
Torba kadro uygulanan memurun maaşı 700 liraya kadar artabilir. Başlık abartılı gelebilir ama abartı olmadığı yazı okunduğu zaman verilen orneklerde acıkca gorulecektir. 666 sayılı KHK sonrasında derece yukselmesi, memurların maaşlarını artıran en onemli unsurlardan biri haline gelmiştir. Bu nedenle torba kadro oldukca onemli hale gelmiştir. Torba kadroyla sağlanan derece yukselmesi, memurun gostergesini, ek gostergesini, ek odemesini, ozel hizmet tazminatını dolayısıyla da emekli maaşını ve ikramiyesini arttırmaktadır. Daha oncede bu koşeden belirtmiş olduğumuz uzere, yurtdışına cıkacak memurun pasaportunun rengini dahi etkilemektedir. Yani kadro derecesi 1-3 derecelerde bulunan memurlar, yeşil pasaport alabiliyor ve yurt dışına cıkışta da onemli kolaylıklar sağlayabiliyorlar.
Torba kadronun dayanağı nedir?
Torba kadronun dayanağı 657 sayılı Kanunun 68/B maddesidir. Bu maddeye gore Eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfı haric, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 uncu derecelerindeki kadrolarına, derece yukselmesindeki sure kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule gore daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir. Yine bu maddede hangi hizmetlerin torba kadroda dikkate alınacağı ve atanmak icin gerekli olan şartlara yer verilmiştir.
Yurt dışında calışılan sureler torba kadroda dikkate alınır mı?
Bu konuda Devlet Personel Başkanlığının vermiş olduğu bir mutalaada konu acıklığa kavuşturulmuştur. Buna gore; Nebraska Universitesi Tarım ve Doğal Kaynaklar Enstitusu Tarla ve Bahce Bitkileri Bolumunde gecen hizmetlerinin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesi gereğince yapılacak atamalarda değerlendirilip değerlendirilemeyeceğine ilişkin bir soruya verilen cevapta; soz konusu şahsın Nebraska Universitesinde Araştırma Gorevlisi ve Doktora sonrası Araştırmacısı olarak gecen hizmetlerinin 6 yılı gecmemek uzere 3/4 'unun, ucret mukabilinde istihdam edilmiş olması kaydıyla, 'ozel kurumlarda' calışılmış kabul edilerek, 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi gereğince değerlendirilebileceği belirtilmiştir.
Avukatlık stajında gecen sureler torba kadroda dikkate alınır mı?
Bu konuda Devlet Personel Başkanlığının vermiş olduğu bir mutalaada konu acıklığa kavuşturulmuştur. Buna gore; Karşılığı emekli sandığına yatırılmış bulunan Avukatlık stajında gecen surelerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi cercevesinde 1,2,3 ve 4 uncu derecedeki kadrolara derece yukselmesindeki sure kaydı aranmaksızın daha aşağı derecelerden atama yapılmasında dikkate alınıp alınmayacağı hususundaki bir soruya olumlu cevap verilmiştir. Aynı durum mali muşavirlik stajı icin de gecerlidir.
Torba kadroda değerlendirilecek sureden ne anlaşılmalıdır?
657 sayılı Kanunun 68/B maddesinde gecen 6 yıl ibaresinden, yuksekoğrenim gordukten sonra ozel kuruluşlarda veya serbest olarak calışılan surenin toplamının ¾'nun 6 yılı gecmeyeceği anlaşılması gerekmektedir. 12 yıllık serbest calışma suresi olan bir kişinin bu suresinin ¾ 'u 9 yıl olmasına rağmen bu madde gereğince 6 yılı değerlendirmeye alınacaktır.
Vekil oğretmenlik veya imamlık sureleri torba kadroda dikkate alınır mı?
Torba kadro uygulamasında vekil oğretmenlik ve vekil imamlıkta gecen hizmet surelerin tamamı 68/B' deki surelerin tespitinde değerlendirilir.
BİT'lerde calışılan sureler torba kadroda nasıl değerlendirilir?
Belediye İktisadi Teşebbusleri ile ozel sektorde gecen hizmet surelerin tamamının ozel sektorde gecen surelerin ise 6 yılı gecmemek uzere 3/4 'unun 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi kapsamında değerlendirileceği hususunda DPB goruş vermiştir.
Torba kadro kimlerin maaşını 779 TL arttırabilir?
KAPAT [X]
A kurumunda Mufettiş olarak gorev yapan, 10 yıllık hizmeti ve 5-2 derecede bulunan bir memur idarenin takdiriyle 1/1 inci dereceli mufettiş kadrosuna atanmıştır. Bu mufettişin maaşında ne kadar artış olacağını hesaplarsak yaklaşık olarak 779 TL maaş artışı olacağını soyleyebiliriz.
Şoyle ki; 5/2 derece ve kademede bulunan bir mufettiş 666 sayılı KHK gereğince 3851,21 TL net maaş almaktadır. Bu mufettişin 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi gereğince 1/1 inci dereceli mufettiş kadrosuna atanması halinde alacağı ucret 4.630,52 TL olacaktır. Aradaki fark ise yaklaşık 779 TL olacaktır. Aynı durum Devlet Personel Uzmanı, Adalet Uzmanı, Aile ve Sosyal Politikalar Uzmanı, Dış Ticaret Uzmanı ve bunlarla aynı grupta yer alan unvanlı kadrolar icin de gecerlidir.
Torba kadro her unvana uygulanabilir mi?
657 sayılı Kanunun 68/B maddesine gore; Eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfı haric, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 uncu derecelerindeki kadrolarına, derece yukselmesindeki sure kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule gore daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilmektedir.
Torba kadro uygulaması yapılabilmesi icin en temel unsur 1, 2, 3 ve 4 uncu derecelere atanılacak boş kadro olması gerekmektedir. Bu nedenle her unvan icin 1, 2, 3 ve 4 uncu derecelerde boş kadro bulunmamaktadır. Yani 4 ve daha yukarı derecelerde memur kadrosu olmadığı icin memurlar hakkında torba kadro uygulaması yapılamamaktadır. Ancak, Bilgisayar İşletmeni ve VHKİ kadrolarına torba kadro uygulaması yapılabilmektedir. Onemli olan husus torba kadro uygulanacak unvanlar icin 1, 2, 3 ve 4 uncu derecelerde boş kadro bulunması gerekmektedir. 190 sayılı KHK uygun olmakla birlikte Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının her unvan icin 5 den yukarı derecede boş kadro ihdas edilmesine uygun goruş verilmediği icin her unvan icin torba kadro uygulaması mumkun değildir.
Torba kadro uygulamasında amirin takdir hakkı var mıdır?
Torba kadro uygulamasında amirin takdir hakkı oldukca fazladır. Ancak, bu takdir hakkı sınırsız değildir. Şayet eşitler arasında bir kriter olmaksızın takdir hakkı kullanılması halinde yargı denetimiyle torba kadro alınabilmektedir. Butun şartları eşit olan iki mufettişten birisine torba kadro uygulanıp diğerine uygulanmıyorsa torba kadro yargı kararıyla alınabilmektedir.