Profesor, docent ve yardımcı docent dışında kalan kadrolara nasıl atama aypılacağı "Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Acıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmeliğinde" duzenlenmiştir. Soz konusu bu yonetmelikte 19 eylul itibariyle değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişiklik ile 1- Sozlu sınav kaldırılmış ve yazılı sınav getirilmiş, 2- Araştırma gorevlisi kadrolarına başvurularda 100 tam not uzerinden en az 65 almış olma zorunluluğu kaldırılmıştır. Detaylar icin başlığa tıklayınız.
SOZLU SINAV KALDIRILDI
Yonetmelikte en goze carpan husus sozlu sınav olarak yapılacağı belirlenen giriş sınavının yazılıya donuşturulmesidir. Hali hazırdaki duzenlemeye gore adaylar araştırma gorevlisi, oğretim gorevlisi, okutman, Uzman, Cevirici ve Eğitim-Oğretim Planlamacısı olabilmek icin ALES'in, lisans mezuniyet notunun ve yabancı dil puanının belirli katsayılar ile carpılması sonucu oluşan bir puan uzerinden alınmaktadır. Bu uygulamada ayrıca bir sozlu sınav da yapılmaktadır. Bu sozlu sınavın da bir yuzdelik katkısı bulunmaktadır. İşte uygulamadaki bu sozlu sınav, yazılı sınava donuşturulmuştur.
ARAŞTIRMA GOREVLİSİ OLMADA ŞART DEĞİŞİKLİĞİ
Onceki duzenlemede araşatırma gorevlisi olabilmek icin "100 tam not uzerinden en az 65; 4 tam not uzerinden en az 2.50 lisans mezuniyet notuna sahip olmak" gerekmekteydi. Yeni duzenlemede bu şarta, ozel şartlar arasında yer verilmemiştir. Dolaysıyla 10 tam not uzerinden en az 60 ile mezun olan aday da başvuru yapabilecektir.
Oğretim gorevlisi, okutman, Uzman, Cevirici ve Eğitim-Oğretim Planlamacısı kadrolarına başvuru ozel şartlarında hicbir değişiklik yapılmamıştır.
ALES'İN AĞIRLIK PAYI AZALTILDI, LİSANS MEZUNİYET NOTUNUN AĞIRLIĞI ARTTIRILDI
Hali hazırdaki uygulamaya gore araştırma gorevlisi, oğretim gorevlisi veya okutman alımında iki değerlendirme bulunmaktadır. On değerlendirme ve değerlendirme...
On değerlendirmede; muracaat eden adaylar arasından ilan edilen kadro sayısının dort katına kadar aday,
ALES puanının %60'ı,
yabancı dil puanının %40'ını;
meslek yuksekokullarına muracaatlarda ise
ALES puanının %70'ini ve
lisans mezuniyet notunun %30'unu dikkate alarak belirler ve kurumun web sitesinde ilan edilemktedir.

Daha sonra bu kişiler giriş sınavına cağrılmaktadır. Burada bir değişiklik bulunmamaktadır.
Değerlendirme ise giriş sınavından sonra yapılmaktadır. İşte değerlendirme bolumunde onemli bir değişiklik yapılmıştır. Hali hazırdaki uygulamada ALES'in ağırlığı yuzde 55 ike yeni uygulamada bu ağırlık yuzde 30'a duşurulmuş; lisans mezuniyet notunun ağırlığı yuzde 15'ten yuzde 30'a cıkarılmış; yabancı dil puanının ağırlığı yuzde 15'ten yuzde 10'a duşurulmuş; giriş sınav notunun ağırlığı ise yuzde 15'ten yuzde 30'a cıkarılmıştır.
Meslek yuksekokuluna akademik personel alımının değerlendirme bolumunde de değişiklik yapılmıştır. Yeni uygulama şu şekildedir:
Meslek yuksekokullarında ise ALES notunun %35'ini (merkezi sınavdan muaf tutulacak adayların değerlendirilmesinde; son iki yıla ait merkezi sınav notunun bulunmaması halinde ALES puanı 70 olarak kabul edilir), lisans mezuniyet notunun %30'unu ve giriş sınavı notunun %35'ini hesaplayarak ilan edilen kadro sayısı kadar adayı başarı sırasına gore belirler.?