
5393 sayılı Belediye Kanunu, belediye başkanlarına bazı unvanlarda 4/B'li personel alma imkanı getirmiştir. Danıştay ise Belediye Kanununa dayanılarak yapılacak 4/B'li alımlarda sozlu sınav uygulanmayacağını karara bağlamıştır. "Bu halde personel hangi kriterlere gore alınacaktır?" veya "Danıştay kararı belediyelerin 4/B'li personel alımını da etkilemekte midir?" gibi sorulara verdiğimiz yanıtlar icin başlığa tıklayınız. Sitemizce dun verilen yanıt bugun yapılan yeniden değerlendirme uzerinde değiştirilmiştir. Ziratecilerimize duyurulur.
MAİL ADRESİMİZE GELEN SORU
İyi calışmalar.
Danıştay Onikinci Dairesinin 14/12/2007 tarihli ve 2007/4100 Esas nolu kararı sozlu sınav ile 657 sayılı Kanunun 4 uncu maddesinin (B) bendi uyarınca İstihdam edilen sozleşmeli personel alımı kaldırıldı. Bu karar belediyelerin 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi uyarınca istihdam edielen sozleşmeli teknik personel alımlarını etkiliyor mu? Yanlış bilmiyorsam zaten sozleşmeli alımının hicbir metodu (3 metot) belediyeler icin gecerli değil.
KANUNDAKİ HUKUM
5393 sayılı Belediye Kanunun 49 uncu maddesinde şu hukum yer almaktadır
"(1) Norm kadro ilke ve standartları İcişleri Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından muştereken belirlenir. Belediyenin ve bağlı kuruluşlarının norm kadroları, bu ilke ve standartlar cercevesinde belediye meclisi kararıyla belirlenir.
(2) Belediye personeli, belediye başkanı tarafından atanır. Birim mudurluğu ve ustu yonetici kadrolarına yapılan atamalar ilk toplantıda belediye meclisinin bilgisine sunulur.
(3) Belediye ve bağlı kuruluşlarında, norm kadroya uygun olarak cevre, sağlık, veterinerlik, teknik, hukuk, ekonomi, bilişim ve iletişim, plÂnlama, araştırma ve geliştirme, eğitim ve danışmanlık alanlarında avukat, mimar, muhendis, şehir ve bolge plÂncısı, cozumleyici ve programcı, tabip, uzman tabip, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi uzman ve teknik personel yıllık sozleşme ile calıştırılabilir. Sozleşmeli personel eliyle yurutulen hizmetlere ilişkin boş kadrolara ayrıca atama yapılamaz. Bu personelin, yurutecekleri hizmetler icin ihdas edilmiş kadro unvanının gerektirdiği nitelikleri taşımaları şarttır. Bu fıkra uyarınca sozleşmeli olarak istihdam edileceklere odenecek net ucret, soz konusu kadro unvanı icin birinci derecenin birinci kademesi esas alınmak suretiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa gore tespit edilecek her turlu odemeler toplamının net tutarının yuzde 25 fazlasını gecmemek uzere belediye meclisi kararıyla belirlenir. Genel hukumlere gore birinci dereceden kadro ihdas edilemeyen kadro unvanları icin ise o kadro unvanından ihdası yapılmış en yuksek kadro derecesinin birinci kademesi esas alınır ve yapılacak odemenin azami tutarı yukarıda belirtilen usûle gore tespit olunur. Bu fıkra hukumlerine gore calıştırılacak personel icin İcişleri Bakanlığı unvanlar itibarıyla sınırlama getirebilir.
(4) Avukat, mimar, muhendis (inşaat muhendisi ve harita muhendisi olmak kaydıyla) ve veteriner kadrosu bulunmayan veya işlerin azlığı nedeniyle bu unvanlarda kadrolu personel istihdamına ihtiyac duyulmayan belediyelerde, bu hizmetlerin yurutulmesi amacıyla, haftanın ya da ayın belirli gun veya saatlerinde kısmi zamanlı olarak sozleşme ile personel calıştırılabilir. Kısmi zamanlı olarak calıştırılacak personel sayısı yukarıda belirtilen her unvan icin birden fazla olamaz ve bunlarla yapılacak sozleşme suresi takvim yılını aşamaz. Bunlara odenecek net ucret, aynı unvanlı kadroların birinci derecesinin birinci kademesi icin yapılması gereken butun odemeler toplamının net tutarının yarısını gecmemek ve calıştırılacak sure ile orantılı olmak uzere belediye meclisi kararı ile tespit edilir. Bu fıkra uyarınca sozleşmeli personel olarak calıştırılanlar icin iş sonu tazminatı odenmez ve işsizlik sigortası primi yatırılmaz. Bunlardan yaptıkları başka işler sebebiyle herhangi bir sosyal guvenlik kurumuna tÂbi olanlar icin sosyal sigorta ve genel sağlık sigortası primi yatırılmaz ve aynı kişi birden fazla belediye veya bağlı kuruluşta calıştırılamaz.
(5) Ucuncu ve dorduncu fıkra hukumleri uyarınca calıştırılacak personele her ne ad altında olursa olsun sozleşme ucreti dışında herhangi bir odeme yapılmaz ve ucret mahiyetinde aynî ya da nakdî menfaat temin edilmez. Bu personel hakkında bu Kanunla duzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 uncu maddesinin (B) fıkrasına gore istihdam edilenler hakkındaki hukumler uygulanır. Bu personele ait sozleşme ornekleri sozleşmenin imzalanmasını izleyen 30 gun icinde İcişleri Bakanlığına ve Maliye Bakanlığına gonderilir."
Soz konusu madde ile tam zamanlı ve kısmi zamanlı sozleşmeli personel istihdam edilebileceği duzenlenmiştir. Ancak maddede 4/B'li personel alımına ilişkin olarak herhangi bir usule yer verilmemiştir.
Diğer taraftan, Belediye personeli, belediye başkanı tarafından atanır. Yani Belediye Başkanı atamaya yetkili amirdir.
4/B KARARMAMESİNDE YER ALAN HUKUM
Ote taraftan, 7/15754 sayılı Sozleşmeli Personel Calıştırılmasına İlişkin Esasların ek 2. maddesinde konuya ilişkin bir duzenleme yapılmıştır. Duzenleme şu şekildedir:
"3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesi ve bu maddeye yapılan atıflara istinaden istihdam edilecek sozleşmeli personelin hizmete alınmasında bu madde hukumleri uygulanmaz.?
SON BİR DEĞERLENDİRME
4/B esaslarında yapılan duzenleme, belediye kanununun 49. maddesine gore yapılan alımları istisna tutmuştur. Bu nedenle, Danıştayın kararı, belediye kanununun 49. maddesine dayanılarak yapılacak alımlarda uygulanmayacaktır.
Ancak Bakanlar Kurulunun soz konusu bu duzenlemesi kamu yararına ve hizmet gereklerine uygun değildir. Zira belediye başkanlarına bu şekilde sonu belli olmayan geniş bir takdir hakkının tanınması cok oznel sonuclar doğrucak ve kayırmacılık soylentilerini ayyuka cıkaracaktır.
"Kamu Kurumları, 4/B'li Personel Alırken Uc Yontemden Birisini Uygulayacak" başlıklı dosya icin tıklayınız.
"4/B'de Torpile Son" başlıklı dosya icin tıklayınız.