Memura ek zam tasarısı olarak bilinen ve bu hafta ucuncu kez meclis genel kurulunda gelecek olan tasarıda, oğretmenlerin ek ders ucretlerinin dayanağı olan 657 sayılı Kanunun 176'ncı maddesi değiştirilmekte ve gostergeler 5 YTL'ye tekabul edecek duzeyde yukseltilmektedir. Peki bu ek ders ucretlerindeki yukselme 2914 sayılı Kanuna gore gorev yapan oğretim elemanlarını etkileyecek midir? Cevap icin başlığa tıklayınız. SORU: Değerli Site Yetkilileri, Ek ders ucretleri ile ilgili değişiklikte Universitelere herhangi bir değişiklik getirilmekte midir? Bir oğr. gor. bir saat ucret icin 5,5 ytl
almaktadır. Bu konuda bir ilave var mıdır?
CEVAP: 2914 sayılı Kanunun Ek ders ucretini duzenleyen 11'inci maddesinde; "2547 Sayılı Yuksekoğretim Kanununun 36 ncı maddesine gore haftalık okutulması mecburi ders yuku saati dışında, kısmi statude bulunanlar dahil oğretim elamanlarına gorev unvanlarına gore Maliye Bakanlığının goruşu uzerine Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen mecburi ve isteğe bağlı dersler ve diğer faaliyetler icin bu ders ve faaliyetlerin haftalık ders programında yer alması ve fiilen yapılması şartıyla en cok yirmi saate kadar, ikinci oğretimde ise en cok on saate kadar ek ders ucreti odenir. Ders yuklerinin tamamlanmasında oncelikle normal orgun oğretimde verilen ders ve faaliyetler dikkate alınır.
Oğretim elemanlarının teorik derslerle yaptırdıkları uygulama, yonettikleri tez, seminer ve doktora calışmalarının ve ara sınavların ne olcude ders yukunden sayılacağı Yuksekoğretim Kurulunca belirlenir. Ara sınavlar icin Yuksekoğretim Kurulunca oğrenci sayısı gozonunde bulundurulmak suretiyle tespit edilecek ders yuku beş saati, diğer faaliyetler icin belirlenecek ders yuku ise bir saati gecemez. Teorik dersler dışındaki faaliyetlerin ders yukunun tamamlanmasından sonraki kısmı ek ders ucretinin hesabında dikkate alınır. Ancak mecburi ders yukunun tamamlanmasında ve ek ders ucretinin hesabında, teorik dersler dışındaki faaliyetlerin haftalık en fazla on saatlik kısmı dikkate alınır, kalan kısmı ise maaş karşılığı sayılır.
Dersi veren oğretim elemanına her ders icin ayrı ayrı olmak uzere yarı yıl ve yıl sonu donemlerinde her 50 oğrenci icin 300 gosterge rakamının Devlet Memurları Kanununa gore aylıklar icin belirlenen katsayı ile carpımı sonucu bulunacak tutarda sınav ucreti odenir. Oğrenci sayısının hesabında kusurlar tama iblağ edilir ve 500 oğrenciden fazlası dikkate alınmaz. Ara sınavlar ve butunleme sınavları icin sınav ucreti odenmez.

Ek ders ucreti, aşağıdaki gostergelerin Devlet Memurları Kanununa gore aylıklar icin belirlenen katsayı ile carpımından oluşur.
Ek Ders Ucreti
Unvanı/ Gostergesi

Profesor 300
Docent 250
Yardımcı Docent 200
Oğretim Gorevlisi ve Okutman 160
Yuksekoğretim Kurumlarının kadrolarında olmayıp bu unvanları taşıyanlardan ders saati başına gorevlendirilenlerin sosyal guvenlik kuruluşlarından almakta oldukları aylıklar bu şekilde gorevlendirilmeleri nedeniyle kesilmez.
Mufredat programları uyarınca normal calışma gunlerinde calışma saatinin bitiminden ve saat 17.00'den sonra başlayan gece oğretimi ile hafta tatili, yarı yıl veya yaz tatillerinde yapılan oğretimde yukarıdaki şekilde hesaplanan ek ders ucretleri % 60 zamlı odenir. Yaz ve yarı yıl tatillerinde yapılan oğretim icin verilecek ek ders ucretinin hesabında ders yuku dikkate alınmaz." hukmu yer almaktadır.

Devlet memurlarının ek ders ucreti ise 657 sayılı Kanunun 89 ve 176 ncı maddelerinde duzenlenmiştir.

Bu cercevede devlet memurları ile oğretim elemanlarının ek ders ucretleri farklı kanunlarda duzenlendiği gorulmektedir.
Memura ek zam tasarısında sadece 657 sayılı Kanunun 176'ncı maddesi değiştirilmektedir. Bu madde en cok oğretmenleri ilgilendirmektedir. Tasarıda yapılan değişiklik ile memurun ek ders ucreti 3,5 YTL'den 5 YTL'ye cıkarılmaktadır.
Oğretim elemanının ek ders ucretinin dayanağı ise farklı bir mevzuattır. Bu 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanunudur. Bu Kanunun 11'inci maddesinde yer alan gosterge miktarlarının değiştirilmesine dair bir hukum mevcıt tasarıda yer almamaktadır. Bu nedenle memura ek zam tasarısında bahsi gecen ek ders ucretlerinin 3,5 YTL'den 5 YTL cıkması oğretim elemanını etkilemeyecektir.