657 sayılı Kanunun 4/B maddesine gore sozleşmeli olarak calışanlar memur olduklarında, sozleşmeli statudeki hizmet sureleri kazanılmış hak aylığında değerlendirilecek midir? Bu soru aynı zamanda yıllık izinler acısından da onemlidir. Zira yıllık izindeki "hizmet" kavramı Danıştay kararları gereğince kazanılmış hak aylığına ilişkindir. MEB bu konuyu DPB, SGK ve Maliye olmak uzere 3 yere sormuştur. İşte ayrıntılar... Maliye Bakanlığı, 01/12/2009 tarihli ve 16611 sayılı yazısıyla, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 uncu maddesinin (B) bendi uyarınca sozleşmeli personel olarak gorev yapmakta iken kadrolu olarak atamaları yapılan Oğretmenlerin (Diğer personelde bu haktan faydalanacaktır), sozleşmeli olarak gecen hizmet suresinin her yıl icin bir kademe ilerlemesi ve her uc yıl icin bir derece yukselmesi verilmek suretiyle kazanılmış hak aylığında değerlendirilebileceğini goruş beyan etmiştir.
İŞTE MEB'İN İLLERE GONDERDİĞİ YAZI
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesinin (c) bendinin 6. fıkrasında; ?Bu Kanunun 4. ve 237. maddesinin (e) fıkrasına gore sozleşme ile istihdam edilenlerin, memuriyete gecirilmeleri halinde, sozleşmeli olarak gecirdikleri hizmet sureleri, her yıl icin bir kademe ilerlemesi ve her uc yıl icin bir derece yukselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.? hukmune yer verilmiştir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ?İstihdam Şekilleri? başlıklı 4.maddesinin (B) fıkrası 2. paragrafında ise; ?Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin mutercimlerin; tercumanların; Millî Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya cıkan oğretmen İhtiyacının kadrolu oğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde oğretmenlerin; dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatlarını, kadrolu istihdamın mumkun olamadığı hallerde tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Muessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuvarı sanatcı oğretim uyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuvar sanatcılarının; bu Kanuna tabi kamu İdarelerinde ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde calıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sozleşme ile istihdamları caizdir.? denildiğinden. Milli Eğitim Bakanlığı bunyesinde halen 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine gore sozleşmeli statude istihdam edilen oğretmenlerden, daha sonra Bakanlık kadrolarına ilk atama yoluyla (KPSS puan ustunluğune gore) kadrolu oğretmen olarak atanmaları halinde bunların, sozleşmeli statude gecen surelerinin odenecek aylık derece ve kademelerinin belirlenmesinde dikkate alınmasının uygun olacağı duşuncesinden hareketle uygulamada birlik ve beraberliğin sağlanması bakımından Milli Eğitim Bakanlığının 21/02/2008 tarihli ve 13216 sayılı yazısı ile Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı ve Sosyal Guvenlik Kurumu Başkanlığından goruş istenilmiş, Sosyal Guvenlik Kurumu Başkanlığının 25/04/2008 tarihli ve B.07.1.EMS.0.11.05. 01/XX-657-36 sayılı cevabi yazısında soz konusu personelin sozleşmeli statude gecen surelerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesine imkÂn bulunmadığı belirtildiğinden uygulamanın bu yonde yapılması hususu Millî Eğitim Bakanlığının 16/05/2008 tarihli ve 34028 sayılı yazısı ile 81 il Valiliği ve Merkez Teşkilatı Birimlerine bildirilmişti.

Ancak, konuya ilişkin olarak tekrar Millî Eğitim Bakanlığının 26/10/2009 tarihli ve 84690 sayılı yazısı ile Maliye Bakanlığına goruş sorulmuş, Maliye Bakanlığının 01/12/2009 tarihli ve 16611 sayılı yazısında; 6S7 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 uncu maddesinin (B) bendi uyarınca sozleşmeli personel olarak gorev yapmakta iken kadrolu olarak atamaları yapılan oğretmenlerin, sozleşmeli olarak gecen hizmet suresinin her yıl icin bir kademe ilerlemesi ve her uc yıl icin bir derece yukselmesi verilmek suretiyle kazanılmış hak aylığında değerlendirilebileceği bildirilmiştir.
Bu durumda, daha onceki Millî Eğitim Bakanlığının 16/05/2008 tarihli ve 34028 sayılı yazısı dikkate alınmayarak Maliye Bakanlığının 01/12/2009 tarihli ve 16611 sayılı yazısı doğrultusunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 uncu maddesinin (B) bendi uyarınca sozleşmeli personel olarak gorev yapmakta iken kadrolu olarak atamaları yapılan Oğretmenlerin, (Diğer personelde bu haktan faydalanacaktır. Orneğin sozleşmeli sağlık personeli)sozleşmeli olarak gecen hizmet suresinin her yıl icin bir kademe ilerlemesi ve her uc yıl icin bir derece yukselmesi verilmek suretiyle kazanılmış hak aylığında değerlendirilebilecektir.
Millî Eğitim Bakanlığı 21/12/2009 tarihli ve 100393 sayılı yazısı ile bu durumu il milli Eğitim mudurluklerine bildirmiştir. Diğer Bakanlıklarında aynı konuda bildirimde bulunması gerekmektedir