada yazılı memnuiyet hukmunden mustesnadir." hukmune yer verilmis olup, anilan hukum cercevesinde yuksek muhendis, yuksek mimar, muhendis, mimar ve fen memurlarinin esas gorevlerinin dışında oğretmen olarak ders verebilecekleri degerlendirilmektedir.
Bu itibarla, Devlet memuru statusunde calışan personelden 625 sayılı Kanunun değisik 21 inci maddesi ile 3458 sayılı Kanunda belirtilenlerin ozel dersanelerde oğretmenlik niteliklerini haiz olmak kaydıyla ve mesai satleri dışında kurumlarının izni ile oğretmen olarak gorev yapabilmeleri mumkundur.
Devamlı statude bulunan oğretim uyeleri ile aylıklı oğretim yardımcıları en az Devlet memurları icin kabul edilmiş olan haftalık calışma suresi kadar bir sure eğitim-oğretim, bilimsel araştırma, uygulama ve yonetim gorevleriyle universite organlarınca verilen diğer gorevleri yapmakla yukumludurler.
6- KAMU KURULUŞLARI VE VAKIFLARDA GOREVLENDİRME:
Kamu kurum ve kuruluşlarında yapılacak gorevlendirmeye ilişkin olarak 2547 sayılı Kanunun 38'inci maddesinde yer alan hukum şu şekildedir:
" Madde 38(Değişik madde: 29/11/1983KHK243/46 md.)
(Değişik fıkra: 29/05/19913747/4 md.) Oğretim elemanları; ilgili kurumlar ile kendisinin isteği, Universite Yonetim Kurulunun uygun gormesi ve rektorun onayı ile ihtiyac duyulan konularda, ozluk işlemleri kendi kurumlarınca yurutulmek kaydıyla, Bakanlıklarda, Silahlı Kuvvetler ile Turkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu, Adli Tıp Kurumu, Turkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Turk Silahlı Kuvvetlerini Guclendirme Vakfı kamu kuruluşlar ve kamu yararına calışan kuruluşlar veya gercek kişiler tarafından kurulan vakıflar ile kanunla kurulmuş sosyal guvenlik kurumları ile kamuya yararlı dernekler ve bunların iştiraklerinde, araştırmageliştirme kurumları ve diğer kamu kuruluşlarında gecici olarak gorevlendirilebilirler. Bu şekilde gorevlendirilenler (Adli Tıp Kurumu ile vakıflarca kurulmuş hastahaneler, sağlık merkezleri, sağlık ocakları ve gezici sağlık aracları haric) doner sermayeden yararlanamazlar. Ancak ilgili bulunduğu Yuksekoğretim kurumlarındaki aylık ve diğer odemeler ile oteki hakları devam eder.
Yuksekoğretim Kurulunun isteği ve ilgili kamu kuruluşunun onayı ile yuksekoğretim kurumları veya birimleri, ilgili adli mercilerin talebi ile adli tıp mevzuatı cercevesinde adli tıp olaylarında ve diğer adli konularda resmi bilirkişi olarak gorevlendirilebilirler.
(Değişik fıkra: 19/04/1990KHK422/2 md.; Değiştirilerek kabul: 25/10/19903670/11 md.) Bu madde uyarınca gorevlendirilen oğretim elemanları kendi kurumlarından alacakları aylık ve odeneklerin yanısıra, gorevlendirildikleri kurumda yuruttukleri gorev icin birinci derecenin dorduncu kademesinde bulunan bir genel mudurun aylık ve ek gosterge rakamlarının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunan tutarı gecmemek uzere ilgili bakan tarafından tespit edilecek miktarı net olarak ikinci gorev aylığı şeklinde ayrıca alırlar. Bunlar gorevlendirildikleri kurumlarca kendilerine bu suretle yapılan odemeleri doner sermayelere yatırmak zorunda değildirler. Bunlara gorev yapacakları kurumca bu odeme dışında başkaca bir odeme yapılmaz."
Yukarıdaki hukme gore, Oğretim elemanları;
a- İlgili kurumlar ile kendisinin isteği,
b- Universite Yonetim Kurulunun uygun gormesi ve rektorun onayı,
c- İhtiyac duyulan konularda,
d- Kamu kurumlarında gecici olarak gorevlendirilebilirler.
e- Bu şekilde gorevlendirilen oğretim elemanlarına, gorevlendirildikleri kurumda yuruttukleri gorev icin birinci derecenin dorduncu kademesinde bulunan bir genel mudurun aylık ve ek gosterge rakamlarının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunan tutarı gecmemek uzere ilgili bakan tarafından tespit edilecek miktarı net olarak ikinci gorev aylığı şeklinde ayrıca alırlar.