03/09/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile YOK ve Universitelerdeki hizmetici eğitim etkinliklerinde gorev alacakların nitelikleri tespit edilmiştir. Buna gore, hizmetici eğitim etkinliklerine universite oğretim elemanlarından gorevlendirilen personelin oğretim uyesi, oğretim gorevlisi veya okutman olmaları gerekmektedir. Detay icin başlığa tıklayın. 03/09/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2005/9247 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 5'inci maddesinde Eğitim gorevlilerinde aranacak nitelikler ele alınmıştır. Buna gore,
Kurs, seminer ve benzeri hizmet ici eğitim etkinliklerinde gorev alacakların;
a) Yuksek oğrenimli olmaları,
b) Uygulanacak eğitim programında yer alan konularda gerekli bilgi, beceri ve oğretme yeteneğine sahip olmaları,
c) Universite oğretim elemanlarından gorevlendirilen personelin oğretim uyesi, oğretim gorevlisi veya okutman olmaları,
d) Uzerinde resmî gorevi bulunmayanlardan gorevlendirilenlerin, eğitim programlarında yer alan konularda tecrubeye dayalı bilgi, beceri ve oğretme yeteneğine sahip olmaları,
şartları aranacaktır.
Yukarıdaki şartlarda da goruleceği uzere araştırma gorevlileri kapsam dışında tutulmuştur.
GOREVİN FİİLİNE YAPILMA ŞARTI
Esaslara gore ek ders ucreti odenebilmesi icin ders gorevinin fiilen yapılmış olması şarttır. Kurs, seminer ve benzeri hizmetici eğitim etkinliklerinde yonetici olarak gorevlendirilenlerin, fiilen yerine getirdikleri ders gorevleri haric, bu gorevleri ek ders gorevinden sayılmayacaktır. Yani yoneticiler derse girerse ek ders ucreti alacak girmez ise ek ders ucreti alamayacaktır.
REKTOR KARAR VERECEK
Aranan nitelikleri taşıyanlardan kendilerine ucretli ders gorevi verilecekler, Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı ile Universitelerarası Kurul Başkanlığında Kurul Başkanlarınca; universiteler ile yuksek teknoloji enstitulerinde ise rektorce karar verilşecek.
UCRETLE OKUTULABİLECEK DERS SAATİ SAYISI
Kurs, seminer ve benzeri hizmetici eğitim etkinliklerinde ucretli ders gorevi alacak olanlardan;
a) Kurum ici personele; gunde 5, haftada 25 ve yılda 250 saati,
b) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarından gorevlendirilecek personele; haftada 15 saati,
c) Universite oğretim elemanlarına; 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununda belirtilen zorunlu ve isteğe bağlı ek ders saatini,
d) Eğitim ve Oğretim Hizmetleri Sınıfındaki personele; calışmakta oldukları kurumun ek ders gorevi ile ilgili mevzuatında belirtilen zorunlu ve isteğe bağlı ek ders saatini,
e) Uzerinde resmî gorevi bulunmayanlara; haftada 25 saati
aşmayacak şekilde ek ders gorevi verilebilecektir.