Profesör, doçent ve yardımcı doçent kadroları, "öÄretim üyesi" olarak adlandırılmaktadı r. Bu kadrolar dıÅında kalan diÄer akademik kadrolara nasıl atama yapılacaÄı YÃK tarafından yürürlüÄe konulan bir yönetmelik tarafından düzenlenmiÅtir. Söz konusu yönetmelikte bugün ÃYP programları baÄlamında bir deÄiÅiklik yapılmıÅtır . Detaylar için baÅlıÄa tıklayınız. ESKİ HÃKÃM
Muafiyet
MADDE 14  (1) Doktorasını tamamlamıŠolanlar, Tıpta Uzmanlık TüzüÄü hükümlerine göre uzmanlık eÄitimini tamamlayanlar, meslek yüksekokullarını ;n YükseköÄretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacaklar, bu Yönetmelik yürürlüÄe girdiÄi tarihte yükseköÄretim kurumlarında bu kadro unvanlarında çalıÅmakta olanlar ile yükseköÄretim kurumlarından ayrılan öÄretim elemanlarının çalıÅmakta oldukları yükseköÄretim kurumlarında veya baÅka yükseköÄretim kurumlarında öÄretim elemanı kadrolarına baÅvurularında, merkezi sınav; meslek yüksekokullarını ;n öÄretim elemanı kadrolarına baÅvurularda ise yabancı dil Åartı aranmaz.
YENİ HÃKÃM
"MADDE 14  (1) Doktorasını tamamlamıŠolanlar, 29/6/2009 tarihli ve 2009/15153 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüÄe konulan Tıpta ve DiÅ HekimliÄinde Uzmanlık EÄitimi YönetmeliÄi hükümlerine göre uzmanlık eÄitimini tamamlayanlar, meslek yüksekokullarını ;n YükseköÄretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacaklar, bu yönetmelik yürürlüÄe girdiÄi tarihte yükseköÄretim kurumlarında bu kadro unvanlarında çalıÅmakta olanlar ile yükseköÄretim kurumlarından ayrılan öÄretim elemanlarının çalıÅmakta oldukları yükseköÄretim kurumlarında veya baÅka yükseköÄretim kurumlarında öÄretim elemanı kadrolarına baÅvurularında, merkezi sınav; ÃÄretim Ãyesi YetiÅtirme Projesi kapsamında, YükseköÄretim Yürütme Kurulu kararı ile belirlenen araÅtırma görevlisi kontenjanlarına yapılacak baÅvurular ile meslek yüksekokullarını ;n öÄretim elemanı kadrolarına baÅvurularında ise yabancı dil Åartı aranmaz."
"GEÃİCİ MADDE 2 Â (1) ÃÄretim Ãyesi YetiÅtirme Projesi kapsamında YükseköÄretim Yürütme Kurulu kararı ile belirlenen kontenjanlara baÅvuran adayların, araÅtırma görevlisi kadrolarına, istekleri halinde ilgili YükseköÄretim Kurumlarının Senato Kararı ile lisans genel not ortalamasının % 35'i, ALES puanının %50'si, varsa yabancı dil puanının %15'i esas alınarak, atama yapılabilir."
YAPILAN DEÄİÅİKLÄ&# 176;ÄİN ANLAMI
Yapılan deÄiÅiklik temel olarak, ÃÄretim Ãyesi YetiÅtirme Projesi kapsamında, YükseköÄretim Yürütme Kurulu kararı ile belirlenen araÅtırma görevlisi kontenjanlarına yapılacak baÅvurularda yabancı dil Åartı aranmayacaÄına iliÅkindir.
ARAÅTIRMA GÃREVLİSİ NASIL GERİ DÃNER
Daha önce bir yükseköÄretim kurumunda araÅtırma görevlisi, öÄretim görevlisi, uzman, okutman olarak çalıÅanları n, üniversitedeki görevlerinden ayrılmaları halinde nasıl geri dönebileceklecekleri "ÃÄretim Ãyesi DıÅındaki ÃÄretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile GiriÅ Sınavlarına İliÅkin Usul ve Esaslar Hakkında YönetmeliÄin" 14. maddesinde düzenlenmiÅtir. Yukarıda, metnine yer verilen 14. madde hükmüne göre dört grup personelde, merkezi sınav Åartı aranmamaktadır.
Merkezi sınavdan muaf olanlar
a-Doktorasını tamamlamıŠolanlar,
b- 29/6/2009 tarihli ve 2009/15153 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüÄe konulan Tıpta ve DiÅ HekimliÄinde Uzmanlık EÄitimi YönetmeliÄi hükümlerine göre uzmanlık eÄitimini tamamlayanlar,
c- meslek yüksekokullarını ;n YükseköÄretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacaklar,
d- yönetmeliÄin yürürlüÄe girdiÄi tarihte yükseköÄretim kurumlarında bu kadro unvanlarında çalıÅmakta olanlar ile yükseköÄretim kurumlarından ayrılan öÄretim elemanlarının çalıÅmakta oldukları yükseköÄretim kurumlarında veya baÅka yükseköÄretim kurumlarında öÄretim elemanı kadrolarına baÅvurular,
Bu hüküm gereÄince örneÄin bir üniversitede daha önce araÅtırma görevlisi olarak çalıÅmı 7; olanlar için, ilan edilmiÅ bir araÅtırma görevlisi kadrosuna baÅvuruda merkezi sınava girmiÅ olma Åartı aranmamaktadır. Bir baÅka deyiÅle daha önce araÅtırma görevlisi olarak çalıÅmı 7; olanların, istifa ettikten sonra yeniden araÅtırma görevlisi kadrosuna dönüÅlerinde, ALES'e girmiÅ olması gerekmemektedir.