Zam ve tazminatların odenmesine esas yan odeme kararnamesinde teknik eğitim fakultesi mezunlarına ozel iki duzenleme yapılmıştır. Bu duzenlemelerden birincisi oğretmenlere yonelik olup, ek tazminat odenmekte, ikincisi ise teknik hizmetler sınıfında gorev alanlara yonelik olup bu halde ise tazminat oranı farklılaşmaktadır. teknik eğitim fakultesi mezunlarına yonelik acıklamalar icin başlığa tıklayınız. GELEN SORULARDAN BİR ORNEK
Ben Şu anda Teknik Hizmetler Sınıfında Elektrik Teknisyeni olarak gorev yapıyorum. Haziran 2007 tarihinde Teknik Eğitim Fakultesi Otomotiv Oğretmenliği Bolumunden Mezun oldum. Şu anda Ozel Hizmet Tazminatı olarak bana %93 odeniyor. Ben %122 odenmesi gerekiyor dediğimde okuduğum bolumun benim ust oğrenimim olmadığını soyluyorlar. Eğer Elektrik oğretmenliği mezunu olsaydım, bunu bu şekilde alabilirsin dediler. Ancak yan odeme kararnamesinde boyle bir ibare yok. Aynı hizmet sınıfı ibaresi var. Sonucta bu bolum benim ust oğrenimim olmalı diye duşunuyorum. Konu hakkında bilgilendirirseniz memnun olurum. Ayrıca mahkemeye gidersem nasıl bir yasal dayanakla gidebilirim. Bildiğiniz mahkeme kararı var mı?
Teşekkur ederim?
YAN ODEME KARARNAMESİNDE YER ALAN HUKUM
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Zam ve Tazminatlar başlıklı 152 maddesi uyarınca cıkarılan ve 7/4/2006 tarih ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan "Devlet Memurlarına Odenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar", 05 Mayıs 2006 Tarihli 26159 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmak suretiyle yururluğe girmiştir.
Anılan Kararnamenin "Bazı ozel durumlara ilişkin esaslar" başlıklı 4 uncu maddesini (e ) bendinde "Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir ust oğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar haric olmak uzere, kariyerleri (mesleki ust oğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat odenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir ust oğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri ust oğrenimden dolayı zam ve tazminat odenmez." denilmektedir.
Bu madde sadece iki hizmet sınıfında calışanlara yoneliktir: Teknik ve sağlık... Diğer hizmet sınıflarında calışanlar bu duzenlemeden yararlanamamaktadır.
Diğer taraftan ozel hizmet tazminatlarının duzenlendiği II Sayılı Cetvel'in (E)Teknik Hizmetler bolumunun ( c) alt bendinde;
Kadroları teknik hizmetler sınıfında bulunan ve fiilen gorev yapan Jeolog, hidrolog, hidrojeolog, jeofizikci, kimyager, fizikci, jeomorfolog, arkeolog, matematikci, istatistikci, astronom, tutun eksperi olanlarla, 29/4/1992 tarihli ve 3795 sayılı Kanuna gore teknik oğretmen unvanı alanlardan;
-1-4 derecelerden aylık alıp da birinci bolgede calışanlara 130 puan; diğer derecelerden aylık alıp da birinci bolgede calışanlara ise 122 puan ozel hizmet tazminatı odenmektedir. 2, 3, 4, 5, ve 6. bolgede calışanlara ise sırasıyla 4, 12, 14, 16 ve 18 ek puna olarak verilmektedir.
Bu puanın maddi karşılığı nedir? Ozel hizmet tazminat icin formul şu şekildedir: En Yuksek Devlet Memuru Aylığı*Tazminat Oranı
En yuksek devlet memuru aylığı: 9500*0,049486=470,117 YTL
Kadroları teknik hizmetler sınıfında bulunan ve teknik oğretmen olan kişiye= 470,117*%130 =611,15 YTL
ODEMEDEN YARARLANMA ŞARTLARI
1- Yukarıda yer alan maddi odemeden yararlanılabilmesi icin memurun teknik hizmetler sınıfında calışması gerekmektedir.
2- 190 sayılı eki cetvellerde "teknik oğretmen" kadrosu bulunmamaktadır. Zaten madde hukmu kadroya atamadan değil unvanı almaktan bahsetmektedir. Bu nedenle mezuniyet ile bu unvanı alan teknik hizmetler sınıfındaki memurların derecesine gore 130 veya 122 puan uzerinden (1. bolgede calışıyor ise) ozel hizmet tazminatı alması gerekmektedir.
KİMLER TEKNİK OĞRETMENDİR?
29/4/1992 tarih ve 3795 sayılı Bazı Lise, Okul Ve Fakulte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanun 3 uncu maddesinin (d) bendinde; lise ustu dort yıl sureli yuksek teknik oğretim goren erkek teknik oğretmen okulu, erkek teknik yuksek oğretmen okulu, yuksek teknik oğretmen okulu ve teknik eğitim fakultesi mezunları ile kız teknik oğretmen okulu, kız teknik yuksek oğretmen okulunun ve mesleki eğitim fakultesinin teknik eğitim veren bolumlerinden mezun olanlara "teknik oğretmen"unvanını kullanacakları hukum altına alınmış bulunmaktadır.
3795 sayılı Kanunun 3 uncu maddesinin (d) bendinde "teknik eğitim fakultesi mezunları" sayılmış olup anılan okul mezunlarının teknik oğretmen unvanını kullanmaları mumkun bulunmaktadır.
OĞRETMENLERDEKİ UYGULAMA NASILDIR?
Yan odeme kararnamesinin diğer tazminatları duzenleyen III sayılı cetvelinde Eğitim Oğretim Tazminatı duzenlenmiştir.
Bu bolumde yapılan duzenlemeye gore, kararnameye ekli V Sayılı Cetvelde sayılan mesleki ve teknik oğretim okul ve kurumlarına, atolye, laboratuar veya meslek dersleri oğretmeni olarak Eğitim ve Oğretim Hizmetleri Sınıfına dahil Oğretmen unvanlı kadrolara atananlardan teknik eğitim fakultesini bitirenlere branşlarına gore 6-15 arasında ek ozel hizmet tazminatı puanı verilmektedir.