Yuksekoğretim kurumlarında gorev alan oğretim uyeleri (Profesor, Docent ve Yardımcı docentler) ile oğretim gorevlileri ve okutmanların ders yuku ve ek ders ucretlerine ilişkin duzenlemeler 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununda yapılmıştır. Bu kanunda yapılan hukumler cercevesinde Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı Genel Kurul Toplantısında ayrıntılı bir acıklama yapılmıştır. Bu acıklamayı gormek icin başlığa tıklayın (16/9/2005 tarihli Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı Genel Kurul Toplantısında Alınan Karar)
DERS YUKU TESPİTİ VE EK DERS UCRETİ ODEMELERİNDE UYULACAK ESASLAR
Ders Yukleri ve Ucret Karşılığı Okutabilecekleri Ek Ders Saatleri
Madde 1- a) Maaş karşılığı haftalık ders yuku, oğretim uyeleri icin 10 saat, oğretim gorevlileri ve okutmanlar icin 12 saattir. Oğretim elemanları, haftalık ders yukunun dışında gerek kadrosunun bulunduğu, gerekse diğer yuksekoğretim kurumlarında, guz ve bahar yarı yıllarında mecburi ve isteğe bağlı olarak, ek ders ucreti odenmek kaydıyla ders verebilir. Mecburi ve isteğe bağlı dersler ile diğer faaliyetler icin haftalık ders programında yer alması ve fiilen yapılması şartıyla oğretim elemanının toplam olarak ucret karşılığı verebileceği ek ders; normal orgun oğretimde en cok 20 saat, ikinci oğretimde ise en cok 10 saattir. Buna gore oğretim elemanlarının toplam ders yuku ve ek ders saatleri (saat/hafta) aşağıda belirtilmiştir.
DERS YUKU VE EK DERS SAATLERİ TABLOSU
Maksimum Ek Ders Saati Normal Orgun II.Orgun Eğitim Eğitim Gorev Haftalık Ders Genel Unvanları Yuku Mecburi İstekle İstekle Toplam Toplam Prof. 10 2 18 10 30 40 Doc. 10 4 16 10 30 40 Yrd.Doc. 10 8 12 10 30 40 Oğr .Gor . 12 12 8 10 30 42 Okutman 12 12 8 10 30 42 b) Yaz ve yarıyıl tatillerinde yapılan eğitim-oğretim faaliyetleri icin odenecek ek ders ucretinin tespitinde, haftalık ders yukunu doldurmuş olmak koşulu aranmaz.
c) Rektor, dekan, enstitu ve yuksekokul mudurleri icin haftalık ders yuku zorunluluğu aranmaz, bunların yardımcıları ile bolum başkanlarının haftalık ders yuku yukarıda belirtilen yukun yarısı kadardır.
Rektor, dekan, enstitu ve yuksekokul mudurluğu ile bolum başkanlığına Yuksekoğretim Kanunda belirtilen şekilde usulune uygun olarak yapılan vekaleten gorevlendirmeler haricinde soz konusu gorevlerin vekaleten yurutulmesi halinde ders yuku muafiyeti ve indirimi uygulanmaz.
d) 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 31 inci maddesi uyarınca ders saati ucreti karşılığında oğretim gorevlisi olarak gorevlendirilenler icin haftalık ders yuku zorunluluğu aranmaz.
Haftalık Ders Yuku Denklikleri
Madde 2- Haftalık ders yukunun hesabında bilfiil, bizzat bulunmak ve yapmak şartıyla aşağıdaki denklikler esas alınır. Oğretim elemanın eğitimoğretim faaliyetleri teorik dersler ve diğer faaliyetler olmak uzere iki grupta toplanır.
Her bir dersi (uzmanlık alan dersleri dahil) sadece teorik veya sadece uygulama olarak kategorize etmek mumkun olmadığından ve bazı derslerin hem teorik hem de uygulama bileşeni bulunabileceğinden derslerin icerikleri ve teorik/uygulama bileşenleri universite senatolarınca belirlenir ve universite kataloglarında duyurulur.
Tıpta Uzmanlık Tuzuğu uyarınca universitelerin tıp veya diş hekimliği fakulteleri bunyesinde yurutulen uzmanlık eğitimlerinde, Uzmanlık Dalları Eğitim ve Mufredat Komisyonlarınca belirlenen mufredata uygun olarak Anabilim Dalı Akademik Kurulunca belirlenen ve Fakulte Yonetim Kurulu tarafından onaylanan haftalık ders programı esas alınır.
a) Teorik Dersler: Haftalık ders programında yer alan, gunu, saati ve yeri belirlenmiş, oğrenciye hitap eden, oğretim elemanının aktif olarak katıldığı eğitimoğretim faaliyetleri olup, her ders saati bir ders yukune eş değerdir. Bu dersler on lisans, lisans ve lisansustu (yuksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık, sanatta yeterlik) duzeyde acılabilir. Benzer tez konularında calışan lisansustu oğrenciler icin ilgili yonetmeliklere uygun olarak acılabilecek uzmanlık alan dersleri de yukarıdaki koşulları sağlamak kaydıyla bu kapsamda değerlendirilir.
Uzmanlık alan dersleri, Enstitu Yonetim Kurulunca tez danışmanının atandığı tarihte başlar ve Enstitu Yonetim Kurulunun oğrencinin mezuniyetine karar verdiği tarihe kadar devam eder. Bu dersler yarı yıl ve yaz tatillerinde de devam edebilir.
b) Diğer Faaliyetler: Teorik dersler dışındaki tum eğitim- oğretim faaliyetlerini kapsar.
1- Haftalık ders programında gunu, yeri, saati belirlenmiş, oğrenciye hitap eden, oğrencilerin aktif olarak katıldığı uygulamalı dersler ile teorik derslerin uygulamalarının ve laboratuvar, tıbbi ve cerrahi klinik uygulamaları, seminer ve diğer benzeri faaliyetlerin her ders saati bir ders yukudur.
2- Bitirme odevi, bitirme projesi, diploma projesi, proje ve staj raporu değerlendirme ve benzeri eğitim, oğretim faaliyetlerini yoneten oğretim elemanları, oğrenci sayısına bakılmaksızın toplam 2 saat /hafta uygulamalı ders yuku yuklenmiş sayılır.
3- Lisansustu eğitimde (yuksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık, sanatta yeterlik) tez danışmanlığı, her bir oğrenci icin, 1 saat/ hafta ders yukudur. Ancak bir oğretim uyesinin lisansustu eğitim tez danışmalıklarından kazanabileceği azami ders yuku 10 saat/ hafta'yı gecemez. Lisansustu eğitim tez danışmanlığı, oğretim uyesinin (ders saati ucreti karşılığı ders gorevi verilen emekli oğretim uyeleri dahil) oğrencinin danışmanlığına (ders ve tez donemleri icin) ilgili Yonetim Kurulunca atandığı tarihte başlar ve ilgili Yonetim Kurulunun oğrencinin mezuniyetine karar verdiği tarihe kadar devam eder.
4- Bir yarı yıl icinde yapılan her ara sınav karşılığı olarak derse kayıtlı oğrenci sayısına gore;
Oğrenci Sayısı Ders Yuku 1- 50 1 saat 51- 100 2 saat 101- 150 3 saat 151- 200 4 saat 201 ve daha cok 5 saat ders yuku sınavın yapıldığı haftanın ders yukune aynen eklenir.
Ara sınavlar icin ongorulen yuk her bir dersin ara sınavı icin haftada beş saati aşamaz.
Laboratuvar, uygulamalı dersler, guzel sanat ve beden eğitimi derslerindeki oğrencilerin yarı yıl icindeki faaliyetlerinin değerlendirilmesi de ara sınav olarak kabul edilir.
Ek Ders Ucreti
Madde 3- Ek ders ucreti odemelerinde 2 nci maddede belirtilen hususlar da dikkate alınarak aşağıdaki esaslar uygulanır.
a) Ek ders ucreti, haftalık ders yuku sınırını aşan teorik dersler ve diğer faaliyetler icin odenir. Kısmi statude bulunanlar dahil oğretim elemanlarına normal orgun oğretimde en cok yirmi saate kadar, ikinci oğretimde ise en cok on saate kadar ek ders ucreti odenir. Bir oğretim elemanı hem normal orgun oğretimde, hem de ikinci oğretimde gorev alıyorsa en cok otuz saate kadar (20 saati normal oğretim, 10 saati ikinci oğretim icin olmak uzere) ek ders ucreti odenir. Ders yuklerinin tamamlanmasında ve ek ders ucretinin hesaplanmasında, oncelikle normal orgun oğretimde verilen ders ve faaliyetler dikkate alınır.
Teorik dersler dışındaki faaliyetlerin haftalık ders yukunun tamamlanmasından sonraki kısmı ek ders ucretinin hesabında dikkate alınır. Ancak, haftalık ders yukunun tamamlanmasında ve ek ders ucretinin hesabında, teorik dersler dışındaki faaliyetlerin haftalık en fazla on saatlik kısmı dikkate alınır, toplam on saati aşan kısım icin ek ders ucreti odenmez.
Yaz ve yarıyıl tatillerinde yurutulen eğitim-oğretim faaliyetlerinde ders yuku zorunluluğu aranmaksızın; sadece normal orgun oğretimde gorev alan oğretim uyelerine en cok 30 saate, oğretim gorevlileri ve okutmanlara 32 saate, hem normal orgun oğretim hem de ikinci oğretimde gorev alan oğretim uyelerine de en fazla 40 saate, oğretim gorevlileri ve okutmanlara 42 saate kadar ek ders ucreti odenebilir.
b) Ara sınavlar icin ongorulen yukten doğan ek ders ucretleri, yalnızca ara sınavların veya ara sınav yerine gecen değerlendirmelerin yapıldığı hafta icin odenir. Ek ders ucretinin hesabında, bir yarıyılda bir ders icin yapılan ara sınavların en fazla dordu dikkate alınır ve aşan kısmı icin ek ders ucreti odenmez.
c) Eğitim programlarının veya derslerin blok halinde uygulandığı durumlarda, faaliyetler bir yarı yıllık sureye yayılarak ek ders yuku hesabı yapılır.
d) Tıp Fakultelerinin 4, 5 ve 6 ncı sınıfları, konservatuvar, yabancı dil, resim-iş, beden eğitimi ve spor, muzik eğitim programları, laboratuvar, staj, uygulamalı dersler ve tıbbi ve cerrahi klinik uygulamalar, bitirme odevi, bitirme projesi, diploma projesi ve benzeri calışmalar haric olmak uzere, aynı ders veya faaliyet birden fazla oğretim elemanı tarafından yurutuluyorsa dersin veya faaliyetin haftalık ders yuku ve ek ders saatleri gorev alan oğretim elemanlarına bolunerek hesaplanır.
e) Eğitim-oğretim niteliğine gore sınıfların aşırı kalabalıklığı ve/veya fiziksel olanakların yeterli olmaması nedeniyle teori ve/veya uygulamadan oluşan bir ders, ilgili Bolum Başkanının onerisi ve ilgili Yonetim Kurulunun kararı ile birden fazla şube halinde acılabilir. Bu takdirde, ayrı ayrı vermeleri kaydıyla, bu dersleri veren oğretim elemanlarının her birine dersin oğretim programındaki haftalık teorik ve uygulama saati ders yuku ve ek ders saati olarak aynen uygulanır.
f) Eğitim programlarının uzaktan eğitim yontemi ile yapılması durumunda, faaliyetler eş değer haftalık ders yuku hesabı yapılarak değerlendirilir.
g) Oğretim elemanlarına gecici gorev, sevk, rapor ve izinli olmaları gibi nedenlerle haftalık ders programında belirtilen gun, saat ve yerde ders verme gorevlerini yerine getirememeleri halinde anılan mazeretlerin bitiminden sonra vermek istedikleri dersler ve yurutulen faaliyetler icin, Yonetim Kurulunun ders programlarının tespitinde takip ettiği prosedure gore haftalık ders programında yapacağı değişiklik neticesinde belirlenen tarihteki hafta esas alınarak ( 2914 sayılı Kanunun 11 inci maddesindeki ek ders ucreti odenebilecek ders saati sınırları icinde kalmak ve anılan maddenin son fıkrası hukmune gore herhangi bir fazla odemeye yol acmamak uzere) ek ders ucreti odenir. Boş gecen derslerin, mufredat programında değişiklik yapılmaksızın ilgili oğretim elemanı yerine bir başka oğretim elemanı tarafından telafi edilmesi halinde, ek ders ucreti bu dersleri fiilen ve bizzat veren oğretim elemanına (2914 sayılı Kanunun 11 inci maddesindeki ek ders ucreti odenebilecek ders saati sınırları icinde kalmak kaydıyla) odenir.
h) Hafta ve bayram tatili, yarı yıl ve yaz tatillerinde veya normal calışma saatleri dışında yurutulen uzmanlık alan dersleri, tez danışmanlığı, ara sınavlarla ilgili faaliyetler icin zamlı ek ders ucreti odenmez.
Sınav Ucreti:
Madde 4 - Dersi veren oğretim elemanına, her ders icin ayrı ayrı olmak uzere, yarı yıl ve yıl sonu genel sınav donemlerinde her 50 oğrenci icin 300 gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutar kadar sınav ucreti odenir. Oğrenci sayısının goz onune alınmasında kusurlar tama iblağ edilir ve 500 oğrenciden fazlası dikkate alınmaz. Ara sınavlar ve butunleme sınavları icin sınav ucreti odenmez.
Sınavın dersi veren oğretim elemanı tarafından yapılmaması halinde sınav ucreti odenmez.
Diğer Hususlar:
Madde 5- Haftalık ders yukunun tamamlanmasında ve ek ders ucretinin hesaplanmasında sırasıyla; normal orgun oğretimde verilen teorik dersler ve diğer faaliyetler, daha sonra ikinci oğretimde verilen teorik dersler ve diğer faaliyetler dikkate alınır.
2547 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin (a) bendi uyarınca gorevlendirilen oğretim elemanlarının ders yuklerinin tamamlanmasında ve ek ders ucretlerinin hesaplanmasında; sırasıyla bağlı bulundukları fakulte veya yuksekokulda normal orgun oğretimde verdikleri ders ve diğer faaliyetler ile gorevlendirildikleri yuksekoğretim kurumlarında normal orgun oğretimde verdikleri ders ve diğer faaliyetler daha sonra bağlı bulundukları fakulte veya yuksekokulda ikinci oğretimde verdikleri ders ve diğer faaliyetler ile gorevlendirildikleri yuksekoğretim kurumlarında ikinci oğretimde verdikleri ders ve faaliyetler dikkate alınır.