SORU: Ben Balıkesir Universitesinde 50/d kadrosunda araştırma gorevlisiyim. Bu yeni cıkan Akademik Personel Alım Kanununun değişmesiyle birlikte benim gibi enstitu kadrosunda olanların bence cok fazla kafası karıştı. Ben şu anda mastır yapıyorum ve tezim hazır olmasına rağmen kadro durumundan dolayı iki donem uzatma aldım. Bu sure zarfında daimi kadro diye nitelendirilen fakulte kadrosuna gecmek icin başvuruda bulunacaktık cunku universitemde doktora programı yok. Şimdi bu yeni kanunla birlikte ben daimi kadroya nakil icin hala başvuru hakkına sahip miyim?
CEVAP: Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı tarafından 2/9/1983 tarihli ve 78 sayılı Yuksekoğretim Kurumları Oğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin Ek 8 inci maddesi ile 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 65 inci maddesine dayanılarak hazırlanan ve ?Bazı akademik kadrolara oğretim elemanı dışındaki Kadrolardan naklen yapılacak atamalarda ya da Acıktan atamalarda uygulanacak merkezi Sınav ile giriş sınavlarına ilişkin usul Ve esaslar hakkında Yonetmelik? 05.09.2006 tarih ve 26280 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yururluğe girmiştir.
Yonetmeliğin başlığından da anlaşılacağı ve 2. madde de tekrar vurgulandığı gibi ?Bu Yonetmelik, Devlet ve vakıf yuksekoğretim kurumları oğretim gorevlisi, okutman, araştırma gorevlisi, uzman, cevirici ve eğitim-oğretim planlamacısı kadrolarına acıktan ya da oğretim elemanları kadroları dışında bir kadrodan naklen yapılacak atamalarda uygulanacak merkezi sınav ile giriş sınavlarının usul ve esaslarını ve aranacak diğer şartları? kapsamaktadır.
Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarih olan 5 Eylul 2006 tarihinde her hangi bir Yuksekoğretim kurumunda gorevde olan oğretim elemanları ise bu kapsamın dışında olup, merkezi sınavlara girmeleri gerekmeyecektir. 5 Eylul 2006 tarihinde her hangi bir Yuksekoğretim kurumunda kadrolu olarak gorev yapan oğretim elemanlarının gorev ve unvan değişiklikleri atanmak istedikleri universitelerin mevcut uygulamalarına gore yapılacaktır.
Bu bilgiler ışığında siz şu anda araştırma gorevlisi (kadrosunda) olduğunuz icin universiteniz bunyesindeki her hangi bir kadroya naklen atanma talebinde bulunduğunuzda sizden merkezi sınava girmeniz istenmeyecektir.
BİRSES