4/B'li personel 30 gunden fazla sağlık raporu alınca hizmet sozleşmesi fesih edilebilmekteydi. Bu işlem ozellikle Milli Eğitim Bakanlığında uygulanmaktaydı. Eğitim Bir Sen tarafından Danıştay nezdinde acılan ilk davada olumsuz karar cıkmıştı. Sendika kararı temyiz etmiş ve İdari Dava Daireleri Kurulu, 30 gunden fazla rapor alan 4/B'li sozleşmeli personelin hizmet sozleşmesinin feshine imkan tanıyan hukum hakkında yururluğu durdurma kararı vermiştir. 7/15754 sayılı Sozleşmeli Personel Calıştırılmasına İlişkin Esasların 10. maddesinde "Resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar icin yılda 30 gunu gecmemek uzere ucretli hastalık izni verilebilir." hukmu yer almaktadır.
Genel Esaslarda yer alan bu hukum, kurumların hazırlamış olduğu tip sozleşmelerde de yer almaktadır.
Maddenin ilk uygulaması, MEB tarafından yapılmıştır. Detaylı bilgi icin tıklayınız.
MEB'in uygulamasıyla ilgili olarak bugune kadar sadece idare mahkemesi kararları bulunmaktaydı. Van İdare Mahkemesinin kararı icin tıklayınız.

Danıştzya nezdinde acılan davalar ise kaybedilmişti. Ancak Eğitim Bir Sen tarafından, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu nezdinde temyiz edilen davadan bu kez olumlu karar cıkmıştır. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun kararına aşağıda yer verilmiştir.