2004 yılından bu yana, klinik şef kadrolarına atama yapılmasına ilişkin tum duzenlemeler yargı kararlarıyla iptal edilmiştir. Son olarak 2007 yılı başında torba kanununda yer alan konuya dair yasal duzenleme, Cumhurbaşkanlığının vetosu doğrultusunda yasa metninden cıkarılmıştır. Bugunku Resmi Gazetede yayımlanan 5748 sayılı duzenleme ile ikinci yasal duzenlemedir. Devamı icin başlığa tıklayınız.
5748 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununda değişiklik yapan yasa tasarısı icin tıklayınız.
KLİNİK ŞEF ATAMALARI NASIL YAPILACAK?
1- Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde tıpta uzmanlık eğitimi klinik şefi, klinik şef yardımcısı, ilgili dalda profesor ve docent unvanına sahip kişiler tarafından verilir ve bu kişiler eğitim sorumlusu olarak nitelendirilir. Klinik şefi, klinik şef yardımcısı, başasistan ve asistan kadrolarına acıktan atama izni alınmaksızın ilgili mevzuatı cercevesinde atama yapılır.
2- Klinik şefi, klinik şef yardımcısı ve başasistan kadrolarına atamalar, ilgili dalda uzman olan tabipler arasından Bakanlıkca yapılacak veya yaptırılacak yazılı ve sozlu mesleki sınav sonuclarına gore yapılır. Bu sınavlara mesleki calışma, bilimsel yayın ve yabancı dilde yeterliliği bulunanlar katılabilir. Yeterlilik kriterleri ile sınavlara ilişkin usul ve esaslar yonetmelik ile duzenlenir.
3- Profesor veya docentlerden klinik şefi veya klinik şef yardımcısı kadrolarına atanmak isteyenler icin mevcut toplam kadroların % 35'ini gecmemek uzere kadro ayrılabilir. İlgili uzmanlık alanlarında profesor veya docentlik unvanını almış olanlar Bakanlıkca yapılacak ilanda belirtilen kadrolardan sadece birisine muracaat edebilirler. Muracaat eden adayların bilimsel calışmalarını ve eğitimci niteliklerini değerlendirmek uzere Bakanlık tarafından, ilgili uzmanlık alanlarında uc profesor veya klinik şefi tespit edilir. Bu profesor veya klinik şefleri, adaylar hakkında mutalaalarını, oncelik sıralaması yaparak ayrı ayrı Bakanlığa bildirirler. Bakanlık bu mutalaalara gore atamaları yapar.
BAŞTABİP ATAMALARI
Klinik ve laboratuvar şefi veya şef yardımcısı tabipler ile tıp alanında docent veya profesor unvanlı tabipler eğitim ve araştırma hastanelerine; uzman tabipler veya tıp alanında doktora yapmış tabipler veyahut hukuk, kamu yonetimi, işletme ve sağlık yonetimi alanında lisans, yuksek lisans veya doktora eğitimi almış tabipler diğer hastanelere baştabip olarak atanabilirler. Ancak yuz yatağın altındaki hastanelerin baştabipliklerine atamada tabip olma şartı dışında, diğer şartlar aranmaz.
ŞUAN CALIŞAN KLİNİK ŞEFLERİ NE OLACAK?

Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde en az altı ay klinik şefliği veya klinik şef yardımcılığı gorevini yurutmuş profesor ve docentlerden, bu Kanunun yayımını takip eden bir ay icinde bu gorevlere atanma talebinde bulunanlar, Bakanlık tarafından ilgili uzmanlık alanlarında tespit edilecek uc profesor veya klinik şefi tarafından, bilimsel calışmaları ve eğitimci nitelikleri yonunden değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda yeterli bulunanların fiilen yuruttukleri gorevlere ait kadro unvanlarına gore atamaları yapılır.