Hem 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu hem de 1416 sayılı Kanun uyarınca yurtdışına lisansustu eğitim- oğretim amacıyla oğretim elemanı gonderilmektedir. Ancak gonderilen bir kısım akademik personel bazen suresi icinde eğitimlerini tamamlayamamakta, bazen mustafi sayılmakta, bazen de istifa etmektedir. Bu durumdaki kişilerden, donup universitelerde gorev almak isteyenlere iliişkin olarak YOK Başkanlığınca universite rektorluklerine resmi bir yazı gonderilmiştir. Yazıyı gormek icin başlığa tıklayın. T.C.
YUKSEKOGRETİM KURULU BAŞKANLIGI

Sayı:B.30.0.APK.0.00.00.05/09-116-6546 30.03.2005
Konu:1416 sayılı Kanun'a Tabi Yukumluler
... UNİVERSİTESİ REKTORLUĞUNE
İlgi: Maliye Bakanlığı'nın 23/12/2004 tarih ve B.07.0BHM.0.4221-85153-17160 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı'na muhatap yazısı.
Bilindiği gibi 2547 sayılı kanunun 33. maddesi uyarınca yurtdışına lisansustu eğitim- oğretim amacıyla gonderilen araştırma gorevlilerinden suresi icerisinde oğretimlerini tamamlayamayanlar ile mustafi sayılanlar ve istifa edenlerin oğretimlerini tamamlayarak universitede goreve donmek istemeleri halinde, mecburi hizmetlerine karşılık gelen para borclarını odemeleri gerektiği bildirilmiştir.
1416 Sayılı Kanun uyarınca universitelerimiz adına Milli Eğitim Bakanlığı hesabına yurt dışına gonderilen ve suresi icerisinde eğitimini tamamlayamayan ya da tamamladığı halde gorev talep etmeyen kişiler hakkında tazminat takibatına gecilmektedir. Bunlardan doktora oğrenimini tamamladığını belirterek gorev talebinde bulunanlar yeni senet duzenlettirilerek dava ve vekalet masraflarının kendisinden peşinen alınması ve henuz odemediği mecburi hizmete karşılık para borcunun yeniden fiili hizmete donuşturulerek gorev verilebileceği Maliye Bakanlığının ilgide kayıtlı yazısı ile bildirilmiştir.
2547 sayılı Kanun'un 33. maddesi uyarınca yurt dışına gonderilen araştırma gorevlilerinden herhangi bir nedenle (başarısızlık, istifa, mustafi) tazminat takibatına başlananlardan borclarının tamamını odemeden doktora oğrenimlerini tamamlayarak gorev almak istemeleri halinde, Rektorluğunuzce de gorev verilmek istenmesi halinde, Kurulumuzca Maliye Bakanlığı Baş Hukuk Muşavirligi ve Muhakemat Genel Mudurluğu goruşu alınarak, para borclarının yeniden mecburi hizmete donuşturulebileceği kanaatine varılmıştır. Bu cercevede konuya ilişkin daha once yapılan işlemlerin Rektorluğunuzce gerek duyulması halinde yeniden değerlendirilmesi ve Başkanlığımıza bilgi verilmesi hususunda gereğini saygılarımla arz ederim.
Prof.Dr. Aybar ERTEPINAR
Başkan Vekili

DAĞITIM
-Universite Rektorluklerine
(Vakıf Universiteleri haric)

MEMURLAR.NET'İN NOTU
1- Yurt dışına iki turlu gonderme şekli bulunmaktadır. 2547 sayılı Kanunun 33. maddesi ve 1416 sayılı Kanun uyarınca.
2- Yukarıdaki yazıya gore, tazminat takibine başlanmış olupta, borclarının tamamını odemeyenlerden, doktora oğrenimlerini tamamlayarak universitelerde gorev almak isteyen araştırma gorevlilerinin para borcları mecburi hizmete donuşturulebilecektir.