Ozel guvenlikciler resmî sıfat kullanamayacak
?TC Milli Eğitim Bakanlığı' adı altında faaliyet gosteren surucu kurslarının adının bircok usulsuz uygulamaya karışması İcişleri Bakanlığı'na ders oldu. Bakanlık, yeni acılacak ozel guvenlik şirketleri ve ozel guvenlik eğitim kurumlarıyla ilgili bir dizi onlem aldı.
Buna gore kurumların tabelalarında ?İcişleri Bakanlığı' ya da ?Turkiye Cumhuriyeti' gibi resmi sıfatlar hicbir şekilde kullanılmayacak. Boylece ozel şirket hakkında acılacak soruşturmada resmi kurumların isminin gecmesi engellendi. Surucu adaylarının ehliyet sahibi olması amacıyla acılan kursların tabelalarında faaliyet izni aldıkları TC Milli Eğitim Bakanlığı'nın ismine yer veriliyor. Ancak resmi sıfat adı altında faaliyet gosteren bircok surucu kursu tarafından verilen ehliyette usulsuzluk yapıldığı ortaya cıktı. Usulsuzluklerin onune gecmek amacıyla devlet kanun değişikliğine bile gitti. Gerek İcişleri Bakanlığı gerekse Milli Eğitim Bakanlığı'nca acılan soruşturmalarda bircok surucu kursu kapandı, binlerce ehliyet iptal edildi. Ancak ozel şahıslara ait surucu kursları hakkında acılan soruşturmalarda şirketlerin tabelalarında TC ve Milli Eğitim Bakanlığı sıfatlarını kullanması soruşturmaların tamamına kamu kurumlarının adının karışmasına neden oldu. Bu durum karşısında İcişleri Bakanlığı yeni acılacak ozel guvenlik şirketleri ve eğitim kurumlarıyla ilgili tedbir alma gereği duydu. Yayınlanan genelge ile ozel guvenlik şirketleri ve eğitim kurumları İcişleri Bakanlığı'ndan faaliyet izinlerini muteakip duzenleyecekleri şirket ve eğitim kurumu tabelalarında hicbir resmi sıfatı (TC, İcişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Mudurluğu, Valiliği, Kaymakamlığı vb.) kullanamayacak. Bu şirketlerin tabelalarında Ticaret Sicil Gazetesi'nde yayımlanan unvanı, eğitim kurumunun ise bakanlıktan almış olduğu faaliyet izin belgesindeki adına yer verebilecek.
İcişleri Bakanlığı genelgede ozel guvenlik şirketleri ile ozel guvenlik eğitim kurumlarının dikkat etmesi gereken hususları da belirledi. Buna gore ozel guvenlik şirketleri ve eğitim kurumları, istenilen belgeleri dosya halinde hazırlayarak İcişleri Bakanlığı'na bizzat muracat edecek. Muracatta şirketi kurucu ve yoneticileri tarafından guvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu doldurulacak. Ozel guvenlik gorevlisi olacaklara yonelik verilecek eğitimleri, ozel guvenlik eğitim kurumu faaliyet izin belgesi almış kurumlarca verilebilecek. Uzman eğitici niteliklerine haiz polisler eğitim kurumlarında, merkezde bakanlığın, illerde valiliğin oluru ile haftada 8 saat ucretli ders vermekle gorevlendirilebilecek.
zaman