2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununa tabi olarak calışan akademik personele geliştirme odeneği verilmektedir. Geliştirme odeneğinin ne miktarda ve hangi şartlarda verileceği ise 19 /04/2005 tarih ve 25791 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2005/8681 sayılı "Geliştirme Odeneği Odenmesine Dair Karar" ile belirlenmiştir. Sitemize gelen bir soru cercevesinde 2547 sayılı Kanunun 35'inci maddesine gore diğer yuksekoğretim kurumlarında gorevlendirilenlere verilecek geliştirme odeneğinde gorevin fiiline yapılmış olma şartının aranıp aranmayacağına ilişkin olarak hazırladığımız cevabı gormek icin başlığa tıklayın. SORU: 19 Nisan 2005 tarih ve 25791 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Geliştirme Odeneği Odenmesine Dair Karar adlı 2005/8681 sayılı Bakanlar kurulu kararının 2. maddesinin (b) fıkrasında 2547 sayılı Yuksek oğretim kanunun 35. maddesi ile diğer yuksekoğretim kurumlarında gorevlendirilenlere geliştirme odeneği odeneceği belirtilmektedir. Fakat daha onceki 95/6509 sayılı bakanlar kurulu kararında "MADDE 2. Geliştirme odeneği, bu odeneğin verilmesi gereken yuksekoğretim kurumlarının kadrolarında fiilen calışanlar ile 2547 sayılr Yuksckoğretim Kanunu'nun 40 ıncı maddcsinin (b) fıkrası ile 41 inci maddesi uyannea bu kurumlarda gorevlendirilmiş olan oğretim elemanlarına ve kadrosunun bulunduğu yer dışındaki universiteye rektor veya dekan olarak atatananların fiilen gorev yaptıklan muddetce verilir." şeklinde bir ibare vardı ve madde de 35. madde ile gorevlendirilenler hakkında bir ibare yoktu, bu nedenle 35. madde gereği başka yuksekoğretim kurumlarına gorevlendirilenlere geliştirme odeneği odenmemmekteydi. 2005/8681 sayılı yeni Bakanlar kurulu kararından sonra 35. madde ile başka yuksekoğretim kurumlarına gorevlendirilenlerede geliştirme odenmesi gerekmektedir diye duşunuorum. Ancak, 19 Nisan 2005 tarihinde resmi gazetede yayınlanmış olmasına rağmen 35. madde ile gorevlendirilenlere henuz geliştirme odeneği verilmemiştir.
Not: Fiilen calışıyor olmak şartı olabilir mi? Bana gore olmaması gerekir cunku diğer yuksekoğretim kurumlarına gorevlendirilenler diyor. 2547 sayılı kanunun 35. maddesinde "Oğretim elemanı yetiştirilmesi amacıyla universitelerin araştırma gorevlisi kadroları, araştırma veya doktora calışmaları yaptırmak uzere başka bir universiteye, Yuksekoğretim Kurulunca gecici olarak tahsis edilebilir-Bu şekilde doktora veya tıpta uzmanlık veya sanatta yeterlik payesi alanlar, bu eğitimin sonunda kadrolarıyla birlikte kendi universitelerine donerler" diyor.

CEVAP: 2914 sayılı Kanunun Geliştirme odeneğini duzenleyen 14'uncu maddesinde; "Diğer yuksekoğretim kurumlarına gore sosyo-ekonomik acıdan daha az gelişmiş yerlerde oğretim yapan ve/veya yeterli sayıda oğretim elemanı sağlanamayan yuksekoğretim kurumları ile bunların bolumlerinde gorevli oğretim elemanlarına; almakta oldukları aylık gosterge ve ek gosterge toplamının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca belirlenen aylık katsayı ile carpımı sonucu bulunacak miktarın beş katına kadar geliştirme odeneği odenebilir. Geliştirme odeneği verilecek yuksekoğretim kurumları, odeneğin verilmesine ilişkin usul ve esaslar ile oran veya miktarları, bu odenekten yararlanma suresi ile yararlanamayacak olanlar ve diğer hususlar Yuksekoğretim Kurulu ile Milli Eğitim Bakanlığının goruşu ve Maliye Bakanlığının teklifi uzerine Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit edilir. Bu odenek damga vergisi haric herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz." hukmu yer almaktadır.
Geliştirme odeneceğinin nasıl verileceğine ilişkin tespit ise 2005/8681 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kararlaştırılan Geliştirme Odeneği Odenmesine Dair Karar ile yapılmıştır. Bu kararın 1'inci maddesinde; "Diğer yuksekoğretim kurumlarına gore sosyo-ekonomik acıdan daha az gelişmiş yerlerde oğretim yapan ve/veya yeterli sayıda oğretim elemanı sağlanamayan yuksekoğretim kurumlarında gorevli oğretim elemanlarına; almakta oldukları aylık gosterge ve ek gosterge toplamının memur aylık katsayısı ile carpımı suretiyle hesaplanacak tutara, ekli cetvelde yuksekoğretim kurumlarının bulunduğu yerleşim yerlerine gore belirlenen oranların uygulanması sonucu bulunacak miktarda geliştirme odeneği odeneceği," hukum altına alınmış olup, 2'nci maddesinde ise; "Geliştirme odeneği;
a) Bu odeneğin verilmesi ongorulen yerlerdeki yuksekoğretim kurumlarına ait oğretim elemanı kadrosuna atanarak, atandığı yuksekoğretim kurumunda fiilen calışanlara,
b) 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 35 inci maddesi ve 40 ıncı maddesinin (b) fıkrası ile 41 inci maddesi uyarınca diğer yuksekoğretim kurumlarında gorevlendirilenlere,
c) Kadrosu başka bir yuksekoğretim kurumunda olmakla birlikte, geliştirme odeneği verilmesi ongorulen yerlerdeki yuksekoğretim kurumlarına rektor veya dekan olarak usulune uygun şekilde atananlara,
gorevin yapıldığı yuksekoğretim kurumlarının bulunduğu yerler icin bu Karara ekli cetvelde ongorulen oranlar uzerinden fiilen gorev yaptıkları surece odenir.
2547 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin (a) fıkrasına dayanılarak yuksekoğretim kurumlarında ders vermek uzere gorevlendirilen oğretim elemanlarına, kadrolarının yer aldığı yuksekoğretim kurumunun bulunduğu yerler icin ekli cetvelde ongorulen oranlar uzerinden geliştirme odeneği odenir.
Bu Karara ekli cetvelde geliştirme odeneği odenmesi ongorulen yerlerde yeni kurulan yuksekoğretim kurumlarının fiilen eğitim-oğretim faaliyetine başlamamış olması durumunda bu yerlerdeki yuksekoğretim kurumları icin belirlenmiş geliştirme odeneği, soz konusu yuksekoğretim kurumlarının eğitim-oğretime başlaması konusunda Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı tarafından izin verilmiş olması kaydıyla ve fiilen eğitim-oğretime başlanıncaya kadar sadece rektor, dekan, yuksekokul muduru, enstitu muduru ve konservatuar muduru olarak atanmış oğretim elemanlarına odenir." hukmune yer verilmiştir.

Diğer yandan, bu Kararın 6'ncı maddesinde; "Geliştirme odeneğinden yararlanabilmek icin gorevin ilgili yuksekoğretim kurumlarında fiilen yapılması şarttır.
Ancak;
a) Yıllık izin suresince,
b) Bir takvim yılında toplam 15 gunu aşmayan mazeret izni suresince,
c) Hastalık izni kullanılması, tedavi kurum veya kuruluşlarında yatmak suretiyle tedavi gorulmesi ve 6245 sayılı Harcırah Kanununun 20 nci maddesine gore refakatci izni verilmesi hallerinde (ancak, bu bent uyarınca odenecek geliştirme odeneğinin toplam suresi, her ne suretle olursa olsun bir takvim yılı icinde 30 gunu gecemez),
d) 2547 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi ile mevzuatı uyarınca yurt ici veya yurt dışında gecici gorevlendirme sebebiyle ayrılmalarda 15 gune kadar olan sureler icin (ancak, bu bent uyarınca odenecek geliştirme odeneğinin toplam suresi, her ne suretle olursa olsun bir takvim yılı icinde 30 gunu gecemez),
fiilen calışma şartı aranmaz."
hukmu yer almaktadır.
Kanunun 7'nci maddesinde ise "Geliştirme odeneği;
a) 2547 sayılı Kanunun 33 uncu maddesine gore lisansustu eğitim-oğretim icin yurt dışına gonderilenlere,
b) 2547 sayılı Kanunun 38 inci maddesine gore gorevlendirilenlere,
c) Ozel kanunlardaki hukumlere dayanılarak yuksekoğretim kurumları dışında gorevlendirilenlere,
d) Kısmi statude calışanlara, odenmez."
hukmu yer almaktadır.
Bu hukumler birlikte değerlendirildiği takdirde, geliştirme odeneğinin kimlere odeneceği ve kimlere odenmeyeceği acıkca belirlenmiş olup, bu cercevede, 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 35 inci maddesi ve 40 ıncı maddesinin (b) fıkrası ile 41 inci maddesi uyarınca diğer yuksekoğretim kurumlarında gorevlendirilenlere gorevin yapıldığı yuksekoğretim kurumlarının bulunduğu yerler icin bu Karara ekli cetvelde ongorulen oranlar uzerinden fiilen gorev yaptıkları surece odenir. Ancak, bu odeneğin verilebilmesi icin gorevin fiilen yapılması gerekmektedir.