Acılacak "Polis Meslek Eğitim Merkezleri" yoluyla 10 polis alınmasına imkan veren 5336 sayılı Kanun, Resmi Gazetede yayımlanarak yururluğe girdi. Bu duzenleme, her ne kadar medyada, "10 bin polis alınacağı" şeklinde haberleştirilmekte ise de, 2005 yılında alınabilecek en fazla polis sayısı 2 bindir. Polis meslek eğitim merkezlerine girişler secme sınavı ile olacaktır. Polis alımına ilişkin olarak hazırladığımız 10 soruluk dosya icin başlığa tıklayın. 1) Polis alımı nasıl yapılacak?
Polis alımı icin Bakanlar Kurulu Kararı ile Polis Eğitim Merkezi acılacaktır. Bu merkezlere giriş ise secme sınavıyla yapılacaktır.
2) Sınava Kimler Başvurabilecek?
Sınava, en az dort yıllık yuksek oğretim kurumlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki yuksek oğretim kurumlarından mezun olanlar girebilecek.
3) Yaş Sınırı var mı?
Yapılacak olan sınava, sınav tarihi itibarıyla 27 yaşından gun almayan erkek ve bayanlar ile askerliğini yapmış 29 yaşından gun almamış erkek adaylar katılabilecek...
4) Sınav nasıl yapılacak? KPSS gecerli olacak mı?
İlgili Kanunda secme sınavı yapılacağı belirtilmekte ve bu sınavdan başarılı olanların altı aydan az olmamak uzere polis meslek eğitimine alınacağı belirtilmektedir. Bu konuda İcişleri Bakanlığınca bir yonetmelik cıkarılacak olup, bu detaylar yonetmelikte acıklanacaktır.
5) Polis eğitim merkezlerine giren oğrencilerin masraflarını kim karşılayacak?

Polis meslek eğitim merkezlerinde eğitim-oğretim, parasız yatılı ve uniformalı olup, oğrencilerin iaşe, ibate ve sağlık giderleri ile diğer istihkakları Devletce karşılanır. Ayrıca, oğrencilere polis meslek yuksek okulu oğrencilerine odenen miktar kadar harclık odenir.
6) Hangi halde oğrencinin polis meslek eğitim merkezi ile ilişiği kesilir?
Polis meslek eğitim merkezlerindeki eğitim-oğretim suresi icerisinde; giriş şartlarını taşımadıkları sonradan anlaşılanlar, eğitim ve oğretimini başarı ile tamamlayamayanlar, sağlık ve disiplin yonunden polis olamayacağına yetkili kurullarca karar verilenlerin polis meslek eğitim merkezleri ile ilişikleri kesilir. Sağlık veya olum dışındaki nedenlerle ilişiği kesilenlerden, odenen harclık ve yapılan masraflar kanunî faizi ile birlikte tahsil edilir.
7) Polis meslek eğitimi merkezini başarılı tamamlayan hangi unvanda atanacak?
Polis meslek eğitim merkezlerinde eğitimlerini başarı ile tamamlayanlar, Emniyet Genel Mudurluğu kadrolarına aday polis memuru olarak atanırlar.

8) Bu şekilde aday polis olarak atananlar kac yıl nakil isteyemecek?
Bu şekilde atananlar, atanma tarihinden itibaren altı yıl sureyle başka kurumlara nakil yoluyla atanamazlar.
9) Hangi halde oğrenciler kendilerine yapılan masrafı geri odemekle yukumlu?
Altı yıl boyunca polislik yapmakla gorevli olanlar bu sure zarfında memuriyetten cekilmeleri, cekilmiş sayılmaları, meslekten veya memuriyetten cıkarma cezası almaları ve aslî memurluğa atanamayarak ilişiği kesilmeleri halinde mecburi hizmet surelerinin kalan her yılı icin, kendilerine yapılmış olan oğretim masraflarını tazminat olarak odemek zorundadırlar.
10) 2005 yılında kac polis alınacak?

2005 yılında bu şekilde, en fazla 2 bin polis alınacak