Daha once sitemizde yayımladığımız haberde, yuksekoğretim kurumlarına acıktan ve naklen atamalarda merkezi sınav şartı getirildiğini belirtmiştik. Bu Kanunun uygulama esaslarını belirleyen Yonetmelik değişikliği Yuksekoğretim Kurulu (YOK) tarafından 05/09/2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Yayımlanan yonetmeliği ve acıklamalarımızı gormek icin başlığa tıklayınız. ONEMLİ DETAYLAR
1- Merkezi sınavdan sonra universitelerce giriş sınavı yapılacaktır. Giriş sınavının nasıl olacağına ilgili universiteler karar verecektir.
2- Merkezi sınav yılda iki kez yapılacaktır. Doktora derecesine sahip olanlar merkezi sınavdan muaftır. Ama bunlar giriş sınavına katılmak zorundadır.
3- Merkezi sınav; oğretim gorevlisi, okutman, araştırma gorevlisi, uzman, cevirici ve eğitim-oğretim planlamacısı kadrolarına acıktan ya da oğretim elemanları kadroları dışında bir kadrodan naklen yapılacak atamalarda uygulanacaktır.
4- Lisans ve ustu duzeyinde eğitim veren birimlerde istihdam edilecek elemanların, Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Kamu Personeli Yabancı Dil Tespit Sınavından en az 50 (elli) puan veya eşdeğerliliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmaları zorunludur.
İŞTE YONETMELİĞİN TAM METNİ
BAZI AKADEMİK KADROLARA OĞRETİM ELEMANI DIŞINDAKİ KADROLARDAN NAKLEN YAPILACAK ATAMALARDA YA DA ACIKTAN ATAMALARDA UYGULANACAK MERKEZİ SINAV İLE GİRİŞ SINAVLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YONETMELİK
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam ve Dayanak
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, bazı akademik kadrolara yapılacak atamalarda uygulanacak merkezi sınav ile giriş sınavlarına ilişkin usul ve esaslarla aranacak diğer şartları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik, Devlet ve vakıf yuksekoğretim kurumları oğretim gorevlisi, okutman, araştırma gorevlisi, uzman, cevirici ve eğitim-oğretim planlamacısı kadrolarına acıktan ya da oğretim elemanları kadroları dışında bir kadrodan naklen yapılacak atamalarda uygulanacak merkezi sınav ile giriş sınavlarının usul ve esaslarını ve aranacak diğer şartları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik, 2/9/1983 tarihli ve 78 sayılı Yuksekoğretim Kurumları Oğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin Ek 8 inci maddesi ile 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 65 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
İKİNCİ BOLUM
Merkezi Sınavlar ve Giriş Sınavları
Merkezi sınavlar
MADDE 4 ? (1) Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezinin belirleyeceği ve Yuksekoğretim Kurulunca uygun bulunacak usul ve esaslar cercevesinde yılda en az iki kez yapılacak merkezi sınavlara, lisans mezunu olanlar ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurtdışında lisans eğitimi gormuş olanlar muracaat edebilirler. Yapılacak sınavlarda, alanındaki puan turunden yuz uzerinden yetmiş puan alanlar başarılı sayılırlar.
Giriş sınavları
MADDE 5 ? (1) Merkezi sınavlarda başarılı olan lisans mezunları 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesindeki şartlara haiz olmaları, yuksekoğretim mevzuatı ve Yuksekoğretim Kurulu kararları acısından engel hallerinin bulunmaması kaydıyla, usul ve esasları Devlet universiteleri ve yuksek teknoloji enstituleri senatoları, vakıf yuksekoğretim kurumlarının yetkili organlarınca belirlenecek giriş sınavlarına muracaat edebilirler.
(2) Doktora derecesine sahip olanlar, merkezi sınavdan muaf tutulmak suretiyle giriş sınavlarına muracaat edebilirler. Tıpta uzmanlık eğitimine hak kazananların araştırma gorevlisi kadrosuna atanmalarında, merkezi sınav ve giriş sınavına katılma şartı aranmaz.
(3) Yabancı dil okutmanı olarak atanacakların Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Kamu Personeli Yabancı Dil Tespit Sınavından en az 80 (seksen) puan veya eşdeğerliliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almaları gerekir. Lisans ve ustu duzeyinde eğitim veren birimlerde istihdam edilecek elemanların, Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Kamu Personeli Yabancı Dil Tespit Sınavından en az 50 (elli) puan veya eşdeğerliliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmaları zorunludur. Ancak, dil alanında araştırma gorevliliğine başvuran adayların yabancı dil tespit sınavından (Dil okutmanlığında olduğu gibi) en az 80 (seksen) puan veya eşdeğerliliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almaları gerekir, meslek yuksekokullarında istihdam edileceklerde yabancı dil puan şartı aranmaz.
Sınavlarda başarılı olanların atanması
MADDE 6 ? (1) Sınavlarda başarılı olan adayların atamaları, yururlukteki mevzuata gore yapılır.
UCUNCU BOLUM
Gecici ve Son Hukumler
Muafiyet
GECİCİ MADDE 1 ? (1) 2006 yılında gecerli olmak uzere, Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan ??Lisansustu Eğitim Sınavı''ndan son iki yılda 50 puan almış bulunanlar bu Yonetmelikte sozu edilen merkezi sınavda başarılı olmuş sayılırlar.
Yururluk
MADDE 7 ? (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 8 ? (1) Bu Yonetmelik hukumleri Yuksekoğretim Kurulu ve yuksekoğretim kurumları tarafından yurutulur.