Oğretim elemanları personel mevzuatı acısında 2914 ve 2547 sayılı Kanuna tabidir. Yıllık izin bağlamında hangi mevzuatın gecerli olduğu ise 2547 sayılı Kanunun 64'uncu maddesinde ele alınmıştır. Soz konusu bu maddede oğretim elemanlarının yıllık izinlerini, oğrenime ara verilen zamanlarda kullanabileceği belirtilmiştir. Bunun ne demek olduğu ve bu soruyla ilişkili diğer soru ve cevaplara bakmak icin başlığa tıklayınız. SORU: Samsun 19 Mayıs Universitesinde Yardımcı docent olarak calışıyorum. Oğretim elemanlarının yıllık izinleri ile ilgili bilgi istiyorum.
CEVAP:
11.10.1983 tarih ve 2914 sayılı Yuksek Oğretim Personel Kanunun 3 uncu maddesi hukmu uyarınca oğretim elemanlarının;
"A) Oğretim uyeleri sınıfı : Bu sınıf, profesorler, docentler ve yardımcı docentlerden oluşur.
B) Oğretim gorevlileri ve okutmanlar sınıfı: Bu sınıf, oğretim gorevlileri ile okutmanlardan oluşur.
C) Oğretim yardımcıları sınıfı : Bu sınıf, araştırma gorevlileri ile uzman, cevirici ve eğitimoğretim planlamacılarından,"
oluşacağı belirtilmiştir.
2547'de yer alan hukumler 4/11/1981 tarih ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunun izinler başlıklı 64 uncu maddesinde "Oğretim elemanları yıllık izinlerini, normal olarak, oğrenime ara verilen zamanlarda kullanırlar. Bunların diğer izinleri ile Yuksekoğretim ust kuruluşları personelinin ve yuksekoğretim kurumları memurlarının izin işleri 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu hukumlerine gore yurutulur.
Rektor, iznini Yuksekoğretim Kurul Başkanından, diğer yoneticiler ise bir ust makamdan alırlar.
Yuksekoğretim kurumlarında ve ust kuruluşlarda gorevli butun personel bağlı olduğu ilk disiplin amirinin izniyle gorevi başından ayrılabilir." hukmu yer almaktadır.
Buradaki " oğrenime ara verilen zamanlarda kullanırlar." ifadesi oldukca onemlidir. Bu ifadeye gore, akademik personel 20 veya 30 gun olan yıllık izinlerini her zaman değil oğrenime ara verilen zamanlarda kullanabilmektedir.
657 sayılı Kanunda yer alan hukumler 23 ncu madde: "Devlet memurları, bu kanunda gosterilen sure ve şartlarla izin hakkına sahiptirler."
102 nci madde: "Devlet memurlarının yıllık izin suresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar icin 20 gun, hizmeti on yıldan fazla olanlar icin 30 gundur. Zorunlu hallerde bu surelere gidiş ve donuş icin en cok ikişer gun eklenebilir."
103 uncu madde: "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca gore kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir onceki yıl haric, onceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları duşer.
Oğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.
Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla calışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir."
Yıllık izinlere ilişkin olarak yukarıda yer verilen hukumlerin uygulanmasına ilişkin olarak Maliye Bakanlığınca uc tebliğ cıkarılmıştır. Bunlar;
62 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği
140 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği
154 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Tebliği
1- AKADEMİK PERSONELİN KULLANABİLECEĞİ YILLIK İZİNLER
Akademik personelden;
1 yıldan 10 yıla kadar hizmeti olanlara 20 gun
10 yıldan fazla hizmeti olanlara 30 gun yıllık izin verilir.
2- YIL İCİNDE 10. YILIN TAMAMLANMASI HALİ
Akademik personel,10 yılı doldurması halinde, doldurduğu tarihten itibaren 30 gunluk izin kullanması mumkundur.
Orneğin 14 Haziran tarihinde 10 yıllık hizmet suresini dolduran bir Akademik personel 14 haziran tarihinden itibaren 30 gunluk yıllık izin hakkına sahip olur. Bu Akademik personel 14 haziran'dan once 20 gunluk izin hakkını kullanmış ise 14 haziran'dan sonra 10 gun daha yıllık izin kullanma hakkına sahiptir.
3-YILLIK İZİN KISIM KISIM KULLANILABİLİR
Akademik personel yıllık iznini oğrenime ara verilen zaman aralığında kullanmak kaydıyla, 657 sayılı Kanunun 103 uncu maddesinin 1 inci fıkrası hukmu uyarınca toptan veya kısım kısım kullanılabilir. Yıllık iznin ne zaman kullanılacağına amir karar vermektedir.Ancak amirin vereceği karar kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olmalıdır. 2547 sayılı kanunun ilgili hukmune gore, yuksekoğretim kurumlarında ve ust kuruluşlarda gorevli butun personel bağlı olduğu ilk disiplin amirinin izniyle gorevi başından ayrılabilir.
4- KULLANILAMAYAN YILLIK İZİNLER BİR SONRAKİ YIL KULLANILMASI
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 103 uncu maddesinde yer alan "Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir onceki yıl haric, onceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları duşer." hukmu uyarınca kullanılmayan izin iki yılı bir arada kullanılabilir ancak cari yıldan bir onceki yıl haric diğer yıllara ait kullanılmayan izinler duşmektedir. Ornek verecek olursak: 2004 yılında yıllık izin kullanmayan birisi bu iznini 2005 yılına akatarabilir. Ama bu izin 2005 yılında da kullanılmaz ise 2006 yılında, 2004 yılından kalan izin hakkı yanar.
5- YILLIK İZİNE İLAVE OLARAK YOL SURESİ KULLANILABİLİR Mİ
Yıllık izinin suresine idarenin takdiri ile gidiş ve donuş icin 2 şer gun ilave edilmesi mumkundur. Zira 102'nci maddede "Zorunlu hallerde bu surelere gidiş ve donuş icin en cok ikişer gun eklenebilir" denmektedir. Bu madde idareye taktir hakkı vermektedir.
6- HİZMET SURESİ BİR YILDAN AZ OLANLARA YILLIK İZİN VERİLMEZ
Akademik personele, 1 yıllık hizmetini tamamlamasından sonra idarenin takdiri cercevesinde yıllık izin verilmesi mumkundur.
Ornek verecek olursak: akademik personel 15.06.2006 tarihinde başlamış olsun. Bu personel 15.06.2007 tarihine kadar yıllık izin kullanamaz. Ama 16.06.2007 tarihinden itibaren, 2007 yılı icin, 20 gunluk izin hakkına sahiptir. Bu personelin 2006 yılı icin bir izin hakkı bulunmamaktadır.
7- TUM ASKERLİK SURELERİ YILLIK İZİNDE DEĞERLENDİRİLİR
Akademik personel olarak atanmadan once ifa edilen muvazzaf askerlik suresi, yıllık izin suresinin hesabında değerlendirilir.
Akademik personel olarak atanmadan once yedek subay olarak ifa edilen muvazzaf askerlik suresi, yedek subay oğrencilik suresi dahil, yıllık izinde değerlendirilir.
Akademik personel olarak calışırken, aylıksız izne ayrılarak ifa edilen muvazzaf askerlik suresi, borclanmasına bağlı olmaksızın, yıllık izinde suresinin hesabında değerlendirilir. Askerlik surelerinin yıllık izin surelerinin hesabında değerlendirilmesi icin borclanılma şartı bulunmamaktadır.
8- KAMU KURUMLARINDA, HER NE STATUDE OLURSA OLSUN, GECİRİLEN SURELER YILLIK İZİNDE DEĞERLENDİRİLİR
Kamu kurum ve kuruluşlarında daimi işci, gecici işci, sozleşmeli personel, memur veya gecici personel statusunde fiilen calıştıkları sureler yıllık izin surelerimin hesabında dikkate alınır.
9- OZEL SEKTOR SURELERİ YILLIK İZİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ
Bu konudaki uygulama memurlar ile aynıdır. Bu nedenle daha once yaptığımız şu acıklama akademik personel icin de gecerlidir. "Devlet memurlarının ozel sektorde gecen hizmetlerinden, kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilen sureler yıllık izin surelerinin hesabında değerlendirilmektedir. Bu nuans oldukca onemlidir. Zira kazanılmış hak aylığında değerlendirilmeyen ozel sektor hizmet sureler, yıllık izin surelerinde değerlendirilmez.
657 sayılı Devlet memurları Kanununun 36 maddesi hukumleri uyarınca, teknik hizmetlerde gecen sureler, serbest avukatlıkta gecen, ozel sektorde oğretmenlikte gecen sureler ve serbest tabiplikte gecen sureler gibi kanunen değerlendirilen sureler memurun kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilen değerlendirilmektedir. Daha detaylı bilgi icin tıklayınız."
10- İSTİFA EDİP YENİDEN BAŞLAYAN AKADEMİK PERSONELE YILLIK İZİN VERİLMESİ
İstifa eden ve bilahare aynı kuruma veya farklı kurumda akademik personel olarak goreve başlayan personele 657 sayılı Kanunun 102 ve 103 uncu maddeleri hukumleri uyarınca yıllık izin verilmesi idarenin takdirindedir.
Ornek 1: Akademik personel 2005 yılında istifa etmiş olsun. Bu akademik personel 2007 yılının eylul ayında yeniden kamuya donsun. Bu halde Akademik personel yıllık izin kullanma hakkına sahiptir.
Ornek 2: Akademik personel 2006 yılının Mart ayına kadar, sahip olduğu yıllık iznini kullansın ve istifa etmiş olsun. Bu Akademik personel 2006 aralık ayında yeniden kamuya donduğunde yıllık izin kullanamaz.
11-BİR KURUMDAN DİĞERİNE NAKİL OLAN AKADEMİK PERSONELİN İZİN KULLANILMASI
Akademik personel olarak calışmakta iken 657 sayılı Kanunun 74 uncu maddesi hukmu uyarınca başka bir kuruma nakil olan Akademik personel mezkur Kanunun anılan hukumleri uyarınca yıllık izin kullanması mumkundur. Ancak, kişi calıştığı kurumda yıllık iznini kullanmış ise naklen geciş yaptığı kurumda artık bir daha izin kullanamamaktadır.
12- YILLIK İZİNDE HASTALANAN AKADEMİK PERSONEL NE ZAMAN GOREVE BAŞLAR?
Yıllık izinde hastalanan akademik personel, raporları yılık izinin icinde kalıyor ise yani 20 gun izin alan ve 5 inci gunde hastalanarak usulune uygun 10 rapor alan akademik personel normal izninin bitiminde gorevine başlar. Hastalık sebebiyle kullanamadığı yıllık izinlerini 657 sayılı Kanunun 102 ve 103 uncu maddeleri hukumleri uyarınca bilahare kullanabilir. Yani yıllık izninin icinde kalan raporlu sureler kalan yıllık izne eklenmektedir.
20 gun izin alıp 5inci gunde hastalanarak usulune uygun 30 gun rapor alan akademik personel, raporu izin suresini aşması sebebi ile rapor suresinin sonunda gorevine başlar ve hastalık sebebiyle kullanamadığı yıllık izinlerini 657 sayılı Kanunun 102 ve 103 uncu maddeleri hukumleri uyarınca bilahare kullanabilir.
13-MEMLEKETİNE GİTMEK UZERE YILLIK İZİN ALAN DEVLET MEMURU İZİNDE MEMLEKETİ DIŞINDA BİR İLE GİDEBİLİR Mİ?
Akademik personelin yıllık izinde bulunduğu ili değiştirmesine yasal bir engel bulunmamaktadır. Tatil kavramından ne anlaşılması gerektiğine dair yorum icin tıklayınız