6283 sayılı HemÅirelik Kanununun 9. maddesinde "HemÅirelikle ilgili yönetim görevlerinde lisans ve lisansüstü eÄitime sahip hemÅirelerin rüçhan hakları vardır." hükmü yer almaktadır. 8 Mart 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan HemÅirelik YönetmeliÄinde bu hükme paralel düzenlemeler yapılmıÅtır . Yönetmelikte bunun yanı sıra, hemÅirelerin göre, yetki ve sorumlulukları ayrıntılı olarak düzenlenmiÅtir. Detaylar için baÅlıÄa tıklayınız. HEMÅİRELERİN GÃREVLERİ
HemÅirelerin görev, yetki ve sorumlulukları yönetmeliÄin 6. maddesinde sıralanmıÅtı ;r. TIKLAYINIZ.
UZMAN HEMÅİRELİK
6283 sayılı Kanunun 8. maddesinde Åu hüküm yer almaktadır:
"Lisans mezunu hemÅireler meslekleriyle ilgili lisansüstü eÄitim alarak uzmanlaÅtıktan ve diplomaları SaÄlık BakanlıÄınca tescil edildikten sonra uzman hemÅire olarak çalıÅırlar. "
Bu hükmün açılmı yönetmelikte yapılmıÅtır . Buna göre kanunda yer alan kapsamı net olmayan "meslekleriyle ilgili lisansüstü eÄitim" ifadesi "hemÅirelik anabilim dallarında ve bunların altında açılan lisansüstü eÄitim" olarak deÄiÅtirilmiÅtir. Yönetmelikteki ilgili hüküm Åu Åekilde yer almıÅtır.
"Uzman hemÅire
MADDE 7 Â (1) Lisans mezunu hemÅirelerden; yurtiçinde hemÅirelik anabilim dallarında ve bunların altında açılan lisansüstü eÄitim programlarından mezun olan ve diplomaları Bakanlıkça tescil edilen hemÅireler ile yurtdıÅında bu programlardan mezun olup, diplomalarının denklikleri onaylanan ve diplomaları Bakanlıkça tescil edilen hemÅireler alanlarında uzman hemÅire olarak çalıÅırl ar.
(2) Uzman hemÅireler, temel hemÅirelik rollerinin yanı sıra uzmanlıÄını yaptıÄı alana yönelik klinik bilgi, beceri, saÄlık araÅtırmaları, danıÅmanlık hizmetleri, saÄlık eÄitim hizmetlerinin programlanması, uygulanması ve deÄerlendirilmesinde sorumluluk alır, uygular ve deÄerlendirir."
BAÅHEMÅİRELERİN GÃREVLERİ
BaÅhemÅirelerin görev, yetki ve sorumlulukları yönetmeliÄin 9. maddesinde sıralanmıÅtı ;r. TIKLAYINIZ.
SORUMLU HEMÅİRELERİN GÃREVLERİ
Sorumlu hemÅirelerin görev, yetki ve sorumlulukları yönetmeliÄin 10. maddesinde sıralanmıÅtı ;r. TIKLAYINIZ.
LİSANS MEZUNLARININ ÃNCELİÄİ
HemÅire, uzman hemÅire, gözetmen hemÅire, yetki belgesine sahip hemÅire, sorumlu hemÅire ve baÅhemÅire olmak üzere 5 statü bulunmaktadır. Bu statülerden yönetim görevini gösteren baÅhemÅire, gözetmen hemÅire ve sorumlu hemÅire görevlendirmesinde "hemÅirelikte en az lisans eÄitimine sahip olmak" germektedir. Ancak kurum/kuruluÅta, hemÅirelikte lisans eÄitimine sahip hemÅire bulunmaması halinde diÄer hemÅirelerden de görevlendirme yapılabilir.