Fakultelere oğrenci alımına dayanak teşkil eden 9 Mayıs 2005 tarihli yonetmelik tumden değiştirilmiştir. Yaş şartı kanun ile (3201/ek madde 24) duzenlendiğinden yonetmelikte bu yonde bir değişiklik yapılmamıştır. Diğer taraftan yapılan değişikliğe gore bir yuksekoğrenim kurumundan disiplinsizlik nedeniyle cıkarılanlar POMEM'lere başvuru yapamayacak. Yonetmelikteki en onemli değişiklik ise başvurulara ilişkin.... Detaylar icin başlığa tıklayınız. UNİVERSİTEDEN ATILMIŞ OLMAMAK
Daha once "Emniyet Genel Mudurluğu bunyesindeki herhangi bir eğitim kurumundan cıkmış veya cıkarılmış olmamak," şeklinde olan şart "8/5/2005 tarihli ve 25809 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Polis Meslek Eğitim Merkezleri Eğitim-Oğretim Yonetmeliğinin 11 inci maddesi kapsamında ilişiği kesilenler haric, Genel Mudurluk bunyesindeki eğitim kurumlarından ayrılmış veya cıkarılmış ya da herhangi bir yuksekoğretim kurumundan disiplinsizlik nedeniyle cıkarılmamış olmak." olmak uzere yeniden duzenlenmiştir.
NİKAHSIZ YAŞIYOR OLMAMAK
Yeni hukum olarak başvuru şartları arasına "Herhangi bir kadınla veya erkekle nikÂhsız olarak birlikte yaşıyor olmamak." konulmuştur.
GUVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI
Yine yeni bir hukum olarak başvuru şartları arasında "İlgili mevzuat kapsamında yapılacak guvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucları olumlu olmak." şartı konulmuştur. Buna gore POMEM'lerde oğrenci olmak ve polis adayı olmak isteyenler hakkında guvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacaktır.
POMEMLERE OĞRENCİ SECİMİ Yonetmeliğin bu bolumunde değişiklikler yapılmıştır. Yeni hali şu şekildedir:
(1) Değerlendirme ve secme işlemi, Genel Mudurlukce ilan edilen eğitim donemleri icin gecerlidir. Kurul değerlendirme ve secme işlemini adayı bizzat gorerek yapar. Değerlendirme ve secme aşağıda belirtildiği gibi uc aşamada yapılır.
a) İlk aşamada; Kurul, adayların fizikî gorunuşu, konuşma duzgunluğu, Sağlık Yonetmeliğinde belirtilen hususlar ile 7 nci maddede belirtilen şartları haiz olup olmadığı ve arşiv araştırması sonuclarını dikkate alarak değerlendirmesini yapar. Değerlendirme sonucu olumlu bulunan aday ikinci aşamaya gecer. Kurul, kararını oy birliğiyle alır. Kurul, kararını Değerlendirme Karar Formuna işler. Kararın olumsuz olması durumunda gerekceli karar forma yazılır.
b) İkinci aşamada; adaylara, Genel Mudurlukce belirlenecek konuların yazılı olduğu bir kart cektirilir. Konu ile ilgili konuşma yapması istenilir. Her bir adaya konu hakkında duşunmesi ve sunum yapması icin eşit sure verilir. Değerlendirme sırasında adayın;
1) Konu hakkında bilgi duzeyi,
2) Kendisinden istenileni kavrama,
3) Kendine guven duyma,
4) İfade etme yeteneği,
5) Beden dilini kullanma becerisi,
olmak uzere beş ayrı kritere gore değerlendirmesi yapılır. Kurul uyelerinden her biri, bir kriteri değerlendirir. Değerlendirme, her bir kriter on iki puan olmak uzere toplam altmış puan uzerinden yapılır.
c) Ucuncu aşamada; adayın fizikî yeterliği, Genel Mudurlukce belirlenecek alanlara ve kriterlere gore değerlendirilir. Adayın fizikî yeterlik durumu toplam kırk puan uzerinden değerlendirilir.
c) Adayın başarılı sayılabilmesi icin, (b) ve (c) bentlerinde belirtilen toplam tam puanların ayrı ayrı %50'sini aşması gerekir. Ancak bundan sonra, değerlendirme ve fizikî yeterlik puanları toplanır. Bu puanlama, Değerlendirme Karar Formuna işlenir.
(2) Değerlendirme ve fizikî yeterlik aşamalarından herhangi birinde "POMEM OĞRENCİ ADAYI OLAMAZ" kararı verilen aday başarısız sayılır ve bir sonraki aşamaya katılamaz.
(3) Anılan aşamalardan herhangi birine katılmayan aday başarısız sayılır.
(4) Yapılan değerlendirmeler sonucunda, aday hakkında Kurulca; "POMEM OĞRENCİ ADAYI OLUR" veya "POMEM OĞRENCİ ADAYI OLAMAZ" şeklinde karar verilir. Bu karar Değerlendirme Karar Formuna işlenir. Kararın olumsuz olması durumunda gerekceli karar forma yazılır.
(5) Değerlendirme sonuclarına gore "POMEM OĞRENCİ ADAYI OLAMAZ" kararı verilenlerin listesi aynı gun Kurul tarafından, gorulebilecek ilan panolarına asılır ve beş gun sureyle askıda kalır. Bu hususta tutanak tanzim edilir. Kurul kararları kesindir.
(6) Hakkında "POMEM OĞRENCİ ADAYI OLAMAZ" kararı verilen aday, aynı donem icin bir başka Kurula muracaat edemez.
(7) Değerlendirme ve secme işlemlerinin bitiminde, başarılı olan erkek ve bayan adayların listesi ile başarısız olan adayların listesi ayrı ayrı tanzim edilerek tutanakla Başkanlığa teslim edilir.
(8) Kurulun butun evrakı Başkanlık tarafından bir yıl sureyle saklanır.
Başarı listesinin duzenlenmesi
(1) Genel Mudurlukce ilan edilen sayıda POMEM'lere oğrenci alınır. Alınacak oğrencilerin başarı listesi;
a) KPSS puanı ile değerlendirme ve fizikî yeterlik puanlarının toplamına gore, en yuksek puandan başlanarak erkek ve bayan olmak uzere ayrı ayrı başarı sıralaması Başkanlıkca yapılır. Sıralama sonucunda eşitlik olması hÂlinde, KPSS puanı daha yuksek olan aday tercih edilir.
b) Sıralama sonucuna gore, o yıl belirlenen kontenjan miktarı kadar aday asıl, bu miktarın % 30'u kadar aday yedek olarak ilan edilir.
c) Başkanlıkca yapılacak nihai değerlendirme asıl, yedek ve başarısız adaylar listesi elektronik ortamda ilan edilir.
(2) Birinci fıkrada belirtilen asıl ve yedek adayların dışında kalanlar başarısız sayılır.
(3) Asıl, yedek ve başarısız aday listeleri, diğer işlemler yapılmak uzere İl Emniyet Mudurluklerine gonderilir.
Yonetmeliğin tam metni icin tıklayınız.
Eski yonetmelik icin tıklayınız.