Bugun iki adet Sayıştay kararı yayımlıyoruz. Her iki karar da, Temyiz Kurulu Kararıdır. İlk kararda, bitirme odevi ve benzeri eğitim oğretim faaliyetlerinin teorik ders dışı faaliyetler olarak kabul edildiği ve bu faaliyetleri yuruten oğretim elemanlarının ders yukleri oğrenci sayısına bakılmaksızın 2 saat/hafta ile sınırlandırılmış olduğu; ikinci kararda ise Doner sermaye katkı payı odenebilmesi icin doner sermayenin bağlı olduğu birimlerdeki kadrolara atanma veya bu kadrolara ait gorevleri yurutmek uzere usulune uygun olarak gorevlendirilme yeterli gorulduğune karar verilmiştir. Bu iki yeni karar icin başlığa tıklayınız. 16/9/2005 tarihli Ders Yuku ve Ek Ders Ucreti Odemelerinde Uyulacak Esaslar
SAYIŞTAY
KARARLARI
TEMYİZ KURULU KARARI
Tarih : 26.9.2006
No : 28810
Bitirme odevi ve benzeri eğitim-oğretim faaliyetleri teorik ders dışı faaliyetler olarak kabul edildiğinden ve bu faaliyetleri yuruten oğretim elemanlarının ders yukleri oğrenci sayısına bakılmaksızın 2 saat/hafta ile sınırlandırılmış olduğundan, soz konusunu faaliyetlerin 6 saat teorik ders yuku olarak kabul edilmesinin mumkun bulunmadığı...
Diğer taraftan, bitirme odevi ve benzeri eğitim-oğretim faaliyetleri oğrenciler tarafından hazırlanıp oğretim elemanları tarafından yonetildiğinden, 2914 sayılı Kanunun 11'inci maddesine gore sınav ucreti odenmesinin de mumkun olmadığı hk.
Dosyada mevcut belgelerin okunup incelenmesinden sonra gereği goruşuldu:
541 sayılı ilamın 5'inci maddesiyle, Muhendislik Fakultesi Kimya Bolumu oğretim uyelerinden Prof. Dr. ?????'e bitirme odevi I ve bitirme odevi II' adlı dersler icin 6 kredi ders yuku hesaplanarak ek ders ucreti ve sınav ucreti odenmesi sonucu ????-liraya tazmin hukmu verilmiştir. Dilekci dilekcesinde, ilam gerekcesine aynen katıldığını zira 1996-2001 yılları arasında bu faaliyetler icin ucret odenmediğini ancak Danıştay'ın onadığı İdare Mahkemesi kararı uzerine bu ucretin odenmeye başlandığını belirterek tazmin hukmunun kaldırılmasını talep etmektedir.
2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununun 'Ek ders ucreti' başlıklı değişik ll'nci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında: "2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 36'ncı maddesine gore haftalık okutulması mecburi ders yuku saati dışında, kısmi statude bulunanlar dahil oğretim elemanlarına gorev unvanlarına gore aşağıda belirlenen mecburi ve isteğe bağlı dersler ve diğer faaliyetler icin bu ders ve faaliyetlerin haftalık ders programında yer alması ve fiilen yapılması şartıyla en cok yirmi saate kadar, ikinci oğretimde ise en cok on saate kadar ek ders ucreti odenir. Ders yuklerinin tamamlanmasında oncelikle normal orgun oğretimde verilen ders ve faaliyetler dikkate alınır.
Oğretim elemanlarının teorik derslerle yaptırdıkları uygulama, yonettikleri tez, seminer ve doktora calışmalarının ve ara sınavların ne olcude ders yukunden sayılacağı Yuksekoğretim Kurulunca belirlenir. Ara sınavlar icin Yuksekoğretim Kurulunca oğrenci sayısı goz onunde bulundurulmak suretiyle tespit edilecek ders yuku beş saati, diğer faaliyetler icin belirlenecek ders yuku ise bir saati gecemez. Teorik dersler dışındaki faaliyetlerin ders yukunun tamamlanmasından sonraki kısmı ek ders ucretinin hesabında dikkate alınır. Ancak mecburi ders yukunun tamamlanmasında ve ek ders ucretinin hesabında, teorik dersler dışındaki faaliyetlerin haftalık en fazla on saatlik kısmı dikkate alınır, kalan kısmı ise maaş karşılığı sayılır.

Dersi veren oğretim elemanına her ders icin ayrı ayrı olmak uzere yarı yıl ve yıl sonu donemlerinde her 50 oğrenci icin 300 gosterge rakamının Devlet Memurları Kanununa gore aylıklar icin belirlenen katsayı ile carpımı sonucu bulunacak tutarda sınav ucreti odenir. Oğrenci sayısının hesabında kusurlar tama iblağ edilir ve 500oğrenciden fazlası dikkate alınmaz. Ara sınavlar ve butunleme sınavları icin sınav ucreti odenmez." hukumlerine yer verilmiştir.
Soz konusu kanunun verdiği yetkiye istinaden Yuksekoğretim Yurutme Kurulu'nun 30.10.2001 tarih ve 2001.34.3121 sayılı kararı ile kabul edilen Ders Yuku Tespitinde Uyulacak Esaslar'da; "Haftalık ders yukunun hesabında bilfiil, bizzat bulunmak ve yapmak şartıyla aşağıdaki denklikler esas alınır. Oğretim elemanının her turlu eğitim ve oğretim faaliyetleri teorik dersler ve diğer faaliyetler olmak uzere iki grupta toplanır.
a) Teorik Dersler: Haftalık ders programında yer alan, gunu, saati ve yeri belirlenmiş, oğrenciye hitap eden, oğretim elemanının aktif olarak katıldığı eğitim- oğretim faaliyetleri olup her saati bir ders yukune eşdeğerdir. Bu dersler on lisans lisans ve lisansustu duzeyde acılabilir
b) Diğer Faaliyetler: Teorik dersler dışındaki tum eğitim-oğretim faaliyetlerini kapsar.
1- ????.
2-Bitirme odevi, bitirme projesi, diploma projesi,proje, staj ve benzeri eğitim, oğretim ve danışmanlık hizmetlerini yoneten oğretim elamanları oğrenci sayasına bakılmaksızın 2 saat/hafta uygulamalı ders yuku yuklenmiş sayılarlar.
3- ????." denilmiştir.
2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununun değişik 11'inci maddesinin ikinci fıkrasında, 2547 sayılı Kanunun 36'ncı maddesinde olduğu gibi, oğretim elemanlarının teorik derslerle yaptırdıkları uygulama, yonettikleri tez, seminer ve doktora calışmalarının ve ara sınavların ne olcude ders yukunden sayılacağı hususunun Yuksekoğretim Kurulunca belirleneceği, bu yetkiye istinaden Yuksekoğretim Kurulunca cıkarılan Ders Yuku Tespitinde Uyulacak Esasların 2'nci maddesinin (a) bendinde, teorik derslerin, haftalık ders programında yer alan, gunu, saati ve yeri belirlenmiş, oğrenciye hitap eden, oğretim elemanının aktif olarak katıldığı eğitim-oğretim faaliyetleri olduğu ve her saatin bir ders yukune eşdeğer bulunduğu belirtilmiş ve aynı maddenin (b) bendinde ise teorik dersler dışında kalan diğer faaliyetler acıklanmış ve bitirme odevi ile ilgili olarak eğitim-oğretim hizmetlerini yoneten oğretim elamanları icin oğrenci sayasına bakılmaksızın 2 saat/hafta uygulamalı ders yuku ile yuklenmiş sayılacağı kuralı getirilmiştir.
Bu hukumlere gore, bitirme odevi ve benzeri eğitim-oğretim faaliyetleri teorik ders dışı faaliyetler olarak kabul edilmekte ve bu faaliyetleri yuruten oğretim elamanlarının ders yukleri oğrenci sayasına bakılmaksızın 2 saat/hafta ile sınırlandırılmaktadır. Bu halde, Muhendislik Fakultesi Fakulte Kurulunun 05.02.2002 tarih ve 2002/2 sayılı kararı ile ders programlarında yer verilen bitirme odevi faaliyetlerinin 6 saat teorik ders yuku olarak kabul edilmesi Yuksekoğretim Kuruluna kanunla verilmiş yetkinin kullanılması anlamında mevzuata uygun değildir.
Sayıştay Başkanlığı'nın Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı'na gonderdiği yazı uzerine Ataturk Universitesi Rektorluğunce konunun incelenmesi sonucu her ne kadar bitirme odevi adlı oğretim faaliyetinin uygulamalı ders olarak "esaslar"da belirtildiği uzere 2 saat/hafta ders yuku sayıldığı belirtilmiş ise de, odeme belgelerinin incelenmesinde soz konusu faaliyetin teorik ders olarak 6 saat ders yukunden sayıldığı gorulmuştur.

Diğer taraftan, bitirme odevi ve benzeri eğitim-oğretim faaliyetlerini oğrenciler tarafından hazırlanıp oğretim elamanları tarafından yonetildiğinden soz konusu oğretim elamanlarına 2914 sayılı kanunun 11'inci maddesine gore sınav ucreti odenmesi mumkun değildir.
Soz konusu bitirme odevi ve benzeri eğitim-oğretim faaliyetlerinin donem sonunda oğrencilerin yazılı tezini gorevli oğretim elamanına teslim ederek sozlu sınava tabi tutulması ve başarılı -başarısız olarak değerlendirme yapılması da sınav ucreti verilmesine dayanak oluşturmaz. Cunku danışman oğretim elamanına bu verdiği eğitim-oğretim hizmetlerinden dolayı 2 saat ders yuku ile yuklenmiş sayılmaktadır. Gorulduğu uzere, bitirme calışması veya mezuniyet tezi gibi faaliyetler ayrı bir ders niteliğinde olmayıp oğrencilerin belli tarihe kadar elde ettikleri bilgi birikiminin genel olarak değerlendirmesini gosteren bir odev veya araştırma calışmaları olarak gorulmelidir.
Dilekci aynı konuda idari yargı ve Sayıştay tarafından verilen kararlar arasındaki celişkinin giderilebilmesi acısından da tazmin hukmunun kaldırılmasını talep etmekte ise de, Anayasanın 160'ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında "... Sayıştay'ın kesin hukumleri hakkında ilgililer yazılı bildirim tarihinden itibaren onbeş gun icinde bir kereye mahsus olmak uzere karar duzeltilmesi isteminde bulunabilirler. Bu kararlar dolayısıyla idari yargı yoluna başvurulamaz. Vergi, benzeri mali yukumlulukler ve odevler hakkında Danıştay ile Sayıştay kararlan arasındaki uyuşmazlıklarda Danıştay kararları esas alınır." 832 sayılı Sayıştay kanununun 65. maddesinde denetim sırasında suc teşkil eden bir fiile rastlandığı takdirde izlenecek yontem belirtilirken ".. genel mahkemelerce verilen hukumler, Sayıştay'ın hesap ve işlemleri yonunden denetimine ve hukmune engel değildir..." hukumleri yer almaktadır.
Buna gore, Anayasal bir kuruluş olan Sayıştay'ın Anayasa ve kendi Kanunundan kaynaklanan denetim ve yargılama yetkisini kullanması sonucu verilen Sayıştay ilamlarına, vergi konusunda Danıştay'ca verilen kararlar haric idari ve genel mahkemelerce verilen kararlar bir engel teşkil etmemektedir. Bu itibarla, dilekci iddialarının reddi ile 541 sayılı ilÂmın 5'inci maddesiyle ?????.- liraya ilişkin olarak verilen tazmin hukmunun
TASDİKİNE;
Karar verildi.
2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu

SAYIŞTAY DERGİSİ .
SAYI: 62 156
TEMYİZ KURULU KARARI

Tarih : 26.9.2006
No : 28815
Doner sermaye katkı payı odenebilmesi icin doner sermayenin bağlı olduğu birimlerdeki kadrolara atanma veya bu kadrolara ait gorevleri yurutmek uzere usulune uygun olarak gorevlendirilme yeterli gorulduğunden; universitenin farklı birimlerinde gorevli olmakla birlikte rektor tarafından 2547 sayılı Kanunun 13/b-4 maddesi hukmune gore doner sermayenin bağlı olduğu birimde gorevlendirilen personele doner sermaye katkı payı odenmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığı hk.
Dosyada mevcut belgelerin okunup incelenmesinden sonra gereği goruşuldu:
734 sayılı ilÂmın 2'nci maddesiyle; Universite Genel Sekreter ???..'ın İşletme Mudur Yardımcılığı ile, Hukuk Muşaviri Avukat ???'ın hastanenin icra ve hukuk işlerini yapmak uzere Tıp Fakultesinde usulsuz olarak gorevlendirilmeleri sonucu ????.-liraya tazmin hukmu verilmiştir.
Dilekci temyiz dilekcesinde; doner sermaye işletmesi gelirlerinden pay odenebilmesi icin doner sermayenin bağlı olduğu birimdeki kadrolara atanma veya bu kadrolara ait gorevleri yurutmek uzere usulune uygun olarak gorevlendirilmesinin yeterli gorulduğunu, Universite Genel Sekreteri ve Hukuk Muşaviri Avukatın universitenin doner sermayesi buyuk olcude gelir getiren Tıp Fakultesi ile doğrudan ilişkilerinin olduğunu ve bu konuda Sayıştay Temyiz Kurulunun emsal kararları bulunduğunu belirterek tazmin hukmunun kaldırılmasını talep etmektedir.
2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu'nun 58'inci maddesinin dorduncu fıkrasında: "(Değişik: 27.06.1989 -KHK- 375/16 Md.) Her eğitim-oğretim, araştırma veya uygulama birimi veya bolumu ile ilgili oğretim elemanlarının katkısıyla toplanan doner sermaye gelirlerinin en az yuzde otuzu o kuruluş veya birimin arac, gerec, araştırma ve diğer ihtiyaclarına ayrılır, kalan kısmı ise universite yonetim kurulunun belirleyeceği oranlar cercevesinde bağlı bulunduğu universitenin araştırma fonu ile doner sermayenin bağlı bulunduğu birimde gorevli oğretim elemanları ve aynı birimde gorevli 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel arasında paylaştırılır. Oğretim uyeleri ile Universitelerarası Kurulca onerilerek Yuksekoğretim Kurulunca kabul edilen teknik ve sanatla ilgili birimlerde gorevli oğretim elemanlarına doner sermayeden bir yılda ayrılacak payın toplamı bunların bir yılda alacakları aylık (ek gosterge dahil), yan odeme, odenek ve (değişik ibare: 26.06.2001-4689/2.md.) her turlu tazminat (makam ve temsil tazminatı haric) toplamının iki katını, diğer oğretim elemanları icin bir katını, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel icin ise(değişik ibare: 26.06.2001- 4689/2.Md.) % 80'sini gecemez ...." denilmiştir. Bu madde hukmune gore, oğretim elemanlarının katkılarıyla toplanan doner sermaye gelirlerinin, bağlı birimin ihtiyacları icin belli oranda ayrıldıktan sonra kalan kısmı universitenin araştırma fonu ile doner sermayenin bağlı olduğu birimde gorevli oğretim elemanları ile "aynı birimde gorevli" 657 sayılı Kanuna tabi personel arasında paylaştırılacaktır.
2547 sayılı Kanunun 58'inci maddesinin (a) fıkrasının dorduncu bendinde, 657 sayılı kanuna tabi personelden bahsedilirken bunların hangi hizmet sınıfından olacakları, hangi kadroları işgal edecekleri, hangi gorevlerde bulunacakları ve bu birimde ne kadar sureden beri gorevli olacakları, hangi şekilde gorevlendirilenlere katkı payı odeneceği hususlarında bir acıklık getirilmemektedir. Başka bir ifade ile, bu konuda bir sınırlama getirilmemekle, katkı payı odenecek personelin doner sermayenin bağlı olduğu birimde "gorevli olması" yeterli bulunmaktadır.
Bu nedenle, bağlı birimde gorevli olmayı sadece "kadrosu o birimde olmak" şeklinde yorumlamak mumkun olmamaktadır. 2547 sayılı Kanunun rektorun gorev ve yetkilerine ilişkin 13'uncu maddesinin (b) fıkrasının 4'uncu bendine gore, rektorun, gerekli gorduğu hallerde universiteyi oluşturan kuruluş ve birimlerde gorevli oğretim elemanlarının ve diğer personelin gorev yerlerini değiştirmek veya bunlara yeni gorevler verme yetkisi bulunmaktadır.
Rapor dosyasında mevcut belgelerin incelenmesinde, katkı paylarına tazmin hukmedilen personelin, universitenin farklı birimlerinde gorevli olmakta birlikte rektor tarafından 2547 sayılı Kanunun 13/b-4 maddesi hukmune gore doner sermayenin bağlı olduğu birimde gorevlendirildikleri anlaşıldığından dilekci iddialarının kabulu ile 734 sayılı ilÂmın 2'nci maddesiyle ??..-liraya ilişkin olarak verilen tazmin hukmunun KALDIRILMASINA;
Karar verildi.